Je herkent de twijfel wellicht wel: kan ik de korte broek aan tijdens het wielrennen? De keuze voor fietsen met lange of korte broek is best lastig. Er gaan soms best wat appjes overheen ‘wat doe jij aan?’.
Inschatten korte of lange broek
Vooral in de lente en de vroeg herfst is het soms lastig inschatten wat je aan moet met fietsen. Ik heb hiermee veel fouten gemaakt maar heb eindelijk de oplossing die altijd werkt! Jij twijfel wellicht ook wel eens en daarom zie je hier het antwoord.
Wielerbroek per temperatuur
Weinig tijd? Dit is de keuze:
1) Kouder dan 10 graden: Lange broek
2) Warmer dan 15 graden: Korte broek
3) Tussen 10 en 15 graden: Korte broek met beenstukken
Lange of korte fietskleding
Klinkt simpel toch? Dit werkt voor de meeste fietsers perfect. Toch zie je in 1 groep vaak meerdere keuzes in fietsoutfit. De ene fietst in korte broek en fietsshirt, terwijl een ander rijdt met lange fietsbroek en fietsjack.
De mystiek van de keuze voor fietsoutfit
Op de fiets is deze keuze voor lange of korte fietskledij ook vaak voer voor ellenlange gesprekken. Iedereen lijkt wel een mening te hebben en iedereen ‘zweert’ bij zijn eigen methodiek 😉.
Wat is dan de beste keuze?
Wat je in ieder geval kunt stellen:
- Kou kan zorgen voor onderkoeling en dat zorgt weer voor gevaar omdat je minder soepel rijdt en niet snel kunt reageren. Daarnaast is het natuurlijk echt niet leuk.
- Door rijwind is de gevoelstemperatuur altijd lager dan de werkelijke temperatuur die je online of op je thermometer ziet. En hoe harder het waait, des te kouder het aanvoelt. Denk hierover en start bijvoorbeeld tegen de wind in.
- Een beetje kou in het eerste kwartier is beter dan heerlijk warm starten en er binnen een uur achter komen dat je liever de korte, dan je huidige lange fietsbroek aan had gedaan.
- Veel zon buiten wil niet altijd zeggen dat het warm is. Soms is die blauwe lucht met zon vanuit binnen heel verleidelijk. Maar dit is soms ook verraderlijk. Zon maakt het buiten aangenamer, maar op de fiets zal het verwarmende effect van de zon een stuk minder zijn dan dat je stilzit (achter glas) of rustig wandelt. Ook schaduw kan roet in het eten gooien.
- Als je ‘s ochtend vertrekt zal het vaak kouder zijn dan in de middag. Door de zon kan het snel opwarmen. Houdt er andersom rekening mee dat het ‘s avonds snel kan afkoelen en je terug naar huis dan beter af bent met een lange broek.
- Je bovenlichaam warm houden is nog belangrijker dan je benen. Koude benen kun je makkelijker ‘warm trappen’ (kies bijvoorbeeld een hoger cadans) maar wind op je fietsshirt kan echt voor bibberen op de fiets zorgen.
- Zorg dat je keuze hebt in fietskleding. Daarom heeft iedere wielrenner vaak behoorlijk wat verschillende kledingstukken.
- Je hebt ook nog verschil in de lange broeken: een wind- en waterdichte lange fietsbroek (vaak ook gestoffeerd) is veel warmer dan een normale lange fietsbroek voor voor- en najaar. Dit is ook het geval bij het fietsjack en arm- en beenstukken.
Wat is het laagjessysteem?
Kleed je in laagjes om je fietskleding tijdens een rit te kunnen wisselen. Laagjes bij kou is eerst een ondershirt als baselayer, dan een fietsshirt, dan een fietsjack (of armstukken) en dan eventueel een wind- of regenjack.
Waarom is het laagjessysteem zo goed?
Door het dragen van meerdere lagen kleding kun je tijdens jouw fietstocht de temperatuur goed regelen door lagen uit of aan te trekken. Tevens ontstaat er een luchtlaag die zorgt voor isolatie. Letterlijk ‘een jasje uitdoen’ is nodig als je rustig begint en het tempo steeds verder omhoog gaat, en de temperatuur oploopt. De beste windstopper is hierbij mijn ideale kledingstuk.
Fiets je beter met korte of lange fietsbroek?
Fietsen met lange of korte broek? Laten we de medische invalshoek bekijken: Te warm kleden geeft kans op oververhitting, maar kou is ook niet goed. Door kou stroomt er namelijk minder bloed door je spieren en zijn deze spieren en gewrichten minder (snel) soepel. Hierdoor ben je minder snel en ook gevoeliger voor blessures. Het is vooral belangrijk om je knieën goed warm te houden. De bloedvoorziening in pezen en banden in je kniegewricht is namelijk minder goed dan in je spieren. Deze kan je eigen lichaam dus minder goed warm houden. Een goed voorbeeld van een korte fietsbroek is bijvoorbeeld deze Q36.5 fietsbroek. Ook een aero fietsbroek kan een goede optie zijn.
Als je in warm weer fietst is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen zweet in je ogen krijgt om ongelukken te voorkomen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld vaseline in je wenkbrauwen te smeren.
Twijfelweer met kleding bij het fietsen
Bij twijfelweer loop ik altijd naar buiten. Websites zoals KNMI, Buienradar etc vertellen wel iets maar gewoon voelen is nog altijd het meest betrouwbaar. Regen is echter wel goed om te weten zodat je een windjack of regenjack mee kunt nemen. Kies buiten een plek waar je ook kunt zien hoe hard te waait en uit welke richting. 14 graden zonder wind en met zon kan prima zijn voor een korte fietsbroek en bij 19 graden met een koude noordooster wind zonder zon is een lange fietsbroek vaak beter.
De keuze is ook persoonlijk. Heb je ‘vet op de botten’ die tegen wat kou kunnen of ben je een ‘magere Hein’ die ieder zuchtje als kou ervaart? Dan liggen die temperatuur grenzen van hierboven voor jou net wat anders.
Fietsen met of zonder handschoenen
Ook handschoenen is zo’n keuze met allerlei mystiek in de wielrennerij. De ene heeft nooit fietshandschoenen aan terwijl de ander onder de 15 graden al dikke winterhandschoenen aan heeft. De ene zweert bij korte fietshandschoenen gedurende alle omstandigheden en de volgende fietser heeft 2 paar over elkaar aan, of zelfs verwarmde handschoenen. Machogedrag speelt hierin overigens ook een rol.
1 ding staat vast: zonder handschoenen loop je meer risico voor schaafwonden tijdens een val.
Ook hierbij is de inspanning van belang. Bij een tourrit zal je eerder lange handschoenen aan doen terwijl in een eindsprint en ‘volle bak’ rit liever korte handschoenen aan hebt. Persoonlijk vertrek ik bij zo’n laatste rit met lange handschoenen en doe ze gedurende de rit uit. Soms heb ik er dan dunne handschoenen onder i.v.m. grip en voorkomen schaafwonden bij een val. Ook kun je de zomerhandschoentjes in je achterzak meenemen, maar aantrekken is best lastig tijdens het fietsen (stop liever even).
Beenstukken of lange broek
Wanneer je het echt niet meer weet wat aan te trekken is er in mijn ogen maar 1 oplossing: beenstukken (of kniestukken) met een korte fietsbroek met daarop armstukken met fietsshirt en wind- of regenjack. Dan kun je altijd wisselen tijdens een rit. Willen je fietsmaten niet even stoppen in een rit? Kies dan een andere groep of train (alleen) op het uit- en aantrekken van kleding tijdens het fietsen. Dit laatste is overigens niet te adviseren maar we zien veel wielrenners het toch doen (soms met erg foute afloop).
Fietskleding advies
Een ondershirt zou ik altijd dragen (dus in zomer en winter) voor het beste fietscomfort bij kou en hitte. Draag een fietsshirt met een lange rits zodat je de temperatuur kunt reguleren met het openen of sluiten van de rits.
Wat te doen tegen een koud hoofd bij het fietsen
De meeste warmte verlies je via je hoofd, zorg dus voor de beste helmmuts onder je helm. Tegenwoordig zijn er ook speciale helm-oorwarmers. Het spreekt voor zich dat je een muts altijd af kunt doen. Een (extra) droge muts meenemen kan ook heel prettig zijn.
Koude voeten bij fietsen
Ik zou altijd kiezen voor overschoenen bij het fietsen als je soms koude voeten hebt. Ik heb zelf nog nooit ‘te warme voeten gehad’ met overschoenen aan. Bij het motorrijden doe ik dit overigens ook. Te koude voeten (en handen) is echt superirritant en dat kun je simpel voorkomen met een slimme keuze. Daarbij kun je ze altijd uitdoen.
Bij vorst kun je overigens niet voorzichtig genoeg zijn. Neem een lange fietsbroek voor de winter. Deze zijn vaak ook gevoerd en het zogenaamde Gabba of Sport2x Premium fietsjack en goede nekwarmer is dan ook heerlijk.
Hopelijk heb je nu meer duidelijkheid over de keuze van je fietskleding en bekijk hier meer informatie over:
- Windjack
- Regenjack
- Armwarmers
- Beenwarmers
- Ondershirt
- Fietsshirt
- Fietsjack
- Fiets handschoenen
- Overschoenen
- Beste helmmuts
Voorkom oververhitting
Let naast de isolatie van je kleding ook op het ademende vermogen. Je wilt niet bij de eerste de beste krachtsinspanning het viaductje op het gevoel krijgen dat je oververhit raakt. Dan wordt het nog een hele lange rit.
Laatste tips bij wielrennen als het koud is:
- Eten en drinken lijkt minder belangrijk. Je hebt minder honger en dorst bij kou. Maar ook bij lage temperaturen is het belangrijk om voldoende te drinken.
- Bij lage temperaturen verbruikt het lichaam extra energie (om je warm te houden). Zorg dus voor voldoende aanvulling van “brandstof” en ga niet tot het gaatje.
- Denk aan je veiligheid op de weg op de donkere dagen (en eigenlijk altijd). Zorg dat je zichtbaar bent, draag opvallende reflecterende hand- en overschoenen en kleding. Vooral je overschoenen zijn hierin belangrijk want bewegende delen vallen beter op.
- Doe ook de topkwaliteit fietsverlichting aan.
- Wees voorbereid op pech onderweg en neem ook hiervoor een extra (dunne meeneembare) regenjas mee.
- Start na een pauze langzaam op want spieren hebben tijd nodig om op te warmen.
- Draag een goede fietsbril (en dus ook in de winter en tijdens regen).
- Pas je banden en de bandenspanning aan bij regen en gladheid of monteer winter/ all seasons fietsbanden.
Denk aan jezelf
Je leest hierboven algemene tips. Denk vooral ook zelf goed na wat bij jou past en luister naar je lichaam. Neem altijd een reserve jack (of desnoods vuilniszak voor onder je fietsjack) mee en een telefoon is toch ook wel echt noodzakelijk in mijn ogen. Zelf ben ik al meerdere malen verrast door (veel) kouder weer dan voorspelt. Zo heb ik al ooit uit nood met een krant van een barretje/ oude plastic zak uit een prullenbak/ routekaart onder mijn fietsjack gefietst.
Goede warme winter fietskleding maakt het fietsen veel leuker en fijner. Zoals je wellicht ervaren hebt kan dit het verschil betekenen tussen lekker fietsen en heerlijk fietsen!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Winter Fietskleding is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: