Fietsen is al jaren enorm populair. Er zijn in Nederlands zelfs meer fietsen aanwezig dan inwoners. Hier wordt iedere dag veel op gefietst, naar werk, naar school, recreatief of als sport. Naast dat buiten fietsen erg populair is, is ook binnen fietsen steeds populairder. Zo schaffen steeds meer mensen een indoor fiets of hometrainer aan. Tijdens het fietsen, zowel buiten als binnen, verbrand je calorieën. Maar hoeveel calorieën verbrand je nu eigenlijk tijdens het fietsen? En verbrand je nu juist meer calorieën door binnen te fietsen of door buiten te fietsen, of maakt dat helemaal niet zo veel uit? Om antwoord te krijgen op deze vragen kun je snel verder lezen. Bekijk de hometrainer prijs
Calorieën verbranden op de fiets
Fietsen is een zeer goede bezigheid om calorieën mee te kunnen verbranden. Tijdens het fietsen verbrand iedereen een ander aantal calorieën. Dit verschil heeft te maken met verschillende factoren. Zo speelt bijvoorbeeld je gewicht invloed op het aantal verbrande calorieën, net als de snelheid waarmee je fietst.
Het calorieverbruik met buiten fietsen
Voor iedereen is dus het aantal calorieën dat er tijdens het fietsen verbrand wordt anders. Dit komt doordat ieder lichaam anders is. De ene verbrand hierdoor de calorieën op een andere manier en andere snelheid dan de ander. Als je graag wat meer calorieën wilt verbranden, is fietsen een heel goede optie. Zeker wanneer je wat meer vet wilt verbranden is het verbranden van calorieën erg belangrijk en eigenlijk noodzakelijk. Dit helpt je daarnaast ook om af te vallen. Er zijn drie factoren die veel invloed hebben op het aantal calorieën dat je tijdens het fietsen kunt verbranden. Deze factoren zijn de soort training, het lichaamsgewicht en de trainingsduur.
Om een duidelijker beeld te krijgen hebben wij enkele rekenvoorbeelden voor je in kaart gebracht. Stel je weegt 60 kg en gaat voor 15 minuten fietsen, dan verbrand je gemiddeld 102 kcal. Als het lichaamsgewicht hoger is, verbrand je meer. Zo verbrand iemand van 70 kg met 15 minuten fietsen 119 kcal, iemand van 80 kg met 15 minuten fietsen 137 kcal en iemand van 100 kg met 15 minuten fietsen 172 kg. Naast het gewicht verbrand je ook meer calorieën als je langer fietst. Iemand van 60 kcal verbrand met 30 minuten al het dubbele, namelijk 204 kcal. Bij 45 minuten is het opgelopen tot 305 kcal en bij een uur tot 407 kcal. Je verbrand in totaal meer calorieën bij een hoger lichaamsgewicht en bij een langere tijd fietsen en dat zijn dus meer calorieën dan met hardlopen.
De snelheid waarmee je fietst
Naast het lichaamsgewicht en de tijd dat je fietst heeft ook de snelheid invloed op het aantal verbrande calorieën. In het bovenstaande rekenvoorbeeld is een gemiddeld aantal verbrande calorieën per lichaamsgewicht per tijdsduur gegeven voor iemand die met een gemiddelde snelheid fietst van 18 km/uur. Dit is de standaard snelheid voor iedereen die met een goed tempo aan het fietsen is bij een normale windkracht en op een semi-sportieve fiets.
Vaak fietsen vrouwen net iets langzamer dan dit gemiddelde en mannen net iets harder dan dit gemiddelde. Naast het geslacht heeft ook de windkracht invloed op hoe snel je fietst en hoeveel calorieën je verbrand. Zo verbrand je natuurlijk minder calorieën als je met een snelheid van 18 km/uur fietst en wind mee hebt dan wanneer je met deze snelheid fietst en wind tegen hebt. Deze factoren maken het erg moeilijk om precies aan te kunnen geven hoeveel calorieën je tijdens het fietsen nu echt verbrand. Het rekenvoorbeeld is daarom slechts een indicatie die je kunt volgen.
Andere factoren die invloed kunnen hebben op het aantal verbrande calorieën
Bovenstaande factoren zijn de meest voorkomende en meest bepalende factoren als het aankomt op het aantal verbrande calorieën. Daarnaast zijn er ook nog enkele andere factoren die bij sommige fietsers vaker voorkomen dan bij andere fietser. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld van de wind weer. Er is natuurlijk een groot verschil als iemand met een snelheid van 20 km/uur met de wind in de rug fietst of met een forse tegenwind fietst. Als je tegen de wind in fietst moet je veel meer energie gebruiken om vooruit te komen. Je verbrand in dit geval meer calorieën om deze energie aan te maken. Het aantal verbrande calorieën zal dan ook flink stijgen. De ene fietser heeft vaker te maken met harde wind, bijvoorbeeld als je langs de kust woont, dan iemand die in de stad woont en vaak tussen dichte bebouwing moet fietsen.
Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook als je in een peloton of in het wiel van iemand anders fietst. Degene die voor je fietst zorgt voor een zuigende werking, ook wel slipstream genoemd. Deze slipstream zorgt ervoor dat je de trappers een stuk makkelijker rond kunt laten draaien dan de persoon die voor jou aan het fietsen is. Zeker als er slechts een meter afstand tussen jou en jouw voorganger zit zul je dit verschil goed merken.
Als je regelmatig fietst op een barrel heb je dit verschil misschien ook wel eens gemerkt. Het principe werkt bij fietsen op een barrel namelijk hetzelfde. Als je probeert vooruit te komen heb je uiteindelijk veel meer energie nodig in vergelijking met iemand die fietst op een goede fiets met banden die hard opgepompt zijn en zonder slingers in de wielen. Als je meer calorieën wilt verbranden tijdens het fietsen op een barrel is het verstandig om op een bepaalde snelheid te fietsen met banden die lekker zacht zijn. Je hebt dan namelijk veel meer energie nodig, wat resulteert in meer verbrande calorieën.
Het calorieverbruik met binnen fietsen op een hometrainer
Je kunt natuurlijk ook calorieën verbranden door thuis op een hometrainer te fietsen. Ook hier hebben jouw gewicht en de trainingsduur invloed op het totale aantal verbrande calorieën. Bij een hometrainer speelt daarnaast ook de intensiteit een grote rol bij het calorieverbruik. Stel je fietst met een gemiddeld intensief tempo van ongeveer 150 Watt op een hometrainer. Buiten kun je het wattage meten bij fietsen met een wattagemeter. Bij een gewicht van 60 kg verbrand je in 15 minuten gemiddeld 105 kcal. Bij een gewicht van 70 kg verbrand je in 15 minuten 122 calorieën, iemand van 80 kg verbrand in 15 minuten 140 calorieën en iemand van 100 kg verbrand in 15 minuten 175 calorieën.
Het aantal verbrande calorieën loopt ook in dit geval op bij een hoger gewicht. Daarnaast verbrand je ook meer calorieën als je langer fietst. Iemand van 60 kg die 30 minuten fietst verbrand ook hier weer het dubbele aantal calorieën in vergelijking met 15 minuten. Er zijn dan gemiddeld 210 calorieën verbrand. Bij 45 minuten is dat aantal 315 calorieën en bij een uur is het gemiddelde aantal 420 calorieën.
Het totaal aantal verbrande calorieën is bij fietsen op een hometrainer vrijwel gelijk aan het aantal verbrande calorieën bij buiten fietsen op een normale semi-sportieve fiets. Het maakt dus voor het totale aantal verbrande calorieën niet uit of je binnen of buiten aan het fietsen bent. Ben je rustig aan het fietsen op een hometrainer? Dan kun je bovenstaande waardes ongeveer halveren om uiteindelijk toch een realistisch beeld te hebben van het totale aantal calorieën dat je hebt verbrand. Train je juist zwaarder dan gemiddeld? Dan kun je in de meeste gevallen tot wel 40% meer calorieën verbranden dan de waardes die in bovenstaand rekenvoorbeeld staan. Als je zwaarder gaat trainen kun je op een hometrainer uiteindelijk juist wél meer calorieën verbranden in vergelijking met fietsen buiten op een semi-sportieve fiets. Wil je dus graag meer vet verbranden en afvallen? Dan is een hometrainer zeker een goede optie.
Tips om meer buiten te fietsen
Geef jij toch de voorkeur aan lekker fietsen in de buitenlucht? Dan zijn er een paar dingen waarbij het verstandig is om je goed op voor te bereiden. Zeker als je effectief af wilt vallen en meer calorieën wilt verbranden. Zo is het verstandig om er even goed over na te denken of je alleen of samen wilt gaan fietsen. Aan beide opties zitten voordelen en nadelen verbonden. Als je bijvoorbeeld alleen aan het fietsen bent, dan ben je vaak meer bezig met het fietsen.
Dit komt doordat je niet afgeleid wordt doordat er met je gekletst wordt. Het tempo ligt tijdens het fietsen dan vaak wat hoger. Vind je het saai om in je eentje te fietsen? Dan is het juist wel aan te raden om samen te gaan fietsen. Ga altijd op zoek naar iemand die met eenzelfde tempo als jij fietst en ook als doel heeft om meer calorieën te verbranden. Op deze manier moedig je elkaar aan en haal je alles uit het fietstochtje.
Een andere tip is om voor de fietstocht en route uit te stippelen. Als je een route aan het uitstippelen bent is het verstandig om voor een route met lange rechte stukken te kiezen. Je kunt op deze stukken namelijk beter door fietsen, waardoor je meer verbrand. Daarnaast sta je in een woonwijk of in het centrum vaker ongewenst stil of moet je jouw tempo verminderen. Tijdens het fietsen van de fietsroute kun je gebruik maken van een app die jouw snelheid, afstand en tijdsduur bijhoudt. Op deze manier krijg jij een goed inzicht in jouw fietsprestaties, wat het fietsen een stuk leuker en daarnaast ook een stuk uitdagender maakt.
Als je eenmaal aan het fietsen bent is het verstandig om af en toe wat van snelheid te wisselen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door om de paar minuten een stukje te sprinten op de fiets. Door af en toe van snelheid te veranderen tijdens het fietsen verbrand je namelijk meer calorieën. Nog een tip is om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto. Veel mensen pakken automatisch de auto, bijvoorbeeld om naar werk te gaan of om boodschappen te doen. Toch is het verstandig om de auto vaker in te ruilen voor een lekkere fietstocht. Zo kun je bijvoorbeeld beter een half uur naar vrienden of familie gaan fietsen in plaats van dat je voor 10 minuten in de auto zit. Je verbrand op deze manier makkelijk meer calorieën en daarnaast ben je ook nog eens beter bezig voor het milieu.
Aanbieding
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Afval product is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Meer info op Wikipedia en het Voedingscentrum en de overheid over de gezonde keurmerken en gezond eten.