In de wielerwereld is het belangrijk dat jouw fiets te allen tijde goed werkt. Een racefiets band is daarbij weer geheel anders dan een band die je op een stadsfiets terugvindt. Denk bijvoorbeeld aan de bandbreedte en de bandenspanning. Om jouw fiets op de juiste manier te onderhouden en er vanaf dat moment alles uit te halen tijdens het fietsen, moet je dus weten hoe dit precies in zijn werk gaat.
We weten nu wel dat deze veel gekozen banden zijn maar wat is dan de beste bandbreedte? En welke bandenspanning hoort er bij een racefiets band? Dit artikel vertelt jou wat de meest ideale situatie is. Zo kan jij snel de weg op!
De verschillende bandbreedtes bij een racefiets
Een racefiets band komt in verschillende vormen en maten. Het is daarom van belang dat je eerst goed kijkt naar de mogelijke varianten, voordat je weet wat nou de beste bandbreedte en bandenspanning zijn. Tegenwoordig kan je een keuze maken tussen smalle en brede banden. Deze lopen van 23 tot 36 millimeter. De meest populaire maten op de markt zijn 23, 25 en 28 millimeter. De kleinste maat is voornamelijk nog terug te vinden bij de oudere racefietsen, terwijl de nieuwere varianten eerder richting de brede banden neigen. De standaard voor de meeste racefietsen is daarom minimaal 25 millimeter. Vandaag de dag is er een verschuiving zichtbaar naar 28 millimeter. Deze zorgen namelijk voor een lagere rolweerstand, maar ook meer comfort en grip.
Comfort als belangrijk uitgangspunt
Hoewel het jaren geleden voornamelijk ging om een goede racefiets om de gewenste tochten te maken, richten tegenwoordig steeds meer mensen zich ook op het comfort. In eerste instantie leek het erop dat het comfort steeds minder werd. Voornamelijk bij het gebruik van stijvere materialen, zoals carbon, ging het comfort ver naar de achtergrond. Terwijl comfort juist zorgt voor betere resultaten en het beter volhouden van de fietstochten. Want wie wil nou last krijgen van lichamelijke ongemakken tijdens het sporten? Dit comfort krijg je vanaf 25 millimeter. Vanaf 28 millimeter is het pas echt te ervaren.
Als wielrenner ben je met banden vanaf 25 millimeter verzekerd van meer grip. Daarnaast is er een grotere luchtkamer, waardoor er ook meer ruimte komt om in te veren. Deze luchtkamer zorgt er ook voor dat er een minder hoge bandenspanning benodigd is om een goede werking te verkrijgen. Dit komt het comfort weer ten goede. Je zal daarom direct een verschil merken tussen een oudere racefiets band, welke nog heel smal was, en een bredere band.
De voor- en nadelen van een bredere band
Maar zijn er dan nog andere voordelen aan een bredere band te behalen bij jouw racefiets? En welke nadelen zijn er dan aan te vinden? Het is belangrijk dat je hier ook van op de hoogte bent voordat je een nieuwe band voor jouw racefiets aanschaft en de juiste bandenspanning bepaalt.
Een van de grootste voordelen is dat je bij een bredere band meer comfort krijgt. Een ander groot voordeel is dat er geen verschil te merken is bij het contactoppervlak van de banden. Je zou denken dat een bredere band ook een groter contactoppervlak heeft, maar dit is bij een racefiets band niet het geval. Dit oppervlak blijft hetzelfde, omdat deze ook anders gevormd heeft. Hoe breder de band, hoe breder het raakvlak is. Wel heb je een korter raakvlak met de ondergrond. Bij een smallere band is er een langer contactmoment, maar zal deze wel smaller zijn. De hoeveelheid rubber op de weg zal dus niet meer worden, maar wordt op een geheel andere manier verdeeld.
Een bredere racefiets band heeft wel enkele kleine nadelen. Een van de eerste nadelen is dat deze banden over het algemeen zwaarder zijn dan de smallere varianten. Dit kan je dus ook merken als je op de fiets stapt. Tevens komt het de aerodynamiek niet ten goede als je een bredere band op een oudere racefiets plaatst. Bij de nieuwe racefietsen valt dit nadeel echter helemaal weg. Als laatste is het goed om te kijken naar het frame van jouw fiets. Niet iedere fiets is er namelijk voor gemaakt om een grotere bandbreedte aan te kunnen. Ontdek ook de beste winterband voor je fiets.
Bandbreedte en bandenspanning: de verhouding
De bandbreedte en bandenspanning van een racefiets band hangen nauw met elkaar samen. Het is daarom van belang dat je weet hoeveel jouw bandenspanning precies moet zijn voordat je met jouw racefiets op pad gaat. Het gaat hierbij niet alleen om de bandbreedte, maar ook jouw lichaamsgewicht. Ook moet je het soort band meenemen in het bepalen van een bandenspanning. Zo kan je bij tubeless banden met een lagere bandenspanning rijden. In dit geval kan je 1 bar aftrekken van de standaarden die beschikbaar zijn om de bandenspanning te bepalen.
Bij een bandbreedte van 23 millimeter moet je rekening houden met een minimale bandenspanning van 6,4 bar. Bij bredere banden is de bandenspanning aanzienlijk lager. Zo kan je bij een bandbreedte van 25 millimeter rekening houden met een spanning van 5,6 bar en bij 28 millimeter van 4,8 bar. Naarmate jouw lichaamsgewicht hoger wordt, wordt de bandenspanning ook hoger. Blijf daarbij wel de minimale en maximale bandenspanning aanhouden die op de banden staan vermeld, zodat je voorkomt dat er schade zichtbaar is.
Hoe bepaal je de juiste bandenspanning voor jouw racefiets?
Maar hoe kan je dan echt de juiste bandenspanning voor jouw racefiets bepalen? De juiste bandenspanning zorgt er immers voor dat je goed kan sturen en de rolweerstand aanzienlijk verminderd. Ook ervaar je direct meer comfort en raken de banden niet snel lek. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor 28 millimeter, waarbij dus ook een veel lagere bandenspanning komt kijken. De lagere bandenspanning geeft meer grip en je kan ervoor zorgen dat jouw fiets voor langere tijd meegaat.
Daarbij is het ook van belang om de bandenspanning regelmatig blijft controleren. Je wilt immers niet dat je jouw racefiets binnen een korte tijd kapotrijdt op verschillende oppervlakken. De regelmatige controle kan dus hoge kosten voorkomen. De kans op slijtage is vele malen groter als de bandenspanning te laag is. Een te harde bandenspanning zorgt echter weer voor veel stuiteren, minder grip en een minder comfortabele fietstocht. Tevens kan het voor een klapband zorgen. De ideale druk bepalen is daarom wel zeker belangrijk om voldoende uit jouw racefiets band te halen.
Een standaard fietspomp ten opzichte van een drukmeter
Veel mensen zijn geneigd om de racefiets band op te pompen met een standaard fietspomp. Je kan hiermee immers heel snel oppompen en direct de weg op gaan. Echter zijn de meeste standaard fietspompen niet voorzien van een drukmeter. Je kan daarom geen nauwkeurige meting doen en de controle niet goed uitvoeren bij jouw racefiets. Met een goede pomp die voorzien is van een drukmeter zoals een digitale fietspomp kan je ervoor zorgen dat je de bandenspanning te allen tijde up to date kan houden en de problemen met jouw fiets aanzienlijk kan verkleinen. De meeste fanatieke wielrenners gebruiken daarom ook wel een high pressure pomp. Deze genereert een hoge pompdruk en voorkomt dat je een verkeerde bandenspanning hebt.
Ga voor de beste bandbreedte en bandenspanning bij jouw racefiets band
De beste bandbreedte is voor iedereen verschillend. De keuze voor een band van 28 millimeter wordt echter steeds groter, omdat deze grote voordelen oplevert op het gebied van comfort en grip. Het is daarom aan te raden om zelf ook naar deze bandbreedte te kijken. Een ander groot voordeel van deze banden is dat hier ook een lagere bandenspanning vereist is om de juiste resultaten te behalen. Doordat het contactoppervlak hetzelfde blijft als bij smallere banden op de markt, ga je geen ongemakken meer ervaren en kan je iedere dag weer op de racefiets stappen. Het maken van jouw volgende fietstocht is daarbij ook een stuk comfortabeler dan met de racefiets banden die je in eerste instantie op jouw fiets had liggen.
Hoewel de beste bandenspanning te allen tijde in verhouding staat tot de bandbreedte van jouw racefiets band is het wel aan te raden om goed naar de informatie op de band te blijven kijken. De verschillende soorten banden hebben namelijk ook allemaal weer andere bandenspanningen. Het staat duidelijk op de band aangegeven wat de ideale verhouding is. Als je hier rekening mee houdt, voorkom je dat je snel over moet gaan op een andere racefiets band doordat er slijtage is gekomen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is het uitvoeren van een regelmatige controle, zodat de bandenspanning optimaal blijft en je onderweg geen problemen meer ervaart.
Jouw racefiets voorzien van nieuwe banden
Heb je na het lezen van bovenstaand artikel voldoende inzichten gekregen in de beste bandbreedte en bandenspanning voor jouw racefiets band? Ga dan direct op zoek naar de banden die het beste bij jou passen en zorg ervoor dat jouw fiets voorzien is van kwaliteit. Verschillende merken en modellen geven jou de gelegenheid om de fiets helemaal aan te passen aan jouw wensen en eisen. Binnen een korte tijd haal je alles uit jouw volgende fietstochten.
Aanbieding
De Continental Grand Prix 5000 is sneller en lichter als opvolger van het oude topmodel Grand Prix 4000S2. Hij gaat minder snel lek, gaat langer mee en is echt de allerbeste racefietsband!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Grand Prix 5000 is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Meer technische info
De UCI stelt eisen op voor de fietsbanden. Bekijk meer technische info van fabrikanten van materialen voor op de fiets (zie Wikipedia en de keurmerken van de overheid). Kijk ook af bij de kenners van de profploegen zoals Lottodstny en Alpecin Deceuninck Natuurlijk kun je ook kijken bij meer tips over zelf je fiets opbouwen Bekijk de Continental Grand Prix 5000 Prijs ►