De beste beenstukken sluiten mooi aan, zijn zwart en kleurecht. Bekijk onze test van Castelli, Agu, Shimano en Assos beenwarmers en vergelijk!
In deze test met de beste beenstukken zie je de neutrale zwarte beenstukken die fietsers het meest gebruiken vergeleken met anderen. Bekijk de beenstukken prijs
Beste beenstukken
1 Sport2X Beenstukken
De beenstukken en armstukken van Sport2X stellen je in staat om in het vroege voorjaar en late najaar nog met je korte kleding te fietsen en zijn de beste beenstukken.
De pasvorm van de Sport2X Beenstukken is comfortabel strak. De stof sluit netjes aan op de huid zonder te knellen. Doordat er een minimaal aantal naden zijn toegevoegd dragen de beenstukken het meest aangenaam van alle beenstukken uit onze test!
Deze beenstukken zijn gemaakt van een antibacteriële stof. Dat wil zeggen dat er een laagje over de stof is aangebracht waardoor de groei van bacteriën sterk verminderd wordt, wel zo fris dus. De stof is ook nog eens slijtvast, zelfs bij intensief gebruik.
De beenstukken kun je snel uit en aandoen en zijn erg klein opvouwbaar en passen beide in 1 vakje van je fietsshirt.
De beenstukken zijn niet geschikt voor hele lage temperaturen, maar dat is ook niet zo vreemd. Daar gebruik ik een lange fietsbroek voor. Laat de zon maar komen!
- Wind- en waterbestendig
- Minimaal aantal naden
- Antibacteriële stof
- Compact op te bergen
- Niet geschikt voor hele lage temperaturen
2 Bioracer Tempest Beenstukken
De Bioracer Tempest Beenstukken zijn perfect voor wanneer het net niet warm genoeg is voor een korte broek!
De stof van de Bioracer Tempest is voorzien van 4 way stretch. In de praktijk wil dat zeggen dat de stof flexibel alle kanten op kan rekken zonder te knellen. Op de fiets is dat super handig, de stof knelt helemaal niet in de knieën.
De buitenste laag van de Bioracer Tempest Beenstukken is water- en winddicht. Dat komt doordat de beenstukken zijn geïmpregneerd met een waterafstotende emulsie. Ideaal op koudere, natte dagen dus.
In tegenstelling tot de Sport2X Beenstukken is de stof van de Bioracer Tempest Beenstukken niet antibacterieel. In principe hoeft dat geen probleem te zijn. Als ik de broek op de juiste temperatuur was wordt hij weer net zo schoon.
Een voordeel van de stof van de Bioracer Tempest is dat het slijtvast is, zelfs bij intensief gebruik en na vele wasbeurten!
- 4 way stretch
- Wind- en waterdicht
- Slijtvast
- Comfortabel en flexibel
- Stof heeft geen antibacteriële behandeling gehad
3 Castelli Thermoflex 2 Beenstukken
De Castelli Thermoflex 2 Beenstukken zijn gemaakt van een super comfortabele, zachte stof die ook nog eens voldoende warmte vast kan houden.
Om ervoor te zorgen dat de beenstukken tijdens het wielrennen op hun plaats blijven zitten zijn er aan de bovenkant siliconen grippers aangebracht. Dat systeem werkt perfect, ik hoef de beenstukken niet telkens op te trekken.
De stof van de Castelli Thermoflex 2 heeft een gemiddelde dikte en is daarmee perfect voor de koudere dagen. De geborstelde stof houdt warmte goed binnen en voelt lekker zacht aan op de huid.
In deze beenstukken zijn haast geen naden verwerkt. De enkele flatlocknaden zijn bovendien ook nog eens plat en drukken of snijden daardoor niet in mijn huid.
De kledingstukken van het Italiaanse merk Castelli vallen over het algemeen kleiner uit, dat is ook het geval bij deze beenstukken. Neem dus voor de zekerheid een maat groter dan je normale maat.
- Comfortabel en zacht
- Siliconen grippers voorkomen afzakken
- Platte naden
- Valt klein, neem een maat groter
4 GripGrab Light Beenstukken
De GripGrab Light Beenstukken sluiten zo perfect aan op de huid dat ze haast voelen als een tweede huid. De stof is flexibel en knelt niet, zelfs niet op de knieën.
Deze beenstukken zijn geschikt voor de frisse, maar zonnige dagen. Op deze dagen kan de hoeveelheid uv-straling verraderlijk zijn. Met deze beenstukken is dat geen probleem, ze geven UPF 50+ uv bescherming.
De naden in de GripGrab Light Beenstukken zijn flatlocknaden, platte naden dus. Deze naden schuren, drukken en irriteren niet. Daardoor dragen de beenstukken een stuk comfortabeler.
Een minpunt van deze beenstukken is dat ze niet waterdicht zijn. Deze beenstukken zijn meer geschikt voor heldere, zonnige dagen.
Om ervoor te zorgen dat de GripGrab Light Beenstukken niet afzakken zijn aan de bovenzijde siliconen grippers toegevoegd. Voor mij is dat ideaal, ik wil niet telkens mijn beenstukken optrekken tijdens het wielrennen.
- Flexibel, knelt niet
- Bescherming tegen uv-straling
- Platte naden
- Siliconen grippers
- Niet waterafstotend
5 Rogelli Promo Beenstukken
De Rogelli Promo Beenstukken houdt met de flexibele en gevoerde stof mijn benen comfortabel warm op de fiets.
Deze beenstukken zijn net wat anders dan de andere beenstukken uit onze test. Deze beenstukken zijn aan de onderkant voorzien van een ritssluiting, waardoor het veel makkelijker wordt om de beenstukken snel aan- en uit te trekken!
Aan de bovenzijde van de Rogelli Promo Beenstukken zijn siliconen grippers toegevoegd. Door deze grippers schuift de stof niet en blijven de beenstukken de hele rit netjes op hun plek.
De beenstukken sluiten netjes aan, misschien wel net iets té goed. Aan de pasvorm is goed te zien dat de Rogelli Promo Beenstukken zijn ontworpen voor met name smallere benen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, als de beenwarmers te strak zitten kan ik altijd een maatje groter nemen.
Een voordeel van deze beenstukken is dat ze relatief goedkoop zijn. Doordat de beenstukken ook nog eens van goede kwaliteit zijn hebben ze een hele nette prijs-kwaliteitverhouding.
- Flexibele, gevoerde stof
- Handige rits
- Siliconen grippers
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Pasvorm voor smalle bovenbenen
Inhoudsopgave:
Dit zijn mijn beenstukken, dan heb je een beeld:
Beenstukken met korting op 21 november kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Beenstukken bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Fijner fietsen
Dit kledingstuk is er zo een waar veel fietsers te laat mee beginnen, terwijl het zo handig en goedkoop is. Die lange broek kun je thuislaten zodat je met korte broek kunt rijden als de zon doorbreekt en voor een paar tientjes heb je al een goede set.
- Lekker warm
- Makkelijk uit en aan te doen
- Neutraal van kleur, zwart dus in 90% van de gevallen
- Niet te snel vies ogend, ook hierom wil je zwart kiezen waarschijnlijk
- Modellen die niet naar beneden glijden van je benen, dus voorzien van goede siliconen strips indien nodig
- Lang genoeg
- Mooi klein op te vouwen/ rollen als je ze niet gebruikt
- Betaalbaar. Veel geld uitgeven doen we wel aan een mooie fietshelm of fietsschoenen toch 😉
Wanneer beenstukken
Wanneer beenstukken dragen is een terechte vraag. Je hoort meerdere adviezen als je rondvraagt. Je kiest beenstukken onder de 12 graden en er zijn ook fiets ‘deskundigen’ die veel hoger, zelfs tot 18 graden adviseren. Dit heeft te maken met lichaamsvet, mate van inspanning (volle bak of rustig touren) en persoonlijke voorkeur.
Als het te warm is, gaan de beenwarmers snel irriteren omdat je in een korte broek wilt fietsen. Wanneer het echter kouder is dan verwacht krijg je met korte broek te koude benen. Beenstukken zijn perfect omdat je ze tijdens het rijden uit kunt doen (de meeste fietsers stoppen wel even dan) om op het juiste moment met blote benen te rijden.
Koude spieren voorkomen
Het is algemeen bekend dat spieren beter presteren als ze warm zijn. Daarom is het slim onder een bepaalde temperatuur de been- en kniestukken te dragen. Maar het is net zo een feit dat oververhitting ook niet goed is om optimaal te fietsen/ presteren. Te koude spieren en gewrichten niet alleen slecht voor je sportprestatie, het kan ook sneller zorgen voor blessures zoals tendinitis en artritis.
Te warm is ook niet goed
Vroeger stuurden fietstrainers hun renners nog wel eens warm ingepakt de weg op om vet te verbranden. Minder gewicht is sneller klimmen maar het is wel wat kortzichtig. Je moet weliswaar warm blijven maar tegelijkertijd moet je ook een inspanning kunnen leveren zonder oververhit te raken.
De kou buitenboord houden
Dit zijn in mijn ogen de belangrijkste aspecten bij het kopen van de beenstukken want waar het om gaat: flexibel zijn en blijven in kledingkeuze. Vertrekken met alleen korte fietsbroek zorgt voor te koude benen en stramme koude spieren zijn echt niet fijn. Die helpen niet bij goede fietsprestaties en, irritanter, zijn gewoon niet leuk als je net vertrekt. Verkleumen kan altijd nog maar niet bij mijn fietsritten graag.
Of lange broek
Veel fietsers vragen zich af of ze moeten kiezen voor beenstukken of een lange broek. Mijn keuze zou altijd zijn: beenstukken. Maar waarom dan?
- Dikke beenstukken zijn net zo warm als een fietsbroek
- Beenstukken maken je flexibeler bij wisselende temperaturen op een dag
- Bij veel regen (maar niet al te koud) kun je beenstukken uittrekken waardoor je benen droger aanvoelen (ja echt). Niemand wilt soppende stukken stof om zijn benen bij volle bak fietsen
- Je ideale (dure) korte fietsbroek kun je blijven gebruiken
Fietsen
Dit laatste punt is goed om even toe te lichten denk ik. Veel fietsers die meer en meer gaan fietsen die krijgen vroeg of laat eens last van de bekende ‘kwetsuren’ aan geslachtsdeel/ onderzijde van de billen. Dit voorkom je met een goede fietsbroek (en goede houding) en hoe beter de fietsbroek, des te duurder die vaak is. Als je al 150 euro hebt uitgegeven aan die dure Bioracer, Assos of Castelli fietsbroek dan wil je die eigenlijk altijd gebruiken. Als je met lange fietsbroek wilt gaan fietsen dan zul je dat bedrag minimaal nog eens uit moeten geven om een even goede zeem in je lange fietsbroek te krijgen.
Lekkerder fietsen zonder kou te lijden
Voor de duidelijkheid: je doet nooit (nee, echt nooit) 2 losse fietskleding stukken over elkaar aan rondom billen etc. Dat gaat schuren en is altijd oncomfortabel en vragen om problemen. Dus als je een lange fiets broek, net als ik, iets te veel van het goed vindt dan kun je kiezen voor beenstukken. Deze zijn een stuk goedkoper en met ritsjes zijn ze hartstikke handig.
Waar moet een paar beenstukken aan voldoen?
De beste beenstukken zijn dus de losse pijpen die je om je benen schuift. Je trekt ze aan voordat je je fietsbroek aantrekt want anders zitten ze nooit echt perfect. Als het te warm wordt dan rol je ze naar je enkels af maar dit doen de meeste fietsers niet. Het is ook te veel friemelen als je volle bak in de groep rijdt.
MTB
Als je bijvoorbeeld naar de bossen moet fietsen en daar windstil en opgewarmd flink gas gaat geven moet je ze eigenlijk gewoon rustig even uit doen. Het wordt namelijk alleen maar warmer en dan zitten ze in de weg. Als je ze afstroopt dan kunnen ze in de ketting komen en dat is ongewenst. Met wat behendigheid doe je ze over je fietsschoenen makkelijk uit. Je schoenen kunnen dus aanblijven en een heel behendige fietser doet dit al fietsend (maar dit is hogeschool acrobatiek ;- zie de mannen in de Tour).
Beenwarmers
Het maakt je flexibeler bij het kiezen van de beste fietskleding als je bijvoorbeeld nog in de auto moet zitten. Daarnaast kun je de beenwarmers ook onderweg uitdoen. Handig wanneer je vertrekt in de kou (vroeg bv) en het wordt warmer op de dag. Dit zijn de kleine dingen bij het fietsen die bepalen of je een mooie fietsdag of een super fietsdag hebt!
Keuze
Je ziet het: makkelijker kunnen kiezen in je wielerkleding voorraadkast zorgt ervoor dat je flexibeler bent met je outfit. Hierdoor ben je op weersverandering beter ingespeeld en dat maakt het kiezen wat makkelijker. Persoonlijk ga ik bijna nooit met lang tenue fietsen maar altijd met kort tenue plus armstukken en beenstukken.
Te koud
Dit is niet te koud maar geeft me juist de mogelijkheid om wat uit te doen naarmate het warmer wordt en ik het warmer krijg (door de inspanning). Ook is het handig als je op sommige stukken van de route wind mee of wind tegen hebt of wanneer je (net als ik) naar de ronde in de bossen moet toe fietsen (door het koude open veld). Het overjasje/ windstopper is dan ook zo’n handig kledingstuk!
Kleur
De kleur die ik kies is bijna altijd zwart zodat het bij meerdere outfits past. Ook volgend jaar (bij misschien dat ene nieuwe jack of fietsbroek) past het dan nog steeds goed. Ja, wij wielrenners kunnen nogal ijdel zijn 😉
Laten we eens de beste merken van beenstukken fabrikanten op een rij zetten
Bioracer
De beenstukken van Bioracer van de duurdere merken zijn perfect te dragen tijdens voor- en najaar. Je gebruikt ze enkel wanneer het te fris is voor een korte fietsbroek. Ze hebben een goed isolerend vermogen en voeren het vocht/ zweet en warmte op een snelle manier van het lichaam weg. De prijs is hoog maar gelukkig net wat lager dan van de merken met ‘nog meer’ naam en faam (en die volgen nu)
Assos
Assos is een fabrikant die echt heel veel van de beste fietskleding maakt maar er ook echt de hoofdprijs voor vraagt. Ik ben weg van mijn korte fietsbroek van Assos maar voor beenstukken heb je ze niet echt nodig. Dat is mijn persoonlijke mening en ervaring. De nu volgende merken doen dat namelijk net zo goed.
Craft
Ook de beenstukken van het iets betaalbaardere Craft zijn erg goed. Ze zijn warm, blijven echt op hun plaats zitten en zijn ook te kiezen in zwart. Had je al begrepen dat je echt het liefst zwarte arm- en beenstukken zou moeten willen hebben? Vooral beenstukken in de winter worden behoorlijk smerig dus wit of andere lichte kleur oogt vaak snel vies. Daarnaast past zwart ook nog bij je outfit over 3 jaar (ja, ze gaan echt lang mee).
BBB
De BBB beenstukken zijn nog wat goedkoper dan de Craft modellen omdat BBB nu eenmaal in grotere hoeveelheden kan produceren. Ook BBB heeft zeker in de mtb wereld zijn sporen wel verdient en feitelijk kun je er ook weinig nadelen over op tafel leggen. Het heeft niet de naam van Assos of Castelli of Bioracer maar ze zijn gewoon prima.
Bescherming
Armstukken en beenstukken zijn allebei onmisbare kledingstukken om je te beschermen tegen de kou. Ook bieden ze enige bescherming tegen de eikenprocessierups (maar soms gaan de haartjes er doorheen). Met beenstukken maak je van een korte fietsbroek een lange fietsbroek.
Aanbieding
Met beenstukken kun je je favoriete fietsbroek blijven gebruiken en ze uitdoen als het te warm wordt!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Beenstukken is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Natuurlijk zijn er meer merken om te bekijken.
Fietskleding merken
Wellicht heb je net als wij een favoriet fietskleding merk. Veel gekozen merken zijn:- Assos
- Sport2X
- Castelli
- Sportful
- Sealskinz
- Nalini
- Craft
- Shimano
- Agu
- PRO
- BBB
- Bioracer
- Endura
- Rapha
- Rogelli
- Ergon
- Fox
- Pearl Izumi
- Gripgrab
Beste merk
Ook is het goed om ook de anderen af en toe eens te bekijken. Hier zie je per merk de belangrijkste eigenschappen op een rij: Hier zie je per merk de belangrijkste eigenschappen op een rij:Fietskleding | Prijsniveau | Kwaliteit | Prijs- kwaliteit | Land |
---|---|---|---|---|
€€€€€ | ✓✓✓✓✓ | |||
€€€€ | ✓✓✓✓ | |||
€€€ | ✓✓ | |||
€€€ | ✓✓✓ | |||
€€€ | ✓✓✓ | |||
€€€ | ✓✓✓ | |||
€€ | ✓✓ | |||
€€ | ✓✓ |
Meer technische info
Bekijk meer technische info van fabrikanten van kleding voor op de fiets (zie Wikipedia en de keurmerken voor kleding van de overheid) goede materialen zoals Gore-tex, van de rijders Steven Kruiswijk, Tom Dumoulin en kijk af bij de kenners van de profploegen zoals INEOS grenadiers en Lotto-Soudal. Bekijk de beenstukken Prijs ►