Als fanatieke wielersporter ben je voortdurend op zoek naar manieren om je prestaties te verbeteren. Sinds de ontwikkeling van de vermogensmeter is dat een stuk gemakkelijker geworden. Voorheen moest je op gevoel trainen en hopen dat je voldoende inspanningen gedaan had. Doordat je als wielersporter te maken hebt met verschillende weersomstandigheden en met de gesteldheid van het terrein, is dat niet eenvoudig. De vermogensmeter is dus een uitkomst, want je kunt onderweg zien hoeveel inspanning je levert en je training daarop aanpassen. Met een vermogensmeter is het ook mogelijk om achteraf je training te analyseren.
Wat is een vermogensmeter?
Een vermogens- of powermeter meet hoeveel inspanning je tijdens het fietsen verricht. Je hebt hiermee meer controle over je training, want onafhankelijk van de richting en de kracht van de wind kun je een doel stellen voor de zwaarte van je inspanning. Vermogensmeters zijn er in veel uitvoeringen, van hele dure tot wat goedkopere systemen. Er zijn ook verschillende technieken om het vermogen te meten. Je kunt kiezen voor een systeem in de naaf, in de crank, of in de pedalen. Elk van deze principes hebben hun eigen voor- en nadelen.
Powermeter in de crank
Powermeters in de crank kunnen het vermogen aan één en aan beide zijden meten. Voor de meeste amateurwielrenners is meten aan één zijde voldoende, maar er zijn sporters die graag precies willen weten hoeveel vermogen ze met elk been trappen. De powermeters in de crank hebben als voordeel dat ze met vrijwel elk soort pedaal kunnen worden gebruikt. Het zijn sterke systemen, die niet snel slijten en weinig onderhoud vragen. Je kunt deze powermeters met elke wielset gebruiken. Nadelen zijn dat ze niet op elke fiets passen en dat montage technisch een lastige klus is.
Powermeter in de naaf
Een vermogensmeter in de achternaaf is wat minder gebruikelijk, maar het zijn systemen die minder nadelen hebben dan de andere principes. Eén van de grootste voordelen is, dat ze op een minder kwetsbare plek zitten, en dus minder snel beschadigen. Je kunt deze systemen gebruiken met elk soort pedaalsysteem. Voor degenen die meerdere wielsets gebruiken is dit systeem echter niet handig. Ook moet je over flink wat technische kennis beschikken om dit type vermogensmeter te kunnen monteren.
Powermeter in de pedalen
Wielrenners die kiezen voor een powermeter in de pedalen hebben in elk geval geen last van technische problemen bij het monteren, want dat gaat heel eenvoudig. Het is daardoor ook niet moeilijk om de pedalen over te zetten naar een andere fiets. Een nadeel van dit systeem is, dat het de keus wat betreft soort pedalen nogal beperkt. Ook hebben deze vermogensmeters vrij veel te lijden, omdat ze op een kwetsbare plek zitten. De pedalen worden doorgaans behoorlijk nat en vuil, en ze kunnen af en toe ook flinke klappen krijgen.
Waarvoor wordt een vermogensmeter gebruikt?
De liefhebbers van wielrennen, in welke discipline dan ook, hebben allemaal hun eigen redenen om een vermogensmeter te gebruiken. Er zijn fanaten die met behulp van zo’n meter hun houding op de fiets te perfectioneren. Dat kan doordat de vermogensmeter en de snelheidsmeter samen inzicht geven in de luchtweerstand. Anderen gebruiken een vermogensmeter om de efficiency van hun trapbeweging te optimaliseren. Ook op die manier kan er meer vermogen worden geleverd.
Objectieve meetwaarden
Er zijn nog veel meer systemen om de intensiteit van een fietstraining te meten. Je kunt bijvoorbeeld een snelheidsmeting doen of een hartslagmeter dragen. De resultaten van die metingen worden echter sterk beïnvloed door externe omstandigheden. Bij een snelheidsmeting heb je te maken met de invloed van de wind, met het terrein en met de weersomstandigheden. Bij het gebruik van een hartslagmeter moet je rekening houden met onnauwkeurigheden door factoren als stress of abnormaal warme temperaturen. Met een vermogensmeter heb je van deze invloeden geen last. Zo’n meter meet altijd nauwkeurig het vermogen, verder niets.
Verbinding met andere apparaten
Een vermogensmeter heeft draadloos verbinding met een ander apparaat op je fiets, zoals een snelheidsmeter, fietscomputer, sportwatch of met een app op de smartphone. Als de vermogensmeter samenwerkt met een apparaat op je fiets wordt meestal verbinding gemaakt via ANT+. De verbinding met een smartphone werkt doorgaans met Bluetooth. De meeste vermogensmeters beschikken over Bluetooth of ANT+. Er zijn maar weinig apparaten die beide systemen ondersteunen. Daar moet je bij de aanschaf van een vermogensmeter dus rekening mee houden.
Bron van informatie
Een vermogensmeter meet het geleverde vermogen tijdens je fietsrit, maar daar is nog veel meer informatie uit te halen. Dat hoef je niet zelf te doen. Er zijn apps die hiervoor worden gebruikt en die je kunt installeren op de smartphone of je smartwatch. Naast het vermogen wordt ook de afstand, de cadans en het vermogen op de specifieke momenten van je training gemeten. Je kunt al deze data na afloop van je training bekijken en analyseren. Daaruit zijn conclusies te trekken over of je moet werken aan je cadans, of je gemiddeld voldoende vermogen levert, kortom wat je fietsprestaties zijn. Je krijgt dus praktische informatie om je trainingen bij te stellen.
Vermogenspedalen voor gravelfietsen en MTS’ers
Zoals je al hebt kunnen zien zijn vermogensmeters in de pedalen het meest kwetsbaar van alle vermogensmeters. Ze zijn in principe dus niet de eerste keus om te gebruiken als je een mountainbike fiets hebt of veel met gravelhelm rijdt. De trend van het gravelfietsen wordt steeds groter en dat is leuk. Vermogenspedalen hebben echter ook veel positieve aspecten. Als je kiest voor vermogenspedalen waar je lang plezier van wilt hebben kun je daarom het beste kiezen voor kwalitatief goede producten. Dat betekent automatisch dat je in het wat hogere prijssegment terecht komt. Houd er rekening mee dat je voor de beste vermogenspedalen voor gravelfietsen en MTB’s meer dan € 1000 neer moet tellen.
Beste keus: Garmin Rally XC200 Dubbelzijdige Powermeter MTB/Gravel
Er zijn enkele merken die kwalitatief goede vermogenspedalen voor MTB en gravelfietsen produceren, zoals Garmin en Wahoo. Beide hebben onlangs nieuwe modellen gelanceerd, waar je ongeveer evenveel voor moet betalen. Na vergelijking van deze twee topproducten komt de Garmin Rally XC200 Dubbelzijdige Powermeter MTB/Gravel als winnaar uit de bus. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is, dat de batterij van de Garmin 120 uur kan worden gebruikt. Dat is meer dan 50 uur langer dan de batterij van de Wahoo. Maar er zijn meer redenen waarom de Garmin de beste keus is.
Snelle montage
Het monteren van de Garmin Rally XC200 Dubbelzijdige Powermeter MTB/Gravel is kinderspel. Het kost maar een paar minuten tijd om de pedalen te monteren. Een voordeel ten opzichte van vermogensmeters die op basis van andere principes werken is, dat er geen ingewikkelde technische handelingen nodig zijn. De gewone vermogenspedalen zijn even gemakkelijk weer te demonteren. Je kunt ze dus voor meerdere fietsen gebruiken. Het is zelfs mogelijk om ze mee te nemen als je met vakantie gaat, want ze passen op nagenoeg elk type huurfiets.
Batterijduur
Bij de Garmin Rally XC200 Dubbelzijdige Powermeter MTB/Gravel is bewust niet gekozen voor het gebruik van een oplaadbare accu. Deze powermeter werkt op knoopcellen. Dat heeft als nadeel dat die af en toe moeten worden vervangen door nieuwe. Maar het voordeel is, dat knoopcellen veel langer meegaan dan de meeste accu’s. Met nieuwe knoopcellen kun je tot 120 uur fietsen. De vernieuwde constructie van het batterijvak is bijzonder stevig. Het heeft een metalen klepje en schroefdraad van metaal, zodat je niet bang hoeft te zijn voor lekkage of vuil in het batterijvak.
Enkel- en dubbelzijdig
De Garmin Rally XC200 is een dubbelzijdige vermogensmeter, waarbij zowel het vermogen van je linker- en rechterbeen wordt gemeten. Als je wilt besparen op de aanschafprijs kun je kiezen voor de Garmin Rally XC100. Dan wordt je vermogen alleen gemeten in het linkerpedaal. Om het totale vermogen te bepalen wordt deze waarde verdubbeld, zodat je toch een idee hebt van je totale prestaties. De dubbelzijdige metingen van de Garmin Rally XC200 zijn echter veel nauwkeuriger, en bovendien levert de dubbele meting extra data op.
De dubbele vermogensmeter is in staat om je vermogen zittend en staand op de pedalen te meten. Je kunt dan dus zien in welke positie je meer vermogen kunt leveren. Ook krijg je informatie over de wijze waarop je je kracht over de beide pedalen verdeeld. Met de Garmin Rally XC200 Dubbelzijdige Powermeter MTB/Gravel krijg je dus veel meer inzicht in je fietsdynamica. Dat biedt uiteraard ook meer mogelijkheden om je fietstechniek aan te passen en je fysieke gesteldheid te verbeteren.
Samenvatting
De Garmin Rally XC200 dubbelzijdige powermeterpedalen MTB/Gravel zijn met een afwijking van maximaal 1 procent zeer nauwkeurig. Je kunt de pedalen met devices verbinden via Bluetooth en ANT+. Metingen die worden uitgevoerd zijn power, power balans en cadans. Afhankelijk van de devices waarmee de pedalen worden gebruikt is nog meer informatie over de prestaties beschikbaar. De pedalen zijn waterdicht volgens de IPX7 standaard, en bestand tegen ruwe omstandigheden. Ze wegen 444 gram en worden geleverd met SPD schoenplaatjes. Doordat deze powerpedalen heel gemakkelijk kunnen worden gemonteerd en gedemonteerd, kunnen ze op meerdere fietsen worden gebruikt. De batterijen hebben een gebruiksduur van 120 uur.
Kopen
Aanbieding
Vermogensmeter pedalen op je MTB helpen je echt om efficiënter te trappen en zo je fietsmaten te verslaan!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Vermogenspedalen MTB is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Meer technische info
De UCI van vermogensmeters (zie Wikipedia) heeft niet echt speciale eisen voor de vermogensmeters in de koers. Bekijk meer technische info van fabrikanten van fietsonderdelen zoals www.Garmin.com (zie Wikipedia en de keurmerken van o.a. TUV, overheid). Kijk af bij de renners van de profploegen zoals INEOS Grenadiers en Lotto-Soudal Bekijk de vermogens pedalen Prijs ►