De beste tubeless race fietsband scheelt gewicht, rijdt veel fijner en een lek wordt automatisch gedicht. De kerst op de taart is eigenlijk wel de lichtere rolweerstand waardoor je net weer iets sneller wordt. We bekijk alles over tubeless rijden op een racefiets met de juiste wielen en banden!
Beste Tubeless racefietsband 2024
Continental Grand Prix 5000 TL
Deze goede opvolger Continental Grand Prix 5000 TL racefiets band is de beste tubeless band. Hij is in alle opzichten een verbeterde versie dan zijn voorgangers. Samen met de Schwalbe Pro One is deze plek gedeeld.
Hij heeft nog zachter rubber, is nog lekbestendiger en lichter. Zelfs met een lagere bandenspanning heb je nog steeds een lage rolweerstand. Dit scheelt je zwaarder trappen en ben je minder snel moe. Hij fiets hierdoor ook super fijn en daarbij ben je een stuk sneller!
Verder heeft Continental ervoor gezorgd dat er een speciale techniek in deze band is verwerkt. Waardoor hij nog meer grip heeft met de grond en ook nog minder snel slijt. Het is dus daarom een erg duurzame band. Hierdoor kan je er van uit gaan dat je er een tijdje mee vooruit kan en niet snel een nieuwe hoeft aan te schaffen. Helaas is het niet een van de goedkoopste tubeless banden maar voor de kwaliteit en duurzaamheid die je krijg is hij deze prijs wel waard.
Ook heeft Continental ervoor gezorgd dat door de speciale technieken in deze Grand Prix 5000 hij super lekkerbestendig is. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je je band snel lek rijd en onverwachts niet verder kan genieten van je fiets training.
Door middel van zijn goede profiel hoef je ook niet snel bang te zijn dat je snel weg glijdt. Bij alle weersomstandigheden blijft hij goed op de weg en zelfs als er van alles op de weg ligt heeft hij geen moeite om zijn grip te behouden. Daarbij ziet deze band er ook nog eens erg sportief uit in zijn zwarte kleur. Met deze band heb je dan ook een sportieve uitstaling en dat vinden we natuurlijk ook belangrijk!
Kortom: Bij de Continental Grand Prix 5000 TL racefiets band is overal aan gedacht. Hij fietst super comfortabel, je vliegt over de weg en je hoeft niet bang te zijn dat je snel uitglijdt of een lekke band krijgt!
- Duurzaam doordat hij minder slijt
- Nog lekbestendiger
- Fiets heerlijk en je bent nog een stuk sneller
- Lage rolweerstand waardoor je minder kracht hoeft te gebruiken
- prijzig
Inhoudsopgave:
Tubeless race banden merken
- Continental
- Schwalbe, en dan met name de One tubeless
- Hutchinson
- Michelin
- Joe’s no flat
- Vredestein
Hutchinson tubeless banden
De ervaring met Hutchinson fusion tubeless race: Deze zijn relatief goed te monteren, rollen prima, geen lek ( + 3500km). duurzaamheid is ook goed te noemen al was de achterband naar mijn mening na 3500 km wel op dus die heb ik eraf gehaald!
Eagle F1 Goodyear
De Eagle F1 Goodyear banden laten zich heel gemakkelijk monteren. Daarbij moet ik wel bij zeggen dat ik de laatste tijd vooral met tubeless banden heb gewerkt die meestal wat strakker om de velg liggen en moeilijker erop te leggen zijn.
Schwalbe tubeless
De banden zijn extreem snel. Buiten- en binnenband vormen één geheel. Dat bespaart een heleboel onnodige wrijving. De rolweerstand is zelfs nog lager dan bij de superlichtgewicht Ultremo ZLX (die ZLX is geen tubeless).
Schwalbe Pro One
De meest gekozen band die ik hoor van wielrenners voor tubeless is de Schwalbe Pro One Tubeless. Deze is goed lek bestendig, er kan een binnenband in en hij rolt erg licht. Deze lijkt veel op de normale One maar is echt een andere band dus let daar even op. Hij is er in 23 en 25 mm breedte en die van 25 mm wordt het meeste gekozen omdat die comfortabeler en lichter rijdt.
Breedte
Zoals je wellicht weet is de breedte racefietsband steeds verder toegenomen de laatste jaren. Dit is die meest gekozen band link die tubeless is van Schwalbe
One tubeless
Ervaring hiermee: Ik rijd sinds dit voorjaar op mijn racefiets met de tubeless Fulcrum R1 tubeless icm Schwalbe One tubeless. Dat bevalt me prima en ik ben alleen wel 1 bar teruggegaan in druk (voor 6 bar, achter 7 bar). Ondertussen rond de 2500 km ermee gereden, zowel vlak als in de bergen (Apennijnen te Italië, Limburg enz). Ik heb nog geen een keer lek gereden. De achterband begint nu wel iets vierkant te worden, de voorband heeft nog gedeeltelijk het midden randje erop zitten. De grip is ook prima. NB: hiervoor reed ik 4000s icm latex binnenband, daar reed ik wel 2-3x lek mee elk jaar dus voor mij heeft het goed uitgepakt.
Lek
Je rijdt veel minder lek met tubeless, vooral als je gebruik maakt van een klein beetje latex vloeistof. Dit hoeft overigens niets als je het vies vind maar het zorgt voor ‘actieve lekbescherming’, wat wil zeggen dat bv een spijkergat automatisch gedicht wordt. Je gebruikt een klein beetje latex in de band (25 a 30 ml) om gaten vanzelf te laten dichten terwijl je verder rijdt. De latex dicht zelfs het gat van een spijker. Bij een buitenband vervangen is het niet direct een rommel door het kleine beetje latex maar er komt een het beetje latex vloeistof vrij als je de band eraf haalt. Even met een doekje schoonmaken en de nieuwe tubeless band erom leggen.
Binnenband tubeless
Bij lange dagtochten neem je voor de zekerheid toch een binnenband mee want een grote scheur dicht de latex niet. Dus heb je een snee door glas bijvoorbeeld dan kan de latex het niet op tijd dichten en kan het wel zo zijn dat je een binnenband nodig hebt. Zonder gaan rijden is dus geen verstandig idee maar voor een avondrit neem ik hem niet mee.
Snakebite
Maar dit is echt een dubbele zekerheid want feitelijk rijd je nog nauwelijks lek en zijn de banden extreem betrouwbaar. Plotseling luchtverlies vindt nagenoeg niet meer plaats. De bescherming tegen snakebites is bijna verdubbeld. Optimale lekbescherming in combinatie met een vloeibare lekbescherming. Dat maakt de banden vrijwel ongevoelig voor doorboringen.
Voordelen
De voordelen van tubeless zijn:
- Lichter
- Lagere rolweerstand (heel belangrijk)
- Lekken lopen weer dicht met (in tegenstelling tot tube)
- Geen klapband
- Lekke banden lopen minder snel af
- Lagere bandendruk is mogelijk wat zorgt voor meer comfort
Nadelen
Nadelen zijn er ook:
- Minder keuze in banden en wielen
- Onbekendheid zorgt voor twijfels (vandaar dit artikel)
Monteren
Tubeless kun je ook zelf op je fiets leggen. Je hebt het volgende nodig om zelf ook tubeless op je wielrenfiets te gaan rijden:
- Tubeless banden
- Luchtdichte tubeless wielen
- Tubeless ventielen
- Een vloeibare lekbescherming (bv. Schwalbe Doc Blue)
- Montagevloeistof (bv. Schwalbe Easy Fit)
Hier laten we zien hoe zo’n tubeless band monteren werkt:
Tubeless met korting op 30 oktober kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Tubeless bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Tubeless bandendruk
In een tubeless raceband kun je dus met lagere bandendruk rijden waardoor ze duidelijk betere rij-eigenschappen hebben. Juist op een slecht wegdek heeft de band veel beter contact met de ondergrond. Indien gewenst kun je zo laag gaan tot 4 a 5 bar. Dat is echt mogelijk terwijl draadbanden het liefst 7 a 8 bar hebben. Je pompt de tubeless overigens gewoon op met je normale pomp. Voor het oppompen moet je wel de bandhiel (rand) met montagevloeistof insmeren. Het ventiel moet zich tijdens het oppompen tussen de hielen bevinden.
Er is een extra voordeel in de bergen want een lekke band loop minder snel af en dat is in snelle afdalingen fijn. En met latex ben je nog bestand tegen lekrijden. Daarnaast speelt (over)verhitting van de remranden ook geen rol meer voor het risico op een klapband.
Tubeless ventielen voor tubeless banden
Daarnaast heb je natuurlijk de juiste losse tubeless ventielen nodig. Het ventiel moet bij de velg passen, daarom kan deze het beste door de velgleverancier worden geleverd. Het tubeless ventiel steek je door de velg heen en die klem/ draai je vast. Op de andere kant van het ventiel zit een rubber blokje welke afdicht op de velg. Let op de lengte want de meeste zijn nog MTB tubeless band ventielen en vaak iets te kort.
Tubeless gewichtsvoordeel
Het grote voordeel van tubeless is zoals genoemd rolweerstand en gewicht. En dit laatste zijn belangrijke grammen want het het is roterend gewicht. Je hebt dus echt een roterend gewicht winst en die tellen veel harder dan een net wat lichter frame.
Comfort
Het voordeel van met veel lagere banden druk kunnen rijden is de aanslag op het lichaam, wat een merkbaar comfort verschil geeft. De meeste wielrenners kiezen er echt voor omdat ze net een beetje sneller worden door de lagere rolweerstand. Zowel de bochten gaan sneller als het rechte eind en dat kan vaak net het verschil maken!
Beste
De beste keuze op dit moment is Schwalbe One tubeless samen met de Conti 5000S met een geschikt beste tubeless wielset maar er zijn meer tubeless aanbiedingen.
Met tubeless banden rijdt je lichter en comfortabeler. Door het betere weg-contact heb je de kleine voorsprong om weer wat sneller te worden!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Tubeless is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: