Voor het eerst baanwielrennen is erg leuk en je kan lekker hard gaan. Ontdek hier de 9 tips om direct in de groep mee te kunnen!
De Baan
Baanwielrennen ken je wellicht van de wedstrijden en worden verreden op een speciaal hiervoor gebouwde ovale piste, de renners rijden in de regel op een baanfiets. Zomerbanen, buiten dus hebben een lengte tussen 225 en 550 meter, winterbanen (binnen) zijn bijna altijd 250 meter lang, maar in het geval van een Olympische baan is de afstand altijd 250 meter en meestal overdekt, een velodroom. De helling in de bochten is ongeveer 33 graden en dat is steil. Bekijk de sport prijs
Baanwielrennen
Vanavond ben ik voor het eerst gaan wielrennen op de baan. En dat baanwielrennen was erg leuk om te doen ook al voel ik het nu wel 😉 Wellicht overweeg je zelf ook te gaan en dat de meesten opzien tegen de snelle steile rondingen. Maar als je kijkt naar het punt waar je heen wilt rijden gebeurt wat er altijd gebeurt bij vooruitkijken: het gaat bijna vanzelf 😉
Baan wielrennen
En zo’n bocht doorrijden op zo’n fixie? Dat kan volle bak, maar het mag ook wat rustiger aan. En het tempo? Dat kan je eerst laag in baan ontdekken, zodat je het gevoel krijgt. En dan per rondje ga je iets hoger. Want, ook al lijkt het niet zo, hoger in de baan rijden is net zo makkelijk als rondjes lager in de baan. Staan op je pedalen om aan te zetten? Dat is ook geen probleem, zolang je maar doortrapt als je gaat zitten net zoals op een spinningfiets…
Hier wat tips voor als jij ook wilt gaan wielrennen op de baan:
- 1) Vraag instructie want er komt best wat bij kijken, er zijn veel regels en het gaat hard
- 2) Huur een fiets op de baan want een eigen baan fiets is niet voor velen weggelegd
- 3) Neem een kort en lang tenue mee met eventueel beenstukken en armstukken, het is vaak een binnen-buiten situatie
- 4) Neem helm, handschoenen, bril, bidon en schoenen mee want op en neer rijden om wat te halen dat je bent vergeten is vaak te tijdrovend
- 5) Gebruik billencrème want je krijgt nog meer last van het zadel dan bij normaal wielrennen
- 6) Denk continue aan 1 ding en dat is: blijven trappen! Je hebt namelijk geen rem en geen vrijloop op je achternaaf/ cassette. Sterker nog: je hebt geen cassette en maar 1 tandwiel voor en 1 achter. Die is direct verbonden op het wiel dus je benen blijven rondgaan en je hebt maar 1 versnelling, net als vroeger
- 7) Als je het even vergeet (blijven trappen) dan wordt het link want met 40/ uur plots een klap van je achterwiel krijgen op een steile houten baan is niet tof, het is mij gelukkig niet overkomen vanavond
- 8) Uitsturen als je van kop afkomt (of als je uit de groep wilt) doe je voorzichtig en altijd naar boven (naar rechts dus) dan kun je wat afremmen en rijd je de anderen niet in de weg
- 9) Praten helpt niet veel vanwege het geluid, dus je geeft tekens. 1 teken voor als je eraf gaat als je op kop rijdt (gewoon met je elleboog even naar buiten bewegen) en 1 teken voor als je heel even je kont optilt uit het zadel (hand/ vinger achter je). Dit laatste heb ik niet getest want ik had het al druk genoeg met blijven trappen en onder in de beugel mijn nek en handen zien te ontlasten
Steeds bekender
Door de prestaties van teams zoals Slippens & Stam, Marianne Vos en topsprinter Theo Bos krijgt het baanwielrennen steeds meer aandacht. En dat is niet zo gek want het is best verslavend zo mocht ik ondervinden. Het werelduurrecord staat nu op 56,375 km door Chris Boardman uit het Verenigd Koninkrijk te Birmingham in 1996.
Amsterdam
Baanwielrennen, in de volksmond ook pisterijden genoemd, is dus een mooie maar voor mij nieuwe tak van de wielersport. Amsterdam heeft een mooie oude baan en daar gingen wij heen. Het parkeren is achteraf en het omkleden doe je in het midden van de baan. Het fietsen op de baan was prima en hier zie je hoe het eraan toe gaat (en ook een groot succes):
Sale met korting op 21 november kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Sale bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
Apeldoorn
Maar ik heb me wel laten informeren en feitelijk heeft Apeldoorn de mooiste baan om te gaan baanwielrennen en is er een baan met historie in Alkmaar. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de baan van Rotterdam waar volgens mij de meeste grote wedstrijden op verreden worden. De meeste banen zijn iedere avond open van 6 tot 10 uur. Genoeg tijd om je lekker een uur of wat uit te leven in een groepje tussen de baanwielrenners!
Baanwielrennen Clinic
Ondanks dat ik al veel sporten heb gedaan zit baanwielrennen daar nog niet onder en vandaag is daar verandering in gekomen. Ik heb overwogen om een clinic te gaan volgen maar redelijk plots werd ik gebeld door 2 vrienden die me meenamen en opleiden. Zij gaan al een aantal jaar wielrennen op de baan en hebben me wegwijs gemaakt en dat was wel nodig.
Steile bochten
Ik heb over de houten latten vloer mijn eerste uur en een kwartier op een huurfiets op de baan gereden. Let wel: ik rijd al jaren in groepjes en groepen en dit is wel belangrijk. Ik zou niet adviseren om te gaan leren rijden in een groep op de baan, dat is te link want er is minder foutmarge op een baan. De de bochten zijn serieus stijl, dat is wel een beetje beangstigend in het begin.
Baanfiets
Je remt eigenlijk niet op een baanfiets want die heeft hij niet, ook heeft hij geen versnellingen en bidonhouder. Bekijk hier meer over de baanfiets.
Baanwielrennen tips
De baan is heel simpel. Je hebt een ovaal van 200 meter en je rijdt zo’n 40 kilometer per uur met 1 versnelling. Hoe harder je gaat hoe hoger je in de baan rijdt. En die baan ligt overal schuin en in de bochten 2 a 3 keer schuiner dan op het vlakke. Dat is dus echt steil je je loopt bijvoorbeeld niet zomaar naar boven in een bocht om een beeld te geven hoe steil het is. Lopen doe je overigens sowieso niet op de baan, je komt er alleen met de fiets en je stuurt langzaam de baan op via een gat in de border.
Opletten
Je kijkt continue naar andere renners want sommigen komen net met het zwart voor de ogen onder in de baan uitrijden en die hebben voorrang. Voor de rest liggen er een aantal lijnen op de baan, blauw voor de langzame groep aan de onderzijde (wel op het schuine gedeelte) en rood hoger voor de snelle groep. Onderaan heb je een blauw vlak voor de inrijders en uitrijders en weer daarbinnen heb je een vlak stuk beton met stroeve verf zodat je niet wegglijdt in de scherpe bocht. Je draag gewoon een wielertenue maar hebt dus wel een echte baanfiets. Dat wil zoveel zeggen als geen bidon en houder, 1 versnelling en geen remmen. Lekker basis dus en een heel licht karretje (soms 5 kilo).
Pisterijden
Hoe ging dat nu, de eerste keer wielrennen? Goed eigenlijk en behalve die zere nek en handen had ik nergens echt last van en heb al genoten van deze bijzondere fiets discipline. Mooi dat ik in november in kort tenue op de fiets kan zitten want mountainbiken is natuurlijk leuk maar dit is hetgeen ik het mooist vind: wielrennen.
Beter aan het seizoen beginnen
Je gaat natuurlijk naar de baan om je conditie op peil te houden en je lichaam aan wat beweging te laten doen. Thuiszitten en TV kijken is niets voor mij dus ik ben graag aan het hardlopen en fietsen, gewoon genieten en hiermee ben ik ook nog eens beter aan het begin van het seizoen. Daarnaast leer je ook beter sturen want met hele kleine stuurbewegingen moet je het doen op de baan. Als je langzamer wilt heb je geen remmen dus je moet omhoog de baan op sturen, die is steil dus dan rem je wat.
Van kop af
Je moet langzaam naar buiten sturen als je van kop af wilt en dit doe je eigenlijk bij de start finish. Ik heb dat niet gedaan want was te druk met mezelf bezig en het was zwaar 😉 Geen gevaar opgeleverd overigens en dat vond ik belangrijker. Je voelt namelijk best aan wanneer het slim is om eruit te sturen. Dit doe je niet als er net veel renners naast elkaar rijden.
Snelle en langzame fietsers
Net als bij schaatsen op de 400 meter baan zijn er natuurlijk verschillende niveaus fietsers. Op de kleine 200 meter baan wisselen een aantal groepen elkaar af. Je hebt een normale groep die op de blauwe lijn rijdt ongeveer en een snellere groep die hoger in de baan rijdt. Die snellere fietsers kun je vanaf een langzamere groep afwachten en dan aanpikken als ze langskomen. Dit is niet het netste want je bezorgt je achterligger een stukje dichtrijden. Echt ‘not done’ is het volgens mij ook niet dus dat lijkt me toch wel een fietstechniek om op te schakelen naar een paar rondjes snelle groep. Je rijdt dan overigens nog hoger in de baan en dat is nog steiler. Je fietst in de kom echt een fietshoogte hoger dan de lagere fietsers, mooi om te zien en niet zo eng als je zou denken.
Remmen op een baanfiets
Je kunt dus nauwelijks remmen op een baanfiets behalve dan naar boven sturen de hoogte in en je benen een klein beetje langzamer laten draaien. Je hebt voor de rest niets en alhoewel dat op het eerste gezicht gek is, is het eigenlijk ideaal want je fietst allemaal in dezelfde richting en erg van snelheid veranderen kan niet in korte tijd dus waarvoor moet je dan remmen? Nergens voor dus, prima! Let er wel op dat je altijd naar boven kunt sturen want als je een gat dicht moet rijden moet je niet links van het wiel van je voorganger komen want dan heb je dus niet die remmogelijkheid. Uitwijken naar binnen is lastig en zal je geen snelheidsverlies opleveren, link dus.
Lijnen op de baan
Je ziet dus heel wat lijnen op de baan en die wil je kennen voordat je start:
Betekenis van de zones en hulplijnen, van binnen naar buiten:
A. Safety zone/ veiligheidszone
Dat is de brede vlakke betonnen strook, binnen de houten baan.
B. Zogenaamde Cote d’Azur: Brede blauwe lijn van houten latjes
Deze is er om in / uit te voegen en uit te kunnen wijken. Hier blijft je niet rijden
C. Zwart: de meetlijn
In de piste is deze precies 200 meter. Tijdens bv een tijdrit of achtervolging mag de renner niet onder de zwarte lijn rijden.
D. Rood: lijn van langzame grote groep. Als er op de rode lijn gereden wordt mag er niet binnendoor ingehaald worden.
E. Blauwe lijn: Stayerslijn, doorgaans de snellere rijders.
Veiligheid
Controleer je spullen: Voordat je van huis gaat: helm, handschoenen, bril en wielrenschoenen. Zorg
voor goede schoenplaatjes! Versleten schoenplaatjes verhogen het risico dat je uit een pedaal schiet en op een doortrap baanfiets plaats je je voet niet makkelijk terug.
Voordat je de baan opgaat:
- Altijd met twee handen aan het stuur en onder in de beugel
- Blijf zitten op het zadel
Dit lijkt makkelijk maar is de meest gemaakte fout. Op de weg ben je waarschijnlijk gewend om tijdens het gaan zitten heel even je benen stil te houden. Op de baan vlieg je snel over je stuur heen. Blijf druk houden op je pedalen. Na een sprintje ben je op de weg gewend je benen stil te houden. Op de baan is dat link.
Regels
Als je stuk zit en je wilt bv naar binnen dan doe je dit als volgt:
- Kijk eerst over je schouder om te checken of het vrij is
- Vrij: Geef een seintje met je elleboog naar de zijkant
- Niet vrij: Rijd even door en kijk opnieuw
- Pas dan kun je de baan uit of als je al in de baan bent van je lijn af
- Beweeg dus vooral voorzichtig van links naar rechts en andersom
Gewoon gaan!
Het baanwielrennen is dus prima te doen als je je aan de regels houdt. Zo moet je altijd naar boven toe uitsturen en aangeven wat je doet. Daarnaast blijf je denken aan je benen en leef je je lekker uit op de baan.
Sale racefiets spullen
Profiteer van korting bij racefiets webwinkels met hun actuele sale aanbiedingen!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Sale aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Sale pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Tip: zoek ook speciaal in deze webwinkels op 'sale', 'aanbieding' en 'uitverkoop' in hun zoekvenster, meestal staat er nog wel een aanbieding verstopt die je zo vindt 😉 Natuurlijk zijn er nog veel meer webshops met mooie fietsaanbiedingen waar je nu van kunt profiteren. Dit zijn de sale aanbiedingen van de andere fiets-webwinkels!
Technische info
Shimano is hofleverancier voor bijna alle fietsmerken. Meer technische info over hen zie je op www.shimano.com of van de topuitvoering Dura Ace op www.duraace.com en op Wikipedia.