Het helpt echt: een vermogensmeter fiets, alle wiel en pedaal keuzes bij elkaar van SRM, Powertap, Pioneer tot Garmin Rally, Look Keo, Shimano en Newton! Bekijk de vermogensmeter prijs
De Beste Vermogensmeters 2025
1 Favero Assioma Powermeter
De beste vermogensmeter is de Favero Assioma Shimano pedalenset. De Favero Assioma Shimano meten constant jouw wattage waardoor je heel nauwkeurig meten hoeveel vermogen je hebt geleverd. Deze resultaten analyseer ik na de rit in een handige compatibele app.
Anders dan veel andere vermogensmeters meet de Favero Assioma Shimano ook nog eens je cadans en gaat de accu tot wel 50 uur mee! Een nadeel van deze vermogensmeter is dat hij helaas wel prijzig is.
- Constante en nauwkeurige meting is super betrouwbaar
- Meet ook je cadans waardoor je geen cadansmeter nodig hebt
- Accuduur van wel 50 uur lang
- Prijzig
2 Vermogensmeter INPEAK POWERCRANK Shimano Ultegra FC-R8000
Een volgende goede optie is de Vermogensmeter INPEAK POWERCRANK Shimano Ultegra FC-R8000 die je met zijn nauwkeurige meting een heel precies inzicht in je vermogen geeft. Met zo’n nauwkeurige vermogensmeter kan ik mezelf veel sneller verbeteren tijdens een training.
Deze vermogensmeter meet niet alleen je vermogen, maar ook nog eens je cadans. Je hoeft daar dus geen aparte cadansmeter voor aan te schaffen. Met zijn 10 gram voegt hij ook nog eens nauwelijks gewicht toe aan je fiets.
De batterij van de Inpeak Powercrank gaat tot wel 200 uur mee, daar zitten dus heel wat fietsuren in! De informatie wordt via ANT+ en Bluetooth doorgegeven waardoor je de vermogensmeter met allerlei apps en apparaten kunt verbinden.
Hoewel deze vermogensmeter in vergelijking met andere vermogensmeters een lager prijskaartje heeft blijft het een behoorlijke investering. Als je van plan bent om gericht te trainen kan het echter een hele goede aanvulling zijn.
- Nauwkeurige meting
- Meet vermogen en cadans
- Batterijduur van ongeveer 200 uur
- Prijzig
3 Garmin Rally RS200
Nog een hele goede vermogensmeter is de Garmin Rally RS200 pedalenset. De Rally RS200 meten de wattage exact zodat je constant een goed beeld hebt op de hoeveelheid vermogen waar je mee trapt. Dit kun je dan ook makkelijk aflezen op de fietscomputer of op je mobiel via de Garmin Connect app.
Er zijn veel verschillende soorten vermogensmeters, maar de opties van deze ‘slimme’ pedalen zorgen voor een echte upgrade in jour fietservaring. Een echt goede uitbreiding op je arsenaal van je fietsen verbetermethodes.
- Lange batterijduur
- Waterproof, dus geen probleem in de regen!
- Direct en makkelijke aansluiting
- Niet de goedkoopste
4 Stages Shimano Ultegra R8000
Deze Stages R8000 van Shimano is duurder dan de Garmin Rally, maar daar krijg je ook wel wat voor terug.
Het vertrouwde merk Shimano staat bekend om goede kwaliteit, en dat krijg je ook. Deze legendarische powermeter heeft al meerdere coureurs naar de top van de Tour de France geholpen, dus ook jij kan met deze geweldige vermogensmeter vooruit. Ontdek ook de nieuwe Shimano R9200.
Het grootste nadeel (op het prijsverschil na) ten opzichte van de Garmin Rally is dat je deze powermeter niet goed zelf kan monteren.
Kortom: Deze Stages Shimano Ultegra R8000 meet super goed, is makkelijk te koppelen met trainingsprogramma’s op smartphones etc. en is van stevige kwaliteit. Met deze powermeters kun je nog beter je prestaties in de gaten houden en maakt het trainen leuker doordat je gericht bezig bent met je conditie!
- Beste kwaliteitsmerk
- Actieve temperatuur compensatie
- Nauwkeurigheidsniveau (+/- 1,5%)
- Niet handig zelf te monteren
5 Wahoo Powrlink Zero Speedplay
De Wahoo Powrlink Zero Speedplay vermogensmeter zijn de nieuwste vermogensmeter van Wahoo. Deze zeer mooi afgewerkte pedalen zijn volgens Wahoo tot binnen +/- 1% accuraat.
Er zijn twee versies, de dual-sided, waarbij allebei de pedalen elektronica bezitten om metingen te verrichten, en de single-sided versie, waar alleen de linkse kant meet.
Kortom: de Wahoo Powrlink Zero Speedplay is een zeer goede keuze als vermogensmeter, vooral omdat het de nieuwste technologie van Wahoo bezit.
- Lange batterijduur
- Waterbestendig IPX7
- Geclaimde accuratie van +/-1%
- Iets minder batterijvermogen dan de Garmin Rally
Inhoudsopgave:
Techniek
Maar wat zijn de verschillen tussen de verschillende vermogensmeters en wat is de beste met de hoogste prijs/ kwaliteit verhouding? We zetten de vermogensmeter opties op een rij net zoals je hier de beste voor hardlopen ziet.
Vermogensmeter fiets telefoon
Als je nu de komende jaren vooruit kijkt dan schat ik in dat steeds meer vermogensmeter telefoon modellen komen want het is vreemd dat je een dure iPhone of Android hebt en daarnaast een (minder mooi) apparaatje op je stuur dat niet compatible is met cadansmeter, Garmin of ander apparaat.
Garmin vermogensmeter
Een Garmin vermogensmeter behalve de Garmin Rally pedalen zijn/ is er niet maar via ANT kun je er wel een Powertap wiel, Stages, Rotor en meer vermogensmeters op aansluiten, handig dus!
Ervaringen
Wat zijn nu de ervaringen met vermogensmeters? Verderop lees je meer over de verschillende modellen en in deze video zie je ‘de vermogensmeter in close-up’:
Hier zie je bv de Pioneer power crank:
Alternatieven
Onze winnaar is natuurlijk niet het enige model in de test, bekijk hier onze andere toppers:
Garmin Rally
Deze vermogensmeter Rally van Garmin bestaat uit 2 pedalen die zelf makkelijk te bevestigen zijn met een inbussleutel, dus hier hoeft geen fietsenmaker aan te pas te komen!
De batterij van de vermogensmeter gaat zo’n 120 uur mee, en de vermogensmeter is volledig te integreren met Garmin fietssystemen. Verder kan het toestel makkelijk worden bijgewerkt via compatibele fietscomputers en/of de Garmin mobile app.
- Makkelijk zelf te bevestigen
- Volledige vermogensmeting, links/rechts etc.
- Integratie met Garmin fietssystemen
- Niet gratis
Onze goedkope keuze: Magene P325CS crankstel vermogensmeter
Onze goedkope keuze is de Magene P325CS crankstel vermogensmeter. Deze vermogensmeter levert ondanks zijn lage prijs erg goede betrouwbare data, en is compatibel met ANT+ en Bluetooth vermogen head units.
Merken
De laatste jaren zie je bijna iedere prof ploeg met vermogensmeters fietsen van allerlei merken. Met een vermogensmeter kun je heel precies je zien hoeveel watt je moet trappen. De grondlegger was toch wel SRM en nog steeds hebben ze hele goede en nauwkeurige vermogensmeters. Daarna kwamen er snel meer merken en je ziet als betaalbaar model veel Powertap wielen maar nu zijn er nog meer bijgekomen. Daarnaast zijn er ook vermogenspedalen bij gekomen van Garmin, Powertap en Polar. Tijd voor een compleet overzicht en vul het gerust aan met je ervaring of tips over andere vermogensmeters voor op de fiets.
Soorten
Je kunt 3 systemen/ soorten onderscheiden:
- Crank vermogensmeters. Voordeel: nauwkeurig en nadeel: minder flexibel en duur. Merk: SRM en Pioneer
- Achternaaf vermogensmeters. Voordeel: flexibeler in te zetten en nadeel: minder nauwkeurig. Merk: Powertap
- Trappervermogensmeters. Voordeel: Lichtste (ook voor in bergen dus) en nadeel: verschrikkelijk duur.
Trappers
Laten we eerst even kort in gaan op de verschillen tussen een vermogensnaaf in een achterwiel en vermogenstrappers. Vroeger had je geen trappers die vermogen kunnen meten en inmiddels zijn er een paar merken die ze aanbieden voor bedragen ruim boven de duizend euro. Dit bedrag houdt mijzelf tegen om ze ‘even te kopen’ om te kijken of ze beter zijn dan mijn Powertap wiel of SRM systeem. Ik heb wel veel systemen getest maar zie nog niet direct het voordeel van vermogenstrappers tov vermogens wielen die het forse prijsverschil acceptabel maken. Maar dat kan ook met mijn portemonnee te maken hebben ;-). Je kunt ook altijd kijken naar je vermogen bij het hardlopen.
Voordeel
Het grootste voordeel van trappers ten opzichte van een wielvermogensmeter is de uitwisselbaarheid. Dit is handig voor mensen met meerdere soorten fietsen zoals een wielrenfiets, mountainbike en goede cyclocrosser. Echter gebruik ik zelf verschillende schoenen voor deze verschillende fietsen.
Je kunt kiezen voor de volgende merken:
- Garmin Rally
- Stages
- Quarq
- Shimano
- 4iiii
- SRM
- Pioneer
- Specialized
- Look Keo
- Powertap
- Rotor
- Newton
- Precision
- Iq2
- Favero Assioma
- Velocomp
- Powerpod
Bekijk hier bijvoorbeeld de ‘goedkoopste’ Rally
Garmin Rally
De Garmin Rally pedalen hebben meer fans dan gebruikers want ik hoor er veel wielrenners over maar ik zie niemand er echt mee rijden. Waarschijnlijk komt dit door de prijs want meer dan 1500 euro voor een set vermogens pedalen is natuurlijk geen koopje. Net als de Look Keo vermogenspedalen zijn ze lekker licht en handig over te zetten op een andere fiets.
Garmin Rally pedalen
De Garmin Rally vermogenspedalen laten je de Watts meten op je wielrenfiets. Deze pedalen zijn een verbeterde versie van de toch al erg goede Garmin Rally pedalen. Met direct, gedetailleerd, overzichtelijk inzicht kun je jouw training al fietsende aanpassen op de meest actuele stand van zaken.
Garmin Rally pedalen
Met de Garmin Rally vermogensmeter pedalen kan je makkelijk je exacte wattage meten bij het fietsen. Met die watts zie je hoeveel vermogen je trapt en kan je je trainingen steeds verder verbeteren. Door de dubbele sensoren krijg je betrouwbare informatie direct doorgestuurd naar bijvoorbeeld je fietscomputer of de Garmin Connect app waardoor je makkelijk al je informatie op je mobiel kan bekijken. Bekijk hier meer over de Garmin Rally pedalen.
SRM
SRM is een redelijk duur crankmodel waardoor het voor veel liefhebbers niet echt bereikbaar is. Het systeem is uiterst nauwkeurig en als je je het kunt veroorloven dan meet je supernauwkeurig net als de profs je vermogen zodat je hier direct op kunt reageren en de gegevens online later kunt analyseren.
Newton
De Newton vermogensmeters zijn onbekend en behoorlijk betaalbaar. Ze zijn makkelijker over te zetten als je op meerdere fietsen rijdt.
Stages
De relatief nieuwe Stages vermogensmeter geeft via de crank net als SRM en Pioneer het vermogen door en Team Sky rijdt onder andere met dit nauwkeurige vermogens systeem op hun Pinarello’s. Het systeem van Stages is nauwkeurig en makkelijk te verwisselen met andere fietsen zodat je snel en makkelijk alles installeert. Meer over de Stages vermogensmeter.
Rotor
Het mooie merk Rotor met de lichte cranks en ovale tandwielen heeft ook een vermogensmeter. Ze meten niet zoals de meeste systemen aan èèn crank, maar aan allebei de cranks. Daarmee wordt het verschil aangegeven (in procenten) tussen je linker en rechter been en eventueel de trainingen daarop aan te passen. De Rotor cranks passen met behulp van het uitgebreide Rotor lagering assortiment op iedere fiets.
Modellen
Rotor heeft een aantal vermogensmeters.
- 2INpower (nieuwste)
- INpower
- INpower 3D+
De nieuwste Rotor 2INpower is beter beschermd tegen schokken, valpartijen, water en ziet er ook nog eens mooier uit.
Precision
rel=”sponsored”Het merk Precision 4iiii is niet zo bekend maar met hun Precision vermogens meter/ Power Meter hebben ze wel een mooi product in huis. De testen geven aan dat de Precision best nauwkeurig het vermogen meet bij het fietsen en vooral lekker klein en makkelijk werkt. Daarnaast is hij betaalbaarder dan de meeste andere krachtmeters.
Je lijmt de kleine unit tegen je crankarm en dan meet hij daar het vermogen die je vervolgens op je device op je stuur kunt aflezen. Ze zeggen dat de Precision Power Meter PM-100 het 200 uur volhoudt op 1 simpel vervangbaar batterijtje en 99% nauwkeurig meet.
Quarq
De Quarq Vermogensmeter is mooi en nauwkeurig en het grootste voordeel komt dan nog. Ze zijn namelijk goedkoper dan SRM en makkelijk en begrijpen en gebruiken. Te kiezen voor verschillende groepen en daarnaast ook specifiek voor Cannondale en Specialized frames.
Conclusie
Inmiddels is er dus veel meer keuze in vermogensmeters gekomen dan alleen de SRM en dat is ook de reden wat we deze vergelijk modellen hebben genoteerd in bovenstaand overzicht. Je ziet dat de Powertap vermogensmeters eigenlijk het bekendste zijn en een goede prijs/kwaliteitsverhouding hebben.
Kopen
Aanbieding
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Vermogensmeter is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Beter worden
Je ziet het dat er behoorlijk wat keuze is in de wielen, trappers en crankstellen die je vermogen kunnen meten, los van een hele dure Wattbike die we testten. Persoonlijk heb ik mijn prestaties echt verbeterd door te rijden met Powertap, SRM en heel kort met sommige andere vermogensmeters en wil ik nog meerdere vermogenssystemen (langer) gaan testen voor Wielrenner. Laat ook aub jouw ervaring of mening weten over de keuzes, bedankt en fiets ze!
Meer technische info
De UCI van vermogensmeters (zie Wikipedia) heeft niet echt speciale eisen voor de vermogensmeters in de koers. Bekijk meer technische info van fabrikanten van fietsonderdelen zoals www.Garmin.com (zie Wikipedia en de keurmerken van o.a. TUV, overheid). Kijk af bij de renners van de profploegen zoals INEOS Grenadiers en Lotto-Soudal Bekijk de vermogensmeter Prijs ►