Wil je alles uit jouw racefiets halen? Dan moet je er ook voor zorgen dat je jouw fiets op het juiste verzet plaatst. Vooral in de bergen is dit namelijk belangrijk, omdat je hier extra ondersteuning nodig hebt voor de klim. Maar hoe bepaal je dan het juiste verzet? En hoe verhoudt het beste verzet voor bergen zich ten opzichte van andere fietstochten die je met jouw racefiets kan maken? Dit artikel zorgt ervoor dat je te allen tijde de mooiste fietstochten kan maken. Ook krijg je te weten wat het verzet precies inhoudt en welke onderdelen de juiste stand bepalen.
Wat is het verzet bij een racefiets?
Het verzet van een racefiets kan je heel simpel uitleggen. Het verzet heeft namelijk invloed op de afstand die je kan afleggen als je de trapper één keer rond laat draaien. Het verzet is hierbij de verhouding tussen de voortandwielen en de achtertandwielen. De voortandwielen worden het kettingblad genoemd, de achtertandwielen de cassette. Het is afhankelijk van waar je fietst en welke heuvels of bergen je beklimt hoe je het verzet in moet stellen. Hoe groter het voorblad bij jouw racefiets, hoe zwaarder het verzet is. Dit houdt ook in dat je harder moet trappen, maar wel sneller gaat. Uiteraard is ook het omgekeerde mogelijk, maar dit is vaak niet de beste instelling voor jouw racefiets in de bergen.
De crankstellen: de verschillende soorten
Een van de belangrijkste fietsonderdelen bij jouw racefiets is het crankstel. Dit bestaat uit het voortandwiel en de trapper. Er zijn 1, 2 of 3 kettingbladen aan terug te vinden. Bij een crankstel met een enkel kettingblad zijn er 50 tot 38 tanden. Deze gebruikt men vaak niet op een racefiets, maar kan wel voor offroad fietsen een goede keuze zijn. Als je een crankstel hebt met twee kettingbladen, heb je 50 tot 34 tanden en bij een crankstel met drie kettingbladen is de verhouding 50, 39, 30 tanden. Het is afhankelijk van de ritten die je gaat maken en hoeveel ervaring je al hebt met het fietsen in bepaalde gebieden.
Hoe maak je de juiste keuze voor het verzet?
Maar dan het verzet. Het is belangrijk dat je deze op de juiste manier toe gaat passen om alles uit jouw racefiets te halen. Er zijn een groot aantal keuzes met de verschillende crankstellen en cassettes om het juiste verzet te kiezen. Het is daarom belangrijk dat je als eerste kijkt naar de verschillende crankstellen en welke je op jouw fiets wilt hebben. Door jouw voorkeur aan te geven, kan je via verschillende websites bekijken welke situatie het beste is voor jouw volgende fietstocht. Vanaf dat moment kan je ook beter uitrekenen hoeveel rendement je eruit haalt tijdens het fietsen in de bergen in Europa of heuvels.
De verschillende voorkeuren per persoon
Hoewel het juiste verzet goed berekend kan worden, is het afhankelijk van ieder persoon wat het echte verzet gaat zijn. Ieder persoon heeft namelijk verschillende voorkeuren en het is ook afhankelijk van jouw ervaring. Je moet er daarom altijd voor zorgen dat je een verzet vindt dat het beste bij jou als persoon past en van hieruit ook kijkt in welke omgeving je gaat fietsen. Bergen zijn immers allemaal anders en de hoogteverschillen zullen ook weer een geheel ander verzet met zich meebrengen. Je kan de richtlijnen van de experts volgen, maar ook gaan experimenteren om tot de juiste verhouding te komen.
Het kiezen van het juiste verzet hangt ook samen met het type fietser dat je bent. Als je al ervaren bent met het fietsen in de bergen zal je een geheel ander verzet kiezen dan iemand die er net pas aan begint en nog moet kijken hoe alles in zijn werk gaat. Ieder type fietser heeft dus weer zijn eigen voorkeuren. Je kan dan de beschikbare tabellen op het internet raadplegen voor een eerste houvast, waarna je zelf op onderzoek uitgaat en blijft proberen tot je het beste in handen hebt.
Het beste verzet voor de bergen
Dan door naar het juiste verzet voor de bergen. Fietsen in de bergen kan met een groot aantal hoogteverschillen komen. Ieder gebergte is weer een geheel andere klim en je moet daarom ook steeds weer wat anders uitzoeken. Als je bijvoorbeeld naar de Ardennen gaat, heb je net wat meer gebergte en is de klim steiler dan wanneer je in Nederland blijft fietsen. Voor deze klim is het beste verzet een 36 crankstel en 30 cassette. Zo heb je meer comfort om hogerop te komen en voorkom je dat je na verloop van tijd niet meer verder kan fietsen. Zelfs de steilere plekken zijn hierdoor eenvoudiger te beklimmen en je voorkomt dat jouw benen het niet meer aan kunnen.
Heb je al meer ervaring? Dan kan je ook kijken naar een geheel andere samenstelling. In dit geval wil je ook weer de hogere bergen beklimmen. Wellicht dat na verloop van tijd de Ardennen niet meer spannend genoeg zijn. De Vogezen zijn een goede tussenstap tussen de Ardennen en de hoogste bergen. Voor deze bergen heb je een verhouding 34 crankstel en 32 cassette. Met dit verzet kan je ervoor zorgen dat je af en toe net iets meer uit het zadel moet komen om de klim te maken. Je zal dus meer kracht moeten zetten en voorkomt dat de klim te eenvoudig wordt. Op plekken waar het nodig is, kan je hiermee lichter trappen en bij de steile stukken hoef je niet al te hard te trappen om een paar meter vooruit te komen.
Uiteindelijk kan je uiteraard ook naar de hoogste bergen trekken! De hoogste bergen zijn een goede manier om alles uit jouw racefiets te behalen en zorgt dat je jouw conditie aanzienlijk kan verbeteren. Ook hierbij is in eerste instantie het juiste verzet 34 voor, 32 achter. Alleen kan dan het echte werk nog niet beginnen. Je wilt namelijk bij de steilste klim ook naar een lichter verzet kunnen gaan, zodat je halverwege niet af hoeft te stappen. Sommige fietsers willen echter nog meer uit het fietsen halen. Zij zullen daarom eerder voor 34 voor, 34 achter kiezen. Toch is dit voor de meeste fietsers niet haalbaar en blijft het beste verzet 34 voor, 32 achter. Zo heb je overal de juiste ondersteuning en merk je dat jouw fiets ook niet zomaar kapot gaat.
Hoe verschilt dit verzet bij andere fietstochten?
Wil je af en toe het fietsen in de bergen afwisselen en daarom ook kijken naar andere gebieden om met jouw racefiets te sporten? Er zijn altijd mogelijkheden om door de polder, een Nederlandse vlakte of een kleine klim te fietsen. Bij ieder gebied hoort echter ook weer een geheel ander verzet. Daarom is het ook verstandig om naar deze verhoudingen te kijken voordat je de weg op gaat.
Nederland kent een groot aantal polders. Met jouw racefiets kan je hier dus voortdurend in fietsen. Het is hier voornamelijk vlak, waardoor je ook geen al te hoog verzet nodig hebt. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor 39 voor, 25 achter. De meeste wielrenners kiezen daarbij voor een dubbel crankstel. Bij de Nederlandse vlaktes krijg je weer te maken met een net andere verhouding. Vlaktes lenen zich voor het snel een grote afstand afleggen. Een hoog verzet is daarom ook nodig om deze afstanden en snelheden te behalen. Je hoeft hierdoor ook niet voortdurend te wisselen van versnelling, wat het vele malen eenvoudiger maakt om verder te fietsen.
Wil je een kleine klim, maar zijn de bergen nog net een stap te ver? Dan kan je richting de kleine heuvels van Nederland trekken. De dijken zijn hier al een goed voorbeeld van, maar ook de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe lenen zich goed voor een kleine klim. Voor deze kleine klim heeft je klimfiets een verzet van 36 voor, 28 achter nodig. Je hoeft dan alsnog niet veel kracht te zetten op de trappers en zorgt dat jouw klim soepel verloopt. Je hebt hiermee dus toch de uitdaging van een kleine klim, zonder dat je direct de ervaring nodig hebt van de hoogste bergen die je in Europa vindt.
Het crankstel of de cassette vervangen
Het beste verzet voor de bergen hangt dus samen met het crankstel en de cassette. De meeste wielrenners hebben daarom ook meerdere varianten in huis liggen. Zo zijn ze overal op voorbereid. Het ene moment kan je alles vervangen om door de Nederlandse vlaktes te fietsen, het andere moment vervang je voor in de bergen. Zorg ervoor dat je hier wel de juiste kwaliteit voor aanschaft. Zonder deze kwaliteit kom je onverhoopt toch stil te staan tijdens jouw fietstocht. Dit wil je uiteraard niet. Let er daarbij ook op dat je de juiste verhouding aanhoudt en blijft experimenteren met de verzetten. Zo kan je jouw voorkeur direct goed toepassen.
Jij kan ervoor zorgen dat alles goed verloopt en je het meeste uit jouw fiets haalt. Met het juiste verzet ben je voorzien van de kracht en snelheid om de fietstochten te maken en is geen berg meer te hoog!