De Garmin 1050 is de meest geavanceerde en intelligente fietscomputer is die Garmin ooit heeft ontwikkeld. Gelanceerd op 25 juni 2024 heeft deze nieuwe 1050 versie een verbeterd touchscreen display, de mogelijkheid voor Garmin Pay contactloze betalingen, weer betere navigatie, mooie Group ride functie en een vernieuwde, vervangbare kwartslagmontage voor eenvoudige installatie.
Garmin 1050 test
Dit heldere AMOLED-display geeft een verbeterde leesbaarheid, vooral onder zonnige omstandigheden en oogt ook gewoon gaaf, net zoals je telefoonscherm lekker helder oogt, ook in de zon. Er is een nadeel: al dit moois komt met een behoorlijke prijs zoals je hier ziet.
Garmin Edge 1050 vs 1040
Wat krijg je op de 1050 nu meer dan op de 1040? Het veel fellere Amoled scherm is natuurlijk de meeste opvallende wijziging, samen met het mooiere uiterlijk van de unit zelf. De updates omvatten ook verbeteringen op het gebied van routekaarten en navigatie, waardoor fietsers nauwkeuriger kunnen plannen en navigeren. Daarnaast zijn er nieuwe functies toegevoegd die de connectiviteit met andere Garmin Edge gebruikers verbeteren. Dit omvat in-ride alerts voor veiliger fietsen, leaderboards om prestaties te vergelijken en speciale prijzen die je kunt winnen door als snelste die klim boven te komen. Dat is toch wel een leuke twist geven aan de fietservaring. Dus een puthole, obstakel en slipperig wegdek zag ik nu zo in het scherm:
Functies
De Garmin Edge 1050 Bundel GPS heeft eigenlijk te veel functies om te noemen. Natuurlijk zitten alle functies van de Edge 1040 hier op en veel zijn ook nog net even wat beter gemaakt. Uiteraard is ook deze fietsnavigatie voorzien van hoogwaardige GPS en kun je vooraf je routes laden. Zo heeft de Edge 1050 wereldwijd ook MTB trail routes die nu te volgen zijn op je navigatie.
Met deze combinatie van technologische verbeteringen en veiligheids en sociale functies tilt de Edge 1050 het gebruik van fietsnavigaties naar een hoger niveau. Hierdoor kunnen wij als fietsers niet alleen beter navigeren maar zijn we ook meer verbonden met onze fietsmaatjes en zien waar ze rijden en hun prestaties. Dat is altijd leuk en zeker bovenaan een gave klim zoals een Ventoux, Stelvio of Cauberg zoals ik hier de 240 km Amstel Gold Race (redelijk kapot) finishte.
We hadden ook niet anders verwacht want Garmin, een pionier op het gebied van navigatie- en sporttechnologie, staat bekend om het continu innoveren van hun productlijn. De nieuwste toevoeging aan de Garmin-familie, de Garmin 1050 fietsnavigatie, is de langverwachte unit voor fietsliefhebbers.
Zelf ben ik nog iets meer fan van de 840 in plaats van de 1040 want die 840 kan bijna net zo veel maar hij oogt wat subtieler op het stuur. Die grotere zoals de 1050 waarschijnlijk ook zal zijn is echter wel veel makkelijker afleesbaar en de bediening met de knoppen aan de zijkant is ook wat handiger. In ieder geval zal hij vermoedelijk wel wat ranker ogen dan de voorganger.
Oei….de prijs
Laat ik met het slechte nieuws beginnen: Hij is niet goedkoper geworden. Met 749 euro is het nog steeds een dure fietscomputer waar je wel even voor moet sparen waarschijnlijk. Kan ik het verantwoorden aan mezelf, mijn partner (…) en mijn fietsmaatjes? Tsja…dat is een lastige. Ik zeg nee: want met een Garmin 540 heb je ook al een erg complete fietsnavigatie en dat voor de helft van het geld. Maar ik zeg dan ook maar direct: ja want fietsen is mijn passie en dat mag wat kosten. Laten we het hobby noemen want passie is tegenwoordig zo’n trendwoord. Voor mij is fietsen en hardlopen echt een way of life. Ik vind het zo gaaf dat ik vorige maand besloot een Ironman te gaan doen, en ja: met zo’n grote Garmin op mijn Cervelo TT fiets met dicht disc achterwiel 🙂 Je ziet de Garmin op mijn stuur zitten. Natuurlijk kunnen we het vergelijk maken met consumenten die kiezen voor een degelijke Duitse auto vs een (vaak goedkopere) Franse auto maar je snapt vast wat ik bedoel.
Tevens vind ik de prijs ook wel acceptabel als je ziet wat je er voor krijgt: namelijk de beste fietsnavigatie die er op dit moment op de markt te koop is. Punt. Daar is echt geen discussie over: zo veel functies, zo’n gaaf helder scherm en dat samen in een erg mooi uiterlijk. de knoppen zijn nu ook van degelijk metaal en voelt daarmee nog meer premium. Deze 1050 van Garmin is duur maar echt super!
Upgrade naar de 1050: premium gevoel
Als de oudste fietscomputer in de Garmin-reeks, lag het voor de hand dat de 1040 als eerste een upgrade kreeg naar de 1050. Garmin had eerder succes geboekt met de 540 en 840, waardoor het anticiperen op een geavanceerdere versie van de 1040 een logische stap was natuurlijk. Die stap naar de 1050 is echter wel een erg grote! Het luxe gevoel van deze nieuwe 1050, met het mooiere scherm, de luxere kast, de metalen knopjes, de erg duidelijke navigatie, Climb Pro en alle andere functies die je kunt bedenken: hij is gewoon gaaf en staat mooi op je stuur.
Verbeteringen in Prestaties en Functionaliteiten
Een van de beste verbeteringen in de Garmin 1050 is het scherm, ten koste van de accuduur. Hij is iets groter geworden waardoor er een grotere accu in kan en dat is nodig ook want zo’n fel scherm vraagt ook meer accu capaciteit. Fietsliefhebbers zullen blij zijn te horen dat Garmin deze krachtigere batterij integreert om het hogere energieverbruik van het betere scherm te compenseren, waardoor langere ritten zonder zorgen nog steeds mogelijk zijn. Je kunt 20 uur fietsen met ‘alles aan’ en 60 uur in de accu-save modus. Voor mij persoonlijk is dat meer dan lang genoeg maar als je zonder te laden 5 dagen wilt fietsen wordt het lastig.
Voor wat betreft de overige gebruikelijke functies zijn deze uiteraard nog steeds aanwezig, met tientallen rijstatistieken, waarvan vele gratis beschikbaar zijn via Garmin. Zo biedt hij trainingsinzichten op het gebied van VO2 Max, trainingsstatus, hitte- en hoogte-acclimatisatie om je training te evalueren. Volgens Garmin houdt de ingebouwde vermogensgids nu rekening met windgegevens en het huidige uithoudingsvermogen van de rijder om realtime aanpassingen aan de vermogensdoelen te maken. In hoeverre dit accuraat is moeten we nog uitgebreid gaan meemaken.
Betalen met Garmin Pay op je fietsnavigatie
Ja inderdaad. Je kunt nu ook betalen met Garmin Pay op de 1050 fietsnavigatie. Garmin heeft ook Garmin Pay toegevoegd aan de Edge 1050, waardoor contactloze betalingen mogelijk zijn via het apparaat zelf. Tot nu toe was deze functie alleen beschikbaar op de smartwatches van Garmin. Daarnaast is de kwartslagmontage aan de onderkant van de Edge 1050 nu vervangbaar. Nodig? Mwa…niet echt maar handig? Ja hoor, why not?
Sleeker Uiterlijk en Geavanceerd Design
Het ontwerp van de Garmin 1050 is echt een heel stuk mooier dan de oude 1040, hij lijkt zo nog gestroomlijnder dan zijn voorganger.
Verbetering van de navigatie
De navigatie heeft ook updates ondergaan, waarbij Garmin probeert het maken van routes op het apparaat zelf te vereenvoudigen. Hij heeft ook gesproken navigatie met afslag voor afslag aanwijzingen wat het rijden duidelijke en daarmee (vind ik) veiliger maakt. Het route-aanmaakprogramma op het apparaat is bijgewerkt, met de mogelijkheid om tussen verschillende kaartoverlays te schakelen. Met het oog op de groeiende belangstelling voor gravel- en all-road fietsen, kan de Edge 1050 nu onderscheid maken tussen verharde en onverharde wegen (erg handig want ik wil niet lek rijden met mijn racefiets op een of ander boerenpad van een paar kilometer) en waarschuwen voor naderende onverharde secties. Hierdoor kan de Edge 1050 routespecifieke navigatie bieden voor mountainbike-, gravel- en wegfietsen.
Net als bij andere Garmin Edge fietscomputers kunnen rijders ook Apple Maps gebruiken op een verbonden iOS-apparaat om een punt van interesse te delen en automatisch naar die locatie te navigeren. Garmin zegt dat gebruikers nu kaarten kunnen beheren, downloaden of updaten vanaf de Edge 1050 zelf wanneer deze verbonden is met een Wi-Fi-netwerk.
GroupRide
Garmin heeft ook de GroupRide-functionaliteit geüpdatet en deze prominenter geïntegreerd in de Edge 1050. Naast bestaande functies, zoals route-informatie, gedeelde berichten en live locatiegegevens van groepsleden, bevat GroupRide nu ‘weggevaarmeldingen’ van andere groepsleden.
In de geest van vriendschappelijke competitie heeft deze 1050 Garmin ook in-ride leaderboard competities voor getimede segmenten en “geestige post-rit onderscheidingen”, waaronder in het Nederlands:
- Snelheidsduivel – de rijder die de hoogste topsnelheid noteert
- Kletskous – degene die het meest gebruik maakt van de GroupRide-berichtenfunctie
- Werkbij – degene die de meeste tijd fietsend doorbrengt
Bevestiging
De kwartslagmontage is nu vervangbaar voor een langere levensduur. Je ziet hem hier naast de concurrenten.
De Climb Pro is ook weer iets duidelijker.
ClimbPro op de Garmin
Voor de meest ambitieuze wielrenners biedt deze Edge de ClimbPro. Dat is een nieuwe feature voor fietsers die graag in bergachtig gebied trainen. Met deze ClimbPro zie je welke bergen er gaan komen en als je in een klim ziet, krijg je een plaatje voor je en daarmee wordt het klimmen overzichtelijker.Wat is ClimbPro precies?
Met de ClimbPro kun je veel doen, namelijk- ClimbPro analyseert de hoogteligging van een parcours en detecteert alle belangrijke hellingen.
- Je weet op elk moment op hoeveel afstand de volgende helling ligt, en vooral hoe zwaar die is.
- ClimbPro duidt de gemiddelde hellingsgraad aan, de afstand en de helling die je nog resten. Zo kan je de situatie evalueren en je inspanningen op de beste manier afstemmen.
Voordelen
Hoe goed werkt deze functie nu? Hij was in het begin niet direct perfect maar na jaren meer data verzamelen van alle klimmen en nieuwe modellen Edge is hij nu erg goed en handig. Het geeft een goede indicatie van de lengte en steilheid van de klim en een aanduiding van de steile stukken. Je moet echter nog steeds wel zelf klimmen 🙂1050 Nieuwe meetfuncties en verbeterde connectiviteit met je telefoon
De 1050 heeft een meer naadloze communicatie met mijn telefoon en dat is fijn. Een activiteit synchroniseren gaat ook makkelijker en sneller want dat was altijd wel een beetje het zorgenkindje van de oude Garmin Edges. Heb je net een flinke rit erop zitten en wil je snel onder de douche springen, zit je nog wat minuten te ‘rommelen’ omdat je activiteit niet direct upload naar Garmin Connect en Strava. Dat is nu gelukkig een stuk beter! Dat maakt het delen van gegevens een stuk eenvoudiger. Dit zal het gebruik van apps zoals Strava en Garmin Connect nog aantrekkelijker maken en ook het ontvangen van meldingen tijdens het fietsen is beter geworden, maar zoals altijd: let vooral op je veiligheid!
Luidspreker
Naast veranderingen in het ontwerp, heeft de Edge 1050 nu een luidspreker in plaats van een eenvoudige pieper, wat audio-aanwijzingen voor trainingen en navigatie mogelijk maakt, evenals het afspelen van een belgeluid om andere weggebruikers te waarschuwen.
Specificaties en beschikbaarheid
De Garmin Edge 1050, de nieuwe vlaggenschip fietscomputer van het merk, is nu verkrijgbaar voor €699,99. Zoals eerder vermeld, is de Edge 1050 alleen beschikbaar zonder zonne-oplaadcapaciteiten. Wanneer gevraagd of er in de toekomst een zonneversie beschikbaar zou zijn, zei Garmin dat ze geen commentaar konden geven op hun productroadmap.
Het opgegeven gewicht van de Garmin Edge 1050 is 161 g, 28 g meer dan de Edge 1040. De afmetingen van de Edge 1050 zijn vergelijkbaar met het vorige model met 60,2×118,5 mm (de Edge 1040 was 59,3×117,6 mm), hoewel de Edge 1050 iets dunner is met 16,3 mm in vergelijking met 20 mm voor de 1040. Garmin zegt dat de Edge 1050 64 GB interne opslagruimte heeft, hetzelfde als de Edge 1040 Solar, maar het dubbele van de 32 GB die beschikbaar is op de standaard Edge 1040.
Concurrenten
Concurrenten van deze 1050 zijn er eigenlijk niet echt en Garmins eigen 1040 is denk ik de grootste tegenstrever. Wahoo en het failliete Stages zijn toch wat minder goed maar Sigma heeft met de Rox 12.1 wel een mooi betaalbaarder model. Qua functies en schermkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid komt die toch ook niet heel dicht in de buurt. Hier zie je hem op mijn stuur samen met de voorloper van de 1050
De opties en accessoires
Natuurlijk kun je weer veel onderdelen bij de 1050 bestellen en is hij er met en zonder bundel
artnr | EAN | omschrijving | RRP |
---|---|---|---|
010-02890-01 | 0753759336295 | Edge 1050 | € 749,99 |
010-02890-21 | 0753759336332 | Edge 1050 Bundle | € 849,99 |