De Strava app is leuk. Je kunt er alle verrichtingen mee meten en deze daarna vergelijken met anderen. Ik ga zonder Strava niet op pad!
Hartslagmeter voor Strava
Met een bluetooth hartslagmeter voor je telefoon kun je Strava optimaal gebruiken. Tijdens de training zie en hoor je jouw hartslag en achteraf kun je alles simpel analyseren.
Inloggen
Strava is zoals je waarschijnlijk wel weet niet de enige app voor wielrenners. Komoot is de grootste concurrent en groeiende. De functie “segment” maakt dat deze app voor mij wel tussen de rest uitspringt. Met die functie kun je jouw tijden vergelijken met die van anderen. Een andere aangename functie is de mogelijkheid om eenvoudig te wisselen tussen wielrennen en hardlopen. Aangezien ik in beide sporten fanatiek ben is dit zeker een pluspunt! Inloggen is gelukkig super eenvoudig. Log in met Google of e-mail.
Nederlands
Eenmaal ingelogd is het fijn als je jezelf een beetje wegwijs kunt maken. Informatie vooraf is één, ervaringen en advies van anderen vormen twee, maar zelf ontdekken is een leuke en nuttige drie als je het mij vraagt. Strava is er in diverse talen, waaronder Nederlands. Je kunt zelf kiezen voor wat jij het handigst vindt. Dat is fijn plus je kunt ook je hartslagmeter grafiek mooi zien.
Beter trainen met een hartslagmeter
Een goede hartslagmeter bij het fietsen helpt je om sneller beter te worden en te trainen in de juiste zone. Bekijk de beste hartslagmeter fiets prijs
Gratis
Om maar in de categorie “fijn” te blijven; het gebruik van Strava is gratis. Op jouw eigen account houdt de app je prestaties bij en analyseert die voor zover jij dat wenst. Daar hoef je niets voor te doen! O ja, op fietsen met een bluetooth hartslagmeter na dan 😉 Misschien heb je ooit gehoord van betalen voor Strava. Hoe zit dat dan? Voor ongeveer €50,- per jaar kun je jouw account upgraden naar een premium variant. De app biedt je dan nog meer uitdaging en vergelijkingsmogelijkheden.
Hoe werkt Strava?
Voordat we overgaan op uitbreidingen, lijkt het me handig om te weten wat je hebt aan de wielren app. Bekijk de video om een eerste indruk te krijgen:
Met Strava kun je:
- Sportprestaties opslaan. Denk hierbij niet alleen aan afstand, tijd, gemiddelde -en topsnelheid, maar ook aan hartslaggegevens en dergelijken;
- Resultaten vergelijken met anderen. Dit kan onder meer op basis van leeftijd en gewicht;
- Jouw overall score bekijken. Deze wordt automatisch berekend. Voor mij werkt dit erg motiverend;
- Gebruikmaken van de integratie van Google Maps;
- Gegevens exporteren. Sla ze op je pc op, je telefoon, tablet of maak er een printje van 😉
Kijk, zo gaat dat met die score:
Segmenten
Die segmenten waar ik het over had, maken van wielrennen echt een (competitieve) groepsactiviteit. Ik houd wel van een beetje competitie en word er extra door uitgedaagd. Zo’n wedstrijd hoef ik niet tegelijk te fietsen. De app houdt alles bij. Wedstrijdafstanden kunnen variëren van een korte klim op een brug, tot een ronde van 100 kilometer lang. Heb je (samen met je fietsmaten) een favoriete ronde? Maak er dan een officiële ronde van!
Het is misschien niet heel erg verrassend dat ik met een 9e plaats eigenlijk geen genoegen weet te nemen en in dat geval lekker doorga tot een acceptabele 2e plaats… Zoals hier:
Routes
Als ik aan het fietsen ben en een startpunt van een segment passeer, dan start Strava automatisch het registreren van mijn tijd. Dit blijft hij doen zolang ik de route volg. In het geval van een klim op de brug zal ik dus altijd in de ranglijst komen te staan. Fiets ik een stuk van een vastgelegde ronde, dan gebeurt er verder niets. Soms fiets ik dus puur per toeval meerdere segmenten; erg leuk!
Groep
Je kunt ook echt een groep maken met je fietsmaten en natuurlijk meld je je ook aan voor onze gratis Strava Wielrenner groep hier! Vergeet ook niet om ons toe te voegen, dat kan hier.
Garmin naar Strava
Wil je jouw reeds gefietste en in Garmin opgeslagen ritten in Strava zetten? Dat kan! Log in op Garmin connect, exporteer en upload in Strava. TCX bestanden mailen kan ook, maar ik zou de voorkeur geven aan gebruikmaken van de exporteer- en uploadmogelijkheden van de beide apps.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Fietsnavigatie is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Download routes
Je kunt van -en naar de app routes downloaden. Op die manier fietsen volgens een route vraagt om montage op het stuur. Dat is sowieso wel heel leuk met alle mogelijkheden die Strava je biedt! Voor montage heb je speciale houders. Die zijn goed, maar kosten wel wat.
Goedkoop alternatief
Heb je een sportarmband? Daarmee kun je jouw telefoon ook op het stuur bevestigen. Het voordeel van zo’n armband vind ik dat ze goedkoper zijn en iets subtieler ogen. Extra handig: je volgende telefoon kan er ook gewoon in vanwege de rekbaarheid van de band. Hier zie je de speciale sportarmband voor de nieuwe Galaxy S3. Deze is wel echt groter dan de normale sportarmband voor de Iphone en Galaxy 2, omdat de telefoon ook iets groter is.
Ons vaste fietsclubje (ongeveer 12 man) heeft allemaal een Strava profiel/ Er wordt dan ook elke week op Strava gereden, wat een leuke onderlinge (gezonde) strijd oplevert met andere fietsclubjes. Elke week fietsen we samen 2 avonden en we trekken er ’s zondags eventueel ook nog op uit: best fanatiek dus. We doen dit altijd met de Strava App aan, zodat de thuisblijvers kunnen zien waar we gefietst hebben en wat onze gemiddelden zijn.
KOM
Je kunt op de site van Strava mooi zien waar de segmentjes liggen. Een segmentje is een stukje weg van A naar B waar je dan zo hard mogelijk overheen moet fietsen om King Of the Mountain (KOM) te worden. Let hierbij wel op het verkeer, de omgeving en alle daarbij horende regels. Als je dan het bewuste “kommetje” binnen hebt verschijnt er op het einde van de rit een kroontje bij, dan is het aan de anderen om jou segmentje/Kommetje weer af te pakken. Zo houd je elkaar scherp en heb je elke rit weer een paar stukjes weg of bergjes waarop je even op volle gas kunt knallen.
Andere fietsers volgen
Strava is ook een superprogramma om anderen te volgen en te kijken wat zij fietsen per week. Dit wordt naar keuze weergegeven in uren/km/gemiddelden/behaalde kommetjes/hoogte meters etc. etc. Ook als je een keer niet mee kunt fietsen met de club kun je achteraf kijken welke routes ze gefietst hebben. Je kunt ze met deze beste fiets app Kudo’s geven (duimpjes) en commentaar geven op de rit (als je de reacties terugleest lijkt het af en toe wel de tour du jour zoveel wordt er dan geanalyseerd en gereageerd 🙂 )
Niet meer op pad zonder
We gaan dan ook niet op pad zonder Strava aan te zetten: het houdt je scherp en we vinden het leuk om terug te kijken.
Wielrenner.eu disclaimer: de veiligheid is natuurlijk altijd het belangrijkste en alle regels moet je ook in acht blijven nemen.
Jaaroverzicht
Benieuwd naar een leuke extra na een jaar lang fietsen, elkaar uitdagen voor verschillende segmenten, topscores verbeteren en ga zo maar door? In het jaaroverzicht zie je in een oogopslag hoe je het voorbije jaar hebt gepresteerd, met onder andere:
- Het aantal persoonlijke records dat je hebt gereden;
- Hoeveel KOM wedstrijdjes je hebt gewonnen;
- De lengte van de langste rit die je reed;
- Het totale aantal fietsuren dat je hebt gemaakt;
- Je populairste tijdstip van fietsen;
- En last but not least, wie je trouwste fietsmaatje was.
Premium
Een mooie app voor wielrenners. Wat heeft een betaalde variant daar nog aan toe te voegen? Voor jou op een rijtje:
- Stel jezelf doelen (sneller of meer wattage fietsen);
- Intelligenter trainen (zoals ze dat zelf noemen);
- Uitgebreider vergelijken met -en uitdagen van andere wielrenners;
- Tips en adviezen en ‘verrassingen’ tijdens het gebruik (lees: we gaan nog dingen verzinnen voor onze premium members)
Ik laat het je wel even zien 🙂
Fietsnavigatie met korting op 21 november kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Fietsnavigatie bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Doelen
Met Premium kun je dus vooruit gaan plannen en jezelf doelen stellen. Wat Strava zegt (bij mij in Engels):
Goals: Progress. Set time or distance goals and track your progress week over week. Build up to that big milestone and hit those PRs.
Doelen op segment
Stel een doel op een segment en nodig vrienden uit om mee te doen. Je kunt het elkaar dus nog een tikkeltje moeilijker maken, of beter gezegd: je kunt de moeilijkheidsgraad specifiek bijstellen.
Goals: Performance. Set a time goal on your favorite segment, or set a power goal for a popular time interval. Invite your friends to set the same goals, or one like it, and push each other to achieve your best performance.
Segmenten verbeteren
Je meest gefietste segmenten wil je natuurlijk steeds beter doen en dat kan hiermee.
Track your performance on favorite segments over time. Improve how you tackle tough sections of road or trail and rack up those achievements.
Suffer
De mate waarin ik afzie kan ook gemeten worden. Althans, dat is wat gezegd wordt. In Amerikaanse blogs kom ik toch vooral tot de ontdekking dat dit discutabel is.
Suffer Score. Set your custom heart rate zones to quantify your suffering and see exactly how hard you’re working. Get credit for your most intense workouts with Points in the Red.
Wattage
Meet je wattage. Het spreekt voor zich dat je hier ook een wattage meter zoals Powertap, SRM of Look wattage pedalen voor nodig hebt.
Power Analysis/ Power Curve. Discover your strengths and weaknesses. See your best efforts throughout a recent ride and compare them with your all-time best-efforts.
Vermogen
Echt voor de cracks die uitgebreid willen analyseren na het wielrennen 😉
Power Analysis/ Power Distribution. Dial into your power zones and ride more effectively in order to hit your race day goals.
Fitness
Een redelijk omstreden functie van de Premium applicatie. Je ziet hoe moe je bent en wanneer in het seizoen je extra goed bent.
For power meter users. Visualize exactly when and where you’re at your freshest or most fatigued during your rides. Anticipate those peaks and valleys and stay on top of your performance.
Op niveau
Genoeg uitdaging om jezelf naar een hoger niveau te tillen, maar niet zoveel dat je de moed verliest, omdat je altijd de laatste bent. Fiets elkaar eruit op het juiste niveau.
Level the playing field. See where you stack up against athletes in your age and weight class.
GPX
Extra gemakkelijk routes uploaden en downloaden van -en naar je Garmin hartslagmeter.
Discover new rides from those who’ve done it before you. See a great route? Grab it and download it to your Garmin™.
Prof met Strava premium
Laurens ten Dam is een premium member (lid met Premium account) van Strava en heeft alle etappes van de Tour opgenomen in Strava met Garmin. Zo deed hij bijvoorbeeld de Col du Glandon in 28.16 met 354 Watt, slechts 158 hartslagen en je ziet het: de opvolger in het tijdlijstje is echt een stukje minder snel. Je kunt je dus nu echt gaan meten met prof sporters en, leuker nog, met je fietsmaatjes!
Account verwijderen
Eerlijk is eerlijk. Een fiets-app zoals Strava heeft niet alleen voordelen.
- De app slurpt energie van je telefoon. Heb je geen zin in opladen? Dan is Strava misschien niet jouw ding.
- Gemotiveerd worden, enthousiast raken en fanatiek aan het sporten slaan vind ik mooi! De app is echter niet helpend als je rustig aan wilt doen en je de focus van het wielrennen graag enkel en alleen op genieten en ontspanning legt.
Als je -om welke reden dan ook- niet (langer) gecharmeerd bent van de app, kun je jouw account verwijderen. Hiervoor moet je inloggen en in het menu van je profiel op “instellingen” klikken. Ga vervolgens naar “privacy” om daar te klikken op “account deactiveren”.
- Let op: je kunt je activiteiten na deactiveren niet herstellen en moet dus opnieuw gegevens verzamelen als je de app op een later moment toch weer wilt gaan gebruiken.
telefoonhouder
De beste telefoonhouder voor de iPhone zorgt ervoor dat ik hem niet in mijn broekzak hoeft mee te nemen. Hij kan in mijn broekzak namelijk beschadigen maar belangrijker nog: het zit helemaal niet lekker op de fiets met een grote telefoon op zak. Bij de 5 was dat nog wel te doen maar sinds de grotere afmeting zorgt het er net voor dat hij knelt als ik bijvoorbeeld lange ritten maakt. Op mijn iPhone in mijn stuurhouder zie ik ook alle data. Dus makkelijk Strava bekijken en de afstand en snelheid checken is leuk en handig.
Een andere optie voor tijdens het fietsen is bijvoorbeeld de Toertje app, die je kan helpen met het ontdekken van nieuwe routes!
Kopen
Aanbieding
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Bluetooth hartslagmeter is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Meer technische info
De bekendste merken voor bluetooth hartslagmeters zijn www.polar.com, wahoofitness.com en . Voor profs zijn er door de UCI speciale eisen voor de materialen. De garantie is meestal 2 of 3 jaar en voor een hartslagmeter is een CE wel verplicht maar een TÜV certificaat niet. Bekijk de hartslagmeter fiets prijs