Je hebt diverse soorten fietspompen. Verschillende fietsen hebben ook weer een eigen fietspomp nodig. Hoe weet je welke je moet kiezen?
We nemen ze allemaal door met meer informatie voor als je op zoek bent naar de soorten fietspompen die voor jouw fiets geschikt zijn!
Inhoudsopgave:
Verschillende fietspompen
Voordat je de weg op gaat is het goed om te controleren of je banden nog voldoende opgepompt zijn. Dat is wel zo veilig en de juiste bandenspanning fietst nog een stuk fijner ook. Als de banden te zacht zijn moeten ze worden opgepompt met een fietspomp.
Niet alle pompen passen op elke fiets. Laten we bekijken welke fietspompen geschikt zijn voor jouw fiets!
Klassieke vloerpomp
Het is misschien wel de meest bekende fietspomp: de klassieke vloerpomp. Je kent deze staande pompen vast.
De pompkop wordt bevestigd aan het ventiel van de band. Door het op en neer bewegen van de pompstang wordt er lucht door de pompslang geperst. Het resultaat is een opgepompte, harde fietsband!
Geschikt voor reguliere fiets en e-bike
Het fijne van de klassieke pomp is dat deze fietspomp geschikt is voor vrijwel alle normale fietsen en dat het mechanisme redelijk eenvoudig werkt. Wel moet je bij deze fietspomp soms best wat kracht zetten om de band goed op te pompen.
Hedendaagse vloerpomp ziet er net wat moderner uit
Tegenwoordig kun je de klassieke vloerpomp in een hedendaagse uitvoering kopen. Deze fietspomp ziet er op zich hetzelfde uit als de klassieke pomp, maar dan in een moderner jasje gestoken. Zo is er een klokje toegevoegd waarop de spanning van de band te zien is, zo komt er niet te veel of te weinig lucht in de band. Dit klokje noemen we ook wel de analoge drukmeter of manometer.
Verder functioneert de pomp precies hetzelfde als de vloerpomp. Deze soorten kun je allebei ook nog eens gebruiken als racefietspomp.
Banden oppompen met de handpomp
De mini pomp of handpomp lijkt precies op de vloerpomp, maar is een stuk kleiner. Deze pomp is ideaal om mee te nemen onderweg. Bovendien is het bij een handpomp vaak niet nodig om heel hard te duwen om de lucht in de banden te krijgen. Je hoeft alleen maar de hendel omhoog en omlaag te bewegen.
Een nadeel van deze kleine fietspomp is dat hij geen druk- of manometer heeft. Om dat probleem te ondervangen kun je er ook voor kiezen om een kleine CO2 pomp met patronen mee te nemen voor onderweg.
Achterin de tas
Je hebt vast al gemerkt dat een klassieke pomp niet zo handig te vervoeren is, zeker niet als je er alleen met de fiets op uit gaat.
Dat is het handige van de handpomp, deze mini fietspomp gooi je gewoon in een tas voor onderweg. De pomp is compact en weegt bijna niks.
De elektrische fietspomp doet het werk voor je
Bij de elektrische fietspomp hoeft je niet zelf te pompen. De pomp zorgt voor lucht waardoor de band moeiteloos wordt opgepompt. Meestal heeft de elektrische fietspomp een manometer waarop de luchtdruk te zien is. Je kan zo kan zien hoeveel lucht er in de band zit en of dat voldoende is.
Elektrische fietspompen komen in allerlei uitvoeringen en maten. Zo heb je elektrische fietspompen ter grootte van een smartphone en andere elektrische fietspompen zijn weer even groot als een klein apparaat.
Verschillende soorten elektrische pompen
Misschien heb je er nog nooit van gehoord, de elektrische fietspomp ter grootte van een smartphone. Het werkt heel eenvoudig: op het apparaatje stel je gewenste luchtdruk in en de pomp doet de rest!
De voordelen van een elektrische pomp
Deze fietspompen zijn compact en dus handig mee te nemen. Verder doet dit apparaatje het werk voor je, hij meet automatisch de bandenspanning op en verandert de luchtdruk in de fietsbanden. Deze pompjes kunnen vaak worden opgeladen met bijvoorbeeld een usb-kabel, waardoor je hem voor een trip eenvoudig op kunt laden en mee kunt nemen.
Een voetpomp is makkelijker te bedienen
Een voetpomp is gemakkelijk in gebruik en werken erg effectief. Hij is voorzien van een druk- of manometer, zodat je de druk in de band kunt controleren. Op deze wijze kan je precies bijhouden of er minimale bandenspanning of maximale bandenspanning is om lekker te kunnen fietsen.
Je armspieren minder belasten
Voor deze fietspomp hoef je niet je armspieren te gebruiken, je gebruikt namelijk je voet om het pedaal in te trappen. Dat maakt deze soort fietspomp voor sommige mensen wat toegankelijker. Een minpunt van deze pomp is dat hij niet heel makkelijk mee te nemen is, tenzij je met de auto op pad gaat om te fietsen.
Pompkoppen kunnen onderling verschillen
Er zijn niet alleen een heleboel verschillende soorten fietspompen te koop, de pompkoppen kunnen onderling ook verschillen. Over het algemeen zijn de fietspompen uitgerust met een knijpkop. Deze knijper kun je om het ventiel plaatsen, waarna er lucht in de banden wordt gepompt.
Soorten ventielen
In de regel maken we onderscheid tussen 3 soorten fietsventielen. Het Hollandse ventiel (Dunlop), Frans ventiel (Presta) en het Schraderventiel. De Dunlopventielen zien we vaak terug bij stadsfietsen, terwijl sportieve fietsen vaker gebruikmaken van een Prestaventiel.
Sommige pompkoppen zijn niet geschikt voor Franse ventielen, terwijl andere koppen daar juist voor gemaakt zijn. Zoek dus vooraf uit welke pompkop jouw type ventiel nodig heeft.
Prestaventiel wordt voor sportieve fietsen gebruikt
Op je eigen sportieve fiets kun je waarschijnlijk een presta-ventiel vinden. De Presta is smal, lang en volledig van metaal gemaakt. Om deze fietsventielen te openen draai je aan de bovenzijde een moertje los. Vervolgens kan je de band oppompen.
Hoewel deze soort geen terugslagklep heeft zal de lucht niet direct uit de banden lopen. Dat wordt namelijk voorkomen door de tegendruk van de binnenband of tubeless band.
Dunlopventiel op reguliere fietsen
Het Dunlopventiel wordt ook wel het Hollandse ventiel genoemd. Deze soort ventielen worden meestal voor stadsfietsen en e-bikesgebruikt. Om die reden zijn de meeste fietspompen zoals die van SKS geschikt voor deze soort. Je herkent hem door zijn bredere vorm en draaischroef.
Schragerventiel zien we terug op autobanden
Het Schragerventiel ken je misschien als een autoventiel. Dit type is breder en vaak helemaal omhuld met rubber. Je kunt de pompkop vastdraaien in het schroefdraad aan de buitenzijde.
Kenmerkend voor deze fietsventielen is dat ze gebruikmaken van een terugslagklep om het leeglopen van de band te voorkomen. Deze terugslagklep wordt tijdens het oppompen met een pin opengehouden.
Aanbieding
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Fietspomp is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Meer technische info
De UCI heeft natuurlijk geen speciale eisen voor de pomp in de koers aangezien renners die daar niet meenemen. Bekijk meer technische info van fabrikanten van fietsonderdelen zoals www.shimano.com (zie Wikipedia en de keurmerken van o.a. TUV, overheid). Kijk af bij de renners van de profploegen zoals Lottodstny en Alpecin Deceuninck. Bekijk de fietspomp Prijs ►