Een roeitrainer kopen is best een uitdaging en daarom zet ik de tips voor de aanschaf van een roeimachine hier op een rij.
Wil je thuis je uithoudingsvermogen, kracht en weerstand verbeteren? Een roeimachine is een uitstekend fitnessapparaat om deze doelen te bereiken. Echter, met de overvloed aan roeiapparaten op de markt is het makkelijk om ‘door de bomen het bos niet meer te zien’. Natuurlijk kun je ook trainen op een hometrainer, crosstrainer of fietstrainer, maar een roietrainer werkt voor een groter deel van je lichaam. Daarom vind ik het ook mooi om je in dit artikel alles uit te leggen waar je op moet letten bij het kopen van een roeimachine voor thuisgebruik. Ook heb ik hier de beste roeitrainers voor je op een rij gezet.
Dingen om te overwegen bij het kopen van een roeimachine
Een roeimachine vergt een aanzienlijke investering, maar de voordelen voor je uithoudingsvermogen, kracht en weerstand maken het de moeite waard. Voordat je overgaat tot aankoop, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Let op de volgende aspecten: het weerstandssysteem, belastbaar gewicht, beschikbare ruimte en het gewicht van de roeimachine.
1 Weerstandssysteem: Geruisloos of met geluid?
Roeimachines bieden weerstand via verschillende systemen, waaronder magnetische weerstand, waterweerstand en luchtweerstand. Een roeimachine met een magnetisch weerstandssysteem maakt minder geluid tijdens het gebruik, in tegenstelling tot systemen die werken op water of lucht. Als je rekening moet houden met huisgenoten, is een geruisloze roeimachine wellicht meer geschikt voor jou. Verderop lees je alles over de soorten weerstandsystemen. We hebben hier ook de soorten roeitrainers verder uitgewerkt voor je.
2 Belastbaar gewicht: Houd rekening met je eigen gewicht
De meeste roeimachines kunnen een belastbaar gewicht van ongeveer 110 kilo aan. Als je zwaarder bent, is het raadzaam om een roeimachine te kiezen die een hoger gewicht aankan. Het is cruciaal dat de machine jouw kracht en gewicht kan dragen om vroegtijdige slijtage te voorkomen.
3 Plaatsing in huis: Denk vooraf na over de ruimte
Overweeg waar je de roeimachine in huis wilt plaatsen voordat je er een koopt. Stel jezelf vragen zoals: Heb je genoeg ruimte om het apparaat permanent neer te zetten, of geef je de voorkeur aan een inklapbare versie? Als je van plan bent de roeitrainer vaak te verplaatsen, is een lichtgewicht model handiger. Door deze zaken vooraf te overwegen, voorkom je dat je een aankoop doet die niet past bij jouw behoeften.
Er zijn dus verschillende overwegingen bij het kopen van een roeimachine. We gaan hieronder verder met antwoorden op de bovenstaande vragen en het vinden van een roeitrainer die aansluit bij jouw wensen. Dan kun je ervan uitgaan dat je best verzekerd van jarenlang plezier met dit waardevolle cardiotrainer.
De soorten weerstandsystemen van een roeiapparaat uitgelegd
Er zijn vier verschillende soorten weerstandssystemen:
– Magnetische roeitrainer
– Waterweerstand roeitrainer
– Luchtweerstand roeitrainer
– Hydraulische roeitrainer
Magnetische weerstand
Een van de meest populaire weerstandssystemen voor een roeitrainer is het magnetische weerstandsysteem. Dat komt doordat dit systeem meestal erg stil in gebruik is. Roeien in de herrie werkt vaak toch een stuk minder ontspannend.
Zeker als je de roeitrainer thuis wil gaan gebruiken is het prettig als je het geluid een beetje kunt beperken.
De weerstand handmatig instellen
Nog een voordeel van magnetische roeitrainers is dat je het handmatig in kunt stellen. Zo roei je altijd met de intensiteit waar je zelf behoefte aan hebt. Dat is vooral handig als je herstellende bent van een blessure of je trainingen voorzichtig op wil bouwen.
De weerstand van een roeimachine wordt meestal met een draaiknop ingesteld, maar soms ook met de trainingscomputer.
Waterweerstand
De meest realistische vorm van weerstand is waterweerstand. In dit apparaat is een watertank verwerkt waarin de ventilatorbladen die jij voortbeweegt draaien. Daardoor krijg je tijdens het roeien thuis het gevoel alsof je op het water roeit!
Vanzelfsprekend zorgt deze roeitrainer daarom voor meer geruis, maar het geruis van het water voegt wat mij betreft alleen maar op een positieve manier toe aan de ervaring!
Veel verschillende niveaus
Om de weerstand in een roeimachine met waterweerstand aan te passen voeg je naar wens water toe aan de tank. Hoe meer water er in de tank zit hoe meer weerstand je terwijl je roeit voelt. Op dit apparaat kun je dus oneindig veel verschillende weerstandsniveaus creëren.
Een minpunt van deze populaire roeitrainer is dat hij in de praktijk vaak duurder is dan een roeitrainer dat met luchtweerstand werkt. Voor dat bedrag krijg je dan wel weer een levensechte roeiervaring terug.
Luchtweerstand
Misschien wel het meest gekozen systeem is een roeitrainer met luchtweerstand. Deze roeitrainers zijn vaak van hoge kwaliteit en zorgen voor een effectieve training. Hoe meer kracht je zet, hoe meer weerstand je voelt. Dat gevoel is te vergelijken met de weerstand die je in het water zou voelen.
Op deze wijze kun je zelf beslissen hoe intensief je traint bij het roeien. Zeker als je snel naar je doelen toe wil werken is dat een handige kwaliteit.
Belastbaar gewicht van een roeiapparaat toelichting
Voordat je een roeitrainer koopt is het belangrijk dat je weet met hoeveel gewicht het apparaat belast kan worden. Veel roeiapparaten hebben een belastbaar gewicht van ongeveer 110 kg. Als je een hoger gewicht hebt kun je beter een roeitrainer met een hoger belastbaar gewicht kiezen.
Op zo’n roeimachine kun je een stuk beter en comfortabeler trainen!
Het geluidsniveau moet laag zijn
Tijdens het roeien kan een apparaat best wat herrie maken. Dat is met name afhankelijk van het type weerstand van de trainer.
Een roeitrainer met een magnetisch weerstandsysteem zorgt over het algemeen voor het minste geruis, terwijl een roeiapparaat met water- of luchtweerstand weer wat meer geluid produceren.
Als je huisgenoten hebt, de buren niet tot last wil zijn of gewoon zelf niet graag in de herrie traint is een roeitrainer met magnetische weerstand de beste optie. Bij dit type roeiapparaat komt de weerstand tot stand met een magnetisch vliegwiel. Daardoor ontstaat er geen wrijving tussen de onderdelen en blijft de roeitrainer lekker stil.
Eentonige trainingen zonder afwisseling
Een van de overwegingen die je moet maken voordat je een roeiapparaat aanschaft is of je zeker weet dat de oefeningen niet te eentonig voor je zijn. Op een roeitrainer maak je eigenlijk continu dezelfde beweging.
Dat is natuurlijk ook zo bij een loopband, maar die trainingen zijn wat minder intensief. Als je behoefte hebt aan wat afwisseling in je trainingen kun je misschien beter op zoek gaan naar een multifunctionele trainer.
Te belastend voor de gewrichten
Trainen op een roeitrainer is best intensief. Je gebruikt veel verschillende spiergroepen in je lichaam op een hoge intensiteit en maakt enkel dezelfde beweging. Het kan daarom voorkomen dat je er na een tijdje achter komt dat de trainingen te belastend zijn voor je spieren en gewrichten.
Het is goed om de oefeningen op dat moment wat terug te schalen en met bijvoorbeeld een fysiotherapeut te bekijken of een roeiapparaat wel geschikt voor je is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gewrichten het te zwaar te verduren hebben.
Plaatsing in huis toelichting
In je huis moet je wel genoeg ruimte hebben voor een flinke trainer. De meeste roeimachines zijn goed op te bergen doordat je ze in kunt klappen. Vervolgens kun je de roeier eenvoudig opbergen in een kast.
Toch is het goed om vooraf de ruimte altijd op te meten. Je zal namelijk niet de eerste zijn die er bij het uitpakken van de doos achter komt dat de machine helaas te groot is voor je ruimte.
Compacte en opvouwbare roeitrainer
Als je een roeitrainer koopt dat je regelmatig op gaat bergen is het een goed idee om te kijken hoe het inklapsysteem precies in elkaar steekt.
Kies bij voorkeur voor een roeitrainer met wieltjes. Roeitrainers wegen over het algemeen best veel, het is dan handiger om het apparaat over de vloer te rollen dan te tillen.
Dat is niet alleen beter voor je rug, maar ook voor de vloer!
Gewicht van de roeitrainer
Net als bij crosstrainer geldt over ook bij roeitrainer over het algemeen: hoe zwaarder het apparaat, des te beter de kwaliteit en duurzaamheid. Dat is logisch natuurlijk aangezien je op een lichte roeitrainer niet stabiel genoeg kunt zitten.
Kies daarom bij voorkeur een roeimachine van minimaal 25 kilo eigengewicht.
Gewicht vliegwiel aandrijving
Het is verstandig om voor een wat zwaarder vliegwiel te kiezen. Het liefst kies je een vliegwiel van 8 kg of meer.
Hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe meer je beweging lijkt op een natuurlijke roeibeweging in water. Zo kom je met goede cardio apparatuur voor thuis al een heel eind tijdens je trainingen!
Blessures voorkomen
Om blessures te voorkomen en zo efficiënt mogelijk te kunnen trainen is een goede roeihouding vereist. Daar zijn een aantal richtlijnen voor.
Allereerst is het van groot belang dat je rug recht blijft tijdens het trainen.
Als we op een roeimachine zitten zijn we al vlug geneigd voorover te buigen. Voorover gebogen heb je misschien het gevoel dat je meer kracht kunt zetten. Toch is deze roeihouding veel meer belastend voor de spieren in je rug.
Je kunt beter je buikspieren aanspannen om een goede, rechte roeihouding vol te houden.
Raillengte
Als je van plan bent te roeien op een roeitrainer breng je waarschijnlijk heel wat uren op de roeitrainer door. Het is daarom erg belangrijk dat het apparaat geschikt is voor je lengte en je zithouding. Als je te lang verkeerd op een roeitrainer zit kun je last krijgen van pijnklachten of zelfs blessures.
Met name voor lange mensen is het belangrijk dat je een roeitrainer kiest met de juiste raillengte. Als je dan ook nog de juiste techniek gebruikt is de kans op kwetsuren al een stuk kleiner.
Ontlast de schouders
Bij het roeien krijgen je schouders het bij een verkeerde roeihouding zwaar te verduren. Om pijnklachten in de schouders en schouderspieren te voorkomen kun je het beste je ellebogen zo dicht mogelijk tegen je lijf houden.
Je merkt dat het roeien op deze wijze waarschijnlijk veel vloeiender gaat.
Beweeg vanuit de benen
Probeer terwijl je aan het roeien bent te focussen op je benen. Als het goed is ga je jezelf met name afzetten met je benen en niet met je armen. Je traint zo je hele lichaam, waardoor je overal tegelijkertijd steeds een beetje sterker wordt.
Goed voor het hele lichaam
Na een heftige roeitraining merk je aan alle spieren in je lijf dat je behoorlijk hebt getraind.
Op een roeimachine train je namelijk niet alleen je arm- en beenspieren, maar ook je rugspieren, bilspieren, schouderspieren en buikspieren.
Geschikt voor de beginnende sporter
Het is dan ook niet vreemd dat roeiapparaten de laatste jaren in opkomst zijn. Met een enkel apparaat kun je een hele lijst aan spieren tegelijkertijd trainen.
Omdat een roeitrainer ook nog eens intensief is gaat dat vaak op een redelijk vlug tempo! Al zou een beginnende sporter er misschien beter aan doen om op een rustig tempo aan de slag te gaan met de nieuwe roeitrainer.
Conditie opbouwen met een roeitrainer
Het gevolg daarvan is dat je met een roeitrainer niet alleen spiermassa opbouwt, maar ook aan je conditie kunt werken. De bewegingen die je met een roeitrainer maakt zijn best groot. Een topklasse roeitrainer zorgt echt voor een full body workout.
Een roeitrainer is niet te vergelijken met andere apparaten, het activeert een heleboel spiergroepen in je lichaam.
Een andere spiergroep in elke fase
Roeien op een roeitrainer bestaat uit vier verschillende fasen: de aanzet, de afzet, het aantrekken en het terugrollen. Laten we eens kijken welke spiergroepen je in elke fase gebruikt!
De aanzet
De allereerste fase van een volledige roeibeweging is de aanzet. Het is goed om eerst een goede zithouding aan te nemen voordat je de achterwaartse beweging inzet.
In deze fase niet alleen je beenspieren en je schouderspieren, maar ook je bilspieren.
Zeker als je een actieve zithouding aanneemt zal je merken dat je efficiënter kunt roeien.
De afzettingsfase
Nu is het tijd voor de afzettingsfase. In deze fase maak je een achterwaartse beweging over de rails waarbij je met name je benen gebruikt.
Als je de roeitrainer nog niet vaak hebt gebruikt kun je deze fase behoorlijk voelen achteraf.
Om deze beweging op de juiste manier uit te voeren gebruik je met name de spieren in je kuiten en bovenbenen. Achteraf voel je waarschijnlijk ook wat spanning in de hamstrings en schenen.
Het aantrekken
Dan nu de kenmerkende trekkende beweging. Nadat je de benen volledig hebt gestrekt zonder te overstrekken ga je het koord trekken.
Bij deze aantrekfase is het de bedoeling dat je vooral je schouder- en rugspieren gebruikt.
Hou de rug in deze fase zo recht mogelijk om pijnklachten voorkomen. Zet vervolgens je biceps en triceps aan het werk om het koord naar je toe te trekken.
Het terugrollen
De laatste fase is het laten terugrollen. Hoewel deze stap de meest makkelijke lijkt is het belangrijk om ook hier een actieve roeihouding aan te nemen.
Bij het terugrollen heb je de kans dat je de buikspieren goed voelt. Tot zover de techniek van het roeien.
De bekendste merken roeiapparaten
Hoewel het natuurlijk prima is om voor een wat onbekender merk te kiezen zijn veel mensen geneigd een roeitrainer van een bekender merk aan te schaffen. De bekendste merken op het gebied van roeitrainers zijn:
- Focus Fitness
- Virtufit
- Senz Sports
- Tunturi
- Flow Fitness
- WaterRower
- Decathlon
- Finnlo Fitness
- Hammer
- Kettler
- Nordic Track
- Concept 2
- First Degree
Ergometer roeitrainer
Met een ergometer roeitrainer kun je exact de gewenste weerstand instellen. Een ergometer roeitrainer is om die reden perfect voor als je het roeien rustig op wil bouwen na bijvoorbeeld een kwetsuur.
In de praktijk werkt dat heel eenvoudig: de weerstand blijft hetzelfde, of je nu zelf meer of minder spierkracht levert.
Je herkent een roeitrainer met een ergometer doordat dit type trainer over een groot aantal verschillende weerstandniveaus beschikt. Denk dan bijvoorbeeld aan 16 verschillende niveaus van weerstand.
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Roeitrainer is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: