Met de beste tubeless wielen rijdt je fijner zonder snelheid in te leveren. Door dit extra comfort en betere grip in de bochten merk je bij races en langere cyclosportieven dat je meer geniet en sneller over je finish komt.
Tubeless racefietswielen test
Tubeless race wielen zijn dus een tussenvorm en combineren dus de voordelen van beiden. Je kunt altijd makkelijk onderweg een band vervangen en hij rolt en is in gewicht veel lichter dan een draadband. Je hebt een onderdeel minder en je kan met lagere bandendruk rijden.
Top 3 Beste tubeless racefiets wielen 2024
1 Beste tubeless racefiets wielen: ERE Omnia CL 45
Deze ERE Omnia CL 45 Tubeless Racefietswielen zijn van carbon en kosten minder dan duizend euro. Hiernaast zijn ze van erg goede kwaliteit en zijn erg mooi. Het is de beste tubeless carbon racefiets wielset voor de moderne racefiets met remschijven en steekassen. Ze zijn gemaakt voor tubeless banden, zodat je nog sneller en comfortabeler rijdt.
Natuurlijk zijn ze een stuk duurder dan een aluminium wiel set en is het best een fiks bedrag. Toch blijven ze gelukkig onder die magische grens van 1000 euro en dat is toch wel prettig. Deze gave ERE Omnia CL 45 tubeless set heeft een volledige 45mm hoge carbon velg met daarin een sterk spaak patroon. Dit zorgt voor lichte stijve tubeless carbon wielen met de beste prijs-/kwaliteit verhouding. Ze rijden heerlijk licht bij de wekelijkse fietsrit met je fietsmaatjes of fietsclub en zijn zo sterk dat ze zelfs geschikt zijn voor zelfs een zwaardere graveltocht.
Kortom : Met deze ERE Omnia CL 45 carbon tubeless wielset kies je voor een betaalbare en erg goede licht rollende tubeless geschikte wielset voor heel veel fijne en snelle kilometers.
- Goedkoopste tubeless A-merk carbon wielset
- Betrouwbaar met licht rollende industriële lagers en de beste naven
- Fraai
- Nog steeds is het een fiks bedrag
2 Scope R4 Tubeless Carbon
Deze ‘geld is geen probleem’ tubeless racefietswielen zijn van het Nederlandse topmerk Scope. Met deze Scope R4 wielset die geschikt zijn voor tubeless banden zoals de Conti 5000TL kun je hoge snelheden opbouwen en nog steeds comfortabel rijden. De Scope R4 is heerlijk stijf, waardoor deze wielen ideaal zijn voor sprints waar de fiets tot het uiterste gedreven wordt.
Hij is er in de schijfremuitvoering of disc-uitvoering (schijfrem dus). Daarnaast kun je kiezen voor de opvallend witte stickers (decals) op de velgen of de (in onze ogen mooiste) grijze stickers op de velgzijden.
Deze hebben allemaal dezelfde prijs! Je kunt daarnaast voor alle versies kiezen voor Campagnolo of Shimano/ SRAM en mocht je nog extra keramische lagers willen dan betaal je wel 500 euro meer.
In onze ervaring is de normale Scope R4 versie al meer dan goed en snel genoeg! En het voordeel wat we nog niet noemden: je kunt deze Scope wielen daarnaast ook Tubeless rijden, dus je bent helemaal bij de tijd! Natuurlijk zijn ze niet goedkoop en in deze keramische uitvoering nog wat duurder, maar je rijdt echt heerlijk tubeless en daar geniet je iedere dag van.
Kortom: Deze Scope R4 Carbon racefietswielen zijn gemaakt voor tubeless banden, rijden erg prettig en daarmee ook super snel!
- Hoge snelheden opbouwen en onderhouden
- Zowel voor Disc als velgrem
- De mooiste wiel set in onze ogen (en beter dan Zipp)
- Hoge prijs
3 Fulcrum Racing 4 tubeless wielset
Met deze Fulcrum Racing 4 tubeless wielen heb je voor een acceptabele prijs een A-merk wiel set waarmee je tubeless kunt fietsen.
De hoge aluminium kwaliteit tubeless wielset is niet zo licht als een carbon set maar wel een goede keuze voor als die laatste grammen je niet zo veel uitmaken. Ze ogen namelijk wel als een gave carbon wiel set!
Kortom: Deze Fulcrum Racing wiel set heeft door zijn betrouwbaarheid, lage rolweerstand, lage gewicht en prima kwaliteit heeft deze set een grote schare fans.
- Goedkope degelijke tubeless wielset
- Zowel voor Disc als velgrem
- Ogen fraai als duurdere carbon wielen
- Geen carbon
To zover de test. Maar wat heb je er nu precies aan en wat komt er bij tubeless wielen kijken?
Tubeless ventiel op de wielen
Je hebt natuurlijk te maken met een paar speciale eigenschappen bij tubeless wielen. Zo heb je de juiste losse tubeless ventielen nodig. Het ventiel moet bij de tubeless ready velg passen. Daarom kan deze het beste door de velgleverancier worden meegeleverd. Het tubeless ventiel steek je simpel door de velg heen en die draai je vast. Op de andere kant van het ventiel zit een rubber blokje welke afdicht op de velg. Let op de lengte want de meeste zijn nog MTB ventielen en vaak iets te kort.
Gewichtsvoordeel
Als je geen binnenband meer hebt hoef je die niet meer te kopen en scheelt het massa. Het grote voordeel van tubeless is dus rolweerstand en gewicht. En dit laatste zijn belangrijke grammen want het het is roterend gewicht. Je hebt dus echt een roterend gewicht winst en die tellen veel harder dan een net wat lichter frame.
Het voordeel van met veel lagere banden druk kunnen rijden is de aanslag op het lichaam, wat een merkbaar comfort verschil geeft. De meeste wielrenners kiezen er echt voor omdat ze net een beetje sneller worden door de lagere rolweerstand. Zowel de bochten gaan sneller als het rechte eind en dat kan vaak net het verschil maken!
Tubeless bestaat al lang
Deze techniek om zonder binnenband te rijden bestaat al lang want bij mountainbikes en bromfietsen maken ze al veel langer tubeless banden en nu kan dat dus ook al een paar jaar bij racebanden.
Tubeless band lek
Je kent vast de tubes en draadbanden als de beste racefietswielen. De tubes zijn eigenlijk alleen voor profs en fanatieke amateurs maar een crime om te vervangen bij een lekke band (ik zie mezelf al staan halverwege de mnt ventoux). Draadbanden kiest bijna iedereen maar zijn zwaarder en rollen minder lekker, ook al kies je voor de beste racefietsbanden.
Band
Inmiddels spelen de wiel en bandfabrikanten daarop in en hebben ze een tussenvorm ontwikkeld: de Tubeless race band en wiel. Deze wielsets zijn behalve voor draadbanden ook geschikt voor tubeless banden.
3 keuzes
Je hebt dus:
- 1) Draadbanden (clincher beste racefietswielen); normaal wiel met binnenband en buitenband (hier fietst bijna iedere fietsrecreant op)
- 2) Tubes: wiel geschikt voor tubes met een tube erop (die zie je in de Tour/ Giro etc)
- 3) Tubeless: wiel geschikt voor tubeless banden (plus vaak ook draadbanden) plus een tubeless band
Tubeless race wielen merken
- AT510
- AT490
- Argent Road Tubeless
- Hurricane Tubeless
- Victory 30 Tubeless
- Road Tubeless
- Race X-Lite TLR
- Race Lite TLR
- Race TLR
- Shamal 2-Way-Fit
- Eurus 2-Way-Fit
- Zonda 2-Way-Fit
- Aero+ Tubeless
- Winium+ Tubeless
- RR-1450 Tricon
- R 1700 Tricon
- EA 90 SLX
- EA 90 SL
- EA 90 XD Clincher
- EC 90 Aero 55
In mijn ogen is de EA 90 SLX een hele mooie tubeless set naast de Shimano en DT Swiss.
- Racing Zero 2-Way-Fit
- Racing 1 2-Way-Fit
- Racing 3 2-Way-Fit
- Ardennes Plus TL Series
- AC 22
- AC 28
- CC 38
- CC 50
- Alpha 400
- Stratus Pro
- WCS Zeta II
- WH-9000-C24-TL
- WH-6800-TL
- WH-RS61-TL
Tubeless ready
Er is een verschil tussen tubeless wielen en tubeless ready wielen. Tubeless wielen wil zeggen dat je een velg hebt waar je een tubeless band opzet. Latex erin tegen gaatjes, oppompen en knallen. Tubeless ready wil zeggen dat je op die velg wel een tubeless band kunt monteren, maar dat je eerst nog wat moet aanpassen.
Tubeless ready is dus net iets anders dan tubeless. Dus als je een wielset met deze naam koopt moet je zelf nog aan de slag. Deze zou ik persoonlijk niet als eerste kopen. Mocht je het wel willen: de tubeless ready velgen moet je namelijk waarschijnlijk eerst met een velglint dichtmaken en er een speciaal plaklint (zoek op notubes yellow tape).
Draadwielen ombouwen naar tubeless
Een draad wielset ombouwen tot tubeless wielset kan ook. Het ombouwen en afdichten van standaard wielen is echter niet dood eenvoudig. Daarnaast gaat de bandenmontage en het oppompen van een omgebouwd wiel vaak wat moeilijker dan van een “echt” tubeless wiel. Voor het oppompen is bij dit soort wielen een compressor of speciale hogedruk of goede tubeless pomp wel noodzakelijk.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een racefietswielen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: