Als je regelmatig je fiets achter op de auto mee wilt nemen voor een fietstocht of vakantie is het prettig als daarvoor een fietsendrager kan worden gebruikt die aan alle gemakken voldoet. De Thule Epos is zo’n fietsendrager. Het meest prettig is, dat vrijwel elk soort fiets op deze fietsendrager kan worden meegenomen. Dat komt doordat de Thule Epos beschikt over telescopische bevestigingsarmen, die op de meeste buizen passen, en die volledig op lengte kunnen worden gemaakt. De Thule Epos heeft echter nog veel meer handige features. Welke dat zijn wordt hier beschreven.
Fiets met de auto meenemen zonder gedoe
Fietsendragers zijn er al vele jaren. Ze worden in de meeste gevallen op de trekhaak (maar kan soms ook zonder trekhaak of op het dak) gemonteerd en dan kunnen er fietsen op worden gezet. Aanvankelijk moest een fietsendrager helemaal worden ingesteld op de typen fietsen die je mee wilde nemen. De fietsen werden in de juiste sleuven geplaatst en vastgebonden met riempjes. Vaak zat de belangrijkste bevestiging rond de trapas. Die moest met een losse klem goed worden vastgezet. Het werkte allemaal wel, maar echt handig was het niet. Vooral als je vaak verschillende fietsen wilde meenemen, was het een heel gedoe om die veilig te monteren. Je koopt hem hier bij Bol.com
Door jarenlange ontwikkelingen zijn moderne fietsendragers, zoals de Thule Epos, veel gemakkelijker in het gebruik geworden. Met name het gewicht van een fietsendrager is flink gedaald. Je kunt hem dus gemakkelijk naar de auto dragen en op de trekhaak monteren. Ook dat vastmaken op de trekhaak gaat veel sneller dan vroeger. Het is niet meer nodig om een bout stevig vast te draaien. In plaats daarvan heeft de Thule Epos een zelfstabiliserende koppeling, die met een handgreep vliegensvlug te vergrendelen is en daarna met een slot wordt beveiligd. Het gaat zo snel, dat je niet moet vergeten de snoer voor de verlichting aan de auto te koppelen. Ontdek ook de beste fietsendrager voor bus en camper.
2 uitvoeringen
Je kunt de Thule Epos in 2 uitvoeringen krijgen: 1 voor 2 fietsen (17,3 kilo) en 1 voor 3 fietsen (22,7 kilo). De Thule Easyfold 3 die we ook reviewen kan tot 4 fietsen overigens. Dit is het 2 fietsen model van de Easyfold 3 die ik ook testte:
Het draagvermogen van beide uitvoeringen is gelijk: 60 kilo. Dat betekent dat het totaalgewicht van de fietsen niet groter mag zijn dan 60 kilo. Wie 2 zware e-bikes heeft, kan die dus zonder probleem meenemen met de versie voor 2 fietsen. Het is bij de Thule Epos prettig dat je niet hoeft na te denken welke fiets op welke plek moet komen te staan. Het past namelijk altijd. Dat komt door de telescopische armen waarmee de fietsen worden vastgezet.
Telescopische armen
Het belangrijkste pluspunt van de Thule Epos ten opzichte van andere modellen fietsendragers zijn de telescopische armen. Die zijn volledig naar wens uit te schuiven en te draaien. Het voordeel daarvan is dat elk type fiets op de fietsendrager past. Het in- en uitschuiven gaat bijzonder gemakkelijk. Het is zelfs mogelijk om de fietsen apart te laden en te lossen. Het is dus niet meer nodig om er rekening mee te houden welke fiets er het eerst van de drager af moet worden gehaald. Erg handig als je iemand onderweg wilt afzetten.
Draaiende kop
Aan het uiteinde van de telescopische armen van de Thule Epos zijn draaiende koppen gemonteerd. Die kunnen in elke stand worden gezet. Het is dus mogelijk om een fiets vast te klemmen aan een verticale of horizontale buis, maar ook aan een buis die onder een hoek staat. De bekken van de kop zijn voorzien van een laag rubber. Ze hebben een vorm, waardoor er ronde, ovale en zelfs vierkante buizen in kunnen worden geklemd, zonder dat er beschadigingen aan de lak ontstaan. De bekken zijn bovendien groot genoeg voor elk type buis.
Fiets plaatsen
Door de telescopische buizen en de draaiende koppen is het bij de Thule Epos fietsendrager niet meer nodig om deze af te stemmen op een fiets. Elke fiets past op elke plek. Het is een kwestie van de fiets in de rijgoot te plaatsen, de telescopische arm op de juiste lengte te maken en de draaiende kop in de juiste positie te zetten. Daarna kan de klem worden vast gezet en staat de fiets in principe al in de juiste positie. Voor de veiligheid moeten de wielen worden vastgezet met riempjes, en is een veiligheidsriem om de fiets noodzakelijk.
Diefstal voorkomen
Een fietsendrager en de fietsen die daar op gemonteerd zijn, zijn populaire spullen voor dieven. Bij de Thule Epos is de kans dat je fiets of de drager gestolen wordt erg klein. Ten eerste wordt de fietsendrager met een geïntegreerd slot op de trekhaak van de auto gemonteerd. De draaiende kop is ook voorzien van een slot. Zodra de fiets op de fietsendrager staat kan de kop op slot worden gezet. Als de fietsen op de drager staan moet je ze daarna uiteraard nog op het fietsslot zetten. Met de Thule Epos zijn de fietsendrager en de fietsen dus optimaal beschermd tegen diefstal.
Fietsendrager voor bijna alle fietsen
Er is een grote verscheidenheid in de fietsen die achterop een auto meegenomen worden. Dat varieert van wielrenfietsen en mountainbikes, stadsfietsen en hybride toerfietsen tot allerlei soorten e-bikes. De verscheidenheid neemt alleen maar toe doordat er steeds meer exotische soorten fietsen ontstaan. Bijna elk type fiets past op de Thule Epos. De maximale wielmaat is 29 inch en de maximale wielbreedte is 3,2 inch. Voor bredere banden is een hulpstuk leverbaar. Dat betekent dat je bijna elk soort fiets, met uitzondering van een fatbike, kunt meenemen.
Kofferbak blijft toegankelijk
Je hebt het vast weleens meegemaakt met een andere fietsendrager. De auto is volgeladen voor een vakantie, de fietsendrager is op de trekhaak gemonteerd en de fietsen zijn op de drager gezet. Dan blijkt ineens dat je nog iets nodig hebt dat al in de kofferbak van de auto zit. Er zit dan niet anders op dan de fietsen weer van de drager te halen. Bij de Thule Epos is dat niet meer nodig. Je kunt deze fietsendrager, zelfs als de fietsen er op gemonteerd zijn, naar achteren kantelen. Daardoor blijft de kofferbak van de auto toegankelijk. Daarmee wordt veel ergernis voorkomen.
Thule Epos opbergen
De Thule Epos is een fietsendrager die wat omvang betreft niet groot is, vooral als hij na gebruik wordt opgevouwen. Met een gewicht van meer dan 17 kilo is hij echter niet gemakkelijk te dragen. Daarom is hij voorzien van 2 geïntegreerde transportwielen en een handvat. Als je op je bestemming bent aangekomen kun je de drager dus van de trekhaak halen en hem gemakkelijk naar een opbergplaats rijden. Het is dus niet nodig om de fietsendrager op de auto te laten zitten of om hem op te bergen in de kofferbak.
Accessoires
Uit het voorgaande kun je concluderen dat de Thule Epos een handige fietsendrager is, waarmee nagenoeg elke fiets veilig achterop een auto kan worden vervoerd. Met name wat betreft gebruiksvriendelijkheid blinkt deze fietsendrager echt uit. Er zijn echter accessoires verkrijgbaar waarmee de functionaliteit van deze drager nog verder kan worden uitgebreid. Hier vind je een overzicht.
Reparatiestandaard
Als je met een fiets een tocht maakt of als je hem meeneemt met vakantie kan er altijd een technisch probleem met de fiets ontstaan. Dat varieert van een simpele lekke band tot een defecte versnelling of rem. In dat soort gevallen is het vervelend als je de fiets op de kop op de grond moet zetten om hem te repareren. Bij de Thule Epos is een hulpstuk leverbaar waarmee de drager kan worden omgetoverd tot een reparatiestandaard. De fietsendrager wordt dan op de trekhaak gezet en de fiets wordt vastgehouden door het hulpstuk. Je hebt dan beide handen vrij om de fiets weer in orde te maken.
Oprijgoot voor zware fietsen
Als je een zware fiets hebt, kan het een probleem zijn om die op te tillen en hem op de fietsendrager te zetten. Voor dit type fietsen is er een oprijgoot als accessoire leverbaar. Je rijdt dan de fiets simpel vanaf de grond op de fietsendrager.
Opbergtas
Het is niet te voorkomen dat een fietsendrager vuil wordt als je ermee in de regen rijdt. Maar het is zonde als je hem gedurende een vakantie ergens buiten moet neerleggen. Om te voorkomen dat de Thule Epos fietsendrager vuil wordt, is er een speciale opbergtas leverbaar. Daar past de drager in opgevouwen toestand perfect in.
Wheel straps
In de standaard uitvoering past nagenoeg elke fiets op de Thule Epos fietsendrager. Alleen fietsen met dikke banden kunnen er niet op. Wie toch zo’n fiets wil meenemen, zoals een fatbike, kan speciale wheel straps aanschaffen.
Conclusie
De Thule Epos is een topklasse fietsendrager, waarmee vrijwel alle fietsen moeiteloos achter op de trekhaak van de auto kunnen worden meegenomen. Voor die kwaliteit moet een flinke prijs worden betaald, want de Thule Epos kost circa € 1000. Dat is duurder dan andere modellen van Thule, en ook duurder dan de meeste fietsendragers van andere merken. Maar als je zo’n fietsendrager toch aan wilt schaffen, haal je in elk geval een topklasse product in huis, waar je meer dan 20 jaar plezier van zult hebben.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Thule Epos is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: