Wanneer je een passie hebt voor fietsen, zij het op de weg of juist liever off-road, dan ben je ongetwijfeld al eens met andere enthousiastelingen in gesprek geraakt over de techniek van je fiets en de voor- en nadelen van de gebruikte componenten. Voor velen van ons geldt namelijk dat er naast het fietsen zelf eigenlijk niets leuker is dan het finetunen van je fiets. Eigenlijk is het een hobby op zich; je fiets zó samenstellen en upgraden zodat de fiets perfect bij je wensen en eisen past. Van alle componenten is de schakelgroep misschien wel de belangrijkste categorie. In deze review Chinese fietsgroepen lees je meer over de nieuwe spelers om zo de juiste keuze te kunnen maken voor je volgende schakelgroep.
De spelers
Er zijn recent veel nieuwe spelers bijgekomen, maar in deze review van Chinese fietsgroepen kijken we naar de belangrijkste spelers op de markt. Om een goede vergelijking te kunnen maken, moeten er keuzes gemaakt worden. In dit artikel vind je daarom alleen producenten die allemaal al een langere tijd actief zijn en een breed productportfolio aanbieden. De belangrijkste drie spelers die aan deze twee criteria voldoen zijn Sensah, LTWOO en S-ride. In deze Review Chinese fietsgroepen worden deze producenten stevig aan de tand gevoeld en vergeleken met de gevestigde orde; de Japanse grootmacht Shimano en de Amerikaanse tegenhanger SRAM (beide bekend van de beste 12 speed fietsgroep).
Sensah
Van de Chinese merken is Sensah wellicht de meest bekende in Europa. Om deze reden mag deze speler dan ook niet ontbreken in de review Chinese fietsgroepen. Sensah heet officieel de Sensah Bicycle Components Company en is gevestigd in Guangzhou in het zuiden van China. Hoewel het erg moeilijk is meer details over dit bedrijf te achterhalen, wordt over het algemeen aangenomen dat Sensah (net als LTWOO en S-Ride) een spin-off is van de Chinese fabriek van SRAM die in 2013 de deuren sloot in Guangzhou. Na de sluiting bleven veel ervaren en bekwame medewerkers in de regio achter. Enkelen van hen zijn vervolgens concurrerende bedrijven gestart.
LTWOO
In een volledige review Chinese fietsgroepen mag ook LTWOO niet ontbreken. De naam, die je uitspreekt als het Engelse L-2, betekent blauwdruk in het Mandarijns. Het bedrijf is opgericht in 2013 door meneer Liu. Liu werkte in de 10 jaar voorafgaand aan de oprichting als senior ingenieur mechanica voor de Chinese fabriek van SRAM. LTWOO biedt een viertal productcategorieën aan die ze aanduiden met de letters R, A F en T, respectievelijk voor racefietsen, MTB’s, vouwfietsen en ATB’s. Ook bij dit bedrijf is moeilijk om meer informatie te achterhalen. De twee websites bieden nagenoeg geen inzicht in de productspecificaties en delen van de websites zijn enkel in het Chinees of onbereikbaar, zie dan maar eens informatie over bijvoorbeeld de beste cassette te krijgen.
S-ride
De derde producent die in deze review Chinese fietsgroepen niet mag ontbreken is S-ride. Ook van S-ride wordt aangenomen dat het een spin-off is van de Chinese fabriek van SRAM die in 2013 haar deuren sloot. Veel ex-SRAM personeel in bij S-ride in dienst gegaan. S-Ride ontwikkelt, produceert en verkoopt producten voor elk denkbare fietsklasse; van MTB’s, tot toerfietsen, van de beste racefiets met chinees frame tot elektrische fietsen en er zijn zelfs speciale producten voor vouwfietsen beschikbaar. Van de leveranciers in deze review van Chinese fietsgroepen is S-ride overigens de enige die de dealers/importeurs netjes op de website vermeldt. Helaas is er in Europa geen specifieke dealer/importeur voor de Benelux opgenomen.
Vergelijkbaar met de gevestigde orde?
Het is goed om wat meer over de bedrijven te weten, maar in de review Chinese fietsgroepen gaat het natuurlijk om de daadwerkelijke producten die deze bedrijven aanbieden. Zijn de schakelgroepen een goed alternatief voor de groepen die we al jarenlang kennen en gebruiken? De belangrijkste twee spelers die inmiddels tot de gevestigde orde gerekend mogen worden zijn natuurlijk Shimano en SRAM. In deze review met Chinese fietsgroepen worden de producten van Sensah, LTWOO en S-ride op een aantal aspecten vergeleken met deze marktleiders. Eerst wordt gekeken naar het aanbod en de algehele kwaliteit van de producten. Op de tweede plaats wordt een vergelijking gemaakt op het gebied van beschikbaarheid en garantie. Tot slot wordt gekeken naar de algemene prijsstelling en lees je de aanbeveling en conclusie.
(On)begrijpelijk aanbod
Of je nu een racefiets rijdt of liever van de geplaveide paden af gaat, als enthousiaste fietser stel je hoge eisen aan je materiaal. Shimano en SRAM bieden natuurlijk verschillende series schakelgroepen aan waaruit je afhankelijk van je kwaliteitseisen en budget een keuze kunt maken. Dit is bij Sensah, LTWOO en S-ride niet anders. Bij Shimano loopt de race-range van Tourney en Claris helemaal op tot Ultegra en Dura Ace. Bij SRAM kennen ze de range van Apex in de basis tot Red in de top ook wel. Bij deze marktleiders is duidelijk wat er van elke klasse schakelgroepen verwachten kan worden qua prestaties duurzaamheid en gewicht. Bij deze review van Chinese fietsgroepen blijkt echter al snel dat de verschillende klassen niet alleen moeilijk te achterhalen zijn. Het is ook vrijwel onmogelijk om een goed beeld te krijgen van de specificaties en prestaties. Over de duurzaamheid van de producten is zowaar nog minder informatie beschikbaar. Ook blijkt het aanbod en de naamgeving van producten regelmatig wordt aangepast waardoor een goede vergelijking moeilijk is.
Concurreren op kwaliteit
Bij het schrijven van deze review Chinese fietsgroepen blijkt dat de kwaliteitsbeleving van de producten nogal kan verschillen. Wat opvalt is dat de drie fabrikanten hun producten wel continu verbeteren. Zo gebruiken ze nieuwe materialen om componenten steviger en lichter te maken en soepeler te laten schakelen. Om deze reden loont het dus de moeite om op zoek te gaan naar de nieuwste producten. Neem geen genoegen met zogenaamde “old stock” die nog wel eens via internet tegen dumpprijzen wordt aangeboden. Een veelgehoorde klacht is dat Chinese schakelgroepen nogal eens krom geleverd worden of krom raken na de eerste rit. Het is in deze review van Chinese fietsgroepen niet vast te stellen of dit slechts een paar uitzonderingen betreft of dat de kwaliteitscontroles van de Chinese fabrikanten structureel te wensen over laten.
Concurreren op garantie en beschikbaarheid
In de afgelopen jaren is de beschikbaarheid van kwalitatief hoogwaardige schakelgroepen wel eens moeizaam geweest. Door problemen in de productieketens zijn voorraden bij alle fabrikanten en leveranciers nogal eens beperkt geweest. Het grote verschil is echter dat de marktleiders zoals Shimano een uitgebreid verkoop- en servicenetwerk hebben in Europa. Voor Sensah, LTWOO en S-ride geldt dit zeker niet. Uit de review Chinese fietsgroepen blijkt dat S-ride beschikt over officiële importeurs/distributeurs in Europa (maar niet in de Benelux), maar voor Sensah en LTWOO ben je aangewezen op webshops zoals Aliexpress. Het feit dat de merken niet gevoerd worden bij fietsspeciaalzaken in de buurt betekent ook dat je hier niet terecht kunt voor advies, service en onderhoud. Dit is iets wat bij een technisch complex product als een schakelgroep voor veel sporters wel wenselijk is.
Concurreren op prijs
Bij de review Chinese fietsgroepen springt natuurlijk ook meteen het grote verschil tussen fabrikanten als Shimano en Chinese fabrikanten Sensah, LTWOO en S-ride in het oog: de aanschafprijs. Vergelijk je bijvoorbeeld de twee 11 speed derailleurs uit het hogere middensegment, dan zie je dat de bekende Shimano Ultegra R8000 een kleine 90 euro kost. Bij Sensah kom je dan bijvoorbeeld uit bij de Empire pro 11s voor een bedrag rond de 75 euro. Hoewel de prijs dus in het voordeel van Sensah en haar Chinese collega’s spreekt moet je wel rekening houden met het feit dat je derailleur verzonden wordt vanuit China en je dus langer zult moeten wachten. Verder is het zo dat je bij een defect aan een component van Chinese makelij vrijwel geen reserveonderdelen kunt kopen (op korte termijn). Iets dat bij merken als Shimano wel (snel) mogelijk is. Vaak is vervanging van het component als geheel de enige oplossing met alle kosten en wachttijd die daarmee gepaard gaat.
Gaat er op korte termijn veel veranderen?
Uit onze review Chinese fietsgroepen blijkt duidelijk dat de Chinese fabrikanten niet stil zitten. De producten worden in een rap tempo doorontwikkeld, waarbij het gebruik van betere materialen en designs zeker leidt tot productverbeteringen. Of de Chinese partijen snel op het niveau komen gevestigde concurrenten als Shimano en SRAM valt echter zeer te betwijfelen. Deze review toont namelijk aan dat de wisselvallige kwaliteitscontroles, een consistente productstrategie, beschikbaarheid van producten en reserveonderdelen én goed opgezet lokaal verkoop- en servicenetwerk minstens net zo belangrijk zijn voor enthousiaste fietsers als dat de prijs dat is. Voor elk van deze kritiekpunten geldt dat een deugdelijke oplossing niet op korte termijn te realiseren is.
Conclusie
Alles overziend vanuit de review Chinese fietsgroepen blijkt eigenlijk dat de producten van de Chinese fabrikanten eigenlijk nooit zo goed en betrouwbaar zijn als de producten van de gevestigde grote namen, met Shimano op kop. Hierdoor komen ze niet in aanmerking voor de beste groep fiets racefiets. Dit komt zoals beschreven niet alleen door de productkwaliteit, maar ook door de grote verschillen in zaken als beschikbaarheid van producten en reserveonderdelen, en het gebrek aan een goed ondersteund netwerk van verkoop- en servicespecialisten. Ons advies is dan ook zonneklaar: kies voor zekerheid en fietsgenot en laat de Chinese fietsgroepen links liggen.