Misschien heb je al eens gehoord van het Classified Powershift systeem of misschien ken je wel iemand die er al gebruik van maakt. Classified Powershift is een versnellingssysteem dat gebaseerd is op de achternaaf en het gebruik van voorderailleurs overbodig maakt. Classified Powershift imiteert een dubbel kettingblad, zowel wat betreft de overbrengingsverhoudingen als het gevoel, door gebruik te maken van elektronisch geregelde planetaire tandwielen met twee versnellingen. Dit doe je door één keer te klikken voor een lagere versnelling en nog eens te klikken voor een hogere versnelling.
In tegenstelling tot een voorderailleur garandeert de Classified Powershift nauwkeurig en snel schakelen, zelfs als de pedalen belast zijn, en is er geen risico dat de ketting eraf loopt. Dit zijn twee grote voordelen, zeker voor mensen die regelmatig op de fiets zitten. De achterderailleur bewaar je natuurlijk, maar het ontbreken van een voorderailleur zou een schoner en een meer gestroomlijnd uiterlijk moeten opleveren. Dat laatste is op zijn best een klein punt, maar de rest van de beweringen zijn verbazingwekkend nauwkeurig. Maar wat zijn nu precies de ervaringen met Classified Powershift? En wat kun je er allemaal van verwachten? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel.
Hoe de Classified Powershift eigenlijk werkt
Wie veracht hier de voorderailleurs van zijn fiets? Veel mensen doen dat zeker. Weet je daarnaast wat planetaire en ovale tandwielen zijn, en wat is een racefiets enkel blad? Dat weten veel mensen niet. Gelukkig is er inmiddels online veel informatie over te vinden wanneer je wat onderzoek doet. Als je onderzoek gaat doen naar planetaire tandwielen, dan kom je erachter dat het iets te maken heeft met planetaire tandwielen die rond een zonnewiel draaien en in iets anders draaien. Het is daarnaast ook het fundamentele principe achter het Classified Powershift systeem. Je kunt je nu misschien wel een beetje voorstellen hoe de Classified Powershift in werking treedt. Iedere keer wanneer dat je met je linkerhand op de satelliet knop van de Powershift drukt, verander je je versnelling.
Het berichtje wordt in dit geval verzonden via Bluetooth. De zender is ingebouwd in een speciale stuur plug, vergelijkbaar met hoe de vorige generatie Di2 was ontworpen. De ontvanger is ingebouwd in een hendel van de achterste steekas en werkt als een solenoïde om een verschuiving in de planetaire tandwielen van de naaf te veroorzaken. Misschien is dit systeem niet helemaal duidelijk of logisch, maar het is wel zeker dat het nieuwe systeem superieur is aan de conventionele voorderailleur.
Het prestatieniveau van de Classified Powershift
Als je het zou moeten zeggen, zou het domweg voor de hand liggend klinken, maar het schakelen is verreweg het beste kenmerk van het Classified Powershift systeem. Het Classified Powershift systeem is niet te vergelijken met een conventionele voorderailleur, omdat hij ook kan schakelen als er gewicht op de fiets zit. Het maakt hierbij niet uit hoeveel gewicht dit is. De Classified Powershift is volgens Jef Van Herck, die bij Classified werkt, gemaakt om onder belasting tot 1.000 watt te bewegen. En dat doet het onmiddellijk, namelijk in slechts 0,15 seconden. Je hoeft hierbij daarnaast ook niet bang te zijn dat je ketting in de knoop raakt en eraf zou kunnen vallen.
De Powershift naaf schakelt vrijwel onmiddellijk als hij wordt ingeschakeld, in tegenstelling tot versnellingen in de voorderailleur. Het schakelen gaat zelfs zo snel dat je de overgang van “groot” naar “klein” zelfs kunt verwarren met het eraf vallen van de ketting. Gelukkig is dit niet het geval. Je kunt een grote sprong maken bij het schakelen, waardoor je benen in één keer een stuk sneller gaan trappen wanneer je van hoog naar laag schakelt en juist in één keer heel langzaam gaan trappen wanneer je van laag naar hoog schakelt. Dit is een sensatie die niet veel mensen gewend zijn, waardoor het wel even wennen zal zijn.
Uitvoerig getest
Je benen gaan dus met onverwacht en buitensporig gemak ronddraaien bij het geluid van een enkele klik, een sensatie die je voorheen waarschijnlijk alleen ervoer bij het eraf vallen van de ketting. Ondanks je beste inspanningen, of je nu aan het klimmen of sprinten bent, kun je het systeem niet overhalen om anders dan telkens goed te schakelen.
Het gewicht van de Classified Powershift
Hoe zit het met de hoeveelheid gewicht die het heeft? Classified beweert dat de achternaaf 495 g weegt, wat het dubbele is van lichtere naven op de markt. Hierbij moet je ook nog rekening houden met de steekas en de stangpluggenbrein of de knop. Hier begint het wel wat meer ingewikkeld te worden. Dit is echter maar een deel van het verhaal, want Classified verwijdert ook de hele voorderailleur en vervangt twee keer de kettingset door slechts een enkele kettingset die potentieel lichter is. Een Classified fiets met een 1x Shimano GRX Di2 aandrijving weegt bijvoorbeeld hetzelfde als een fiets met een traditionele 2×11 GRX Di2 groep voor racefiets. Omdat Classified alleen Powershift op zijn eigen velgen verkoopt, kan een set Classified wielen alleen maar zo licht zijn. Zo is het gewicht van deze tubeless wielset, die 50 millimeter in diepte en 27 millimeter in breedte meet met 19 millimeter inwendig, 1.415 gram naast het middenstuk.
Je bent ook beperkt tot het gebruik van Classified cassettes vanwege de binnenvorm die bij de naaf past, maar de gewichtsverschillen werken doorgaans in het voordeel van Classified. Een Classified 11-28t 12-speed cassette zou bijvoorbeeld 175 gram wegen, wat 18 gram minder is dan een Dura-Ace equivalent. Hij is ook zeer aangenaam voor het oog omdat hij uit één stuk staal is vervaardigd.
De ervaringen
Toch zijn dit allemaal relatief onbeduidende grammen die veel mensen graag zouden consumeren in ruil voor het aanzienlijk grotere schakelen, een punt dat veel mensen niet genoeg kunnen benadrukken. De Classified Powershift heeft daarnaast ook een iets beter aerodynamisch profiel. Ondanks de veranderingen is de Classified Powershift toch niet voor iedereen geschikt. Je kunt het voorste kettingblad veranderen, waarbij Classified zegt dat je tot 40t kunt gaan. De schakelverhouding is in principe hetzelfde als bij een 2x setup. Dit betekent dat een Classified Powershift systeem met een 50t kettingblad en een 11-34 cassette een vrijwel identiek versnellingsbereik en sprongen biedt als een 50/34t kettingblad en een 11-28 cassette.
Echter, net als bij elk nieuw schakelsysteem, zullen er rijders zijn die aanstoot nemen aan de versnellings keuzes die het Classified Powershift systeem biedt en hun onvermogen om het veel aan te kunnen passen. Deze rijders zullen dat slechts tot op zekere hoogte kunnen doen.
De wielen daarentegen zijn voor veel mensen verreweg het meest problematische aspect. In theorie zou je het Classified Powershift systeem moeten kunnen monteren op elke fiets met steekassen en je zou ook het schakelen moeten kunnen bedraden zodat het wordt bediend door een conventionele elektronische hendel aan de linkerkant van het stuur. Maar om het een succes te laten worden, zal de naaf op de aftermarket beschikbaar moeten komen of het uiterlijk moeten krijgen dat hij aan andere velgen kan worden bevestigd. Dit komt deels doordat verkopers hun klanten zoveel mogelijk opties willen bieden, maar ook omdat de Classified wielset een uiterst prijzige upgrade is, en je je waarschijnlijk wel kan voorstellen dat rijders die voldoende geld hebben luxere velgen willen. Hetzelfde geldt voor alle experts. Maar er is nog een kans. Tom Boonen is een investeerder in Classified en hij legde uit dat het bedrijf momenteel de mogelijkheid onderzoekt om in de nabije toekomst samen te werken met Mavic en Zipp.