Voor wie serieus bezig is met wielrennen, zijn tubeless racefietsbanden beter dan de normale racefietsbanden met binnenband. Deze tubeless racebanden geven meer comfort en grip in de bochten, zijn lichter en geven minder kans op lekrijden. Ze hebben een betere grip door de lagere bandenspanning (circa 5 bar i.p.v 6 a 7 bar) en hebben een lager gewicht omdat er geen binnenband nodig is. Daarnaast bespaar je kosten doordat je minder binnenbanden en CO2-patronen nodig hebt.
Maar waarom zou je gaan fietsen met tubeless banden?
Toch snap ik de vraag ‘waarom zou ik gaan fietsen met tubeless banden?’. Dat snap ik wel. In het begin was ik er geen fan van namelijk. Toch ben ik nu overtuigd. Tubeless fietsenbanden zijn echt super want ze rijden zo veel comfortabeler dan de racefietsbanden met binnenband.
Tubeless rijden wil dus zeggen dat je geen binnenbanden in de buitenbanden hebt. De buitenband haakt in de velg en wordt deels gevuld met latex-melk om lekkages snel te dichten terwijl je fietst.
Twijfelen over tubeless
Waarom tubeless rijden vraag je je wellicht af. Dit had ikzelf dus vroeger ook en ook mijn fietsmaten twijfelen nog soms. Ik schat in dat inmiddels 30% tubeless rijdt en van ons fanatieke ‘snelle wielrenners’ meer dan de helft al tubeless banden heeft gemonteerd. Veel buitenbanden zijn tegenwoordig overigens zowel met als zonder binnenband te rijden. Bij de profs rijdt eigenlijk iedereen al lang met tubeless banden (waar ze vroeger nog reden met gelijmde tubes). Voor ebike banden zie je het ook soms maar nog heel weinig.
Voordelen van tubeless racefietsbanden
Dit zijn de voordelen wanneer je besluit om tubeless te gaan fietsen nog eens duidelijk onder elkaar:
- Meer comfort door de mogelijkheid om met lagere bandenspanning te rijden
- Minder kans op lekrijden
- Betere grip door lagere bandenspanning
- Lager gewicht omdat er geen binnenband nodig is
- Kostenbesparingen door minder benodigde binnenbanden en CO2-patronen
Helaas zijn er ook wat nadelen:
- Als je eenmaal een lek hebt dat niet meer te dichten is, kost het veel werk en krijg je vuile handen bij het repareren of vervangen van de band
- Iets minder keuze
- Als je geen CO2 patroon gebruik heb je een zwaardere normale fietspomp nodig als de band nog helemaal niet opgepompt is, hij moet echt in de naad van de velg klikken’.
Nadelen van Tubeless
Zoals met alles zijn er niet alleen maar voordelen. Het vullen van de banden moet je even doorhebben (of je laat het de fietsenmaker doen), de banden zijn wat lastiger op de velg te leggen (haakt er omheen) en bij een lekke band worden je handen vies. Bij de beste tubeless band valt dat trouwens wel mee. Het nadeel van dit geviezerik met de witte smurrie als je wel echt lek rijdt (een binnenband in die met latex-melk gevulde banden stoppen) moet je hierbij op de koop toenemen. Als ik deze nadelen zelf zo lees dan zou ikzelf bijna nog terug stappen naar binnenbanden maar het voordeel van rijcomfort en bijna nooit meer lek rijden is echt enorm groot! Natuurlijk zijn wij ook de verschillende merken (en typen van merken) gaan testen en hier zie je de beste tubeless racefietsbanden op een rij!
Met tubeless banden rijdt je lichter en comfortabeler. Door het betere weg-contact heb je de kleine voorsprong om weer wat sneller te worden!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Tubeless is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: