De Garmin Edge is de beste in de markt, maar er is met de 840, 540, 1050, oudere 1040 en andere modellen behoorlijk wat keuze. Wat is de beste Garmin bij het fietsen voor jou? Je hebt deze modellen fietsnavigatie in de Garmin Edge serie. We nemen ze stuk voor stuk hier door.
Beste Garmin Edge
De Beste Garmin Edge is favoriet bij wielerfanaten en mtb’ers, omdat ze makkelijk werken, veel registreren en super simpel te bedienen zijn. Bekijk de beste Garmin Edge prijs
De winnaar
- Beste navigatie
- Geavanceerde functies zoals SPO2
- VO2 max
- Hersteladvies
- Touch
- Kostbaar
Onze Conclusie
Meer en meer
Dit nieuwe model heeft een veel betere performance in route/navigatie weergave, en geeft daarbovenop direct weer wat de afstand en elevatie van elke klim is. Hij heeft ook een grote hoeveelheid aan mountainbike specifieke apps, zoals een hele database aan Trailforks maps. Dus hij heeft wat voor elk fietstype!
Meest verkochte Garmin Edge
De 840 is de meest gekozen Garmin Edge. Hij is nog (ahum..) redelijk betaalbaar en heeft een erg fraai fiets dashboard. Hierin staat echt alles wat een verwende fietser wilt zien tijdens zijn rit. Ik wil je hem je in deze video graag laten zien naast de duurdere 1040:
Modellen
Dit zijn de modellen van de Garmin Edge serie:
Praktijktest
NB: hier zijn we onderweg van Italië naar Nederland en iedereen rijdt met een Garmin Edge. We reden toen nagenoeg allemaal met een Garmin Edge model
Garmin
Garmin heeft een serie voor bij het sporten. Of het nu gaat om het zien van de afstand en snelheid bij het lopen of om het checken van de hartslag met een bluetooth hartslagmeter en trapfrequentie tijdens het fietsen. De informatie die de Edge je geeft helpt je in beide gevallen met trainen en beter worden in de sport die je beoefend. De Garmin Edges zijn makkelijk te bedienen en hebben leuke en handige functies.
Prijs
Laten we eerst even over de prijs praten van de Garmin fietscomputers. De 1050 kost bijna 800 euro en dat is niet niks. Sterker nog: voor 800 euro kun je op Marktplaats een tweedehands carbon racefiets met Ultegra Di2 kopen (als je goed zoekt). Moet je dan zo’n bedrag betalen voor een Edge? Nee, als je het budget niet hebt. Ja, als je echt het beste van het beste wilt. Zo simpel is het eigenlijk. Natuurlijk kun je met een Garmin 540 echt wel prima rijden en navigeren maar als je echt het neusje van de zalm wilt, dan kost het helaas veel geld. Ik nam hem bijvoorbeeld mee naar Mallorca om alleen wat ritten te rijden. Mijn cadansmeter en vermogensmeter liet ik thuis maar het navigeren op zo’n groot kleurenscherm is gewoon heerlijk.
Dan zie je andere mensen ’tobben’ met hun iPhone op hun stuur (of gevaarlijk in hun hand in de afdaling) dat dit soort dingen voor mij bevestigen dat een goed apparaat het leven echt makkelijker en leuker maken. En jezelf verwennen is toch niet zo erg 😉 Overigens heb je de Edge al onder de 200 euro met de Garmin 130 Plus. Die 130 Plus is ook prima maar mist wel een hoop features die je bij de duurdere er wel bij krijgt.
Hier zie je kort de verschillen in grootte tussen de Garmin fietsnavigaties:
Review
Laten we de overige modellen eens meer gedetailleerd gaan bekijken en we beginnen met de Edge-modellen.
Garmin Edge 1050
De Garmin 1050 is de nieuwste, beste en helaas dus ook duurste met bijna 800 euro. Deze nieuwe Edge 1050 versie heeft een verbeterd touchscreen display, de mogelijkheid voor Garmin Pay contactloze betalingen, weer iets betere navigatie dan de voorganger 1040, mooie Group ride functie en een vernieuwde en vervangbare kwartslagmontage voor eenvoudige installatie.
Hij heeft fijne gratis navigatie kaarten, beste trainingshulp en een zichtbare Group ride/ Livetrack voor je vrienden en fietsmaten. Deze touch functie fietsnavigatie kost dus helaas wel een flinke duit maar je houdt echt niets meer te wensen over 🙂
- De allerbeste Edge met de meeste functies
- De nieuwste
- Betere navigatie (vooral als je fout rijdt kom je weer makkelijker op je route)
- Duur
Meer weten over dit apparaat?
» Garmin 1050 Test
» prijs
Garmin Edge 1040
De Garmin 1040 is dus de voorganger van die 1050. Nog steeds is het geen budgetpakker maar hij heeft dan wel de mogelijkheid van een Solar versie (die dan weer een stuk duurder is dan de normale).
Hij heeft ook prima navigatie, een lange accuduur en fijne gratis navigatie kaarten. De Solar versie laadt vanzelf bij en de accu is ook al beter dan de voorganger.
- Iets goedkoper dan de 1050
- Lekker groot scherm met touch functie
- Veel trainingsfuncties
- Niet meer de nieuwste
Meer weten over dit apparaat?
» Garmin 1040 Test
» prijs
Garmin Edge 540
De Garmin 540 lijkt veel op de 840 maar hij heeft geen touch en is 100 euro goedkoper. De interface van de nieuwe Edge-serie waarde de 540 deel van uitmaakt is echter meer geschikt voor touch en dus deze 540 wat minder makkelijk te bedienen.
Wij kiezen daarom de 840 uit als slimmere keuze. Nog steeds is de 540 een heel goed apparaat en als budget een probleem is voor de 840 dan kun je dus voor 100 euro minder de 540 kopen.
- 100 Euro goedkoper dan de 840
- Dezelfde functies als de 840 (op een paar na)
- Zonder touch is hij minder makkelijk te bedienen
Meer weten over dit apparaat?
» Garmin 540 Test
» prijs
Garmin Edge 130 Plus
De Garmin 130 Plus is beter dan de oude 130 en bijna net zo ‘goedkoop’. Ten opzichte van de Edge 130 is de nieuwe Edge 130 Plus uitgebreid met een aantal gave functies en verbeterde Bread Crumb navigatie.
- Beter dan de oude 130
- Goedkoop (voor een Garmin dan)
- Super fijn compact
- Geen fancy touch kleurenscherm
Meer weten over dit apparaat?
» Garmin 130 Plus Test
» prijs
Garmin Extended Display Mode
Met de 1040 introduceerde Garmin de zogenaamde ‘Garmin Extended Display Mode’. Dat wil zoveel zeggen dat je de Garmin horloge-info kunt zien op je fietsnavigatie. Hier zie je hoe het scherm van een Garmin 955 wordt gedeeld op de Garmin 1040 fietscomputer:
Op de 1040 zit de super handige ClimbPro functie:
De Edge serie samengevat
De 1040 is erg goed maar heeft wel een nadeel: hij is te groot. Veel wielrenners hadden hem wel maar het lompe uiterlijk ging steeds meer storen. De 840 is ietsje kleiner en daarmee mooier en kon eigenlijk ook heel veel op een iets kleiner schermpje. De 540 lijkt op die 840 maar heeft geen touch en dat is wel een dealbreaker voor veel fietsers. Als je op ditzelfde niveau kijkt naar een compatible hartslagmeter (voor het verzenden/ transmitten) van je hartslag, kijk dan naar de Garmin Forerunner 965 hartslagmeter).
In deze video met de Edge 540 zie je hoe het meer betaalbare model eruit ziet en vergelijk ik hem met zijn voorganger.
Geavanceerde functies
Het mooie van Garmin toestellen is dat ze ook soms geavanceerde functies hebben zoals VO2 meting en stress score berekening.
Stress score
Hij heeft ook een stress score. Deze geeft aan hoe erg gestrest je bent. Dit wil je weten omdat je vaak beter presteert als je een lage stress score hebt. Het meten klinkt simpel en dat is het volgens de test eigenlijk ook. Je moet feitelijk een paar minuten stil staan terwijl je hartslag wordt gemeten. Daaruit wordt je persoonlijke stress score van dat moment opgemaakt en dat kan dus van hoog (erg gestrest) tot laag (relaxed) zijn. Wat is Stressrelief? Een terechte vraag en ik had er niet in geloofd als ik niet zag dat Judith er profijt van heeft op haar Fitbit. Iedere avond voor het slapen doet ze het korte stressrelief programma. Geloof me: ze doet niet aan zweverige blabla en is kritisch op van alles en nog wat. Kortom: het helpt haar rustiger te worden. Minder stress Hij is in staat om je stressniveau terug te brengen. De fitnesstracker merkt op wanneer je hartslag omhoog gaat, zonder dat je aan het bewegen bent. Mocht dit het geval zijn dan kan het apparaat ademhalingsoefeningen voorstellen om de stress te verlagen. De app kan vervolgens bijhouden wanneer je veel stress ervaart, zodat je mogelijk wat kunt veranderen aan de patronen in je leven. VO2 max Tegenwoordig kunnen steeds meer apparaten je VO2 max meten. Deze VO2max is een indicatie van je fysieke conditieniveau en die wil je dus verbeteren. Dit is niet zo nauwkeurig als een ziekenhuis meting maar geeft wel een behoorlijk nauwkeurige indicatie van je huidige staat van conditie. Vervolgens kun je daarmee je conditie niveau gaan bijhouden tijdens je trainingen. Zuurstof opname Normaal gesproken wordt je VO2 max gemeten met een zuurstofmaskertje. De VO2max wordt namelijk normaal gesproken bepaald door bij langdurige en oplopende intensieve inspanning de zuurstofinname en ook de uitstoot te meten. Dit doe je bijvoorbeeld op een fietstrainer tijdens een sport medische keuring of elders in een medisch centrum. Deze VO2max is dan bereikt als de hoeveelheid opgenomen zuurstof niet meer stijgt, ondanks een toenemende inspanning. Als je dit overigens ooit hebt gedaan weet je ook dat dit heftig is ;-). Hoger is beter Hoe fitter je bent hoe hoger je VO2max, dat zit achter deze functie. Dus hoe meer zuurstof je uit de lucht haalt hoe beter het is want dit wil je zo veel mogelijk opnemen per minuut.Duurtest
Update na langer gebruik: Inmiddels rijd ik al lang met allerlei Edge modellen en in die tijd heb ik mooie fietsritten gedaan. Overigens rijden ook de meeste fietsmaten met een Edge. Onder andere tijdens de tocht van Italië naar Nederland die we reden.
Het gebruik van de nieuwe 540 en 840 gaat boven verwachting makkelijk en intuïtief. Ik kan niet anders zeggen dat de schok van de hoge prijs dan volledig vergeten is. Vooral het makkelijk doorklikken van alle functies en de nauwkeurige gegevens tijdens en erna vind ik heel fijn. De accu gaat ook lang genoeg mee zodat ik hem max 1 keer per week hoef op te laden bij een rit of 4 per week.
Hardcore fietsstatistieken
Het mooiste van de Garmin Edge fietscomputers zijn de zogenaamde Cyclingdynamics.
Deze Cyclingdynamics zijn erg gaaf en uitgebreid. Je wordt hier ook echt beter van als je er rekening mee gaat houden. Dit zit op de 540, 840 en 1040 Laten we er verder op ingaan hieronder.
Geavanceerde functies
Met geavanceerde cyclingdynamics zoals VO2max, FTP, recoverytime krijg je echt grondige fietsdata. Welke functies krijg je precies?- VO2max meten, de VO2max is een indicatie van je fysieke conditieniveau en die wil je dus verbeteren. Je moet hiervoor de hartslagmeterband dragen
- Race voorspeller (ofwel een race predictor), een voorspelling van je eindtijp van de fietsrace. Dit is op basis van je VO2max en je profiel instellingen, dit hoeft geen waarheid te zijn want is afhankelijk van daadwerkelijke training etc
- Herstel advies (zogenaamde recovery advisor), deze schat in wanneer je toe bent aan je nieuwe training
- Herstel update na 10 minuten sporten (zogenaamde recovery check), Je ziet dus hoe goed je bent hersteld van de vorige fietstraining
- Train effect (trainingload in het Engels), Dit geeft aan hoe het trainings effect was van de vorige training voor je lichaam bij het fietsen
Cadans
De optie cadans meet het aantal omwentelingen die je maakt. En dat is bij fietsen het aantal maal dat je pedalen rond gaan per minuut. Froome traint hier bijvoorbeeld extreem op. Ik ben hier de laatste jaren meer op aan het trainen omdat ik denk dat je daar wat sneller door fietst en wat minder snel moe wordt. Nu gaan we verder met deze geavanceerde functies en wat je eraan hebt.VO2 max
Hoe fitter je bent hoe hoger je VO2max, dat zit achter deze functie. Dus hoe meer zuurstof je uit de lucht haalt hoe beter het is want dit wil je zo veel mogelijk opnemen per minuut. Kijk voor meer info over mijn zoektocht naar mijn hartslag op de Galibier en Mont Ventoux en marathons van Amsterdam en New York.Kritisch
Hierbij ben ik echter kritisch want ik kan niet beoordelen of deze functie nauwkeurig is. Normaal gesproken wordt de VO2 max gemeten met een zuurstofmaskertje op een fietstrainer. De VO2max wordt namelijk normaal gesproken bepaald door bij langdurige en oplopende intensieve inspanning de zuurstofinname en ook de uitstoot te meten. De VO2max is dan bereikt als de hoeveelheid opgenomen zuurstof niet meer stijgt, ondanks een toenemende inspanning. Als je dit ooit hebt gedaan weet je ook dat dit heftig is ;-).Betrouwbaarheid van de meting
Vroeger kon een Polar dit ook en die was redelijk nauwkeurig. Toch ben ik hierin wat ouderwets en de betrouwbaarst meting vindt in mijn ogen plaats op een loopband of een fiets op een Tacx in een Sport Medisch centrum.Race voorspeller
Met de functies die hierboven staan kan het horloge je eindtijd voorspellen en dat is mooi.Herstel advies
Dit herstel advies/ recovery time advisor helpt je om te voorspellen hoeveel tijd je nodig hebt om te herstellen van een fietsrit.Herstel update
Als je weer daarna gaat fietsen (of een andere sport doen) geeft hij ook nog eens aan of het slim is door te checken of je wel echt weer fit bent om te gaan sporten....Klinkt handig maar als hij me nog niet fit genoeg vindt, denk ik niet dat ik zal omdraaien (ahum....)Train effect
Dit train effect ET/ Trainingload geeft aan hoe goed je hebt getraind en wat het nut was van de training. Dit geeft het horloge aan met een cijfer tussen 1 en 5. In deze tabel zie je wat het betekend. Training effect tabel:Train effect
Je kunt ook de 7 dagen trainingload bekijken als je genoeg informatie uit de trainingen hebt verzameld met gebruik van de borstband. Dit vertelt je met behulp van de gekwantificeerde belasting van je laatste trainingen (zowel fietsen, hardlopen als andere sporten) of er sprake is van over- of onder training. Populair noemen we dat of je onder- of overtraind bent. Daarnaast kun je op je telefoon in de Garmin Connect app nog meer trainingseffecten en trainingslast statistieken zien. Dit staat onder het kopje Prestaties en is echt mooi om mee te gaan werken. Hierdoor wordt je namelijk echt beter als je met die informatie de juiste trainingen gaat doen.FTP
Hiernaast kun je ook kijken naar de FTP bij het wielrennen. FTP betekent Functional Threshold Power en is het maximale vermogen of wattage dat je 60 minuten vol kunt houden. Dit noemen we ook wel je Anaerobe Drempel Vermogen. Dat is het vermogen in watt of W/kg dat jij 60 minuten vol kunt houden. Je kunt jouw eigen FTP zelf bepalen met deze Garmin Edge.Wat heb je aan die FTP?
Fiets je harder dan je drempelvermogen? Dan kun je dat niet die volle 60 minuten volhouden. Ga je langzamer? Dan houd je het wel die 60 minuten vol. Dat uur mag je trouwens wel vrij ruim nemen. Soms is je FTP een stukje korter of langer vol te houden merk ik.Wattage per kilo gewicht
Als je dit wilt vergelijken met anderen of jezelf op verschillende momenten moet je je gewicht gaan meenemen hierin. Je kunt dan jouw wattage omrekenen naar een wattage per kilo lichaamsgewicht en dan wordt het nog interessanter. Dit zie je ook veel bij profs. Die wattage per kilo waarde geeft nog beter aan hoe sterk je bent dan alleen je totale vermogen.Drempelvermogen
FTP wordt dus het drempelvermogen genoemd. Wanneer je namelijk met meer vermogen fietst maakt je lichaam meer lactaat aan dan het af kan breken. Het lactaat stapelt zich dus op in je spieren en ze zullen dus steeds meer 'pijn' gaan doen. Op het moment dat je meer lactaat aanmaakt dan je af kan breken, dan ben je de drempel overgegaan. Zo simpel werkt het eigenlijk. De enige manier om dan van het overtollige lactaat af te komen is simpel langzamer gaan fietsen. Dan produceer je veel minder lactaat. Je lichaam krijgt dan de kans het overtollige lactaat af te voeren zodat het weer beter gaat.De korrel zout
Een vermogensmeter op de fiets maakt deze meting een stuk betrouwbaarder. Maar voor een echt 100% goede FTP test ga je het liefst naar een indoor medisch trainingscentrum. Dit is mijn korreltje zout die ik mee wil geven 😉 Al met al zijn deze specifieke functies wel erg mooi die je in deze Garmin Edge krijgt.Het tracken van andere rijders
Je kunt mensen uit je contacten makkelijker volgen met group tracking. Dit kan voor verschillende sporten, namelijk hardlopen en fietsen of sporters die dat beiden doen. Bekijk hier de tracking:
Group tracking Met group tracking kun je makkelijk wielrenners volgen via je device. Dat is makkelijk voor 2 doelgroepen. Als eerste is het handig voor de thuisblijvers die zich zorgen maken over waar je bent en hoe het gaat. Via de group tracking functionaliteit ziet men van afstand waar je bent en wat je gegevens zijn. Als je stil staat voor lange tijd kan het betekenen dat er iets aan de hand is. Ook kan men zien of je in slecht weer zit of als je te ver weg bent als het donker dreigt te worden. Elkaar volgen Het andere voordeel is voor je mede-fietsers. Fietsers in het peleton waarmee je vertrokken bent kunnen aan de andere kant ook jou zien. Zo is het makkelijk om elkaar op te sporen als je samen een lange tocht gestart bent. Stel dat je samen in de Alpen gaat fietsen maar elkaar verliest in een beklimmen van een Galibier of Madeleine? Veiligheid is meer genieten Dan ben je zomaar een uur of langer alleen aan het fietsen zonder dat je weet waar je fietsmaat of fietsmaatjes zijn. Dan is het fijn om te zien op je device waar ze zijn en hoe het gaat. Ik zeg: makkelijke en vooral veilige functie die het aanraden waard is! Kritisch? O ja, voor de critici: natuurlijk heb je dit 'niet nodig' want 'dit was vroeger ook niet nodig'. Voor die mensen en alle andere fietsers die twijfelen kan ik alleen maar zeggen: als er een 5% kans is dat je dit 1 keer in je leven nodig zou hebben in een noodsituatie dan is het de investering meer dan waard geweest. Als geen ander weet ik hoe snel een mooie zonnige fietsrit in de bergen kan omslaan naar een helse tocht in noodweer en als het dan ook nog eens laat dreigt te gaan worden, ben je toch behoorlijk hulpeloos op je snelle carbon racertje...Accu
Batterij saving mode is handig om je accutijd te verlengen van je Edge. Dit helpt om de accu beter te houden om je ronde wel geheel op te nemen.
Mijn accu test
In deze video met de Edge zie je hoe goed de accu van deze bijvoorbeeld is. In mijn mooie fietstocht van zo’n 12 uur en 300+ kilometer hield de accu van de oudere Garmin zich meer dan prima!
Hier zie je de Garmin topmodellen (840 vs 1040, beide Solar) en op de achtergrond mijn gravelfiets
En hier zie je ze van dichterbij:
Het verschil in gewicht tussen de 840 Solar (90 gram) en de 1040 Solar (133 gram) wilde ik natuurlijk ook nog even controleren voor je:
Hartslag weergave
Om je hartslag te tonen op het scherm van de Edge modellen hoef je niet meer per se een hartslagmeterband om. Je kunt op de meeste nieuwe Garmin Edge modellen, zoals deze 520 en 820, de hartslag meten met ANT+ via een moderne Garmin Forerunner hardloophorloge zoals de 735XT.
Monteren
De Edge serie van Garmin is makkelijk te monteren op elk stuur of stuurpen. Dit komt doordat ze worden vastgezet met elastiekjes. Deze elastiekjes kunnen makkelijk om elk stuur, omdat ze rekbaar zijn. Dus een plat stuur of een hoekige stuurpen zullen geen probleem zijn.
Out-front-mount
Ook is er de mogelijkheid een out-front-mount op je fiets te maken. Dit houdt in dat de houder van de fietscomputer niet meer op het stuur of op de stuurpen zit, maar voor het stuur hangt. Sommige mensen vinden dit fijner, omdat ze zo meer voor zich uit kunnen kijken in plaats van naar onder. Zo hebben ze meer zicht op de weg. Met sommige-out-front-mounts is het mogelijk om er bijvoorbeeld een bel, lamp, een Go Pro of andere action camera onder te monteren. Deze hangt dan mooi laag en zo kun je mooie filmpjes maken. Ook zit er dan niet te veel op je stuur wat ik in ieder geval prettiger vind.
Koppelen
De Edges van Garmin zijn vaak te koppelen aan andere producten van Garmin, zoals bijvoorbeeld de fietsradar. Deze fietsradar geeft aan of een auto jou van achter nadert, zodat je daarop bedacht bent. De fietsradar laat ook aan de auto achter je weten dat jij daar fietst en hoe dichterbij de auto komt hoe feller de lamp van de radar gaat schijnen. Ook zijn de Edge modellen te koppelen aan Strava en andere fiets apps. Zo is jouw rijdinformatie makkelijk in te zien, te analyseren en te delen met wie je maar wilt. En natuurlijk zijn er ook verschillende censoren te koppelen aan de fietscomputers van Garmin zodat je extra veilig aan het verkeer kunt deelnemen.
De Garmin is het beste fiets dashboard op een fiets GPS voor op je stuur die je voor je neus kunt krijgen op 1 scherm. Hierin staat echt alles wat een nogal verwende (ahum..) fietser wilt zien tijdens zijn rit:
De Garmin Edge serie is mooi met een model voor de beginnende fietser tot de veeleisende en navigerende pro rijder!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Garmin Edge is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: