Reistassen zijn er in heel veel uitvoeringen. In dit artikel bespreken we de beste reistassen voor een korte trekking vakantie of een langere reis. Daarnaast krijg je handige tips over hoe zo’n tas het beste kan worden ingepakt. Ook wordt advies gegeven over de wijze waarop deze tassen het beste kunnen worden bewaard als ze niet in gebruik zijn.
Handig om fiets spullen mee te nemen op reis
Je hebt dus speciale tassen met allerlei vakjes om mee te nemen. Deze specifieke fietsspullentas van Thule, Evoc etc is echt voor de toegewijde fietser. Ze hebben veel handige opbergvakken voor kleding en accessoires voor de ene na de andere rit. In de video verderop zie je wat er allemaal in kan.
Onafhankelijk van de tips in dit artikel moet je altijd een tas kopen die jou handig lijkt. Je hebt er immers niets aan als je een tas aanschaft die te zwaar is of onhandelbaar. Kies dus een tas die past bij jouw postuur en soort reis. Hier gaan we met onze fietsmaatjes met zijn allen op het vliegtuig richt zuid Frankrijk om vervolgens door Europa weer naar huis te fietsen!
Hoe groot moet hij zijn?
Het is lastig om het juiste formaat van een reistas te bepalen. De tas moet groot genoeg zijn voor alles wat je wilt meenemen. Een tas voor een eendaagse trektocht hoeft minder groot te zijn dan een tas voor een kampeervakantie van meerdere dagen. Voor lange tochten van meerdere weken is een echt grote tas nodig. Uit ervaringen van meerdere vakantiegangers mag je uitgaan van een tas van 18 – 30 liter voor een eendaagse trip. Een meerdaagse kampeervakantie kun je met een tas van 30 – 50 liter maken. Voor langere vakanties is een inhoud van meer dan 50 liter nodig, of misschien zelfs bagagevervoer.
Wat neem je mee?
Niet iedereen weet precies wat hij mee moet nemen tijdens een korte vakantie of bikepacking. Daarom volgen hier een paar suggesties. Voor een wandeltocht van één dag heb je eten en drinken nodig, een dun jasje en nog wat andere kleine dingetjes, dit past vaak makkelijk in een kleine tas voor in frame. Voor een meerdaagse kampeervakantie moet er ook voor elke dag kleding mee worden genomen. Als je je eigen slaapspullen en een tent moet dragen is het handig als er riemen van kwaliteit aan de tas zitten, zodat je die spullen aan de buitenkant van de tas kunt vastgespen.
Het is bij meerdaagse trektochten ook aan te raden voor een tas met schouderbanden en heupbanden, liefst met een voering voor meer comfort.
Inhoud
Als je op internet kijkt of naar een winkel gaat is het op basis van het aantal liters inhoud erg lastig om te bepalen hoeveel spullen er in een tas passen. Die inhoud in liters is puur een indicatie. Dat wordt bepaald door een tas te vullen met kleine balletjes. Ook in alle bij- en zijvakken worden die balletjes gedaan. Als de tas helemaal vol zit worden de balletjes in een grote bak met een schaalverdeling gedaan. Daarop is af te lezen hoeveel liter er in de tas past.
Tas inpakken
Als je een grote tas moet inpakken is de verleiding groot om alles er gewoon in te gooien. Dat wordt echter woekeren met ruimte genoemd. Door de spullen die je meeneemt netjes in de tas in te pakken past er veel meer in. Ook is zorgvuldig inpakken prettig als je wat meer gewicht mee moet nemen. Doe dan de zwaarste spullen helemaal onderin. De overige spullen kunnen over de rest van de tas worden verdeeld. Zachte dingen afwisselen met harde stukken bagage is goed voor het draagcomfort. De inhoud van de tas kan dan namelijk niet gaan bewegen.
Gebruik van de tas onderweg
Bij het inpakken van een reistas of rugzak moet je ook alvast rekening houden met hetgeen je onderweg allemaal nodig hebt. Tijdens een hiking tocht heb je waarschijnlijk regelmatig eten en drinken nodig. Dat moet dus op een gemakkelijk bereikbare plek worden neergelegd, zoals boven in de tas of in de zijvakken aan de buitenzijde van de tas. Andere dingen die snel en goed bereikbaar moeten zijn, zijn een regenjas, eventuele reispapieren en de smartphone. Die kan worden gebruikt om contact te houden met andere reisgenoten, of om te navigeren.
Toegankelijkheid van de tas
Het is bij een reistas belangrijk dat de inhoud gemakkelijk toegankelijk is. Bij het inpakken kun je daar rekening mee houden. Er zijn tassen die alleen aan de bovenzijde open kunnen, maar wel veel handige zijvakken bevatten. Er zijn ook tassen waarvan de rits over de volledige lengte open kan worden geritst. Daarmee heb je dus snel toegang tot de volledige inhoud. Een nadeel van zo’n tas is, dat alle spullen vrij gemakkelijk uit de tas kunnen vallen. In dat geval ben je genoodzaakt om alles onderweg weer opnieuw in te pakken.
Duffeltassen
Het kenmerk van een duffeltas is, dat het zachte tassen zijn met handvatten, waaraan de tas gemakkelijk kan worden gedragen, zowel in de hand als over de schouder. Duffeltassen of duffels zijn verkrijgbaar in allerlei formaten en van allerlei materialen, waaronder leer en canvas. Een kleine duffel wordt vaak gebruikt om mee te nemen naar een sportvereniging of fitnessclub. Grote duffels kunnen dienen als reis fietstas of als fietstas voor de e-bike tijdens lange vakanties. Sommige duffels hebben schouderriemen. De grote duffels van meer dan 120 liter hebben vaak wieltjes, zodat ze gemakkelijk zijn mee te nemen als je grote afstanden moet lopen.
Duffeltas als handbagage
Als je van plan bent om een duffeltas mee te nemen als handbagage in het vliegtuig zijn er twee dingen waarop moet worden gelet. Ten eerste mag zo’n tas niet groter zijn dan 56x36x23 cm om in het bagagevak te passen. Daarnaast mag het gewicht van de tas met inhoud niet zwaarder zijn dan 30 kilo. Deze cijfers gelden voor veel vliegtuigmaatschappijen. Check altijd voor de zekerheid of dat ook geldt voor de maatschappij waarmee jij reist. Als een tas niet voldoet aan de eisen moet de tas mee in het bagageruim. Dat is duurder en kost extra tijd bij de bagageafhandeling.
Packing cubes
Bij een ruime duffeltas is het risico groot dat alle spullen door elkaar komen te liggen. Dat is te voorkomen met zogenaamde packing cubes. Daarmee kun je de ruimte in de tas verdelen in kleinere vakken. In die vakken kunnen de spullen worden gelegd die bij elkaar horen. De inhoud van je tas zit dan op een logische manier bij elkaar. Daardoor kun jij je spullen gemakkelijk terug vinden. Dat is vooral gemakkelijk als je onderweg snel iets uit de tas moet pakken. Packing cubes zorgen er ook voor dat alle spullen niet zo gemakkelijk uit de tas kunnen vallen.
De beste duffeltas
Ik gebruik zelf de Thule RoundTrip fietsduffel en die is niet goedkoop maar wel erg prima. De Evoc is ook een goede optie. In deze video zie je de Thule RoundTrip fietsduffel:
Rugtas duffeltas
Een duffeltas is gemakkelijker in het gebruik als een rugtas. Je kunt hem gemakkelijk meenemen in het openbaar vervoer door hem aan de handvatten te dragen. De meeste duffeltassen passen ook prima in de bagagevakken in bussen of treinen. Als je een heel eind gaat lopen kun je de tas met de schouderbanden op de rug dragen. Wat voor jou de beste duffeltas is, is afhankelijk van de wijze waarop je deze wilt gebruiken. Koop liefst niet een te grote tas als je zelf wat kleiner bent. Een gevulde tas mag nooit meer wegen dan een kwart van je eigen lichaamsgewicht, want dan is hij niet te hanteren.
De beste trekking duffeltas: Forclaz 100 liter basic
Alle onderdelen van deze Forclaz duffeltas zijn gemaakt van polyester. Dat is een zeer robuust materiaal. Er wordt 10 jaar garantie op constructiefouten gegeven. De tas heeft 2 draaggrepen, schouderriemen, een labelhouder en een binnenzak. Als de tas leeg is kan hij geheel in de binnenzak worden gedaan. Behalve dat dit ruimtebesparend is, is het ook een goede bescherming tegen verkleuring van het materiaal. Door de soepele materialen kun je deze tas zelf op de rug dragen. Het is echter geen bezwaar om de tas te laten dragen door een kameel, paard of ezel.
Deze handige duffeltas is met name vanwege de prijs van circa 50 euro gekozen als beste. Hij kan met je bagage worden vervoerd, maar je kunt hem zelf ook op allerlei manieren meenemen. Het enige nadeel van deze tas is, dat hij niet waterdicht is. Als het gaat regenen moet je de tas dus beschermen. Als je vaak in natte gebieden gaat trekken is een tas van een waterdicht materiaal een betere keus.
Goed alternatief: Eagle Creek Cargo Hauler Wheeled Duffel 110 liter
Tweede uit de lijst met beste trekking duffeltassen is de Eagle Creek Hauler Wheeled Duffel 110 liter. Dat is een reistas voor de veeleisende reiziger. Deze tas met een inhoud van 110 liter heeft een maat van 38x77x34 cm. Aan de binnenzijde zitten er standaard al vakken, zodat de inhoud netjes geordend blijft. De tas zelf weegt maar heel weinig. Belangrijke verschillen met de nummer 1 uit deze test zijn dat deze tas waterafstotend is, en voorzien is van wieltjes. Dat is gemakkelijk als je er een eind mee moet lopen. De Eagle Creek is verkrijgbaar in meerdere kleuren. De prijs is fors, want je betaalt er tegen de 200 euro voor.
Conclusie
Het is belangrijk dat je tijdens een trekking vakantie een goede duffeltas meeneemt. Kies een tas op basis van je postuur en op basis van het soort vakantie. Als je veel verwacht te lopen is een tas met comfortabele schouderbanden en een niet te grote inhoud belangrijk. Als je de tas gebruikt voor reizen per auto of vliegtuig is het fijn als er wieltjes onder zitten, en dat de tas groot genoeg is om er veel bagage in mee te nemen. De twee beste duffeltassen in dit artikel zijn dan wellicht een goed uitgangspunt.
Aanbieding
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Reis duffelbag is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: