De Garmin Fenix 8 is een high-end multisport smartwatch die zich richt op zowel professionele atleten als outdoorliefhebbers. De Fenix-serie van Garmin staat bekend om zijn robuuste ontwerp, uitgebreide functionaliteit en lange batterijduur. De Fenix 8 bouwt hierop voort met een aantal indrukwekkende verbeteringen en nieuwe functies zoals duikfuncties, voicenotes, betere gen 5 hartslagmeting en Amoled scherm. Je ziet hier de afmetingen en prijzen
Video Review Fenix 8
Hier in de video laat ik de Fenix 8 aan je zien en je ziet er ook de Enduro 3 en 965 naast. Als laatste zie je ook de blauwe Polar Vantage V3 ter vergelijking:
Mijn mening over de Fenix 8
Ik vind hem gaaf maar duur. Nadat het slikken over is, snap je wel dat dit het paradepaardje van Garmin is. Ik ging afgelopen jaar hiken in Noorwegen met slaapzak en in de vorst overnachten (navigatie en lamp nodig), 10 marathons rennen her en der (lange accuduur nodig, voicenote functie en muziek voor onderweg) en deed een Ironman (nog langere accuduur nodig). Daarvoor is het in mijn ogen de beste overal keuze. Voor puur hardlopers zou ik eerder een 265 of 965 kiezen omdat ze lichter zijn en supergoede runningstatiestieken hebben, maar als je meer sport en outdoor allrounder bent en het beste wilt, dan is deze Fenix 8 jouw keuze!
Overigens krijg je nu de Fenix 8 er is met de ‘verouderde Garmin Fenix 7 steeds betere deals.
Voordat we verdergaan is het goed om de verschillende schrijfwijzen van dit type te nomen, officieel is het fēnix maar bijna iedereen schrijft: Fenix, dus wij gebruiken ook Fenix. Naast de Fenix 8 heeft Garmin de goedkopere Fenix E en de Enduro 3 uitgebracht die we ook testen en dat is echt de accu-koning vind ik. Ik ken ook geen Polar, Wahoo of ander merk die zo’n lange accu tijd heeft.
De Voicenote Functie
De Fenix 8 heeft de go-to functie die ik al jaren vraag: namelijk Voicenote. Ik kan mijn ideeën inspreken op de Fenix 8. Dat is geweldig. Ook al kan ik ze niet makkelijk exporteren naar Google of mijn agenda ofzo, het feit dat deze functie erop zit is geweldig. Nu stop ik regelmatig om iets op te schrijven of spreek ik het in in mijn telefoon.
Mijn telefoon kan ik nu makkelijker thuislaten… ware het niet dat de Fenix 8 geen cellular is. Er is dus geen mogelijkheid om te bellen/communiceren zonder dat je je telefoon bij je hebt. Dat is een nadeel ten opzichte van anderen die dat wel hebben (Apple Watch en Samsung Watch 7 etc.).
Functies van het Garmin Fenix 8 sporthorloge
- Display: AMOLED, helder en goed afleesbaar in zonlicht of (goedkoper) MIP – Transflective memory-in-pixel scherm.
- Saffierglas: Krasbestendig saffierglas voor extra duurzaamheid (robuust en krasbestendig).
- Always-on display: Altijd zichtbaar display, ideaal voor gebruik in direct zonlicht.
- Ingebouwde zaklamp: Verschillende lichtopties, inclusief een rood veiligheidslicht voor gebruik in het donker.
- Voicenote functie: Voor het inspreken van ideeën. YES, de superfunctie die ik veel gebruik.
- Ingebouwde speaker en microfoon: Mogelijkheid om geluiden af te spelen en spraakopdrachten te geven.
- Heuvelscore: Meet je vermogen bij het hardlopen op hellingen.
- Uithoudingsvermogen score: Analyseert hoe je trainingen je uithoudingsvermogen beïnvloeden.
- Jet Lag adviseur: Helpt de effecten van een jetlag na een vlucht te minimaliseren.
- Gen 5 hartslagmeting: Verbeterde optische hartslagmeting, inclusief onderwatermeting en stressniveau-bepaling.
- Pulse Ox Sensor: Meet de zuurstofverzadiging in je bloed, nuttig op grote hoogtes.
- PacePro: Helpt je hardloopdoelen te bereiken door rekening te houden met de hellingsgraad.
- Waterbestendig tot 10 ATM: Geschikt voor zwemmen en snorkelen, incl melding als je te diep gaat (voor dieper moet je een Descent 3 kopen)
- Rode shift modus: Past de displaykleuren aan voor beter zicht in donkere omstandigheden en bevordering van de slaapcyclus.
- Multi-GNSS functies: Ondersteuning voor meerdere satellietnetwerken (GPS, GLONASS, Galileo) voor nauwkeurige tracking.
- Garmin Coach: Aangepaste trainingsschema’s voor verschillende afstanden zoals 5k, 10k en marathons.
- Wedstrijd voorspeller: Voorspelt je tempo voor 5k, 10k, halve en hele marathons.
- ABC sensoren: Bevat een kompas, gyroscoop, hoogtemeter en barometer voor navigatie en weersomstandigheden.
- Expeditiemodus: Energiebesparende GPS-modus voor langere batterijduur (tot 14 dagen in smartwatch-modus) tijdens expedities.
- Solar/ zonne-oplaadmodel: voor extra batterijondersteuning.
- Power Manager: Beheer de batterijduur door instellingen en sensoren aan te passen.
- Skikaarten en Topografische kaarten: Ondersteuning voor navigatie in skigebieden en topografische kaarten.
- Prestatiemetingen: Inzicht in trainingsgegevens zoals VO2 Max, hersteladvies en meer.
- Visuele Populariteit: Heat Map om prestatiegegevens op kaarten te tonen.
- Vooraf geladen sport-apps: Ondersteuning voor activiteiten zoals trailrunning, zwemmen, fietsen, skiën en meer.
- Golfbanen: Toegang tot kaarten van meer dan 41.000 golfbanen wereldwijd, inclusief virtuele caddy-functie.
- ClimbPro: Geeft real-time informatie over beklimmingen tijdens je activiteit.
- Round-Trip Routing: Automatische routesuggesties voor hardlopen en fietsen.
- Afslag-voor-afslag navigatie: Geeft aan wanneer je moet afslaan om de juiste route te volgen.
- Veiligheids- en trackingfuncties: Real-time locatie delen en ongevallendetectie voor extra veiligheid.
- Body Batterij energiemonitor: Houdt je energieniveau bij en geeft aan wanneer je moet rusten of actief kunt zijn.
- HIIT Workouts: Ondersteuning voor intervaltrainingen met hoge intensiteit zoals AMRAP, EMOM en Tabata.
- Muziekapps: Opslag voor maximaal 2000 nummers en compatibiliteit met streamingdiensten zoals Spotify.
- Smartphone-meldingen: Ontvang meldingen van inkomende oproepen, berichten en apps direct op je horloge.
- Garmin Pay: Contactloos betalen direct vanaf je smartwatch.
- Connect IQ app: Personaliseer je smartwatch met wijzerplaten, apps en widgets.
- Connect app: Gedetailleerd inzicht in al je activiteiten en voortgang via de Garmin Connect-app.
Amoled vs MIP
Je weet vast al dat Amoled een heel fel mooi scherm is, zoals veel tv’s en telefoons hebben. MIP is de tegenhanger, het is wat doffer en gebruikt het omgevingslicht en zonlicht als lichtbron. De oude Fenix maakte altijd gebruik van MIP en de EPIX serie van Amoled. Dit was direct ook het enige verschil tussen beide horloges. Nu de Fenix zelf al te koop is in Amoled, is de EPIX overbodig en daarom is Garmin daar nu ook mee gestopt.
3 Afmetingen
Wat ik mooi vind aan de Fenix 8, is dat de basis in principe altijd een Amoled-scherm is. De groottes 47 en 51 mm zijn dus te krijgen in MIP en alledrie de maten in Amoled. De 51 mm versie heeft om heel precies te zijn een afmeting van 51 x 51 x 14,1 mm en beschikt over een 1,4-inch (51 mm) display. Deze 47 mm versie past prima onder mijn nauw aansluitende hardloopjack trouwens. Hier op strand aan zee is het heerlijk om de Fenix 8 eens goed te testen!
Dit zijn de afmetingen en versies van de Fenix 8:
Vergelijking en afmetingen en versies van de Fenix 8 horloges
Model | Kastgrootte | Displaygrootte | Displaytype |
---|---|---|---|
Fēnix 8 AMOLED | 43mm 47mm 51mm |
1.2″ 1.4″ 1.4″ |
AMOLED |
Fēnix 8 Solar | 47mm 51mm |
1.3″ 1.4″ |
Transflective memory-in-pixel (MIP) |
Fēnix E | 47mm | 1.3″ | AMOLED |
Kleinste 43 mm alleen in MIP
De kleinste Fenix 8 (de 43 mm) kan dus alleen met een Amoled-scherm worden gekocht. Dit is omdat het horloge te klein is voor de benodigde extra dikte. Dat is jammer voor mensen met een smallere pols die een lange accutijd willen. Veel dames zijn fan van die kleinste maat en het is dus jammer dat zij zijn gebonden aan of een Amoled-scherm of de aankoop van een groter (en duurder) horloge.
Solar versie
Nog steeds kun je de Solar versie kiezen voor als je dagen op avontuur bent zonder de mogelijkheid (of zin) om op te laden en dat is precies iets voor mij 🙂 Ik wil bezig zijn met outdoor/ sporten en leuke dingen doen zonder kabeltjes en gedoe. Plus daarna wil ik in Strava 1 doorgaande activiteit en niet (zoals je veel leest) ‘accu leeg’ ofzo erbij te hoeven schrijven! De Fenix-horloges tot nu voorzien waren van energiezuinige, maar weinig kleurrijke mip-schermen, terwijl de Epix-serie alleen over amoled-schermen beschikte.
Garmin voegt deze twee modelseries nu samen en biedt bij de Fenix 8 de keuze uit twee varianten: de Fenix 8 Solar en de Fenix 8 Amoled. De Solar heeft een mip-scherm in combinatie met ‘solar glass’, waarmee het horloge kan worden opgeladen met zonlicht. Dit model komt beschikbaar in 47 en 51mm. Deze Solar-versies zijn in alle gevallen voorzien van een titanium behuizing en het stevige ‘sapphire power glass’.
Accu
De batterijduur is indrukwekkend, met een gebruiksduur van maximaal 29 dagen in smartwatch-modus en tot 84 uur bij gebruik van GPS. Daarnaast biedt het horloge een opslagcapaciteit van 32 GB.
De introductie van een zonne-oplaadmodel (solar) biedt extra batterijondersteuning, wat vooral fijn is voor lange outdooractiviteiten.
Gebruikersinterface
De interface van de Fenix 8 is natuurlijk ook vernieuwd, waardoor je notificaties nu eenvoudig kunt bekijken door vanaf de wijzerplaat naar beneden te vegen. Daarnaast zijn de menu’s opnieuw vormgegeven, met nieuwe lettertypen en een groter aanbod aan achtergrondkleuren. Deze vernieuwde interface zoals je hieronder ziet is een stuk anders en intuïtiever.
Navigatie op Fenix 8
Garmin heeft de functionaliteit van de ingebouwde kaarten en navigatie verbeterd, waardoor het navigeren vanaf het horloge eenvoudiger is geworden, de zoekfunctie efficiënter werkt, en de dynamische round trip routing is toegevoegd. Met deze functie kan het horloge automatisch een route creëren op basis van de gewenste afstand en de route aanpassen als je ervan afwijkt, en dat is echt handig vind ik.
Dit is het scherm met het navigeren zoals je zag en aan de zijkant zie je dus dat oranje afdek klepje/ plaatje.
Daarnaast kunnen de horloges je automatisch terug naar het beginpunt leiden zodra je 40 procent van een work-out met een vooraf ingestelde afstand hebt voltooid. Hij kan mooi routes herberekenen en geeft de routes duidelijk aan zoals je hier ziet op de foto’s:
GPS Sensoren
De Fenix 8 zit boordevol geavanceerde sensoren en functies. Het horloge ondersteunt GPS, GLONASS en Galileo voor nauwkeurige locatiebepaling, en heeft een ingebouwde barometer, kompas en hoogtemeter.
Muziek op het horloge, zelfs met speaker
Als allerlaatste kan ik zeggen dat ik blij ben dat er nog steeds muziek op het horloge gezet kan worden (gebruik ik iedere marathon). Hij heeft opslag voor maximaal 2000 nummers en compatibiliteit met streamingdiensten zoals Spotify en Deezer. Deze interne muziekopslag en mogelijkheid om te luisteren via Bluetooth-oortjes. Want samen met bluetooth oortjes ren ik dus veel marathons en duurlopen. Wat is nieuw? De Fenix 8 kun je zelfs gebruiken met speaker zodat je muziek hoort zonder hoofdtelefoon!
Ik ben blij dat er nog steeds muziek op het horloge gezet kan worden. Ik gebruik het bij iedere marathon samen met bluetooth oortjes. Deze nieuwe Fenix 8 kun je zelfs gebruiken met een speaker, zodat je muziek hoort zonder hoofdtelefoon! Die zit onder het oranje plaatje.
Ontwerp en Bouwkwaliteit
De Fenix 8 blijft trouw aan de kenmerkende robuuste uitstraling van de Fenix-serie, met een stevige behuizing die bestand is tegen zware omstandigheden. De nieuwe toevoeging van een klepje aan de rechterzijde tussen de knopjes geeft de Fenix 8 een nog robuuster en ‘outdoorsy’ uiterlijk. Laten we eerlijk zijn: dat is gewoon een gaaf gezicht! Het horloge is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals roestvrij staal, titanium of DLC-gecoate behuizingen, afhankelijk van het model. Het scherm is beschermd met krasbestendig saffierglas en is waterdicht tot 10 ATM, wat betekent dat het geschikt is voor zwemmen en snorkelen.
Materialen
Het uiterlijk van de nieuwe Fenix 8-horloges wordt ook weer mooier. Het lijkt weliswaar sterk op dat van de voorgaande modellen, met nog altijd vijf bedieningsknoppen, een touchscreen en een stevige bezel rond het scherm, maar is nog net wat gaver. De Fenix 8 Amoled is er namelijk in een (saaie maar goedkope) Standard Edition met een RVS-bezel en Gorilla Glass, en een duurdere Sapphire Edition met titaniumbezel en saffierglas, en een speciale Exclusive Edition met een andere afwerking en metalen of lederen horlogebandjes. De Solar-versies zijn in alle gevallen voorzien van een titaniumbezel en ‘sapphire power glass’.
Duikfunctionaliteit
Eerder zaten duikfuncties alleen op de ‘echte’ duikhorloges van Garmin: de Descent 3 serie, maar nu zit het ook op de Fenix 8. Hiermee wil Garmin een alternatief bieden voor concurrerende horloges zoals de Apple Watch 9, Ultra 2, die in combinatie met de Oceanic+-app duiken tot 40 meter mogelijk maakt. Garmin stelt dat de nieuwe fēnix 8 beter geschikt is voor duiken vanwege de verbeterde waterdichte knoppen en ingebouwde functies zoals ‘no fly time’, ‘excessive ascent alert’, ’time to surface’, en ‘decompression alerts’.
In tegenstelling tot de Apple Watch Ultra 2 zijn deze functies echter standaard aanwezig en niet afhankelijk van apps of abonnementen van derden. Hoewel de fēnix 8 uitgebreide duikmogelijkheden biedt, blijft hij qua dieptebereik en geavanceerde duikfuncties wel achter bij Garmins Descent MK3-duikhorloge, dat tot 200 meter diepte geschikt is.
De Garmin heeft de horloges voorzien van ‘lekvrije’ knoppen, die ook bij bediening diep onder water helemaal waterdicht zijn en, volgens Garmin, ook na langere tijd gegarandeerd waterdicht blijven. De Fenix 8 is ook voorzien van sensor guards, waardoor de horloges waterdicht zijn tot 100m diepte en voor het eerst ook officieel geschikt zijn om mee te duiken tot 40m diepte. Garmin levert de horloges met nieuwe sportprofielen voor scubaduiken, freediven (voor de die-hards, want ik durf dat niet) en snorkelen, mijn sport!
Slimme Functies
Naast de sport- en gezondheidsfuncties biedt de Fenix 8 ook een aantal slimme functies. Het sporthorloge kan meldingen van je smartphone ontvangen, heeft ingebouwde muziekopslag en ondersteuning voor streamingdiensten zoals Spotify, en biedt contactloze betalingen via Garmin Pay. Toch mis ik de mogelijkheid om volledig zonder telefoon op pad te gaan. Er is geen mogelijkheid om te bellen/communiceren zonder dat je je telefoon bij je hebt, wat een nadeel is vergeleken met smartwatches van Apple en Samsung die wel cellular-opties bieden.
Hartslagsensoren
Daarnaast zal de Fenix 8 uitgerust zijn met de nieuwste Elevate 5 hartslagsensor, een upgrade ten opzichte van de vierde generatie sensor die in de Fenix 7 werd gebruikt. Deze nieuwe sensor belooft verbeterde meetnauwkeurigheid en biedt extra functies zoals huidtemperatuurbewaking. De sensoren op de achterzijde zijn dus de allernieuwste Garmin versie die nog nauwkeuriger de hartslag meet en meer kan bijhouden.
Test nauwkeurigheid hartslagmeting Fenix 8
Natuurlijk wilde ik testen hoe accuraat hij is. Daarvoor ging ik ermee hardlopen en fietsen. Dat is in mijn ogen de beste methode om te zien hoe de nieuwe 5e generatie hartslagsensor zich houdt van de Fenix 8 en betaalbaardere Enduro 3 (en tevens GPS) ten opzichte van de oudere 4e generatie hartslagsensor van de Garmin (965 horloge en 165 horloge) en ook nog versus de Polar Vantage V3. Dit hartslagverloop in de grafiek en de route op de kaart was behoorlijk gelijk ook tussen deze sporthorloges:
Garmin Fenix E
Je hebt wellicht ook gehoord dat tegelijk met de Fenix 8 ook een ‘simpelere’ Fenix E is uitgebracht. Deze Fenix E heeft een adviesprijs van 799,99 euro en mist een aantal zaken ten opzichte van de Fenix 8. Zo ontbreken de luidspreker, microfoon en zaklamp en de optie om ermee te duiken. Contactloos betalen met Garmin Pay en offline Spotify gebruiken kan wel.
Garmin Fenix E vs Fenix 8
Wat is nu precies het verschil van de Garmin Fenix E met de Fenix 8, vraag je je dan af. Dit 800 euro kostende horloge is alleen te koop in 47mm en heeft daarbij een kleiner 1,3″-amoledscherm dan de Fenix 8 47mm. De Fenix E is bovendien voorzien van een oudere Generatie 4-hartslagsensor (iets minder nauwkeurige hartslagmeting op de pols).
Zoals je las mist hij de ingebouwde microfoon en luidsprekers en moet hij het stellen zonder de duikfunctionaliteit en lekvrije knoppen. Hij mist ook de ingebouwde zaklamp en daarvan moet ik zeggen dat het geen ramp is, want in de praktijk gebruik ik die eigenlijk niet.
De Fenix E heeft ook geen multiband-gps, maar heeft wel ingebouwde kaarten, en ondersteunt Garmin Pay en offline muziek. Ook heeft de Fenix E de geüpdatete interface van de Fenix 8. Daarmee is de Fenix E gepositioneerd als iets eenvoudigere en goedkopere vervanger van de eerste Epix 2-horloges. Het is het simpele broertje van de Fenix 8. Hieronder zie je de Garmin Fenix 8 en Fenix E naast elkaar.
Conclusie Garmin Fenix 8
Wellicht het belangrijkste deel: de conclusie en natuurlijk grotendeels mijn conclusie. Niemand heeft echt een Fenix 8 ‘nodig’ in mijn ogen. Je kunt als fanatiek sporter prima uit de voeten met een Garmin 965 en als je wilt duiken is de Garmin Descent 3 nog altijd ietsje beter. Die beide horloges zijn echter een stuk minder stoer dan de Fenix 8 en ik kocht voorheen de Fenix altijd als eerste voor het uiterlijk en kwam er dan later achter dat ze ook enorm veel goede functies hadden. Het enige echte nadeel van de Fenix 8 vind ik nog altijd het gewicht en het gevoel van ‘een groot blok om mijn pols’. Daarvoor is er natuurlijk de keuze in 3 formaten maar de kleinste is gewoon te ielig in mijn ogen voor mijn pols en de middelste toont net iets te weinig info als je die 51 mm gewend bent. Het is dus kiezen uit ‘iets meer gewicht en grootte maar dan met een heerlijk groot Amoled scherm’ versus ’47 mm met iets minder in beeld/ kleinere info’.
Persoonlijk kies ik dan toch voor het grootste 51mm model met Amoled want dan heb ik het beste! En laten we eerlijk zijn: het extra gewicht valt nog wel mee. Samen met de interne muziekopslag (en zelfs speaker) is hij supercompleet! Je ziet hem hier
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Fenix 8 is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: