Je maakt simpel voor jezelf de keuze voor de beste fietsbroek met onze fietsbroek test. Wij reden en testten Assos, Castelli, Shimano, Sport2x, Sportful en Agu zodat je een betere keuze kunt maken. Wat is de beste fietsbroek zeem tegen zadelpijn en welke moet je dus kopen?
Top 10 Beste fietsbroeken getest
Een goede fietsbroek is prettig voor iedere fietser. Want of je nu op een lange fietsvakantie vertrekt of (semi-)professioneel wielrenner bent. Zo’n broek verdeelt de druk beter over je zitvlak en voorkomt daardoor zadelpijn. Tevens gaat hij de strijd aan met overtollig zweet en houd deze je lekker warm (of juist koel). Ze zijn waterafstotend, fijn flexibel om in te bewegen of ze helpen je om die snellere tijd neer te zetten! Ik test veel fietsbroeken en dat vind ik niet alleen leuk om te doen, het is ook belangrijk aangezien zadelpijn nog steeds een veel voorkomend probleem is. Ik zet hier voor je alle goede fietsbroeken op een rij!
- 1. Beste fietsbroek all-round: Sport2x T-PRO
- 2. Beste fietsbroek prijs-kwaliteit: Van Rysel RC 100
- 3. Beste budget fietsbroek: Acelera Essential
- 4. Beste fietsbroek tegen zadelpijn: Gobik Limited 2.0 K10
- 5. Beste fietsbroek voor lange afstanden: Assos Schtradivari
- 6. Beste korte fietsbroek: Acelera Intermediate
- 7. Beste fietsbroek winter: Sport2x T-PRO Premium Long
- 8. Beste fietsbroek dames: Assos Uma GT
- 9. Beste fietsbroek heren: Castelli Entrata
- 10. Beste fietsbroek mountainbike: Sport2x T-PRO Premium
1. Beste fietsbroek all-round: Sport2x T-PRO
Deze Sport2x T-PRO wordt volgens kenners, professionele én recreatieve fietsers gezien als de beste fietsbroek voor eigenlijk alle omstandigheden. Ze zijn te koop als korte of lange bib broek (met bretels) en blijft daardoor moeiteloos zitten in elk seizoen en op iedere fiets.
Hij draagt prettig en is betaalbaar voor de hoge kwaliteit die hij geeft. Hij is er echter maar in 2 kleuren, namelijk zwart en blauw. Dus als je oké bent met een zwarte of blauwe fietsbroek, dan is deze in onze ogen de beste keuze fietsbroek all-round.
- Dezelfde top zeem als de topmodellen van Bioracer
- Even goede zeem als twee keer zo dure broek
- Simpelweg de beste keuze fietsbroek all-round
- Niet in kleuren leverbaar
2. Beste fietsbroek prijs-kwaliteit: Sport2x T-PRO premium
Deze Van Rysel RC100 is de fietsbroek als je een wat lager budget hebt en toch een goede broek wilt om te fietsen. Hij heeft een erg comfortabele zeem voor fietsritten, een scherpe prijs en oogt nog netjes ook. Deze heeft hiermee de prijs-/ kwaliteitsverhouding van alle broeken van deze pagina!
Hier zal je veel fietsplezier aan te beleven. Hij sluit erg mooi aan op je benen en de schouderbanden zijn transpiratie doorlatend. Het is een goede en comfortabele bibshort met de juiste kenmerken van dit merk die we ook in de Tour zien. Denk hierbij aan de mooie brede siliconen gripper eindstukken op de broekspijpen en de ‘Medium Density’ zeem van 13 mm dik.
- Beste prijs-kwaliteit
- Ook comfortabel op stijve carbon racefietsen
- Comfortabele siliconen gripper uiteinden aan de pijpen die mooi nauw aansluiten
- Er staat geen bekend merk op
3. Beste budget fietsbroek: Acelera Essential
Deze Acelera Essential is zonder twijfel de beste budgetvriendelijke keuze voor elke type fietser. Deze broek combineert kwaliteit, comfort en betaalbaarheid op een indrukwekkende manier. De goede zeem en de elastische bretels zorgen voor een prima pasvorm en vermindert de wrijving tijdens lange ritten. Daarnaast biedt de Essential broek van Acelera tal van features die je normaal bij dure broeken verwacht, zoals siliconen grippers en plat gestikte naden tegen schuring.
Wat de Essential fietsbroek van Acelera echt onderscheidt, is de prijs, die is laag voor zo’n prima instapmodel fietsbroek. Kortom, de Essential fietsbroek van Acelera heeft bewezen dat je geen fortuin hoeft uit te geven om te genieten van hoogwaardige fietskleding.
- Goedkoop
- Prima instapmodel
- Goede kwaliteit
- Verkrijgbaar in 1 kleur
4. Beste fietsbroek tegen zadelpijn: Gobik 2.0 K10
Deze Gobik 2.0 K10 heeft de top-zeem van Gobik: De K10 zeem. Natuurlijk betaal je deels voor ‘de naam’ maar hij is dan ook echt heel erg fijn! Hij is dan wel niet goedkoop maar je fietst heerlijk en dagenlang zonder zadelpijn met deze relatief nieuwe Limited 5.0 K10 van Gobik. Hij heeft ook fijne brede banden zodat hij comfortabel op het bovenlichaam draagt en waardoor je koeler blijft op hete dagen.
Hij is wat mooier dan veel andere broeken want daar is Gobik ook erg goed in. Mede daardoor heeft het merk ook een flinke schare fans! De uiteinden van de pijpen zijn intern uitgerust met siliconen grijpers, waardoor de broek goed op zijn plaats blijft zitten. Platte naden die over de gehele broek lopen, zorgen voor comfort en minimaliseren de kans op wrijving of schuren.
De kwaliteit van Gobik zorgt er tevens voor dat deze met de K10 zeem er veel jaren als nieuw uit blijft zien.
- Nieuw model
- Premium K10 zeem
- Zeer mooi
- Gaat heel lang mee (duurzaam)
- Niet de goedkoopste
5. Beste fietsbroek voor lange afstanden: Assos Schtradivari
Deze Assos Equipe RS Schtradivari is je top keuze fietsbroek voor lange afstanden fietsen. Hij is helaas wel erg duur. Hij heeft nog minder naden dat de voorganger RSR S9 en daardoor is hij nog comfortabeler.
Deze Schtradivari is speciaal voor de lange afstand racers onder ons. De zeem en overige materialen zijn iets dunner/ lichter waardoor je met de allerfijnste fietsbroek op pad gaat.
Assos heeft bij de ontwikkeling van deze Assos Schtradivari iedere component die geen bijdrage levert aan snelheid en comfort geëlimineerd. Daardoor heb je het perfecte resultaat. Hierbij zijn de meest uiteenlopende elementen waarbij een recreant tot World Tour renner mee in contact komt in acht genomen. Dat is een agressieve positie om bochten te nemen, de abrupte overgangen in het wegdek, in- en uit het zadel accelereren en uren van verschillende posities innemen.
Kortom: je betaalt wat, maar dan heb je ook wat!
- De top fietsbroek van Assos
- Premium zeem
- Beste fietsbroek voor lange afstanden
- Gaat heel lang mee (duurzaam)
- Duur
6. Beste korte fietsbroek: Acelera Intermediate
Acelera Intermediate is de juiste keuze als je een mooie korte fietsbroek wilt. De comfortabele en goed geplaatste zeem absorbeert schokken en biedt uitstekende ondersteuning, wat cruciaal is voor lange ritten.
Deze broek geeft veel comfort en maximale bewegingsvrijheid, waardoor het fietsen soepel en plezierig wordt. Je krijgt hoogwaardige fietskleding met een topklasse zeem en luxe stof, zonder je budget te overschrijden.
- De zeem absorbeert schokken en biedt uitstekende ondersteuning
- De kleur past met ieder shirt
- Geeft maximale bewegingsvrijheid
- Verkrijgbaar in 1 kleur
7. Beste fietsbroek winter: Sport2x T-PRO Premium Long
Deze Sport2x T-PRO bib tight lange broek heeft een bijzonder goede zeem. Je krijgt echt veel waar voor je geld.
Naast de beste zeem is hij comfortabel in het koudere seizoen en de schouderbanden zijn prettig breed. Het is een goede en betaalbare bibtight met alle juiste kenmerken. Denk hierbij aan de mooie brede schouderbanden, de gripper eindstukken onder je voeten de hele goede zeem.
De Vapor-zeem die ook in deze Sport2x T-PRO PREMIUM zit, wordt ook door Bioracer toegepast in hun topmodel fietsbroeken. Hij is van de nieuwste generatie zemen en geeft de top op het gebied van ademend vermogen, vochttransport en demping.
- Perfect voor in de winter als het koud is
- Even goede zeem als twee keer zo dure lange fietsbroek
- Fijne eindstukken on je voeten die mooi dun aansluiten
- Duurzaam, dus hij gaat lang mee
- Er staat geen bekend merk op
8. Beste fietsbroek dames: Assos Uma GT
Deze Assos Uma GT is voor dames de ideale fietsbroek.
Assos is zoals je hierboven al las de crème de la crème op het gebied van wielerkleding, en dan vooral voor fietsbroeken.
Daarnaast kan het zijn dat je liever geen bretels hebt. Deze Assos Uma GT fietsbroek dames heeft de Zwitserse kwaliteit dames zeem van Assos en is voor een Assos fietsbroek redelijk betaalbaar. Deze Uma GT wordt gekozen omdat deze ook voor lange tochten veel comfort geeft, nergens gaat knellen en mooi staat.
Siliconen grippers
De siliconen beengrippers voorkomen dat de broek gaat schuiven en de kwaliteit van het Zwitserse Assos zorgt ervoor dat hij heel er veel jaren als nieuw uit blijft zien. Dat komt goed uit want goedkoop kunnen we hem niet noemen!
Kortom: deze Assos Uma GT wordt veel gekozen door wielrensters en mountainbike-sters die liever geen bretels hebben. De neutraal uitziende broek draagt erg comfortabel en voorkomt zadelpijn door de erg fijne zeem.
- Supergoede zeem voor dames
- Zwitserse kwaliteit van Assos
- Brede band om middel waardoor hij fijner draagt
- Korte pijpjes
- Nog redelijk betaalbaar
- Gaat lang mee
- Geen hippe kleur
9. Beste fietsbroek heren: Castelli Entrata
Deze Entrata lange broek voor heren van Castelli is natuurlijk een bekend merk en het mooiste Italiaanse merk met het Italiaanse schorpioentje.
De pijpuiteinden zijn voorzien van een rits, waardoor je deze fietsbroek makkelijk aan- en uittrekt. Het gebruikte Nano Flex is buitengewoon warm en zacht, wat resulteert in een heerlijk comfort. Hij is ook zeer netjes gemaakt. Zo heeft hij minder naden voor een minimale kans op een schurend gevoel of andere irritaties. Dat maakt het fietsen over de weg of in de bossen wel zo leuk.
De Castelli Entrata lange fietsbroek voor heren is perfect voor het fietsen in alle mogelijke weersomstandigheden. Deze fietsbroek is Castelli’s resultaat van 10 jaar intensieve ontwikkeling. De nieuwe Nano Flex 3G stof is buitengewoon warm en zacht, maar beschermt nu ook beter tegen vochtig weer. Hierdoor ben je goed bestand tegen kou, maar kun je deze fietsbroek ook prima gebruiken tijdens lichte regen of tegen opspattend water.
Kiss Air2 zeem
Deze fietsbroek is voorzien van de Kiss Air2 zeem, waardoor je lang en comfortabel op je zadel kunt blijven zitten. Om een betere zichtbaarheid te creëren voor medeweggebruikers, zijn de onderste pijpuiteinden voorzien van goed reflecterend materiaal. Bovendien zit er bij beide pijpuiteinden een rits. Hiermee doe je de broek makkelijker aan of uit.
Kortom: je kiest voor Italiaanse kwaliteit en dat is duur. Hij heeft de goede Kiss-air zeem en ritjes onderaan. Het nadeel is naast de hoge prijs dat hij tijdens een zware regenbui onvoldoende waterafstotende kwaliteiten en bescherming geeft.
- Rits onderaan
- De Kiss Air2 zeem zorgt ervoor dat je lang en comfortabel op het zadel kunt blijven zitten.
- Bekendste merk met het schorpioentje
- Duur voor wat je krijgt
10. Beste fietsbroek mountainbike: Sport2x T-PRO Premium
Deze Sport2x T-PRO Premium is je keuze voor de mountainbike met koudere dagen. De naam geeft het al voor een groot deel weg, deze Sport2x T-PRO Premium is speciaal ontwikkeld voor ideale comfort.
Dankzij de hoge kwaliteit materiaal en de goede zeem is het de fijnste fietsbroek van Sport2x op dit moment.
Deze Sportful ‘uitstapmodel’ heeft een heerlijke en goede zeem voor optimaal comfort tijdens het trappen. De zeem heeft een dikte van 18 mm. Elk detail is ontwikkeld om het comfort te verhogen, schuren te voorkomen en om de zeem droog te houden!
- Hoge kwaliteit
- Goede zeem
- Verhoogt comfort
- Prijzig
Waar moet je op letten bij een goede fietsbroek?
Bij de aankoop van een nieuwe kledingstuk moet je altijd kijken naar wat jij prettig vind en hoe je beweegt. Bij een fietsbroek is het niet anders. Toch zijn er wel wat ‘algemeenheden’ te adviseren. De enige echt harde eis is de zeem van de juiste fietsbroek vind ik overigens en daar lees je zo meer over.
Dit zijn de belangrijkste zaken om aan te denken bij de aanschaf:
Wat voor fietser ben je?
De juist fietsbroek voor jou is afhankelijk van het soort fietser dat je bent. Een erg fanatieke of professionele wielrenner heeft namelijk andere eisen dan een recreatieve fietser. Bepaalde zaken worden daardoor meer en minder belangrijk. Een paar gram meer of minder zal voor een recreatieve fietser niet veel uitmaken, maar voor een professionele wielrenner dan juist wel.
Type broek
Je kunt kiezen uit veel soorten fietsbroeken. Afhankelijk van wat voor fietser je bent, hoe vaak en in welke omstandigheden je gaat fietsen (weer, seizoen, temperatuur) bepaald welke broek voor jou het fijnste is
Een simpele fietsbroek is er eentje zonder die lange bretels. Deze is meestal uit polyester of lycra gemaakt. Deze stof is best rekbaar, en neemt weinig vocht op. Lycra is daarin nog wat beter dan polyesther. Je kunt kiezen uit een lange, middellange (drie kwart) of korte variant. Deze zijn vooral geschikt voor mensen met een normale stadsfiets of zij die op vakantie vertrekken met hun toerfiets en geen honderd+ kilometer per dag rijden. Voor bijvoorbeeld een avondje spinnen is dit ook meer dan voldoende en neem dan altijd een korte.
In deze broeken zit meestal geen zeem. Als er toch eentje in zit, is dit meestal van goedkoper foam. Kijk je overigens voor een lange fietsbroek dan zie je hier de geschikte keuze voor de lange fietsbroek)
Ze moeten ook niet te hoog zijn aan de voorzijde, ook i.v.m. ventilatie en wind op de buik krijgen bij open geritst fietsjack of shirt. Een strakke tailleband snijdt vaak in je buik en dat is niet prettig.
Fietsbroek met of zonder bretels
Voor meer comfort kies je dan beter voor een fietsbroek met bretels. Dit noemen we ook wel een bib short en voorkomt dat je broek achteraan afzakt. Zeker bij sportievere fietsers gebeurt dit nogal eens, aangezien zij meer voorover gebogen rijden. Dit is dan ook vooral een broek voor wedstrijden, trainingen of mensen die veel fietsen. Deze zijn 90% van de tijd zwart en onopvallend. Hierdoor worden ze ook minder snel vies en passen ze bij iedere fiets en tenue.
Ik begon met fietsen zo’n 25 jaar geleden met een normale korte broek maar merkte als snel dat dit irritant is en daarom koos ik mijn eerste Agu fietsbroek, de broek zonder bretels. Fietsbroeken met bretels zijn gemaakt uit ademende materialen en hebben daarnaast een beter zeemvel met meer ondersteuning. Je vindt deze ook in korte, drie kwart of lange variant. Twijfel je: neem een korte variant met beenstukken, die kun je uit en aan doen onder een korte fietsbroek.
Er dan is ook zoiets als een 2-in-1 short waarbij je twee laagjes hebt. De buitenzijde is duurzaam en slijtvast, terwijl de binnenkant uit rekbaar lycra bestaat. Daardoor combineer je de verschillende voordelen van twee soorten broeken in één. Bovendien ziet dit kledingstuk er ook meer uit als een gewone sportieve short. Dit is meestal de juiste keuze voor mountainbikers.
Dan heb je ook nog de regen fietsbroek. Deze broeken laten geen water door en ademen tegelijkertijd toch door een speciaal membraan. Daardoor wordt je niet nat van buiten, plus ga je ook niet zweten. Meestal zijn dit rekbare broeken die je over een andere broek aan doet. Om dat te vereenvoudigen zitten er soms ook ritsen aan de zijkant. Dit maakt de broek wel wat zwaarder en minder compact.
De zeem
De zeem is verreweg het belangrijkste onderdeel. Deze moet je zitvlak beschermen gedurende urenlange fietsritten over asfalt, klinkertjes en soms kasseien. Als je pijn hebt op je zitvlak is het fietsen plotseling niet meer leuk, hoe mooi de omgeving en fietsgroep ook is. Ik heb dit aan deze lijve ondervonden 🙁 Die zeem moet dus erg goed zijn en dat is niet per se heel dik maar de weinige (of liever geen) naden, de aansluiting en de duurzaamheid van de zeem vind ik erg belangrijk.
Castelli, Sport2X en Assos fietsbroeken hebben zemen waaraan je ziet dat er meer aandacht aan is besteed dan de simpelere/ goedkopere fietsbroeken zoals die van de Aldi. En dan vooral aan de zemen. En als je een fiets vakantie hebt vergooid door pijn aan je zitvlak dan is een investering in een goede fietsbroek echt de moeite waard. Meer dan eens is iemand van ons fietsgroepje een paar dagen tot een week uit de roulatie geweest en dat is toch jammer in de Alpen/ Dolomieten of Pyreneeën.
Seizoen
Hoe warm of koud het is, bepaalt natuurlijk ook wat voor fietsbroek je nodig hebt. Fiets je vooral in de lente en fijne zomer, of ga je juist in de winter? De beste fietsbroek voor in de winter is er eentje met een wat warmere en dikkere stof. Die houd je beter warm, maar oververhit je niet. Daarom is (nogmaals) een goed ademende broek belangrijk.
In de herfst- en wintermaanden is een waterwerende broek ook verstandig. Zo kun je echt in alle omstandigheden de weg op. In het warmere voorjaar en de zomer kies je het liefste voor een korte broek. En tevens eens met dunnere stof zonder warme stoffen in de broekspijp. Bij een fietsbroek voor de zomer is het extra slim om er eentje te kopen met voldoende ventilatiepanelen. Zo heb je het minder snel te warm.
Kortom, door op deze wijze slim te kiezen heb je meerdere voordelen:
- Minder last van schurende naden
- Geen zadelpijn bij lange fietstochten
- Goede ventilatie en zweetafvoer
- Vorm is zo gemaakt dat de broek goed zit bij een voorover gebukte (fiets-)houding.
De beste fietsbroek voor dames is gelukkig een stuk goedkoper dan die voor heren, namelijk deze T-Pro voor dames. Deze dames fietsbroek is speciaal aangepast aan het vrouwelijke lichaam. Het is een top korte broek en heeft een fijne optimale zit en goede pasvorm. Liever een erg fijne dames fietsbroek zonder bretels? Kies dan de Assos Laalalai.
Onderbroek onder je fietsbroek?
Een onderbroek doe je uit voordat je een fietsbroek aandoet en ik weet dat dit vreemd kan klinken voor beginnende fietsers. Maar ervaren fietsers doen niet anders en dat is niet voor niets. Want geloof me dat het echt veel fijner is om zonder ondergoed in je fietsbroek te fietsen dan om de schurende naden en ‘stof over stof’ te voelen van onderbroek en fietsbroek. Daarnaast kan vocht/ zweet minder makkelijk weg met een laag extra kleding. Het gaat echt om de zeem van een fietsbroek. Die bepaald in hoge mate of hij fijn is of niet.
Hoe zadelpijn voorkomen?
De behoefte om broeken te gaan testen ontstond deels uit nood, want ik wilde voor de fietsvakanties wel de fijnste fietsbroek. Daarnaast was het deels hobby omdat ik het leuk vindt om producten te testen en mooie fietskleding hoort daarbij. De broek is voor mij naast de helm het belangrijkste onderdeel van je outfit want zadelpijn, een bultje op het zitvlak of erger kan je fietsplezier flink vergallen. Ik merkte dat je met een goede fietsbroek echt minder last krijgt van dit soort narigheden.
Bij fietsclub teamkleding zie je soms dat er te veel bespaard word op de zeem omdat look and feel van het uiterlijk veel belangrijker geacht wordt. Een gemiste kans vind ik en veel ouder wordende fietsclubs schakelen gelukkig snel over naar betere fietsbroeken en shirts. Helaas hebben dan al een paar nieuwelingen moeten afhaken door aanhoudende zadelpijn of de fameuze derde bal of andere bloederige narigheid.
Deze beste fietsbroek test is tot stand gekomen door ervaringen van wielrenners en mountainbikers en het lezen van testen van andere ervarings-deskundigen. Een goede fietsbroek voorkomt zitvlak problemen en maakt het fietsen daardoor een stuk leuker. Dat is de reden dat wij periodiek deze test updaten met de nieuwste fietsbroeken en ervaringen. Nu heb ik de allerbeste koersbroeken op een rij en wellicht heb jij er ook iets aan. Mocht je een vraag of tip hebben voor andere fietsers, laat het weten onderaan deze test.
Een fietsbroek voor dames is anders dan voor heren want voor dames is de zeem anders (voor de vrouwelijke vorm) gemaakt en beter geschikt en ook zijn de broekpijpjes bij vrouwen fietsbroeken korter.
Deze rubricering van de verschillende merken en types fietsbroeken zorgen hopelijk voor enige structuur voor dit meest belangrijke kledingstuk. Al met al zijn er toch behoorlijk wat eisen aan de juist koersbroek zoals je ziet. Met een prettig model wordt het fietsen nog leuker en met een goede Castelli, Assos of Sportful broek is die kans het grootste! Andere fijne fietsbroeken zijn bijvoorbeeld de Q36.5 fietsbroek of een aero fietsbroek.