Het is erg belangrijk dat je fietst op banden van hoge kwaliteit. Het maakt namelijk een enorm verschil! Niet alleen qua veiligheid, maar ook hoe makkelijk het fietst. De kunst is om de perfecte balans tussen lage rolweerstand en grip te vinden.
Goodyear racefiets band
Een van de bekendste merken racefietsbanden is Goodyear. Net zoals de banden van Michelin en Pirelli kennen we Goodyear voornamelijk vanuit de Formule 1. Maar wat is nu eigenlijk de fijnste racefiets band van Goodyear? We bekijken de Goodyear Eagle All tubeless racefietsband en de mtb banden! Bekijk de fietsband Prijs ►
Inhoudsopgave:De overstap naar de racefiets
Veel bandenmerken maken de overstap vanuit de auto-industrie naar de fietsindustrie. Dat is niet gek, autobanden zijn vaak van hele hoge kwaliteit. In navolging op veel andere merken, heeft ook Goodyear de stap gemaakt naar de fietsindustrie. Een bandenmerk dat in de autowereld de hoogste ogen gooit heeft uiteraard een goede serie banden voor de fiets.
Beperkt assortiment verkrijgbaar
Kijkend naar het assortiment is het voor de wielrenner nog een beetje beperkt. Er zijn slechts twee fietsbanden die voor een wielrenner echt de moeite waard zijn. Dat aanbod zal zonder twijfel nog wel worden uitgebreid.
De fijnste racefietsbanden zijn met name de tubeless banden. De tubeless racefietsbanden zijn natuurlijk nog steeds een beetje onbekend bij veel wielrenners. Zelf fiets ik er al lang mee en ik ben er super blij mee!
De voordelen van de beste racefietsbanden
Rijden met goede racefietsbanden heeft een aantal voordelen. Allereerst heeft een racefietsband van hoge kwaliteit weinig rolweerstand. Zo glij ik moeiteloos de bochten door zonder bang te zijn dat ik grip verlies. Ik plak als het ware moeiteloos aan het wegdek vast. Doordat ik verzekerd ben van goede grip hoef ik veel minder voorzichtig te fietsen.
Door de schokabsorberende werking worden alle klappen opgevangen. Zo zit ik dus niet stuiterend op de fiets. Met goede racefietsbanden fiets ik gewoon een stuk makkelijker. Ik kan veel meer snelheid maken en dus ook veel meer kilometers afleggen!
De verschillende racefietsbanden op een rij
Goodyear heeft een aantal verschillende banden voor racefietsen in het assortiment. De Eagle All-season is met name geschikt voor de racefiets en de Connector is ideaal voor de gravelrijders onder ons.
Volledig heet de Eagle All-Season de Eagle All-Season Vouwband 30-622 Tubeless Complete Dynamic Silica4. Deze fietsband is helemaal zwart. De racefietsband is gemaakt met het Silica4 compound profiel voor goede racefietsbanden.
Goede grip is essentieel
Het Silica4 compound profiel zorgt voor uitstekende grip en een fijne, lage rolweerstand. Rolweerstand is een van de belangrijkste aspecten van de racefietsband. Door de lage weerstand kost het weinig energie om vooruit te gaan. De racefietsbanden hebben een extra beschermende shieldlaag onder het profiel voor betere lekbestendigheid.
De Connector fietsband
De Connector band is verkrijgbaar in twee uitvoeringen van beiden 40 mm breed. Deze fietsband is uitgerust met het Silica4 compound en heeft een gewicht van circa 460 gram. Vergeleken met andere racefietsbanden is dat een gemiddeld gewicht. De tweede uitvoering maakt gebruik van het zogenaamde Pace compound, waarbij de aandacht meer op grip ligt. Dit maakt wel dat deze fietsband zo’n 80 gram zwaarder is ten opzichte van die Silica4 uitvoering. Persoonlijk vind ik dat net wat minder fijn, maar dat ligt maar net aan wat je gewend bent.
Eagle All-Season
De Eagle All-Season band is te koop in meerdere maten. De smalste uitvoering is zo’n 25 mm breed. De meest brede variant is 32 mm breed. De laatste jaren zien we dat steeds meer wielrenners op brede racefietsbanden fietsen. Het is natuurlijk echt een trend geworden. Daartussen zitten nog de 28 mm en 30 mm uitvoering.
Het fijne van de Eagle All-Season band is dat de racefietsband, zoals de naam al suggereert, geschikt is voor vier seizoenen. Ik kan er dus in alle weersomstandigheden veilig op rijden. Deze racefietsbanden zijn voorzien van een lichtgewicht nylon karkas dat een goede anti-lek bescherming biedt. De 25 mm uitvoering heeft een opgegeven gewicht van 300 gram, het is daarmee duidelijk geen lichtgewicht.
Zware banden
Met een gewicht van 300 gram vallen deze racefietsbanden toch redelijk zwaar uit, zeker in vergelijking met andere merken. Naarmate de racefietsband breder wordt, neemt uiteraard ook het gewicht toe. De breedste uitvoering, die fijne bredere van 32 mm dus, weegt 377 gram. Als je eenmaal gewend bent aan het fietsen met een brede, zware fietsband kan het heel fijn zijn. Veel wielrenners willen zelfs nooit meer terug naar een smalle fietsband. Deze keuze is geheel afhankelijk van je eigen wensen en eisen.
Voordelen van brede fietsbanden
De populariteit van brede banden is de laatste jaren fors toegenomen. Dat is niet gek. De fietsbanden zien er stoer uit en hebben een aantal pluspunten ten opzichte van dunnere racefietsbanden. Het grootste voordeel van een bredere fietsband is dat ik er veel meer grip mee heb. Doordat het oppervlak waarop de band en grond elkaar raken groter is voelt het alsof ik steviger rijd.
De bredere banden hebben over het algemeen niet veel onderhoud nodig. Ze hoeven nauwelijks opgepompt te worden en voelen lekker stevig aan. Het is wel van belang dat ik de juiste bandenspanning aanhou. Als ik een bredere band te hard oppomp fiets ik stuiterend over de weg, vooral met de beste elektrische fietspomp.
Voordelen van tubeless banden
Veel wielrenners vinden het prettig om met tubeless banden te fietsen. Niet gek natuurlijk, een tubeless band heeft ontzettend veel voordelen. Ik rij er niet alleen sneller mee, de rolweerstand is ook nog eens een stuk lager in vergelijking met reguliere fietsbanden. Dat komt doordat een tubeless band zoals de naam al suggereert geen binnenband heeft. Door de ontbrekende binnenband kan er geen wrijving ontstaan tussen beide banden. Het gevolg is een soepele band, met weinig rolweerstand!
Tubeless banden
Fietsbanden zonder binnenband worden vaak gebruikt bij bijvoorbeeld mountainbikes, maar ik kan ze ook prima aan mijn racefiets toevoegen. Sterker nog, met zulke banden rij ik een stuk sneller en comfortabeler. Deze fietsbanden zijn van hoge kwaliteit en hebben een strak uiterlijk.
Tubeless ready
Als ik gebruik wil maken van een fietsband zonder binnenband moet ik er zeker van zijn dat mijn huidige wiel geschikt is voor dit type fietsbanden. Daarvoor moet het wiel op zijn minst tubeless ready zijn. Of je wiel tubeless ready is kun je vaak in de omschrijving van het product vinden. Tubeless ready wil zeggen dat mijn wiel na wat aanpassingen aan de velg geschikt is voor tubeless fietsbanden. Als ik fietsbanden zonder binnenband op een normale velg leg heb ik kans dat ze snel stuk gaan.
Weinig slijtage
Een van de grootste voordelen van Goodyears racefietsbanden is het feit dat ze opvallend langzaam slijten. Doordat de banden nauwelijks slijten kan ik er lekker lang op blijven fietsen zonder telkens een nieuw paar aan te hoeven schaffen. Dat bespaart me flink wat geld op de lange termijn!
Doordat de slijtage zo langzaam optreedt profiteer ik maximaal van de kwaliteit van de fietsbanden. Als de banden eenmaal versleten zijn merk ik namelijk dat ik een stuk minder comfortabel fiets.
Kopen
Aanbieding
De Continental Grand Prix 5000 is sneller en lichter als opvolger van het oude topmodel Grand Prix 4000S2. Hij gaat minder snel lek, gaat langer mee en is echt de allerbeste racefietsband!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Grand Prix 5000 is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
- Hardlopen 33 | Fietsen 😉 HRDLPN 10:00
- Hardlopen 82 | Hardlopen En Fiets, Hoe Combineren? HRDLPN 06:13
Meer technische info
De UCI stelt eisen op voor de fietsbanden. Bekijk meer technische info van fabrikanten van materialen voor op de fiets (zie Wikipedia en de keurmerken van de overheid). Kijk ook af bij de kenners van de profploegen zoals Lottodstny en Alpecin Deceuninck Natuurlijk kun je ook kijken bij meer tips over zelf je fiets opbouwen Bekijk de fietsband Prijs ►