De beste dak fietsendrager is makkelijk te monteren, veilig in het gebruik en natuurlijk betaalbaar. Ook moet er een zware E-bike en een dure carbon fiets op passen. We zetten de best geteste modellen fietsendragers voor op het dak van je auto op een rij!
Top 10 beste fietsendragers dak
1. Thule ProRide Dakdrager 598
Met de Thule ProRide 598 koop ik de beste fietsendrager en het is ook een gebruiksvriendelijke fietsendrager zonder in te leveren op de veiligheid. De 598 is de opvolger van de populaire 591 en is een van de beste fietsendragers op de markt.
Zoals al vele andere wielrenners heb ik ook gemerkt dat de Thule 598 ontzettend makkelijk in gebruik is. Ik klem hem zonder moeite op het dak vast. Het is nooit prettig als je lang met de fietsendrager staat te knoeien. Mijn fiets wordt automatisch op de juiste manier gepositioneerd.
Het kliksysteem van de Thule 598 werkt soepel en snel. Ik kan mijn fiets er van beide kanten op zetten. Als ik mijn fiets heb vastgezet met de spanbanden staat hij zeer stabiel.
Doordat er rubber aan het design is toegevoegd kunnen er geen beschadigingen aan de fiets ontstaan. Ik kan dus met een gerust hart op pad! De Thule 598 heeft een maximaal laadvermogen van 20 kg.
- Gebruiksvriendelijk
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Kan fiets niet beschadigen
- Hoog laadvermogen
- Past zonder adapter niet op alle dakdragers
2. Perruzi
De Peruzzo Pure Instinct dakdrager is niet alleen goedkoop maar ook handig in het gebruik. Je fiets staat stevig op het dak van je auto en zelfs ebikes mogen hiermee op het dak bevestigd worden.
Deze fietsendrager is makkelijk en universeel. Het klemsysteem is simpel te bevestigen en draaibaar.
De wielen zijn vast te zetten met een ratelband. Het voordeel van deze dakdrager is, is dat deze aan beide kanten van het voertuig te gebruiken is. Zo kun je ook meerdere van deze dragers tegelijk op je dak gebruiken.
- Simpel fietsen op het dak zetten
- Makkelijk op het dak te zetten
- Stabiel op het dak
- Ook voor carbon fietsen
- Geen bekend merk
3. Yakima Highroad Bike Mount
De Yakima Highroad Bike Mount is een erg goede fietsendrager voor op het dak, beter dan dit wordt het niet! Deze Yakima draagt mijn complete fiets, ik hoef dus niet eerst het voorwiel van mijn fiets te demonteren. Deze Yakima is kostbaar, maar hij is zijn geld dubbel en dwars waard.
Tijdens het testen viel het me op dat het bevestigen echt super simpel is. Met een paar soepele schuifjes en hendels zet ik mijn fiets muurvast. De fietsendrager zelf is ook eenvoudig vast te zetten, daardoor kan ik hem makkelijk na gebruik weer meenemen en hoef ik niet bang te zijn dat hij gestolen wordt.
Deze fietsendrager is universeel, ik kan hem aan vrijwel elke fiets aanpassen. Als ik een nieuwe fiets koop hoef ik dus geen nieuwe fietsendrager te kopen! De buizen van de drager zijn smaller dan bij veel andere modellen van Yakima, daardoor ziet hij er strak en onopvallend uit.
Met de Yakima Highroad kan ik één fiets op het dak meenemen met een maximaal gewicht van 18 kg. Als ik de drager zonder fiets erop op het dak laat zitten begint hij tijdens het starten van de auto wat te rammelen. Je kunt hem dus het beste even van het dak halen voordat je wegrijdt.
- Makkelijk in gebruik
- Geen demontage van het voorwiel nodig
- Universeel, te combineren met alle fietsen
- Stevig en sterk
- Duurder in vergelijking met andere fietsendragers
4. Menabo Chrono
De splinternieuwe Chrono van het Italiaanse merk Menabo is geschikt voor allerlei fietsen, zelfs voor fat bikes en e-bikes. Ik rij mijn fiets in het brede frame en zet het achterwiel vast met een verstelbare riem. Bij deze fietsendrager hoef ik niet mijn voorwiel te demonteren, wel zo handig! Met dubbele anti-diefstalsloten gaat de fietsendrager nergens heen en kan ik hem met een gerust hart (even) achterlaten.
De Chrono is universeel en verstelbaar. Ik hoef me dus geen zorgen te maken dat hij niet op mijn auto past. Deze fietsendrager is geschikt voor brede, zware wielen en kan tot 25 kg dragen. De Chrono is gemaakt van aluminium en is daardoor relatief licht. Met de bijgeleverde montagesleutels is de drager makkelijk te monteren, daar heb ik dus geen andere tools voor nodig!
- Geschikt voor zware fietsen, inclusief fat bikes en e-bikes
- Geen demontage van het voorwiel nodig
- Universeel
- Dubbele anti-diefstalsloten
- Wat zwaarder dan de Yakima FrontLoader
5. Hapro Giro
De Hapro Giro fietsendrager is geschikt voor fietsen met frames tot 80 millimeter. Een van de grootste voordelen van deze fietsendrager is dat hij meteen klaar voor gebruik is. Ik hoef hem niet eerst met een ingewikkelde handleiding in elkaar te knutselen. Dankzij het smalle ontwerp kan ik makkelijk meerdere Giro’s naast elkaar op het dak plaatsen. Handig als ik meerdere fietsen mee wil nemen onderweg!
Eenmaal in het Fit-Lock-systeem bevestigd staat de fiets muurvast. Zelfs bij hogere snelheden merk ik nauwelijks dat er een fiets op mijn autodak staat. Na gebruik klap ik de drager eenvoudig weer in. Deze lichtgewicht fietsendrager heeft een maximaal laadvermogen van 17 kg en is dus niet geschikt voor zwaardere fietsen.
- Voorgemonteerd
- Slank ontwerp, neemt weinig ruimte in
- Sterke fietsendrager
- Lichtgewicht
- Maximaal laadvermogen 17 kg, iets minder dan vergelijkbare fietsendragers
6. Yakima ForkChop
De Yakima ForkChop werkt net wat anders dan de andere fietsendragers uit dit rijtje. De ForkChop bestaat uit twee losse klemmen, zonder frame ertussen dus. Het voordeel daarvan is dat het niet uitmaakt hoe lang mijn fiets of dakdragers zijn. De ForkChop is bovendien makkelijk mee te nemen omdat de twee klemmen zo klein zijn.
Tijdens het rijden merk ik dat het ook nog eens een stuk minder geluid lijkt te maken, omdat de onderdelen niet rammelen. Om mijn fiets op het dak te zetten moet ik eerst even het voorwiel demonteren. Daarna klem ik de fiets stevig op het dak.
Er zijn twee versies verkrijgbaar. De standaard versie en een versie met een extra slot. Om mijn fiets extra goed te beschermen kies ik voor de variant met het extra slot. Daarmee zet ik de voorkant van de fiets vast. De Yakima ForkChop heeft een maximaal laadvermogen van 18 kg.
- Zonder buizen en dus geschikt voor allerlei fietsen en dakdragers
- Bijzonder sterk en stevig
- Versie met extra slot verkrijgbaar
- Fraai compact design
- Demontage van voorwiel nodig
7. Menabo Juza
Met slechts 3,3 kg is de Menabo Juza fietsendrager een echte lichtgewicht. Ondanks zijn lage gewicht is de Juza ook geschikt voor mountainbikes. Met verstelbare schuifjes maak ik de drager perfect passend voor mijn fiets.
Tijdens het plaatsen van mijn fiets merk ik dat de klemmetjes niet ver opengaan, daardoor gaat het bevestigen van mijn fiets net wat lastiger dan bij andere fietsendragers. De lagere prijs van de Juza maakt echter een hoop goed.
De Menabo Juza fietsendrager heeft een maximaal laadvermogen van 15 kg. In vergelijking met andere dragers is dat wat aan de lage kant, maar voor lichte fietsen is dat meer dan prima!
Op de drager zitten dubbele anti-diefstalsloten die gelukkig naar behoren werken. Ik kan rustig ergens een kopje koffie drinken zonder telkens op mijn fiets te hoeven letten. Door het vergrendelingssysteem staat mijn fiets extra goed vast.
- Goedkoop
- Lichtgewicht
- Dubbele anti-diefstalsloten
- Verstelbaar
- Fiets wat lastiger in het systeem te bevestigen
- Klemmen kunnen niet ver openen
8. SeaSucker Talon QR
De unieke SeaSucker Talon QR dankt zijn naam aan het bijzondere ontwerp: deze fietsendrager maakt namelijk gebruik van zuignappen. Ik vond het best wel spannend om met mijn fiets in de SeaSucker Talon QR rond te rijden. Achteraf was dat nergens voor nodig, de zuignappen zijn super sterk!
Sterker nog, de zuignappen fietsendragers zijn een stuk sterker dan veel andere fietsendragers uit dit lijstje. Door zijn compact ontwerp is het makkelijk om de SeaSucker los te maken en op te bergen.
Deze fietsendrager is van premium kwaliteit, daar betaal je ook voor. Het prijskaartje van de SeaSucker Talon QR is hoog. Het systeem is echter zo stevig en betrouwbaar dat veel wielrenners al jaren trouw blijven aan de SeaSucker fietsendragers. De SeaSucker Talon QR heeft een maximaal laadvermogen van 20 kg, niet verkeerd!
- Erg gebruiksvriendelijk
- Stevig en sterk
- Compact
- Geen last van rammelende onderdelen
- Duur
9. Thule UpRide 599
De Thule UpRide 599 fietsendrager is gemaakt om fietsen zonder framecontact te kunnen vervoeren. Ondanks het feit dat de fiets alleen aan de wielen bevestigd wordt is de Thule Upride 599 heel stevig in gebruik. Tijdens het rijden merk ik eigenlijk niet eens dat er een fiets op het dak staat. De Thule 599 doet precies wat hij moet doen, met twee eenvoudige wielklemmen plaats ik mijn fiets met gemak op het dak.
Deze universele fietsendrager is geschikt voor allerlei soorten fietsen dankzij alle verstelbare fietsklemmen. Nadat ik de Thule 599 een poosje heb gebruikt heb ik gemerkt dat het niet de meest handzame fietsendrager uit het rijtje is.
Ik kan de drager alleen vanaf rechts bedienen en moet best wat verschillende onderdelen klemmen en vastdraaien. Het gevolg daarvan is natuurlijk wel dat mijn fiets super stevig op het dak blijft staan. De Thule 599 heeft een maximaal laadvermogen van 20 kg.
- Fietsendrager zonder framecontact, geen risico op schade aan het frame dus
- Universeel
- Stevig en sterk
- Maximaal laadvermogen van 20 kg
- Alleen vanaf rechts te bedienen
- Werkt niet met spatborden
10. Twinny Load Fietsendrager Dak
De Twinny Load is een van de meest bijzondere fietsendragers voor op het dak. Deze fietsendrager is gemaakt van aluminium, waardoor hij slechts 2,5 kg weegt. Toch kan deze drager een gewicht van maar liefst 20 kg dragen! Mede daardoor merk ik dat het een erg stabiel systeem is. Het is ook nog eens de goedkoopste fietsendrager uit ons lijstje. De Twinny Load is een eenvoudige drager zonder al te veel poespas.
Deze fietsendrager maak ik door middel van U-beugels vast aan de dragers op het dak. Persoonlijk vind ik dat het systeem soepel werkt, het doet eigenlijk precies wat het belooft. Dankzij de framehouder voel ik dat mijn fiets heel stabiel staat, zelfs op hobbelige wegen. De eerste montage verliep niet vlekkeloos, maar nu ik het onder de knie heb gaat het eigenlijk best snel!
- Goedkoop
- Lichtgewicht
- Sterk
- Stabiel
- Lastiger te monteren
11. SeaSucker Mini Bomber
De SeaSucker Mini Bomber is de enige fietsendrager uit deze lijst die maar liefst twee fietsen kan dragen! Desondanks is het ontwerp van deze fietsendrager toch heel compact. Ik heb gemerkt dat ik het veel fijner vind om de fietsendrager na gebruik op te bergen, dat is met dit systeem geen probleem. De zuignappen van de SeaSucker Mini Bomber zijn ontzettend sterk.
Door middel van een pompje laat ik de zuignappen vacuüm zuigen op het dak. Dat werkt eigenlijk heel eenvoudig. Eenmaal klaar staan mijn fietsen ook echt muurvast.
Doordat ik de SeaSucker Mini Bomber met zuignappen kan bevestigen is de fietsendrager geschikt voor vrijwel iedere personenauto. Door een compatibele adapter te kopen kan ik fietsen met allerlei verschillende voorvorkaansluitingen vervoeren. De SeaSucker Mini Bomber heeft een maximaal laadvermogen van 20 kg per fiets.
- Kan 2 fietsen dragen
- Compact
- Makkelijk systeem
- Erg sterk
- Demontage van voorwiel nodig
Dak fietsendrager voor het meenemen van je fiets op het dak
Natuurlijk vinden we een fietsendrager voor op de trekhaak handiger dan van die dakgoten op het dak van de auto, maar wat nu als je geen trekhaak hebt? Wellicht heb je die nooit laten monteren op je auto, heb je een elektrische auto of hangt er al een caravan aan die trekhaak en heb je geen ruimte voor een trekhaakkoffer 🙂 Wat doe je dan? Op zo’n moment komt een dak fietsendrager goed van pas en tegenwoordig heb je echt veilige makkelijk te bedienen modellen dakdragers. Op die goede fietsendrager staat je fiets net zo stevig en om eerlijk te zijn ook mooier. Ik vind persoonlijk die dak fietsendragers met fietsen in de goot op het dak (of met het voorwiel in de beugel) altijd wel een stoer gezicht.
Als je van plan bent je fietsen mee te nemen terwijl je er met de caravan op uit gaat kun je beter een fietsendrager voor caravans nemen.
Denk aan het gewicht
Let op het gewicht van je fiets. Het nadeel van een fietsendrager op het dak is namelijk het maximaal te dragen gewicht van de fiets (met spullen). De fietsendrager, maar ook vooral het dak van je auto, hebben namelijk een maximaal te dragen gewicht. En dat gaat meestal niet verder dan 20 kilo voordat het wordt afgeraden. Zeker als je een fietsendrager met zuignappen gebruikt.
Ebike op dak drager op de auto
Dat betekent dat je met een fietsendrager op het dak van je auto volgens de voorschriften van de autofabrikant en van de dakdragerfabrikant maar één racefiets (bekijk ook de beste racefiets fietsendrager) of mountainbike kunt meenemen. Een normale toerfiets of stadsfiets kan ook wel, maar voor een elektrische fiets is de beperking van 20 kilo vaak een belemmering. Of hij moet licht zijn en je moet de accu eruit kunnen halen (wat eigenlijk altijd wel kan), dan zou het net kunnen.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een dak fietsendrager is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: