De nieuwe Garmin Edge 540 uit 2024 kies je in de normale, solar of bundelvariant en hij gaat verder op de oude 530. Hij werkt sneller en beter omdat de hardware nieuw is (zoals de 1040).
Tevens is er een scherpere contrastverhouding met verbeterde kleurenfilters en meer backlight-LED’s om de kleurweergave te verbeteren. Met meer functies dan die eerdere en betere accuduur heb je als verwende fietser eigenlijk alles wat je nodig hebt 🙂 We testen de Garmin Edge 540 fietscomputer voor je dus kijk snel mee!
Garmin Edge 540 uit 2024
Deze 2024 Garmin 540 is het huidige mid-range model voor wielrenners en mtb-ers die een mooie, complete en compacte fietscomputer op hun stuur willen. Laten we de Garmin Edge 540 eerst eens goed bekijken of je kiest hem direct hier
Inhoudsopgave:Review
We gaan direct hier de Edge 540 bekijken:
Garmin Edge 540 met korting op 21 november kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Garmin Edge 540 bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Test
In de test van de 540 valt op dat hij echt een broer is van de 1040 (waar ik afgelopen jaar mee fietste). Hij oogt hetzelfde en waar dingen eigenlijk een beetje beginnen te veranderen in vergelijking met die grotere 1040, is wanneer je de zijkanten van de Edge 540 bekijkt. De 540 heeft meer knopjes omdat hij geen touch heeft. Verder is de bovenkant een exact duplicaat, maar de onderkant heeft weliswaar dezelfde looks maar met een minder premium uiterlijk.
De knoppen zitten aan de buitenranden en steken iets meer uit de 540 en veranderen in grijs plastic in plaats van de metalen details op de 1040 fietsnavigatie. Tussen de twee knoppen zit een betere deksel dan op de 530 en daaronder zit nu gelukkig een moderne USB-C-oplaadpoort (ipv de micro USB). Als laatste zie je de koordbevestiging onderaan in het hoofdgedeelte voor om het stuur zodat hij niet op het asfalt klettert maar aan je stuur blijft hangen mocht hij onverhoopt vallen.
Toen Garmin deze coole Edge 540 aankondigde, leek het slechts een kleine verbetering ten opzichte van de Edge 530. Maar als je het apparaat ziet en de verbeterde specificaties doorneemt, is het meer dan duidelijk. En hij is mooi zoals je ziet!
Deze Edge 540 als nieuwe verkoophit van Garmin voor de komende jaren voor mountainbikers en de fanaten op de racefiets is eigenlijk alles wat je nodig hebt, tenminste als je geen touchscherm hoeft te hebben (kies anders deze 840). De nieuwe Edge 540 heeft vooruitgang geboekt op het gebied van snelheid en prestaties en is ook een beetje mooier geworden op het stuur. De meer praktische knoppen aan de zijkant maakt hem makkelijker bedienbaar met grotere/ grovere handschoenen.
Garmin Edge 540 vs 530 vs 1040
en ik vergelijk hem in de video met de oude 530 zodat je weet wat de verschillen zijn!
Garmin Edge 540 met korting op 21 november kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Garmin Edge 540 bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Je ziet het: er is ten opzichte van de Edge 530 dus wel het een en ander aan veranderd. Hier zie je het in een handige tabel:
Functies
Wat heeft de 540 nu extra t.o.v. een 530 die je nu nog kan kopen?
- Een Solar (dus met kleine zonnepanelen) versie extra
- Daardoor is de rand ietsje breder
- USB-C-aansluiting voor makkelijker opladen plus synchroniseren
- Snellere processor met compleet nieuwe gebruikersinterface
- En daarmee en gelukkig een veel snellere routeberekening/herberekening tijden
- Multiband / GPS met dubbele frequentie toegevoegd
- Een Free-Ride-modus in de ClimbPro, dat is handig omdat ClimbPro automatisch activeert zonder dat je een route rijdt (superhandig)
- Tevens een handige ClimbPro explorer menu voor het vinden van nabijgelegen beklimmingen, net zoals je in Strava segmenten kan zoeken
- Extra power guide race-met ook een mooie trainingstimulatiefunctie
- Connect IQ Widget Glances toegevoegd aan het basisscherm en dashboard
- Extra trainingsstatus 2.0 toegevoegd
- Geschatte resterende batterij toegevoegd bij het schakelen tussen de batterijbesparingsmodus
- Volledig automatische voorgestelde trainingen voor races en evenementen als voorbereiding voor een aankomende uitdaging
- Je koers eigenschappen vergelijken met ritbehoeften
- Levensduur batterij tot 32 uur zonder zonne-energie, 60 uur voor de Solar versie.
- Vereenvoudigde koppeling van Bluetooth-telefoons naar een enkele verbinding
- Hoe ver kun je nog? Dus een realtime uithoudingsvermogen toegevoegd om afstand / energie en resterende duur tijdens training weer te geven
- ClimbPro Splits voor na de rit
- Extra opnieuw plannen van primaire trainingen
- Gekoppelde sensorinformatie toegevoegd aan de overzichtspagina (zie onder de lijst met mogelijke sensor apparaten die je kunt koppelen zoals een vermogensmeter etc
- Handige koppelingen voor de Ebike zoals Shimano STEPS al denk ik niet dat veel Ebikers de 840 zullen kopen
- Nieuwe samenvatting eindscherm met de hoogtepunten na de rit waarop ook je resultaten/ PR’s te zien zijn
- Knop voor handmatige WiFi-synchronisatie toegevoegd
- Extra telefoongebaseerde configuratie van gegevensvelden plus gegevenspagina’s
- Extra mogelijkheid toegevoegd om telefoon te gebruiken voor het schrijven van tekst op de unit
- Extra mogelijkheid toegevoegd om op elk gewenst moment sensoren en apparaatprofielen handmatig te verzenden naar je unit vanaf je Android telefoon op iPhone
- Aanmoedigende LiveTrack-toeschouwersberichten extra
- Garmin Connect IQ App Store marktplaats op het apparaat toegevoegd
- Zoeken naar POI’s, dit zijn dingen in de buurt die je zou moeten willen bezoeken
- Meer heldere ClimbPro-kleuren zodat je beter ziet om duidelijker de klim en percentages te tonen
- Gewijzigde scherm achtergrondstandaard (mooi galgje woord) van zwart naar wit want dat is handiger volgens Garmin en geeft een verbeterde leesbaarheid, het klopt ook wel
- Verandert nu automatisch het populariteitstype van de kaart om overeen te komen met de activiteit, in de praktijk Road MTB)
- Verbeterde contrastverhouding en kleurenfilters op het screen
- De solar versie is met 10 gram zwaarder dan de 530
Wat had je al bij de voorganger van de 540 en heb je dus nog steeds:
- Groot kleurenscherm, voor goede leesbaarheid tijdens de rit. Je hoeft niet meer te stoppen om te kijken waar je heen moet.
- Voorzien van de meeste veiligheids-features van de Garmin Varia lijn. Zo weet je precies wat er om je heen gebeurd en heb je de zekerheid dat je veilig thuis komt.
- Rijder naar rijder notificaties, waardoor je zelfs als je niet samen rijdt toch wedstrijdjes kunt houden en contact kan leggen. Helemaal perfect in deze tijd, waar je vooral alleen zult fietsen!
- Mooie afgeleide navigatie. Met een enkele blik op het scherm weet je waar je heen moet. Hierdoor raak je zelfs op de meest kronkelige paden de weg niet kwijt.
- Strak uiterlijk, want het oog wil natuurlijk ook wat.
- Meest uitgebreide navigatie van alle Garmins. Waar je ook bent, de Garmin Edge 540 kent de locatie en kan de beste routes uitstippelen. Niet kunnen verdwalen is toch een fijne gedachte.
- ANT+ voor de beste vermogensmeter zoals de Rally en indoortrainers aansluiten. Handig voor als je alle metingen op dezelfde plek wilt hebben! Geen extra apparaten meer nodig scheelt weer sleepwerk.
- Waterdichte behuizing, om zelfs niet door de regen tegengehouden te worden.
- Strava en de segmenten, zodat je je favoriete app kunt blijven gebruiken onderweg.
- Best veel Gb opslagruimte zodat je geen kaarten hoeft te verwijderen om op nieuwe plekken te rijden. Zo kun je altijd je favorieten blijven houden en ben je geen tijd kwijt aan het organiseren van je opslagruimte.
- Schermverlichting om ook in het donker alles te kunnen lezen op het scherm.
Hier vergelijk ik in video ook nog even de Garmin 540 met de 530 dus bekijk lekker makkelijk in de video de verschillen:
Garmin Edge 540 VS 530
Kortom: de verschillen tussen de Garmin Edge 540 t.o.v. de oudere Garmin Edge 530 zijn:
- De Garmin Edge 540 heeft een Solar variant voor langere accuduur
- De Garmin Edge 530 is veel ouder
- De Garmin Edge 530 heeft minder veiligheid ondersteunende functies
- De Garmin Edge 530 heeft een oudere interface met andere indeling van menu etc.
Accu
De accu gaat ook lang genoeg mee zodat ik hem max 1 keer per week hoef op te laden bij een rit of 4 per week. Totaal gaat hij volgens Garmin 32 uur mee als je alles aan hebt staan en in battery saving mode kan hij zelfs tot 60 uur meegaan. De ervaring leert echter dat het vaak een procent of 20 minder is bij Garmins dat wat ze opgeven. Als je de Solar variant koopt is dit iets langer.
Garmin Edge 540 sensoren
Je leest het: deze 540 is echt wel compleet en mooi. Hij connect met heel veel sensoren en deze kun je handmatig instellen vanaf de 540 zelf. Of je kunt, lekker makkelijk, al je eerdere gekoppelde sensoren van andere Garmin Edge toestellen over laten zetten, lekker automatisch! Deze sensoren connecten allemaal met de 540:
- Snelheid/cadans (ANT+/Bluetooth)
- Hartslag (ANT+/Bluetooth)
- Vermogensmeters via de cranks, pedalen of achterwiel (ANT+/Bluetooth)
- ANT+ fietsverlichting, deze kunnen zowel voor of achter
- ANT+ fietsradarsensoren
- Garmin inReach satellieten
- eBike (ANT+) al zullen niet veel Ebikers deze unit kopen
- Shimano steps (idem)
- Shimano Di2 (gepatenteerde ANT) en zo kun je ook zien in welke mate de accu nog vol is
- ANT+ Schakelen (Campagnolo/SRAM)
- Garmin Temperatuur Sensor (ANT+ temperatuursensor)
- ANT+ FE-C Smart Fietstrainers
- Garmin VIRB Action Cam (ANT+)
Verbeteringen
Wat je merkt is de betere snellere processor (samen met de USB-C en Solar versie). Deze zorgt voor een veel fijner gebruik van de, vaak toch wel hakerige, bediening van de oudere Edges van Garmin. Omdat je niet meer hoeft te wachten tot het scherm geladen is kun je tijdens het fietsen de Garmin bedienen.
Makkelijk te gebruiken
Het menu is zoals je van Garmin gewend bent, simpel en precies wat je ervan verwacht. Je vindt alles op de plek die je ook verwacht. En natuurlijk wil je meteen genieten van je nieuwe Garmin zonder urenlang een nieuw menu te leren.
Het is ook handig omdat je je op de weg kunt concentreren. Je zult niet de eerste zijn die valt door het te druk te hebben met je apparaat 😉 Door op alle functies te klikken, zie je ook hoe snel het scherm reageert. Hij is echt een stuk sneller dan de 530 en bijna net zo snel als op je telefoon. Terwijl je door je Garmin scrolt, zie je steeds meer handige dingen en die ga je steeds iets meer gebruiken is mijn ervaring.
ClimbPro op de Garmin
Voor de meest ambitieuze wielrenners biedt deze Edge de ClimbPro. Dat is een nieuwe feature voor fietsers die graag in bergachtig gebied trainen. Met deze ClimbPro zie je welke bergen er gaan komen en als je in een klim ziet, krijg je een plaatje voor je en daarmee wordt het klimmen overzichtelijker.Wat is ClimbPro precies?
Met de ClimbPro kun je veel doen, namelijk- ClimbPro analyseert de hoogteligging van een parcours en detecteert alle belangrijke hellingen.
- Je weet op elk moment op hoeveel afstand de volgende helling ligt, en vooral hoe zwaar die is.
- ClimbPro duidt de gemiddelde hellingsgraad aan, de afstand en de helling die je nog resten. Zo kan je de situatie evalueren en je inspanningen op de beste manier afstemmen.
Voordelen
Hoe goed werkt deze functie nu? Hij was in het begin niet direct perfect maar na jaren meer data verzamelen van alle klimmen en nieuwe modellen Edge is hij nu erg goed en handig. Het geeft een goede indicatie van de lengte en steilheid van de klim en een aanduiding van de steile stukken. Je moet echter nog steeds wel zelf klimmen 🙂Garmin Edge 540 VS 840
De tegelijk gelanceerde Garmin Edge 840 is bijna gelijk aan de 540, met de grootste verschillen in de touch en ook in navigatie mogelijkheden. Je kunt op die 100 euro duurdere 840 namelijk echt straatnaam en nummer en plaats ingeven zoals op je telefoon. Dat kan bij de 540 niet en ook heeft de 540 geen touch.
Als je twijfelt tussen de 840 en 540 is deze video handig
Als je touch wilt, en adres-intyp navigatie, en daar 100 euro meer voor over hebt, dan kies je voor de 840, anders voor de 540. De fikse prijs van die 840 zal sommigen tegenhouden. De 540 is al gek genoeg merk ik aan veel fietsers om me heen. Als je enkel alleen voor navigatie wil gaan is de Mio Cyclo Discover ook een hele goede optie, maar qua opties en specs is het allemaal net niet Garmin helaas.
De mindere functies van de 540 t.o.v. de Edge 840 zijn:
- De Edge 840 heeft een touchscreen-display, de 540 niet en bedien je met de knoppen (daarom heeft hij ook meer knoppen)
- Met de Edge 840 kun je op de fietscomputer zoeken naar specifieke straatadressen (plus GPS-coördinaten)/ Op de Edge 540 kan dat niet.
- De Edge 840 kost 100 euro meer dan de 540
- De Edge 840 ziet er wat mooier uit omdat hij minder knoppen rondom heeft, dat oogt net iets fraaier.
- De Edge 840 heeft 32 GB opslagruimte terwijl de 540 ‘maar’ 16 GB heeft
- De Edge 840 heeft er standaard 2 kaarten/ maps opstaan met twee regio’s terwijl de Edge 540 er standaard maar één heeft. Gelukkig kun je meer kaarten van regio’s daarna gratis erop zetten, maar let wel op die 16 GB
- De Edge 840 heeft handige Trailforks-kaarten vooraf geactiveerd, tegenover de Edge 540 moet je deze een keer handmatig activeren (ook gratis)
- Met de Edge 840 kun je direct op de fietscomputer een training met meerdere stappen op het apparaat zetten doordat hij touch heeft, met de Edge 540 moet je deze verzenden vanaf je pc of telefoon (dus een extra stap)
Dat waren alle verschillen tussen de 540 en 840. In de praktijk valt dit best mee vinden de meeste fietsers want de 540 ‘is al duur genoeg’. Wil je meer en beter, dan kijk je naar de 840 en mocht je het nog gekker willen maken en een groter scherm willen, dan is de 1040 jouw fietsnavigatie 🙂
We gaan wat specifieke functies van de 540 nu nog even separaat doornemen zodat je weet wat je zou krijgen bij aankoop van de 540:
Navigeren
Laten we kijken naar het navigeren. Routes inladen gaat met deze 540 veel sneller dan met de 530. Voor de rest werkt het navigeren ietsje minder handig dan op de 840 maar het kan wel en je hebt hetzelfde duidelijke route kaartje. Het bijwerken van de route als je anders (of fout) rijdt gaat erg snel, dus dat is prima.
Stress score
Hij heeft ook een stress score. Deze geeft aan hoe erg gestrest je bent. Dit wil je weten omdat je vaak beter presteert als je een lage stress score hebt. Het meten klinkt simpel en dat is het volgens de test eigenlijk ook. Je moet feitelijk een paar minuten stil staan terwijl je hartslag wordt gemeten. Daaruit wordt je persoonlijke stress score van dat moment opgemaakt en dat kan dus van hoog (erg gestrest) tot laag (relaxed) zijn. Wat is Stressrelief? Een terechte vraag en ik had er niet in geloofd als ik niet zag dat Judith er profijt van heeft op haar Fitbit. Iedere avond voor het slapen doet ze het korte stressrelief programma. Geloof me: ze doet niet aan zweverige blabla en is kritisch op van alles en nog wat. Kortom: het helpt haar rustiger te worden. Minder stress Hij is in staat om je stressniveau terug te brengen. De fitnesstracker merkt op wanneer je hartslag omhoog gaat, zonder dat je aan het bewegen bent. Mocht dit het geval zijn dan kan het apparaat ademhalingsoefeningen voorstellen om de stress te verlagen. De app kan vervolgens bijhouden wanneer je veel stress ervaart, zodat je mogelijk wat kunt veranderen aan de patronen in je leven.Fietsers in nood
We bekijken ook de andere nog steeds best nieuwe functie: het noodbericht.
Noodbericht
De Edge registreert natuurlijk je snelheid maar ook je versnelling. Die ingebouwde versnellingsmeter sensor die daarvoor nodig is registreert een val van het toestel en kan dan handmatig of automatisch zijn GPS locatie naar je noodcontact verzenden. De persoon weet dat dat er iets mis is en kan actie ondernemen.
Dit noodbericht is een functie die we het eerst zagen op de tour versies van de Garmin navigatie apparaten. Mocht je in de goot gevallen zijn met breuken of andere problemen en snel een bericht willen sturen dan kan dat hiermee. Je zult het maar een keer nodig hebben...
Schermindeling
De Garmin Edge 540 heeft een duidelijk uiterlijk van het homescherm. Je ziet:
- 1 Train
- 2 Navigate
- 3 Training
1 Train
Als je op Train klikt, dan ben je direct klaar om te gaan rijden. Na het klikken en de startknop indrukken kun je direct je training starten. Als je hierop klikt kun je bijvoorbeeld kiezen voor buiten fietsen en indoor fietsen (waarbij de GPS gelukkig automatisch uitgaat om de accu te sparen).
2 Navigate
Je kunt jezelf ook toestaan te navigeren terwijl je nieuwe plaatsen ontdekt. Je stelt de route in, of je ziet op de kaart waar je heen gaat om op basis daarvan de fietsroute te bepalen. Op een nieuwe plek op vakantie kijk ik altijd graag rond vanaf het startpunt naar plekken of bijvoorbeeld heuvels die “mooi staan op de fiets”. Dan ga ik deze weg en van daaruit stel ik een route uit die je op je apparaat kunt maken. Handig.
Nauwkeurigheid navigeren
Je kunt jezelf ook laten navigeren terwijl je nieuwe plaatsen ontdekt. Je stelt de route in, of je ziet op de kaart waar je heen gaat om op basis daarvan de fietsroute te bepalen. Op een nieuwe plek op vakantie kijk ik altijd graag rond vanaf het startpunt naar plekken of bijvoorbeeld heuvels die “mooi staan op de fiets”. Dan ga ik deze weg en van daaruit stel ik een route uit die je op je apparaat kunt maken. Handig.
3 Training
De training geeft meer trainingsinformatie aan en je kunt workouts doen die je ingesteld hebt en de segmenten beheren. In de trainingskalender zie je de activiteiten in chronologische volgorde. In die functie training kun je ook kiezen voor andere functies voor interval trainingen en doelen voor afstand per rit/snelheid etc.
Instellingen
Op het scherm zie je linksonder de instellingen. Daar kun je zoals bij alle Garmin apparaten, kiezen voor de historie, datavelden op een scherm, persoonlijke gegevens en bijvoorbeeld activiteit profielen.
Activiteit profielen
Met deze activiteitenprofielen kan je ook voor elk type activiteit verschillende schermen voor gegevensweergave kiezen. Als ik bijvoorbeeld op een weg fiets, wil ik hoogtemeters zien en wil ik andere dingen zien met een ander indoor activiteitenprofiel. Net als bij andere Garmins kun je schermen in- en uitschakelen en op de schermen definiëren hoeveel gegevensvelden worden weergegeven plus welke gegevens in elk veld worden weergegeven. Ik wil bijvoorbeeld altijd het eerste scherm met:
- Snelheid
- Gemiddelde snelheid
- Afstand
- Hartslag
- Cadans (indien cadansmeter aanwezig)
En eventueel nog:
Naast deze 5 kun je nog 5 velden toevoegen, dus in totaal 10(!) per schermpje. Wellicht vind je dat belachelijk veel, maar ik weet dat Ton bijvoorbeeld altijd enorm veel data wilt zien op zijn Garmin.
Hij heeft 5 schermen plus nog vaste schermen:
- Navigatie
- Kompas
- Hoogte
- Ronde samenvatting
- Virtuele partner
- Cyclingdynamics
- Light network
De Cyclingdynamics is erg mooi. Daar wil ik veel meer op ingaan hieronder.
Geavanceerde functies
Met geavanceerde cyclingdynamics zoals VO2max, FTP, recoverytime krijg je echt grondige fietsdata. Welke functies krijg je precies?- VO2max meten, de VO2max is een indicatie van je fysieke conditieniveau en die wil je dus verbeteren. Je moet hiervoor de hartslagmeterband dragen
- Race voorspeller (ofwel een race predictor), een voorspelling van je eindtijp van de fietsrace. Dit is op basis van je VO2max en je profiel instellingen, dit hoeft geen waarheid te zijn want is afhankelijk van daadwerkelijke training etc
- Herstel advies (zogenaamde recovery advisor), deze schat in wanneer je toe bent aan je nieuwe training
- Herstel update na 10 minuten sporten (zogenaamde recovery check), Je ziet dus hoe goed je bent hersteld van de vorige fietstraining
- Train effect (trainingload in het Engels), Dit geeft aan hoe het trainings effect was van de vorige training voor je lichaam bij het fietsen
Cadans
De optie cadans meet het aantal omwentelingen die je maakt. En dat is bij fietsen het aantal maal dat je pedalen rond gaan per minuut. Froome traint hier bijvoorbeeld extreem op. Ik ben hier de laatste jaren meer op aan het trainen omdat ik denk dat je daar wat sneller door fietst en wat minder snel moe wordt. Nu gaan we verder met deze geavanceerde functies en wat je eraan hebt.VO2 max
Hoe fitter je bent hoe hoger je VO2max, dat zit achter deze functie. Dus hoe meer zuurstof je uit de lucht haalt hoe beter het is want dit wil je zo veel mogelijk opnemen per minuut. Kijk voor meer info over mijn zoektocht naar mijn hartslag op de Galibier en Mont Ventoux en marathons van Amsterdam en New York.Kritisch
Hierbij ben ik echter kritisch want ik kan niet beoordelen of deze functie nauwkeurig is. Normaal gesproken wordt de VO2 max gemeten met een zuurstofmaskertje op een fietstrainer. De VO2max wordt namelijk normaal gesproken bepaald door bij langdurige en oplopende intensieve inspanning de zuurstofinname en ook de uitstoot te meten. De VO2max is dan bereikt als de hoeveelheid opgenomen zuurstof niet meer stijgt, ondanks een toenemende inspanning. Als je dit ooit hebt gedaan weet je ook dat dit heftig is ;-).Betrouwbaarheid van de meting
Vroeger kon een Polar dit ook en die was redelijk nauwkeurig. Toch ben ik hierin wat ouderwets en de betrouwbaarst meting vindt in mijn ogen plaats op een loopband of een fiets op een Tacx in een Sport Medisch centrum.Race voorspeller
Met de functies die hierboven staan kan het horloge je eindtijd voorspellen en dat is mooi.Herstel advies
Dit herstel advies/ recovery time advisor helpt je om te voorspellen hoeveel tijd je nodig hebt om te herstellen van een fietsrit.Herstel update
Als je weer daarna gaat fietsen (of een andere sport doen) geeft hij ook nog eens aan of het slim is door te checken of je wel echt weer fit bent om te gaan sporten....Klinkt handig maar als hij me nog niet fit genoeg vindt, denk ik niet dat ik zal omdraaien (ahum....)Train effect
Dit train effect ET/ Trainingload geeft aan hoe goed je hebt getraind en wat het nut was van de training. Dit geeft het horloge aan met een cijfer tussen 1 en 5. In deze tabel zie je wat het betekend. Training effect tabel:Train effect
Je kunt ook de 7 dagen trainingload bekijken als je genoeg informatie uit de trainingen hebt verzameld met gebruik van de borstband. Dit vertelt je met behulp van de gekwantificeerde belasting van je laatste trainingen (zowel fietsen, hardlopen als andere sporten) of er sprake is van over- of onder training. Populair noemen we dat of je onder- of overtraind bent. Daarnaast kun je op je telefoon in de Garmin Connect app nog meer trainingseffecten en trainingslast statistieken zien. Dit staat onder het kopje Prestaties en is echt mooi om mee te gaan werken. Hierdoor wordt je namelijk echt beter als je met die informatie de juiste trainingen gaat doen.FTP
Hiernaast kun je ook kijken naar de FTP bij het wielrennen. FTP betekent Functional Threshold Power en is het maximale vermogen of wattage dat je 60 minuten vol kunt houden. Dit noemen we ook wel je Anaerobe Drempel Vermogen. Dat is het vermogen in watt of W/kg dat jij 60 minuten vol kunt houden. Je kunt jouw eigen FTP zelf bepalen met deze Garmin Edge.Wat heb je aan die FTP?
Fiets je harder dan je drempelvermogen? Dan kun je dat niet die volle 60 minuten volhouden. Ga je langzamer? Dan houd je het wel die 60 minuten vol. Dat uur mag je trouwens wel vrij ruim nemen. Soms is je FTP een stukje korter of langer vol te houden merk ik.Wattage per kilo gewicht
Als je dit wilt vergelijken met anderen of jezelf op verschillende momenten moet je je gewicht gaan meenemen hierin. Je kunt dan jouw wattage omrekenen naar een wattage per kilo lichaamsgewicht en dan wordt het nog interessanter. Dit zie je ook veel bij profs. Die wattage per kilo waarde geeft nog beter aan hoe sterk je bent dan alleen je totale vermogen.Drempelvermogen
FTP wordt dus het drempelvermogen genoemd. Wanneer je namelijk met meer vermogen fietst maakt je lichaam meer lactaat aan dan het af kan breken. Het lactaat stapelt zich dus op in je spieren en ze zullen dus steeds meer 'pijn' gaan doen. Op het moment dat je meer lactaat aanmaakt dan je af kan breken, dan ben je de drempel overgegaan. Zo simpel werkt het eigenlijk. De enige manier om dan van het overtollige lactaat af te komen is simpel langzamer gaan fietsen. Dan produceer je veel minder lactaat. Je lichaam krijgt dan de kans het overtollige lactaat af te voeren zodat het weer beter gaat.De korrel zout
Een vermogensmeter op de fiets maakt deze meting een stuk betrouwbaarder. Maar voor een echt 100% goede FTP test ga je het liefst naar een indoor medisch trainingscentrum. Dit is mijn korreltje zout die ik mee wil geven 😉 Al met al zijn deze specifieke functies wel erg mooi die je in deze Garmin Edge krijgt.Het tracken van andere rijders
Je kunt mensen uit je contacten makkelijker volgen met group tracking. Dit kan voor verschillende sporten, namelijk hardlopen en fietsen of sporters die dat beiden doen. Bekijk hier de group tracking:
Group tracking Met group tracking kun je makkelijk wielrenners volgen via je device. Dat is makkelijk voor 2 doelgroepen. Als eerste is het handig voor de thuisblijvers die zich zorgen maken over waar je bent en hoe het gaat. Via de group tracking functionaliteit ziet men van afstand waar je bent en wat je gegevens zijn. Als je stil staat voor lange tijd kan het betekenen dat er iets aan de hand is. Ook kan men zien of je in slecht weer zit of als je te ver weg bent als het donker dreigt te worden. Elkaar volgen Het andere voordeel is voor je mede-fietsers. Fietsers in het peleton waarmee je vertrokken bent kunnen aan de andere kant ook jou zien. Zo is het makkelijk om elkaar op te sporen als je samen een lange tocht gestart bent. Stel dat je samen in de Alpen gaat fietsen maar elkaar verliest in een beklimmen van een Galibier of Madeleine? Veiligheid is meer genieten Dan ben je zomaar een uur of langer alleen aan het fietsen zonder dat je weet waar je fietsmaat of fietsmaatjes zijn. Dan is het fijn om te zien op je device waar ze zijn en hoe het gaat. Ik zeg: makkelijke en vooral veilige functie die het aanraden waard is! Kritisch? O ja, voor de critici: natuurlijk heb je dit 'niet nodig' want 'dit was vroeger ook niet nodig'. Voor die mensen en alle andere fietsers die twijfelen kan ik alleen maar zeggen: als er een 5% kans is dat je dit 1 keer in je leven nodig zou hebben in een noodsituatie dan is het de investering meer dan waard geweest. Als geen ander weet ik hoe snel een mooie zonnige fietsrit in de bergen kan omslaan naar een helse tocht in noodweer en als het dan ook nog eens laat dreigt te gaan worden, ben je toch behoorlijk hulpeloos op je snelle carbon racertje...Analyseren
Verder heeft de Garmin Edge 540 de inmiddels bekende analyse ‘dingen’ zoals VO2 max meting en advies. Ook kun je hem verbinden met je telefoon via bluetooth. Daarnaast is het een goede device om je vermogen te meten met bijvoorbeeld de slimme Garmin trappers of een vermogen-achterwiel.
Dit toestel mag dan ook wel weer een topper van Garmin genoemd worden
Fietsnavigatie | Prijs | BxLxD | Accu | Gewicht | Score |
---|---|---|---|---|---|
Garmin Edge 1050 | €729,- | 6,0 x 11,9 x 1,6 | 60 uur | 161g | |
Garmin Edge 1040 | €499,- | 5,8 x 11,4 x 1,9 | 80 uur | 133g | |
Garmin Edge 130 Plus | €169,- | 4,1 x 6,3 x 1,6 | 12 uur | 33g | |
Garmin Edge 840 | €499,- | 5,8×8,5×2,0 | 60h | 85g | |
Garmin Edge 540 | €499,- | 5,8×8,5×2,0 | 60h | 85g | |
Garmin Explore 2 | €279,- | 5,8×11,0×2,0 | 24h | 100g |
Aanbieding
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Garmin Edge 540 is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
In onze podcast beluister je tips over wielrennen en dit onderwerp.
- Hardlopen 33 | Fietsen 😉 HRDLPN 10:00
- Hardlopen 82 | Hardlopen En Fiets, Hoe Combineren? HRDLPN 06:13