Het aanbod aan gravelschoenen wordt vandaag de dag steeds groter. Een gravelschoen combineert het gewicht en de stijfheid van een racefiets schoen met de bescherming en het comfort van een mountainbike schoen. Hierdoor kun je op de weg snelheid maken en ook offroad en tijdens het lopen goed uit de voeten. Een goede gravelschoen is dan ook een echte must-have en geven net dat beetje extra. Maar wat zijn nu de beste gravelschoenen? In dit artikel vertellen wij je onze top 3 beste gravelschoenen van dit moment en vertellen wij je precies waar je op moet letten bij het aanschaffen van gravelschoenen. Bekijk de beste gravelschoenen prijs
Top 4 beste gravelschoenen
1 Shimano XC300
De Shimano XC300 zijn de beste gravelschoenen want ze zijn comfortabel, gaan lang mee, dragen heerlijk en zijn betaalbaar. Daarnaast ogen ze ook nog eens mooi bij mijn gravelfiets.
Deze XC 300 zijn geschikt voor elk type gravelrider en daarom draag ik ze ook. Deze schoen is echt een allround gravel schoen. De schoen is heel erg goed afgewerkt en heeft een erg goede pasvorm en door de BOA sluiting op de schoen vind ik hem gemakkelijk te verstellen, en dat ook tijdens het fietsen!
De schoen zorgt voor een stabiele stevige grip op het pedaal en dat ook voor tijdens het lopen. Daarnaast is de schoen ook nog eens heel erg ademend waardoor mijn voeten koel blijven in de warme zomer. Door de asymmetrisch geplaatste midden flap zorgt hij voor een mooier slanker profiel en een gemakkelijke afstelling.
Kortom: de shimano-xc300 zijn echt de beste gravelfiets schoenen. Ze zijn ademend en hebben een erg goede pasvorm. Daarnaast vind ik dat de schoen makkelijk te verstellen is tijdens het fietsen en lopen. Hij heeft een mooi slankprofiel en goed afgewerkt.
- Erg ademend
- Goede pasvorm
- Gemakkelijk te verstellen
- Prijzig
2 Shimano RX8
De RX8 is ook een prima gravelschoen van Shimano. Deze is handig voor iedereen die geen compromis op de gravelbike wil sluiten, op geen enkel moment van het jaar. De zool van deze gravelschoen is gemaakt van carbonvezels versterkt met nylon en is daardoor stijf genoeg om flink wat kracht te zetten. De Shimano RX8 is een schoen uit de hogere segment met de kwaliteit van een gravelschoen uit de absolute topklasse.
Wat opvalt aan deze schoenen is de geperforeerde kunstleren bovenkant, afgewerkt met mesh. Het zorgt ervoor dat de schoenen kunnen ademen zonder dat je het onderweg koud krijgt. Met de BOA-sluiting verdeel je met de draaiknop eenvoudig de druk over de schoen.
Kortom: de Shimano RX8 is weliswaar duur maar voor de prijs van deze gravelschoen krijg je een gravelschoen van goede kwaliteit terug.
- Mooi
- Stevige grip door de stijve zool en rubberen noppen
- Ademende stof bevordert de luchtstroom
- Kostbaar
3 Adidas Gravel
Een andere gravelschoen die goed scoort is de Adidas Gravel. Deze gravel schoen combineert de beste offroad eigenschappen van een mountainbike schoen met de pure kracht van een wielrenschoen. Deze gravelschoen is voorzien van een hoge en strakke sluiting om stof, steentjes en vuil uit de schoenen te houden. De pasvorm van deze schoen is wat ruimer en de zool zorgt ervoor dat je ook tijdens het lopen optimaal kunt bewegen en stappen.
De Adidas Gravel is op de plaatsen die het meest onderhevig zijn aan slijtage verstevigd. Hierdoor kun je ook offroad helemaal met de schoenen los gaan. De zool is daarnaast voorzien van loopstukken gemaakt van TPU. Om extra zichtbaar te zijn hebben de schoenen reflecterende strepen gekregen. Verder zijn de schoenen gemaakt van Primgreen. Dit is een reeks van gerecycleerde en hoogwaardige materialen.
Kortom: deze gravel schoenen van Adidas zijn een prima tweede keus. De gravelschoen zit erg lekker en heeft een hoge en strakke sluiting. Daarbij zijn de schoenen perfect voor offroad en ben je ook nog eens door de reflecterende strepen goed te zien.
- Reflecterende strepen op de schoen
- Hoge en strakke sluiting
- Zitten erg comfortabel
- Niet gratis
4 Fizik Terra Powerstrap X4
De Fizik Terra Powerstrap X4 is een zeer veelzijdige gravelschoen die je ook kunt gebruiken voor het spinnen of mountainbiken. Deze gravelschoen is ontwikkeld om ook offroad een goede fietsbeleving te geven. Deze gravelschoenen zijn voorzien van de powerstrap hook and loop techniek die ervoor zorgt dat de sluiting van klittenband helemaal rondom de voet bevestigd kan worden. Hierdoor geniet je van extra vertrouwen en comfort tijdens het gravelbiken.
Het loopvlak van deze gravelschoen is gemaakt van rubber en heeft een gemiddelde stijfheid. De schoenen zijn hierdoor ideaal om op verschillende terreinsoorten te gebruiken. Daarnaast kun je met deze zool erg effectief trappen en goed snelheid maken. Daarnaast zorgt het rubber voor meer duurzaamheid en een verbeterde grip op moeilijke terreinen. De trend van het gravelfietsen wordt steeds groter en dat is leuk.
Kortom: deze Fizik Terra Powerstrap X4 is een goede derde keus. Hij heeft een stevige sluiting die volledig om de voet bevestigd kan worden en zit daardoor erg comfortabel. Daarbij kun je erg effectief trappen met deze schoenen en zorgt het voor een goede grip op moeilijk terrein.
- Zit erg comfortabel
- Stevige sluiting
- Goede grip
- Iets mindere kwaliteit
Inhoudsopgave:
Wat is een gravelschoen?
Een gravelschoen combineert eigenlijk de kracht van wielrenschoenen met de handige offroad eigenschappen van een mountainbike schoen. De schoenen sluiten goed aan rondom de voet. De kleuren van de gravelschoen zijn meestal natuurlijk, zoals groen, bruin of grijs. De schoenen zijn gemaakt om vies te worden en maken het gravelbiken net wat leuker. Zo kun je er gemakkelijker op lopen dan een raceschoen en zijn ze een stuk comfortabeler, terwijl je toch de juiste grip en tractie hebt.
Zijn gravelschoenen echt nodig?
Je kunt natuurlijk ook gravelbiken met een mountainbike schoen, omdat deze niet erg veel van elkaar verschillen. Gravelbiken met een racefiets schoen is daarnaast dan weer niet zo handig, omdat deze schoenen veel van elkaar verschillen. Dit komt voornamelijk doordat goede racefiets schoenen zijn voorzien een schoenplaatje dat meestal niet is verzonken. Het lopen is hierdoor oncomfortabel en ongemakkelijk als je op onverhard terrein loopt. Een gravelbike schoen combineert de handige eigenschappen van een mountainbike schoen met die van een racefietsschoen, waardoor een gravelschoen een goede all-round fietsschoen is. Een gravelschoen combineert namelijk de stijfheid, de aerodynamica en het lichte ontwerp van een racefiets schoen met de grip, de tractie en de duurzaamheid van een mountainbike schoen.
Waarop moet je letten bij het aanschaffen van gravelschoenen?
En stevige en goede gravelschoen zorgt ervoor dat je zonder zorgen lekker over gravelpaden kunt scheuren, net als bij mountainbiken. Voordat je kiest voor een specifiek paar gravelschoenen is het verstandig om op de verschillende belangrijke punten te letten. Welke punten dat zijn, vertellen wij je hieronder.
De pasvorm en de fitting van een gravelschoen
In de eerste instantie moet een gravelschoen comfortabel zitten omdat je meestal lang op de fiets zit. De schoenen moeten dus niet te strak zitten, zodat jij wel jouw tenen nog kunt bewegen. Je voorkomt hierdoor onder andere dove of slapende tenen. De hiel van een gravelschoen is daarnaast bij voorkeur verstevigd. Je hiel blijft dan namelijk beter in de schoen staan zonder al te veel te bewegen. Hierdoor ervaar je meer stabiliteit. De strakheid van de gravelschoen hangt af waar je de gravelschoen voor gaat gebruiken. Ga je wedstrijden of races rijden? Dan moet de gravelschoen iets strakker zitten en zorgen voor een betere krachtoverbrenging. Als je meer lange afstanden gaat gravelbiken kunnen de schoenen iets losser zitten.
De pasvorm van de gravelschoen verschilt vaak per merk. Zo kunnen de gravelschoenen van het ene merk nets iets kleiner uitvallen, waardoor je beter een schoenmaat groter kunt kiezen. Let er bij het passen van de gravelschoen altijd op wat voor sokken je in de schoen draagt. Als je een gravelschoen gevonden hebt die normaal uitvalt, kun je vaak jouw reguliere schoenmaat kiezen. Als je wat bredere voeten hebt is een maatje groter of een bredere schoen vaak een betere keuze.
De stijfheid
Als je een recreatieve gravelbiker bent kun je het beste kiezen voor de gulden middenweg op het gebied van stijfheid. Hierdoor wordt iedere pedaalslag optimaal in voorwaartse snelheid omgezet en geniet je toch van het nodige comfort. Vaak zijn schoenen met een zool uit carbon erg stijf, waardoor deze voor de beste krachtoverbrenging zorgen. Het nadeel van dit soort schoenen is dat je in moet leveren op comfort, grip en tractie als je van je fiets stapt. De zool van een iets minder stijve gravelschoen is vaak gemaakt van fiberglass, composiet of nylon. Deze schoenen zijn flexibeler en zorgen voor meer comfort. Daarnaast kun je ook beter lopen met deze schoenen. Bij een gravelschoen is het dus verstandig om voor de gulden middenweg te kiezen qua stijfheid en schokabsorptie. Hierdoor kun je uren gravelbiken, zonder dat je voeten afhaken.
Het profiel
Het profiel op de onderkant van de gravelschoen is ook een belangrijk punt om op te letten. Je zult tijdens het gravelbiken waarschijnlijk minder vaak af hoeven te stappen in vergelijking met het mountainbiken, toch kan dit een keertje of vaker gebeuren. Enig profiel op de zool van de gravelschoen is dan een must om toch op ieder soort terrein en tijdens alle omstandigheden goed uit de voeten te kunnen. Kies daarom altijd voor een gravelschoen die is voorzien van enige grip aan de onderkant.
De weerbestendigheid
Veel gravelschoenen zijn niet helemaal waterdicht. Dit komt doordat gravelschoenen ademend zijn, zodat het zweet en vocht makkelijker afgevoerd kan worden. Je zal hierdoor niet snel klamme of natte voeten krijgen tijdens het gravelbiken. Toch heeft een ademende schoen ook nadelen. Zo is een ademende schoen in de wat koudere omstandigheden niet heel functioneel. Daarom is het verstandig om ook voor een goed paar overschoenen te kiezen. Een overschoen beschermd tegen de kou en beschermd de schoenen ook direct tegen vuil en modder.
De sluiting
Er zijn verschillende manieren hoe je een gravelschoen vast kunt maken. Het is verstandig om hier van tevoren rekening mee te houden voordat je een gravelschoen aanschaft. Net als bij mountainbike schoenen je kiezen voor meerdere opties, zoals veters, velcro, hook and look, een draaisluiting en een combinatie van systemen. Welke optie jouw voorkeur heeft is zeer persoonlijk, het gaat er uiteindelijk om wat jij zelf handig vindt. Meestal wordt er voor een praktische draaisluiting of velcro gekozen. Dit is namelijk de makkelijkste en handigste manier om de schoen vast te maken. Daarnaast kun je een draaisluiting ook tijdens het fietsen wat losser of strakker maken, net als bij een velcro sluiting. Een vetersluiting is vaak af te raden. Dit omdat een vetersluiting toch wat minder praktisch is.
Kopen
Aanbieding
Met gravelschoenen kun je op de weg snelheid maken en ook offroad, en tijdens het lopen goed uit de voeten!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een gravelschoenen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Bekijk meer technische info van fabrikanten van kleding voor op de fiets (zie Wikipedia en de keurmerken voor kleding van de overheid) goede materialen zoals Gore-tex, van www.sidi.nl, BOA. Kijk af bij de kenners van de profploegen zoals INEOS Grenadiers en Lotto-Soudal of ga direct naar de fietsschoen prijs Bekijk de beste gravelschoenen Prijs ►