Houd je ervan om te fietsen? Dan is niets zo vervelend als een lege band. Als je nog thuis bent, kan je er vaak nog wat aan doen. Na een kleine controle pomp je de banden weer op, waarna je kan beginnen aan de tocht. Onderweg is het vaak wat lastiger, omdat je niet altijd een fietspomp bij de hand hebt. En wat dacht je van de ongemakken die je ervaart tijdens het oppompen van de banden? De normale fietspompen zijn niet meer van deze tijd. Hier komt de digitale fietspomp om de hoek kijken. Maar wat kan deze eigenlijk voor jou betekenen? En welke fietspomp is dan het beste op dit moment? Dit artikel neemt jou mee in de wereld van de digitale fietspomp maar heb je weinig tijd dan zie je hier de koploper
De ontwikkeling binnen de fietspompen
Fietspompen bestaan al heel lang op de markt. Zolang als fietsen bestaan, zijn er ook al pompen beschikbaar die ervoor moeten zorgen dat je te allen tijde een volle band hebt. De eerste versies waren echter heel eenvoudig. Ze deden wat ze moeten doen, maar er waren geen functionaliteiten op te vinden. Bij deze modellen kan je denken aan de oude handpompen met een houten handvat. De rubberen slang moest je aan een buis vastmaken. Het pompen zelf nam echter veel tijd in beslag en was ook niet heel eenvoudig. Tegenwoordig zijn er een groot aantal varianten die het veel eenvoudiger maken, waardoor je niet lang meer bezig bent om de juiste bandenspanning te krijgen. Een van de nieuwste ontwikkelingen is de digitale fietspomp, waarbij het allemaal draait om gebruiksgemak.
Wat is een digitale fietspomp precies?
Je kan je dan afvragen wat een digitale fietspomp precies inhoudt. Het is een geavanceerde luchtpomp, die speciaal is ontworpen voor het oppompen van fietspompen. De fietspomp is in dit geval voorzien van digitale displays en meerdere sensoren. De displays tonen in eerste instantie de huidige luchtdruk. Tijdens het oppompen merk je dat de getallen op het scherm veranderen.
Dit stelt jou in staat om de bandenspanning goed te krijgen. Voor iedere soort fietser is het daarom een goede keuze. Je past de spanning gewoon op de ritten aan die je wilt gaan maken. De digitale fietspomp is erg handig in gebruik, ze zijn veel efficiënter en nauwkeuriger en zijn compatibel met een groot aantal fietsen. Met slechts een enkele pomp kan je alle fietsbanden, waaronder racefietsbanden weer oppompen.
De reden om te kiezen voor een digitale variant
Je kan je afvragen waarom je dan eigenlijk voor een digitale fietspomp moet kiezen ten opzichte van de oudere modellen. Vaak hangt er immers ook een prijskaartje aan. Een eerste reden voor deze keuze is de nauwkeurigheid die je hiermee terugkrijgt. Je kan de exacte luchtdruk in de banden aflezen. Dit betekent dat je nooit meer hoeft te gokken of je banden de juiste spanning hebben. Ook is het heel gemakkelijk af te lezen. Zelfs als er weinig licht is of wanneer je de banden in slechte weersomstandigheden oppompt. Je kunt snel zien of je banden de juiste spanning hebben zonder te bukken of een zaklamp te gebruiken.
De meeste digitale fietspompen zijn voorzien van meerdere functies. Een daarvan is dat deze automatisch uitschakelt als je hem niet meer gebruikt. Dit bespaart de batterijen en verlengt de levensduur van de pomp. Als de pomp aan staat, gebruik je deze snel en efficiënt. Digitale fietspompen kunnen de gewenste druk snel bereiken en behouden. Dit bespaart je kostbare tijd en moeite, vooral als je onderweg bent en snel weer de weg op wilt. En de fietspomp is ook nog eens geschikt voor meerdere ventielen. Je hoeft geen andere opzetstukken meer aan te schaffen. Je neemt de fietspomp eenvoudig mee tijdens het fietsen. Het compacte uiterlijk en het lichte gewicht zorgen voor zo veel mogelijk gebruiksgemak.
De beste digitale fietspomp op dit moment
Maar wat is dan de beste digitale fietspomp om aan te schaffen? Op dit moment komt de SKS AIR-X-PLORER DIGI 10.0 het beste uit de test.
SKS AIR-X-PLORER DIGI 10.0
Dit is een fietspomp die echt indruk maakt. Dit komt mede door de hoogwaardige digitale LED-manometer. De sensortechnologie is hightech, waardoor je een hoge meetnauwkeurigheid hebt. Je kan tot wel 10 bar aflezen van het scherm. Waar deze fietspomp ook om bekend staat, is de soft-touch handgreep. Dit zorgt ervoor dat je eenvoudig de fietsbanden op kan pompen en geen last van jouw handen krijgt. Andere kenmerken zijn de extra lange hogedrukslang en de MULTI VALVE kop, welke je op meerdere ventielen kan gebruiken.
Deze digitale fietspomp is voorzien van een forse stalen pompbuis met een solide metalen voet. Hierdoor heb je een goede krachtoverbrenging en blijft de fietspomp ook stevig op de grond staan tijdens het pompen. Je kan snel een hoge druk bereiken en de banden zijn binnen een korte tijd weer opgepompt. Het enige wat je nog hoeft te doen, is de batterijen in de houder te plaatsen om gebruik te maken van de fietspomp. Vanaf dat moment gaat het allemaal vanzelf.
- LED-manometer
- Fijne handgreep
- Goede krachtoverbrenging
- Gebruik op meerdere ventielen
- Duurder dan een normale pomp
Hoe moet je de digitale fietspomp gebruiken?
Je kan je dan afvragen hoe je de fietspomp eigenlijk moet gebruiken. Het is namelijk net een ander model dan de standaard fietspompen die je wellicht in jouw bezit hebt. Voordat je kan beginnen moet je als eerste de huidige bandenspanning controleren. Dit kan je doen door middel van een bandenmeter, maar ook door de fietspomp op de band te plaatsen. Je kan de huidige luchtdruk dan namelijk al aflezen. Zorg er dan wel voor dat je de juiste kop voor het ventiel op de fietspomp hebt zitten. Als dit niet het geval is, kan het namelijk zijn dat de lucht eruit gaat.
Zit de pomp vast op de band? Dan kan je de gewenste bandenspanning instellen. Op het display van de fietspomp kan je deze namelijk alvast instellen, zodat de pomp de rest kan doen. Uiteraard kan je ook zelf pompen totdat je de gewenste bandenspanning hebt bereikt. Het pompen zelf gaat heel eenvoudig. Afhankelijk van het model kan je de pomp het werk laten doen of zelf de handgreep bewegen. Zodra het display aangeeft dat je de gewenste bandenspanning hebt bereikt, stop je met oppompen. Controleer de bandenspanning nog een keer goed voordat je de fietspomp weer opbergt. Je voorkomt hiermee dat je onderweg nog voor verrassingen komt te staan.
Hierop kan je letten
Hoewel de beste digitale fietspomp hierboven al is genoemd, kan het ook zijn dat je toch op zoek wilt gaan naar een ander model, zoals bijvoorbeeld voor racefietsen. Er zijn namelijk veel modellen van pompen te vinden. Ieder model kent eigen specificaties en andere eigenschappen om rekening mee te houden. Maar waar kan je dan allemaal op letten? Als eerste is het goed om erachter te komen welke fietspomp er nodig is voor het ventiel van jouw band. De meeste digitale fietspompen zijn compatibel met meerdere fietsbanden, doordat er meerdere koppen meegeleverd zijn. Toch is het aan te raden om hierop te blijven letten. Je kan dan voorkomen dat je niet optimaal gebruik kan maken van de fietspomp en de functionaliteiten die hiermee gepaard gaan.
Drukcapaciteit en nauwkeurigheid
Waar je ook op kan letten is de maximale drukcapaciteit die je bij de digitale fietspomp hebt. Dit is vooral belangrijk als je een racefiets hebt, omdat deze vaak hogere bandenspanningen vereisen. Zorg ervoor dat de pomp in staat is om de gewenste druk voor jouw fiets te bereiken. En kijk uiteraard ook naar de nauwkeurigheid die geboden is op het apparaat. De nauwkeurigheid van het digitale display kan voorkomen dat je de fietsbanden alsnog niet op de juiste spanning hebt staan. Zorg voor een fietspomp die de druk tot op een tiende kan meten, zodat je geen problemen meer ervaart.
Draagbaarheid en opbergsysteem
De draagbaarheid en het opbergsysteem kunnen ook een grote rol spelen bij het maken van een keuze. Als je vaak onderweg bent en jouw digitale fietspomp mee wilt nemen, moet deze een goed formaat hebben en ook niet al te zwaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een klein CO2 pompje. Het voorkomt dat je veel extra gewicht meedraagt en niet meer kan genieten van de fietstochten. Het opbergsysteem kan hier een grote rol bij spelen. Sommige digitale fietspompen hebben handige opbergsystemen voor de snoeren en koppen. Dit helpt om de pomp georganiseerd te houden en voorkomt dat onderdelen verloren gaan.
Duurzaamheid van materialen en batterij
Kijk naar de algemene bouwkwaliteit en duurzaamheid van de fietspomp. Een stevige constructie en hoogwaardige materialen zorgen ervoor dat de pomp lang meegaat, zelfs bij intensief gebruik. Je wilt tussendoor niet een nieuwe aankoop moeten maken. Op termijn levert het een flinke kostenbesparing op als je geen nieuwe fietspomp meer aan hoeft te schaffen. Zo ook op het gebied van de batterij. Als de batterijen snel leeg gaan, ben je veel extra kosten kwijt. Je kan bijvoorbeeld kijken naar een model met een automatische uitschakeling om een batterijbesparing te krijgen. Als je dan vergeet om de pomp uit te zetten, trekt het model de batterijen niet leeg.
De prijs
Een laatste factor is uiteraard de prijs. Je wilt een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben bij jouw digitale fietspomp. Zo voorkom je wederom een flinke kostenpost op de lange termijn.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Digitale fietspomp is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: