Als je graag op alle terreinen uit de voeten wilt kunnen is de gravelbike de beste optie. Hij doet het net zo goed in de stad als wanneer je hem gebruikt voor een zware meerdaagse tocht over slechte wegen. Een belangrijk onderdeel, misschien wel het belangrijkste, is de groepset. Bij een gravelbike is het gebruikelijk om te kiezen voor één kettingblad aan de voorzijde en een cassette van 11-13 tandwielen aan de achterzijde. Als je dat te weinig vindt moet je op zoek gaan naar een groepset met een smallere cassette en 2 kettingbladen aan de voorzijde.
Wat is een groepset?
Een groepset bestaat uit alle onderdelen die nodig zijn om de fiets in beweging te krijgen en om te remmen. Dat zijn een cassette met tandwielen aan de achterzijde, een ketting, een tandwiel met cranks en een trapas, een achterderailleur, remklauwen voor het voor- en achterwiel, en remhendels, vaak met geïntegreerde shifters. Als je een groepset aanschaft met 2 tandwielen aan de voorzijde is er aanvullend nog een voorderailleur nodig. Omdat we op zoek zijn naar een 13 speed cassette wordt die niet besproken. Een 13 speed cassette werkt alleen met 1 tandwiel aan de voorzijde.
Wanneer schaf je een groepset aan?
Wie technisch handig is, is best in staat om een losse groepset te kopen en die zelf op de fiets te monteren. Dat is echter niet de meest voordelige oplossing. Een groepset is behoorlijk prijzig. Het is voordeliger om een groepset als onderdeel van een nieuwe fiets aan te schaffen. Dat scheelt bovendien veel werk, want dan wordt de fiets helemaal compleet geleverd, en zijn alle onderdelen perfect op elkaar afgesteld.
Waarom is de ene groepset beter dan de andere?
Het idee dat de ene groepset racefiets beter is dan de andere berust op een misverstand. Of een groepset goed bevalt is vooral een kwestie van de wijze waarop de gravelbike wordt gebruikt gecombineerd met persoonlijke voorkeur. Elk merk dat groepsets produceert werkt met andere instellingen, maar dat heeft geen invloed op de kwaliteit. Alle groepsets in het hogere segment zijn kwalitatief goed. Het enige waar je rekening mee moet houden is, of de groepset geschikt is voor het terrein waarop jij hem wilt gebruiken.
Welke opties voor welk terrein?
Wie met zijn gravelbike veel op vlak terrein fietst heeft minder behoefte aan een grote range aan versnellingen. Een groepset met 13 versnellingen is dan ruim voldoende. Wie graag de steile hellingen opzoekt zal enerzijds tijdens het klimmen behoefte hebben aan een heel klein verzet en tijdens het dalen aan een groot verzet. In dat geval is een groepset van 22 of 24 versnellingen, met aan de voorzijde 2 tandwielen, een goede optie. Aangeraden wordt om altijd te kiezen voor een groepset met een clutch derailleur. Die heeft de eigenschap dat je ketting altijd contact houdt met de tandwielen.
De beste 13 speed groepsets
Er is maar een handjevol merken in de wereld dat kwalitatief goede groepsets levert. Dat zijn Shimano (ook bekend van de 12 speedgroep), Campagnolo en SRAM. Deze merken laten we nu in vogelvlucht aan je voorbij gaan.
Shimano
Iedereen die zich een klein beetje heeft verdiept in de techniek van fietsen kent de naam Shimano wel. Dit bedrijf uit Japan is al decennia leverancier van onderdelen van de beste kwaliteit. Niet voor niets maken veel professionele wielerploegen gebruik van de onderdelen van dit merk. De groepset die Shimano heeft ontwikkeld voor gravelbikes is de GRX. Bij deze groepsets, die bijzonder populair en veel verkocht zijn, zijn de verhoudingen tussen de versnellingen optimaal afgestemd op de kenmerken van gravelbikes. Er is keus uit 3 varianten: de RX400, RX600 en RX800.
De RX400 is alleen leverbaar met 2 tandwielen aan de voorzijde, dus die wordt hier buiten beschouwing gelaten. De RX600 in een configuratie met 1 tandwiel wordt geleverd met een brede cassette, met tandwielen van 11 tot 42 tanden. Daarmee heb je een enorm bereik, wat goed is voor zowel steile hellingen als los terrein. De RX800 is ook leverbaar met 1 tandwiel voor. De componenten van deze groepset zijn lichter dan die van de andere groepsets van Shimano. Er wordt bovendien gebruik gemaakt van functies als niet-lineair remmen. Er bestaat ook een luxe uitvoering van deze groepset met een elektronische derailleur en programmeerbare shifters.
SRAM
Een andere grote naam op het gebied van onderdelen voor gravelbikes is SRAM. Bij alle groepsets van dit merk zijn de versnellingsverhoudingen geoptimaliseerd voor gravel. Alle opties van de groepsets van SRAM hebben voor één tandwiel, omdat het bedrijf ervan overtuigd is dat dit bijdraagt aan betere gravel ritten. Je kunt deze groepsets gebruiken voor zowel gravelraces als wanneer je gaat bikepacking. Dit zijn de opties bij de groepsets van SRAM.
SRAM Apex is een groepset op instapniveau, met een 10-speed cassette en een 11-speed cassette. De SRAM Rival maakt gebruik van meer geavanceerde componenten. Er is keus uit een groot aantal configuraties. De SRAM Force is de meest hoogwaardige mechanische groepset. Deze bestaat uit zeer lichte materialen en heeft een clutch derailleur. Het topmodel is de SRAM Red elektronische groepset. Die staat garant voor soepel schakelen op elk terrein. Alle groepsets zijn overigens ook leverbaar als eTap variant, die elektronisch worden aangestuurd.
Campagnolo
Het Italiaanse merk Campagnolo staat bekend om zijn fenomenale kwaliteit en de fraai uitgevoerde lichtgewicht componenten. Op de markt van de gravelbikes is dit merk nog relatief nieuw. Dat kun kun je zien aan het programma groepsets, want daar is er maar één van, de Campagnolo Ekar. Bijzonder is, dat dit de enige mechanische 13 speed groepset ter wereld is. Wat betreft gewicht is het de lichtste van alle besproken groepsets. Ook de draadloze Campagnolo Super Record is nieuw
Opmerkelijk is het ergonomische ontwerp van de shifters en remhendels. Die hebben een gebogen vorm, waardoor je in noodgevallen veilig en snel kunt remmen. Door de ergonomische vorm heb je veel controle, ook als je in de beugel rijdt. Het kettingblad van de Campagnolo Ekar is leverbaar met 38, 40, 42 en 44 tanden. Je kunt daarnaast kiezen voor 3 cassettes: 9-36, 9-42 en 10-44.
Voor- en nadelen
Bij de groepsets van elk merk zijn wel wat voor- en nadelen te ontdekken. De voordelen bij Shimano zijn, dat er gemakkelijk reserveonderdelen te vinden zijn, dat er goede versnellingen zijn voor het rijden op onverhard terrein, dat de systemen eenvoudig kunnen worden onderhouden en betrouwbaar zijn. Nadelen van Shimano groepsets zijn, dat ze niet kunnen worden gebruikt in combinatie met grotere cassettes, de beperkte opties bij de versies met 1 tandwiel, en de relatief snelle slijtage van de remhendels.
De voordelen van de SRAM groepsets zijn, dat er met de Apex een goedkope groepset beschikbaar is. Een ander voordeel is de ondersteuning voor een breed assortiment aan cassettes. Wie de eTap variant kiest heeft geen kabels meer op zijn gravelbike. Nadelen van SRAM zijn, dat er alleen ze alleen werken met smallere cassettes, waardoor de mechanische opties wat beperkt zijn.
Het grootste voordeel van de Campagnolo groepset is, dat de setup bijzonder eenvoudig is, terwijl je toch een groot bereik hebt aan versnellingen. De behuizing van met name de bedieningshendels is ergonomisch, en het is de lichtste groepset die verkrijgbaar is. De nadelen zijn de relatief hoge aanschafprijs, en het gebrek aan een elektronische schakeloptie.
Beste 13 speed groepset
Het zal geen verrassing zijn dat de Campagnolo Ekar de winnaar is van de hier besproken groepsets voor gravelbikes. We hadden al gezegd dat we op zoek waren naar een 13 speed versie, en Campagnolo is het enige merk dat zo’n groepset in het assortiment heeft. Maar vooral na het maken van een aantal testritten op een gravelbike met deze groepset er zijn meer redenen op te noemen waarom deze groepset op nummer 1 is geëindigd.
Ten eerste zorgt deze groepset voor zeer veel comfort tijdens het rijden op de gravelbike. Dat komt door de robuuste afwerking, zeker als die wordt vergeleken met race groepsets.
Bij de Campagnolo Ekar groepset is de techniek waarmee wordt geschakeld naar achteren geplaatst. De voorzijde van de groepset is daardoor minder kwetsbaar voor trillingen en vuil.
Het schakelen met de ergopower shifters is misschien even wennen, maar in de praktijk werken ze bijzonder comfortabel. Het schakelen gaat uitstekend, zelfs als dat gebeurt tijdens zware belasting en bij zeer slechte weersomstandigheden.
Het clutch systeem van de achterderailleur werkt bijzonder goed. De ketting wordt voortdurend op ruim voldoende spanning gehouden, waardoor het niet voorkomt dat de ketting van het tandwiel slaat.
Conclusie
De hoge prijs van de Campagnolo Ekar is een flinke barrière als je deze groepset wilt aanschaffen. Maar als je dat doet ben je verzekerd van bijzonder veel plezier in alle mogelijke omstandigheden. Het enige nadeel dat je zou kunnen ontdekken bij deze groepset is, dat het voorste tandwiel mogelijk gewisseld moet worden als je tijdens een meerdaagse tocht te maken krijgt met een overgang van een aantal zware bergritten naar wat meer vlakke ritten. In de praktijk zal dit vrijwel nooit voorkomen. Wij vinden groepset daarom geschikt voor iedere gravel rijder, ongeacht zijn conditie, snelheid, of terrein keuze.
Aanbieding
Dura Ace vs Ultegra is een lastige keuze. De groepen zijn beiden super maar de verschillen zijn toch ook groot. Kies voor Dura Ace of Ultegra Di2!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Dura Ace of Ultegra is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: