Wist je dat een 3D geprint fietszadel van Fizik is uitgeroepen tot beste 3D zadel? 3D printen is de laatste tijd bezig aan een opmars en je ziet het op steeds meer plekken terug. Waar eerst alleen nog kleine, grappige dingen op hobbymatig niveau werden geprint in kunststof met een 3D printer, wordt de techniek nu ook op grotere, professionele projecten toegepast en dus ook op fietszadels. Daarnaast zie je 3D printen ook terug in het bouwen van huizen en het maken van protheses en worden er 3D geprinte objecten gemaakt van diverse materialen naast allerlei soorten kunststof, zoals rubber, kunsthars en mengsels van hout en metaal.
1 Selle San Marco Shortfit 2.0 3d
De Selle San Marco Shortfit 2.0 3D is zeer hoogwaardig, zit heerlijk en is makkelijk te monteren op mijn racefiets vond ik. Hij zit ook na een rit van 4 uur nog echt heel goed en door het 3D meshwerk blijft hij ook goed ventileren. Hij oogt sjiek in het zwart en mijn fietsmaatjes zagen ook dat dit een hoogwaardig zadel is. Het belangrijkste: hij zit gewoon lekker en ik krijg er geen last van.
De Selle San Marco Shortfit 2.0 3D is een hoogwaardig zadel met een luxe uitstraling en innovatief 3D-geprint meshmateriaal dat voor uitstekende ventilatie zorgt. Het ergonomische ontwerp biedt optimaal zitcomfort, zelfs tijdens lange ritten van 4 uur of meer, en voorkomt drukpunten en zadelpijn. De montage is eenvoudig dankzij het universele railsysteem, en het zadel blijft stevig op zijn plek tijdens intensieve ritten zoals je ziet in mijn test van de Selle San Marco Shortfit 2.0 3D hier. Het strakke, zwarte design oogt stijlvol, en zowel gebruikers als hun fietsmaatjes herkennen de hoogwaardige kwaliteit en het comfort van dit zadel.
- Hij zit echt heerlijk
- Ziet er hoogwaardig uit
- Blijft ventileren
- Niet de goedkoopste
Belang van een goed 3d fietszadel
Een goed fietszadel is heel belangrijk voor een prettig fietservaring, en helpt soms zelfs om een fietsblessure te voorkomen. Een zadel moet passen bij het soort fietstochten dat je maakt. Een zadel voor een sporter is anders dan dat van een recreatief fietser. Een sporter wilt dat het zadel hem helpt om sneller en efficiënter te fietsen, waarbij een recreatief fietser vooral zoekt naar comfort. Het fietszadel moet worden afgesteld op je lichaam, zodat je geen ongemakken ervaart of zadelpijn krijgt tijdens het fietsen. Veel voorkomende klachten zijn een verdoofd gevoel, pijn aan het staartbeen of aan het schaambeen, pijn aan de zitbotjes, rugpijn en prostaatproblemen. Een goed fietszadel, zoals de winnaar van het beste 3D zadel, zorgen dat je deze klachten kunt voorkomen.
Video 3d zadels
Bekijk hier wat je er aan hebt in deze video erover:
3D zadel met korting op 21 november kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw 3D zadel bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Hoe kies je een goed zadel?
Een goed zadel kan veelvoorkomende problemen bij het fietsen voorkomen. Ieder persoon heeft weer behoefte aan een ander zadel en daarom is onderzoek doen naar welke eigenschappen jouw fietszadel moet hebben zo belangrijk. Of je nu op zoek bent naar een zadel voor regulier gebruik of het beste 3D zadel wilt hebben voor fietsen op topniveau, er zijn bepaalde aspecten waar je in het kiezen van een fietszadel rekening mee moet houden, zoals de zadelvorm, fietszadel met gat erin of niet, je fietshouding, de afstand tussen je zitbotjes, de zadelhoogte en de stand van het fietszadel. Hieronder worden ze afzonderlijk verder uitgelegd.
Zadelvorm
Als je op zoek gaat naar een fietszadel, zul je zien dat er enorm veel keuze is. Dat komt omdat niemand hetzelfde is en er dus voor ieder soort fietser een zadel nodig is. De zadelvorm is een van de aspecten die van belang is bij het kiezen van het juiste fietszadel. Bij vrouwen staan de zitbotjes vaak wat verder uit elkaar, waardoor zij behoefte hebben aan een breder zadel dan mannen. Daarnaast is de vorm ook afhankelijk van de manier waarop je je fiets gebruikt. Een mountainbiker wil bijvoorbeeld een heel licht zadel, terwijl een wielrenner een zadel zoekt waarmee hij veel snelheid kan maken en iemand die recreatief fietst wilt juist een zadel dat op lange fietstochten veel comfort biedt.
Zitbotjes meten
Om ervoor te zorgen dat je een fietszadel in de juiste breedte koopt, ook als je het beste 3D zadel wilt kopen, is het belangrijk om de afstand tussen je zitbotjes te meten. Hoe breed het fietszadel moet zijn, hangt namelijk samen met de afstand tussen je zitbotjes. Je kunt de afstand zelf meten met een stuk karton dat indeukt als je erop gaat zitten. Leg het karton op een vlakke, harde ondergrond en ga er enkele seconden op zitten. Bij het opstaan zie je twee deukjes in het karton, wat de plek van je zitbotjes aangeeft. De afstand tussen deze twee deukjes is de afstand tussen je zitbotjes.
Zadel met of zonder uitsparing
Heb jij een fietszadel nodig met of zonder uitsparing? In de regel wordt een zadel met een uitsparing aangeraden aan personen die minder flexibel zijn. Als je minder flexibel bent, kun je je bekken minder goed kantelen en ontstaat er meer druk op het zachte weefsel onder het perineum. Hierdoor kan je klachten krijgen, zoals tintelingen of een verdoofd gevoel op de drukplek. Een uitsparing zorgt ervoor dat er minder druk komt te staan op het perineum en de genoemde klachten voorkomen kunnen worden.
Flexibiliteit
Naast de mate waarin je je bekken kan kantelen, heeft je flexibiliteit ook invloed op de manier hoe je op je fiets zit. Je flexibiliteit kun je testen door te kijken hoe ver je komt als je voorover buigt om je tenen aan te raken met je handen. Lukt het niet om je tenen aan te raken, dan ben je minder flexibel. Kun je je tenen aanraken, dan ben je heel flexibel. Minder flexibele personen schuiven vaak meer op het zadel, waardoor een boller fietszadel prettiger is. Flexibele personen hebben juist meer baat bij een vlak zadel. Ben je heel flexibel, dan is een licht gebogen zadel wat voor jou.
Fietshouding
Ook je fietshouding heeft invloed op het type fietszadel dat je nodig hebt. Zo zijn er fietsers die graag meer rechtop zitten of juist meer voorover willen zitten. Als je meer voorover gaat zitten, komt er meer druk te staan op de voorzijde van het zitvlak. Om te voorkomen dat je klachten krijgt op de plek waar deze druk ontstaat, is het belangrijk om een passend zadel te kiezen. Zelfs het beste 3D zadel is niet zomaar voor iedereen geschikt. Je doet er daarom goed aan om eigen houding op de fiets te analyseren en te kijken waar de meeste druk ontstaat tijdens het fietsen. Op basis hiervan kan je een fietszadel kiezen wat deze druk het meest verlicht.
Zadelhoogte bepalen
Zodra je een fietszadel hebt gevonden dat bij jouw lichaam en type fietssport past, is het van belang om het zadel op de juiste hoogte in te stellen. De juiste hoogte zorgt ervoor dat je zo efficiënt mogelijk kan fietsen zonder dat er klachten ontstaan. Een stelregel is om de zadelhoogte 1,09 keer de beenlengte te laten zijn. Hiervoor meet je de lengte aan de binnenzijde aan je been van kruis tot voet op de millimeter nauwkeurig. Vermenigvuldig de uitkomst met 1,09. De uitkomst is jouw zadelhoogte.
Zadelstand bepalen
De stand van je fietszadel is ook belangrijk bij het bepalen van de juiste fietshouding. De bedoeling is dat je zadel zo horizontaal mogelijk staat. Als het naar voren of naar achteren helt, dan komt er teveel druk op de voorzijde of achterzijde van je zitvlak, wat weer voor klachten kan zorgen. Bovendien kan het ook zorgen voor pijn in je nek, rug en armen. Het is fijn als je een zadel hebt dat je ook meer naar voren of achter kan instellen om zo de juiste houding op de fiets te bepalen.
Zadelrail kiezen
Een zadelrail is het gedeelte van het fietszadel wat zit tussen het zitvlak en de zadelpen. De zadelrail kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals aluminium, magnesium, titanium of carbon. Het beste 3D zadel heeft bijvoorbeeld een carbon zadelrail. De keuze voor een bepaald materiaal is vooral belangrijk voor sportfietsers waarbij geldt: hoe lichter, hoe beter. Carbon is bijvoorbeeld een zeer licht materiaal. Let er wel op dat een carbon zadelrail niet altijd op een standaard zadelpen past. Er bestaan speciale klemmen om het alsnog passend te maken.
Hard vs. zacht fietszadel
De ene geeft de voorkeur aan een zacht zadel, terwijl de ander liever een harde variant heeft. Als je langere fietstochten maakt, dan is een harder fietszadel prettiger. Zo zie je bijvoorbeeld dat racefietsen vaak harde fietszadels hebben. Zachtere zadels vind je veelal op recreatieve fietsen. Let erop dat een fietszadel niet te zacht is. In zo’n geval kunnen de zitbotjes te ver wegzakken in het zadel, waardoor alsnog druk op het perineum ontstaat. Je kunt ook altijd kiezen voor een fietszadel met een uitsparing die wat meer verlichting geeft.
Het voordeel van 3d geprinte zadels
Fizik heeft het beste 3D zadel gemaakt, maar wat is het voordeel van een 3D geprint fietszadel? Met een 3D printer kun je met veel precisie iets maken en ook hele ingewikkelde vormen produceren. Een honingraat is bijvoorbeeld een complexe vorm, maar ook heel sterk, wat zorgt voor een zeer duurzaam product. Vandaar dat deze honingraatstructuur is toegepast in het beste 3D zadel van Fizik. Met 3D printen kunnen ze heel specifiek bepalen hoe groot de dichtheid moet zijn van deze structuur op het zadel. Hierdoor ontstaat meer controle over de vulling en stevigheid van het fietszadel zonder dat deze veel zwaarder wordt.
Antares Versus Evo 00 Adaptive
Zoals eerder gezegd is het Antares Versus Evo 00 Adaptive zadel van Fizik uitgeroepen tot beste 3D zadel van dit moment. Het hele bovengedeelte van het fietszadel is met een 3D printer gemaakt en geplaatst op een onderstel van carbon. Het voordeel is dat het fietszadel hierdoor heel licht is en meer comfort en demping geeft. Door de honingraatstructuur is er bovendien veel ventilatie en is het op de juiste plekken stevig of juist zachter. Het zadel is in twee breedtes verkrijgbaar van 139mm en 146mm.
Het beste 3D zadel kopen
Wil je graag het beste 3D zadel van Fizik kopen? Dan moet je rekening houden met een flink prijskaartje. De adviesprijs van Fizik is 390 euro. Op internet kun je het fietszadel op verschillende plekken kopen. Als je een beetje zoekt, is het ook mogelijk om het zadel tegen een lagere prijs aan te schaffen. Let er in zo’n geval wel op of er geen verborgen kosten zijn en of je misschien hoge verzendkosten moet betalen die de prijs alsnog doen stijgen.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een 3D zadel is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Meer technische info
Vroeger had men in de broek op het zadel een echte zeem zoals je hier op Wikipedia ziet. Inmiddels zijn ze beter geworden en zie je ook steeds meer carbon in de zadels, link. Zelfs zijn er regels vanuit de UCI voor het zadel. Kijk af bij de kenners van de profploegen zoals Lottodstny en Alpecin Deceuninck. Bekijk de zadel Prijs ►