Ja, Princeton wielen zijn gaaf en vooral met het goud op de velgrand zijn ze super opvallend. Ik zag ze het eerst in een Factor fiets en inmiddels zie je wel meer wielrenners met Princeton wielen rijden. Ze zijn goed van kwaliteit, zeer exclusief, luxe maar zeer duur.
Princeton wielen test
Met een enorme hoeveelheid kleuropties en naafkeuze kun je je Princeton CarbonWorks (PCW) wielen vrijwel precies zo specificeren als je wilt. Voor welke componenten je ook kiest, het wordt een constructie waarbij gebruik wordt gemaakt van enkele van de beste beschikbare onderdelen voor in de wielen. Ze hebben als hoogtepunt een lichtgewicht, stijve, soepel rollende wielset. Voor deze prijs zie je dus wel zeker wat terug in kwaliteit.
Princeton prijs
Laten we eerlijk zijn: de Princeton is niet zomaar een fiks bedrag (noem het een investering) – het is een vorm van luxe die je jezelf gunt. Met een prijskaartje van maar liefst €5000 (sommige wat meer of minder) voor deze wielset bevind je je in een categorie waar rationele overwegingen niet meer zo heel erg een rol spelen. Zoals Peter treffend opmerkt, voor zo’n bedrag koop je niet alleen een heel gave goede kwaliteit (noem het maar top) carbon racefiets met Shimano Ultegra Di2, maar zelfs een degelijke tweedehands auto. Het contrast wordt des te scherper als je bedenkt dat merken als FFWD, ZIPP en Scope wielen van uitstekende kwaliteit bieden voor slechts een klein deel van deze prijs. Dit maakt de Princeton vergelijkbaar met een Lamborghini of Ferrari: het is een premium product voor de echter fijnproever die bereid is te betalen voor een bijzondere combinatie van techniek, exclusiviteit en uiterlijk.
Golvende velg
Als je ze ooit gezien hebt weet je wellicht dat ze een van de eerste waren met de golvende wielen. Wat dus aan ze opvalt, is het uiterlijk van de brede velgen. Het ziet er een beetje uit als een spelletje van vroeger met zo’n schrijfpennetje die leuke repeterende ronde lijnen zet. Of de grafiek van een Wiskunde B sinusoïde 🙂 Mijn fietsmaten noemen het gewoon een golvend patroon. Of het helpt kan ik niet echt zeggen maar bij Princeton geloven ze natuurlijk erg hierin. Het heet bij ze een ‘sinusoidal rim profile’. Dan gaan we over op een behoorlijk technisch verhaal, maar volgens hen heeft het een aantal grote voordelen. Die zijn vooral aero.
Vergelijking: Lightweight vs. Princeton
Hoewel dit geen directe vergelijking tussen wielsets is, brengt Peter zijn ervaring met high-end wielen zoals Lightweight en Princeton in om je keuze te helpen onderbouwen. Princeton-wielen staan bekend om hun aerodynamica en stabiliteit, terwijl Lightweight zich onderscheidt door ongekende lichtheid en acceleratie en de carbon spaken.
Princeton conclusie
Als je echter de ultieme prestatie zoekt dan zijn zowel Princeton als Lightweight echt heel goed, het beste op de markt kun je wel stellen. Vanuit prestatieoogpunt valt er op deze gave wielen eigenlijk niets aan te merken. Ze doen alles uitzonderlijk, echt bijzonder goed, en de bouwkwaliteit van de wielen en de componenten is uitzonderlijk. Ik vind ze wel erg duur, zelfs wat te duur misschien. Het komt allemaal neer op hoeveel je wilt betalen voor exclusiviteit en dat prestatieniveau. Zoals je hierboven ziet en lees, kun je ongeveer gelijke prestaties en een ook wel een laag gewicht krijgen voor duizend euro minder.
Kortom: Je krijgt verbluffende prestaties en kwaliteit van deze Princeton alleskunner wielen, maar daar betaal je wel voor!
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een racefietswielen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: