Bij wielrenners is de prestatie datgene waar het om draait. Natuurlijk, een bijkomend voordeel is dat je lekker buiten bezig bent en ook het trainen in groepsverband is fijn, maar het gaat er uiteindelijk om dat je een zo goed mogelijke conditie krijgt. Met het Hollandse weer valt dat niet altijd mee. Soms staat er geen wind en andere keren trap je je een ongeluk tegen de wind in. Van consequent conditie opbouwen is dan geen enkele sprake. Met een vermogensmeter kun precies de arbeid doen die je nodig hebt.
Wat is een vermogensmeter?
Een vermogensmeter of powermeter is een apparaat, dat meet hoe hard je op de pedalen van je fiets trapt. Onafhankelijk van de helling in de weg of de windrichting kun je precies zien hoeveel vermogen je wegtrapt. Dat is erg handig als je je training een bepaalde inhoud wilt geven om daarmee de conditie te kunnen verbeteren. In de duurdere fietsen zijn vermogensmeters standaard ingebouwd. Maar je kunt ook achteraf een powermeter op je fiets monteren. Er zijn redelijk goedkope vermogensmeters verkrijgbaar, maar ook een aantal hele dure.
Niet alleen voor profs
Het zijn lang niet altijd de professionals of de zeer goede amateurs die willen weten hoe hard ze nu eigenlijk hebben getraind. Ook wielrenners die voor de lol aan hun conditie werken vinden het leuk om hun prestaties te kunnen vergelijken met anderen, en om de hoeveelheid arbeid tijdens hun trainingen te doseren. Dit zijn in het kort de voordelen van een vermogensmeter.
Je traint exact zo hard als je wilt
Als je aan het trainen bent heb je daarmee een bepaald doel voor ogen. Dat kan van alles zijn, van conditie opbouwen voor een meerdaagse tour tot het beklimmen van een flinke berg. Om daarvoor te kunnen trainen moet je regelmatig werken aan je conditie. Een vermogens- of wattagemeter maakt dat mogelijk. Zo’n meter is met name handig als je met intervaltrainingen aan de slag gaat. Als je weet wat je Functional Threshold Power (FTP) is, ofwel het maximale vermogen dat je een uur lang kunt trappen, kun je met een vermogensmeter op een percentage van die FTP gaan trainen.
De weersinvloeden spelen geen rol meer
Wielrenners die zonder vermogensmeter rijden kunnen moeilijk inschatten hoe zwaar hun training is. Het is immers heel lastig om met de wind in de rug hetzelfde vermogen te trappen als wanneer je de wind tegen hebt. Zonder vermogensmeter is het ook heel lastig inschatten welk vermogen er wordt geleverd bij weinig wind. Door gebruik te maken van een vermogensmeter krijgt je training ineens relevantie. Je hebt na afloop de bevestiging van de hoeveelheid energie die je hebt geleverd, en weet dus in welke mate je hebt gewerkt aan verbetering van je conditie.
Data voor vergelijkingsmateriaal
De data uit de vermogensmeter dient als feedback. Dat is één van de belangrijkste motivaties om beter je best te doen of om je training aan te passen. Het werkt in zekere zin net zoals wanneer iemand een video maakt van de manier waarop je op je fiets zit. Als je daar bij jezelf niet tevreden over bent, zal je de volgende keer een iets andere houding aannemen. Op dezelfde manier wordt de data uit de vermogensmeter gebruikt om de zwaarte van de training of de intensiteit tijdens de intervals aan te passen.
Competitie met anderen
Het is onder wielrenners altijd een prestigekwestie wie de meeste inhoud heeft en wie de beste prestaties levert. Met een vermogensmeter kan dat eindelijk worden achterhaald. Om de verschillen in lichaamsbouw en gewicht te elimineren kun je de prestaties terugrekenen naar het wattage per kilogram. Door dat op die manier te vergelijken is het best mogelijk dat een wielrenner met een tenger postuur meer inhoud heeft dan de zware jongens, die altijd als eerste aan de top van de beklimming zijn.
Verschillende soorten powermeters
Vermogensmeters werken volgens verschillende principes. Die hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Net als bij fietscomputers zoals de Stages Dash M200 L200. Hier volgt een kort overzicht van de verschillende soorten powermeters met hun belangrijkste kenmerken.
Powermeters in de pedalen
De voordelen van vermogensmeters in je pedalen zijn dat er geen invloed is op de groepen die je op je fiets hebt gemonteerd. Omdat er in de meeste vermogensmeters in de pedalen sprake is van een dubbele uitvoering zijn ook de verschillen tussen links en rechts te zien, de balans tussen het vermogen dat met links en rechts wordt geleverd, en de trapkracht per zijde. Je kunt ook een analyse laten uitvoeren van de pedaalslag. Deze powermeters kunnen gemakkelijk worden verwisseld tussen de verschillende fietsen, en de metingen zijn erg nauwkeurig. Een nadeel is dat dit systeem tamelijk snel slijt.
Vermogensmeters in de crank spider
Als je kiest voor vermogensmeters in de crank spider heb je een systeem dat zeer nauwkeurig kan meten. Deze meters zijn leverbaar voor allerlei typen wielersport, zoals mountainbiken, wielrennen op de weg, MTB, baan, etc. Je kunt bovendien je eigen pedalen kiezen. Dit type vermogensmeter is niet gemakkelijk naar een andere fiets over te zetten en het past niet op elk soort fiets.
Vermogensmeter in de crankarm
Dit type vermogensmeter is verkrijgbaar voor veel soorten en vormen cranks en leverbaar voor typen fietsen als mountainbike, MTB, baan, wegfietsen, etc. Het systeem is verhoudingsgewijs goedkoop, het kan gemakkelijk worden gemonteerd en je hebt alle vrijheid om pedalen te kiezen. Het systeem is moeilijk te verwisselen, het past niet op alle frames en het is niet zo nauwkeurig als veel andere soorten vermogensmeters.
Enkelzijdige vermogensmeter
Bij een enkelzijdige vermogensmeter wordt alleen het gemeten vermogen van het linkerbeen gemeten. Er wordt van uitgegaan dat het totale vermogen het dubbele daarvan is. Dit klopt bij de meeste mensen echter niet. Voordelen zijn dat dit systeem het goedkoopst en het lichtst is in gewicht. Installatie is simpel en het systeem is beschikbaar voor racefietsen en mountainbikes. Het belangrijkste nadeel is, dat dit systeem het minst nauwkeurig is van alle typen vermogensmeters.
Ingezoomd: Shimano Dura Ace R9200 12 Speed groepset
Een nieuw product dat nogal wat stof heeft doen opwaaien is de Shimano Dura Ace 12 Speed groepset met geïntegreerde vermogensmeter. Dit is een behoorlijk prijzige set, die de harten van de echte liefhebber sneller doet kloppen. Voor wat betreft de uitvoering en de techniek van de groepset is dat terecht. Maar de prestaties van de vermogensmeter vallen ronduit tegen, want die zijn erg onnauwkeurig. Dat betekent dat deze vermogensmeter voor de meeste wielrenners geen enkel nut heeft. Gelukkig heeft de groepset ook positieve aspecten.
Elektronisch schakelsysteem
De Shimano R9200 is uitgevoerd met een elektronisch schakelsysteem voor en achter. Het grote voordeel daarvan is, dat het schakelen zeer vloeiend gaat. Dit systeem fungeert als één geheel, want als je achter schakelt zal de voorderailleur automatisch meeschakelen om een perfecte kettinglijn te bewerkstelligen. Met een elektronisch schakelsysteem is ook minder sprake van onderhoud. Als de derailleur eenmaal is ingesteld hoeft dat voor de rest van de levensduur van de fiets niet weer te gebeuren. Het afstellen van het systeem gebeurt met de Shimano app. Met name in zware omstandigheden gaat het schakelen met dit systeem veel soepeler dan met een conventioneel systeem. Ontdek ook het nieuwe Auto Shift en Free Shift systeem.
Vernieuwde remhandgrepen
Bij het ontwikkelen van deze groepset is veel aandacht uitgegaan naar het verbeteren van de remhandgrepen, ofwel de shifters. Die hebben een meer ergonomische vorm gekregen, waardoor je ook tijdens lange ritten niet snel een dof gevoel in je handen zult krijgen. Het schakelen met de schakelhendels kan vanuit elke positie, dus zowel met de handen op de shifters als met de handen in de beugels.
Cassette
Bij de Shimano R9200 wordt een Hyperglide+ 12-speed cassette geleverd. Hyperglide+ betekent dat op de meest gebruikte tandwielen, dus het 6e tot en met het 8e tandwiel, nog soepeler kan worden geschakeld. De technologie is zo goed doorontwikkeld dat het niet nodig is om de kracht op de pedalen te verminderen tijdens het schakelen. Ook moet worden benoemd dat de achterderailleur supersnel schakelt. De accu van het elektronisch schakelsysteem wordt via deze achterderailleur opgeladen. Ook bevat de derailleur een led voor de schakelmodus, de instellingen en de oplaadvereisten.
Remsysteem
Het remsysteem werkt met schijfremmen. De technologie die gebruikt wordt is afkomstig uit de MTB-sport en wordt ook toegepast in gravelsystemen. Door de remhendel aan te passen is er een kortere remactie mogelijk. Het gevolg is dat er veel beter gedoseerd geremd kan worden. Dat heeft meerwaarde voor het behoud van snelheid in onzekere situaties. Het nieuwe remsysteem is zo ontwikkeld dat het niet kan gaan aanlopen. Ook het luide piepen van de blokken op de schijven behoort tot het verleden.
Conclusie
De Shimano Dura Ace 12 Speed groepset met geïntegreerde vermogensmeter is een van de meest geavanceerde en beste producten die op dit moment verkrijgbaar zijn. Veel professionele wielerteams maken van deze groepset gebruik. Het resultaat van de vermogensmeter is echter een negatief aspect. Wielrenners die van plan zijn om deze groepset aan te schaffen doen er goed aan om voor de variant zonder de geïntegreerde vermogensmeter te kiezen en een separate vermogensmeter aan te schaffen.
Interesse in andere manieren om mogelijk je prestaties tijdens het fietsen te verbeteren? Leer dan over het belang van temperatuurmeting tijdens het sporten.
Aanbieding
Een R9200 vermogensmeter is even sparen maar helpt je echt om sneller beter te worden en je trainingen efficiënter in te zetten. Zo win je van je fietsmaten!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een R9200 Vermogensmeter is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Meer technische info
De UCI van vermogensmeters (zie Wikipedia) heeft niet echt speciale eisen voor de vermogensmeters in de koers. Bekijk meer technische info van fabrikanten van fietsonderdelen zoals www.Garmin.com (zie Wikipedia en de keurmerken van o.a. TUV, overheid). Kijk af bij de renners van de profploegen zoals INEOS Grenadiers en Lotto-Soudal Bekijk de vermogensmeter Prijs ►