De spinningfiets voor thuis kopen kan best lastig zijn dus hoe ga je te werk. Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een spinningbike? Dit is mijn ervaring als binnen-spinner op een rij.
De hometrainer is minder ‘echt’ dan een spinningbike. Toch moet het ook gezegd worden dat deze 2 termen nog wel eens door elkaar worden gebruikt voor hetzelfde apparaat. Vaak zijn de hometrainers de wat simpelere modellen en worden ze vaker gebruikt door niet-echte-fietsers. Wil je graag wat variatie in de beweging die je maakt, maar wel de intensiteit van de spinningfiets? Kijk dan ook eens naar een crosstrainer in plaats van een hometrainer of spinningbike of bekijk onze crosstrainer test.
Waar moet een goede spinningfiets voor thuis aan voldoen?
Nu nemen we alle functies door waar een geschikt model aan moet voldoen. Deze moet minimaal de snelheid, tijd, afstand, RPM (toeren) tonen. Daarnaast is het fijn (maar geen eis) om programmeerbare doelzones en veel meer instellen en aflezen. Kies het liefste voor een draadloze spinning computer. Met zo’n computer maak je je trainingen op professioneel niveau en haal je alle mogelijkheden uit de spinningbike.
Kortom, je wil de volgende waardes kunnen aflezen:
- Snelheid (kilometers per uur)
- Tijdsduur (in minuten)
- Rotaties (per minuut)/ cadans
- Intensiteit (weerstand)
- Hartslag (per minuut), gemiddeld, maximale hartslag
- Voorgeprogrammeerd level
- Special: trainingsprogramma zoals interval, piramide etc
- Special: BMI
Meestal kun je je ook je hartslag meten en heb je geen hartslagmeter nodig. De spinning met computer is dan dus ook te gebruiken met een borstband. Met de borstband maak je het mogelijk om op hartslag te trainen en zo sneller beter te worden.
Het trainen zonder display is een beetje jammer want je hebt geen inzage in je fietsgegevens. Niet alle spinningfietsen hebben een display met computer tot hun beschikking. Deze display kun je gebruiken om je training bij te houden. Je kan bijvoorbeeld de snelheid zien die je fietst. De afstand die je gefietst hebt en er zijn nog meer opties die een spinningsfiets met display kan laten zien.
De weerstand van de meeste spinningfietsen wordt bepaald door middel van een vilt blokje. De mate waarin het vilt blokje tegen het vliegwiel aan drukt bepaalt of de weerstand zwaarder of lichter wordt. Een andere manier is een stillere magneet te gebruiken hiervoor. De weerstand van de trainer wordt gewijzigd door middel van een magneet. hoe sterker die is, des te beter en meer je er mee kunt doen. Door aan de weerstandsknop op stuur zadelpen of frame te draaien, verander je de stand van de magneet ten opzichte van dit vliegwiel.
Deze modernere techniek heeft als voordeel dat de weerstand nauwkeuriger en fijner geregeld kan worden. Het magnetische weerstand systeem heeft daarbij geen onderhoud nodig en is erg stil. Dit is het grote voordeel ten opzichte van een vilt spinningfiets systeem.
het gewicht van het vliegwiel is belangrijk. Hoe zwaarder des te zwaarder je de weerstand kunt instellen. Een zwaar vliegwiel heeft nog een voordeel en dat is dat de trapbeweging vloeiender gaat en de fiets steviger staat.
Je kan kiezen tussen een remsysteem met vilt blokjes of met magneten. Het remsysteem met de magneten is meestal duurder, dit komt ook mede doordat je de weerstand nauwkeuriger en vaak ook nog elektronisch kunt instellen op de spinningfiets.
Het grootste voordeel van een industriële V-Belt ten opzichte van een ketting is het verschil in geluid. Hij is simpelweg stiller. Een V-Belt is nagenoeg geruisloos, terwijl bijvoorbeeld een kettingaandrijving in verhouding veel geluid maakt.
De aandrijving van een spinningbike kan dus worden gedaan door een ketting of V-Belt. De V-Belt is de duurdere optie omdat deze stiller is als de ketting. Ze zijn sowieso een stuk stiller dan de fietstrainers waarbij je je hele fiets in de trainer plaatst.
Crank en trappers
De crank en trappers bestaan het liefst uit 3 losse delen, net zoals bij een normale racefiets. Zo kun je ook het beste trainen met je spinningfiets op een bepaald vermogen. Dit zijn de:
- As
- Crank
- Trappers
De meeste fietsers nemen hun eigen schoenen met clips mee naar de spinningles en ook voor je eigen spinningfiets zou ik pedalen monteren (of gewoon kiezen) die gewoon op je normale race- of mtb schoenen kunnen worden geklikt. Meestal hebben de trainers standaard SPD aansluiting en soms nog aan de andere zijde toe clips pedalen. Zo kun je ook bij het spinnen je voeten in de pedalen vast zetten waardoor je twee keer kracht kunt zetten. Dit kan dan met de neerwaartse trapbeweging (drukken) en met de opwaartse beweging (trekken).
Wattage
Een spinningbike wil je het liefst die behoorlijk wat Watt aankan. Een max van een stevige 600 Watt is een goede richtlijn om niks ’tekort te komen’. Trainen tot deze 600Watt is meer dan genoeg voor de niet-Dylan-Groenewegens onder ons. Vermogen is de kracht (wattage) die nodig is om een gekozen versnelling (verzet) rond te krijgen om hiermee een bepaalde afstand af te leggen. Het vermogen wordt uitgedrukt in het Wattage.
De computer maakt van een simpele spinningsfiets waarop je alleen kunt trappen tot een meer allround trainingsapparaat. Net als de beste fietsnavigatie met hartslag, de beste cadansmeter met snelheid en vermogen het fietsen efficiënter en leuker maakt, is dat ook zo hierbij.
Koppeling met telefoon
De nieuwere modellen kun je koppelen met je smartphone en zo lees je al je relevante trainingsgegevens af en kun je de trainingen opslaan. Daarnaast kun je soms je eigen routes bepalen door middel van google streetview. Dit maakt het leuker waardoor je het weer langer volhoudt.
Aanbieding
De spinningfiets is de perfecte trainer om je conditie te onderhouden en verbeteren als het koud en donker is. Je blijft ook in najaar en winter trainen en start nog sterker in het voorjaar!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Spinningfiets is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: