De racefiets enkel blad voor wint aan populariteit. Het fietst soepeler, kan in de bergen en bespaart onderhoud en kosten. Een test van de enkel speed groepen op de wielrenfiets!
Een enkel tandwiel op de racefiets
Een racefiets met slechts 1 tandwiel aan de voorzijde heeft echt een aantal mooie voordelen die je echt beter maken. Daarnaast wordt je fiets lichter en meer onderhoudsarm. Bekijk de onderdelen prijs
1x Aandrijving
De 1x Aandrijving fietsgroep race is echt een stukje anders dan de powershift ervaring en de ouderwetse dubbele tandwielen aan de voorzijde. Je hebt dus maar 1 blad voor en daardoor kunt je alleen nog maar aan de achterzijde schakelen.
- Hardlopen 33 | Fietsen 😉 HRDLPN 10:00
- Hardlopen 82 | Hardlopen En Fiets, Hoe Combineren? HRDLPN 06:13
Voordelen
Dit heeft de volgende voordelen:
- Minder weerstand van de onderdelen (de ketting loopt net wat mooier, dus lichter)
- Makkelijker schakelen (alleen aan de achterzijde)
- Lager gewicht
- Minder kabels
- Minder kans om een tandwielafdruk op je been te krijgen (of tandwielpuntje in je been)
- Goedkoper, want je bespaart op een voorblad, voorderailleur, shifter (dat hoeft alleen maar een rem te zijn)
- Minder slijtage van ketting en tandwiel voor (en daardoor dus ook weer wat goedkoper in onderhoud)
- Mooier door een net wat strakker uiterlijk (het frame is beter zichtbaar)
Nadelen
- Net wat minder bereik in verzetten/ versnellingen waardoor je in de bergen bijvoorbeeld net wat minder licht omhoog kunt fietsen (en wat minder zwaar in de afdaling)
- Wat minder mogelijkheden van cadans om te rijden (bij 2×11=) 22 keuzes in verzetten zijn de tussenstapjes net wat kleiner dan bij 12 speed.
- Het mentale nadeel van net wat minder versnellingskeuzes die je vroeger wel had
- De shifters ogen verschillend (omdat de linker wat simpeler uitgevoerd kan worden)
Racefiets single ring
Een racefiets met enkel blad is lichter en fijner en heeft toch een groot bereik. De zogenaamde single ring fiets, rijdt makkelijker, heeft minder onderhoud en kosten naast minder kettingwrijving verlies maakt dit de ideale racefiets.
Racefiets 1x enkel blad voor
Een enkel blad had ik al jaren op de mtb voordat ik het voor mijn racefiets overwoog. Veel merken groepen hadden nog niet eens een enkelblads groep. Een goede fietsgroep moet namelijk op iedere zijn voorbereid, dacht en vond men.
Met de huidige grote achtercassettes is enkel blad echter voldoen om hellingen tot 6% te beklimmen en toch met een goede cadans te blijven draaien.
Wie had dat ooit gedacht?
Zelf heb ik vroeger zelfs meerdere triple fietsen gehad. En ja, ik heb ook met de ovale bladen gereden.
Ik vond dat een triple beter was dan een dubbel omdat die een groter bereik had.
Praktijk
In de praktijk gebruikte ik het kleinste blad nooit.
De huidige kleinste blad voor, de 38-er gebruik ik ook bijna niet. Zeker niet bij onze standaard fietsronden in de buurt.
Bij die paar viaducten en bruggen blijf ik op het buitenblad nog redelijk in cadans. De moeite om terug te schakelen gebruik ik liever door even op de ‘pedalen te gaan staan’.
Dit is echter niet altijd het beste. Beter zou ik naar het kleine blad kunnen schakelen en de cadans hooghouden. Net als Froome (of Froomy) zoals vrienden en Peter Sagan hem noemen.
Tabel racefietsen
Review
Dit kleine blad is echter geen vriend van me. Het rijdt minder lekker als op het buitenblad. Daarnaast moet ik direct ook achter flink schakelen om het verzet niet te licht te hebben staan. En ja….het binnenblad is ook voor mietjes…ehh, ik bedoel dat ik liever mooi op het buitenblad rijdt 😉
Wat is dat dan, zo’n enkel blad voor bij de wielrenfiets? Feitelijk is dit het beste van beide werelden. Je hoeft namelijk nooit lomp terug te schakelen en tegelijkertijd achter zwaarder te schakelen.
1 x 13
Net als al miljoenen mensen doen op de mountainbike heb je altijd voldoende verzetten met slecht 12 of 13 cassette tandwieltjes achter. Dit werkt ook in de bergen en ook bij fiks steile afdalingen.
Het punt zit in de grootte van het achtertandwiel, van de grootste en kleinste wel te verstaan.
Tandwiel verhouding
Even rekenen helpt je om te bepalen of een enkelblads racefiets groep ook wat voor jouw is. Als je vergelijkt hoeveel meter je rijdt met 1 omwenteling op je huidige lichtste verzet en dat vergelijkt met een enkelbladsgroep dat weet je ‘of je dit aankunt’. Een racefiets 1x enkel blad voor klonk 5 jaar geleden nog echt gek maar kan toch. Overigens heeft de R9100 dura ace groep dit nog niet.
Je berekent hoeveel meter je rijd in het lichtste verzet (dus voor kleinste en achter grootste) op je huidige racefietsgroep door je wielomtrek te vermenigvuldigen met de factor kleinste voorblad/grootste achterblad.
Dit is bijvoorbeeld 42/28 × 3,2 meter = …meter afstand
Enkelbladsgroep
Die enkelbladsgroep geeft bijvoorbeeld uit die som een zelfde afstand. Dat wil zeggen dat je net zo licht kunt trappen op die enkelbladsgroep als op je huidige fietsgroep.
Ditzelfde bereken je ook voor het zwaarste verzet als je wel eens hele lange steile afdalingen vol gas gaat. Dat is het enige moment dat je deze combinatie gebruikt. In de praktijk is dat voor mij alleen in de alpen op lange afdalingen zonder haarspeldbochten en in een eindsprint wind mee met superbenen 😉
Het is een publiek geheim dat bijna geen enkele wielrenner dit verzet bijna nooit gebruikt. Als je eens de Alpen ingaat neem je gewoon een groet achtertandwiel, ook wel de pannenkoek genoemd vanwege de omvang.
Voor kun je bij een enkelblads groep ook een nog wat kleiner blad monteren voor in de bergen als je zeker licht wilt klimmen. Let er dan wel op dat je een zwaar genoeg verzet hebt om in de afdalingen zwaar genoeg kunt trappen als je hard wilt gaan.
Het klimmen is echter veel belangrijker en dat moet je echt goed voor elkaar hebben. Een paar uur boven je macht zwaar trappen is enorm zwaar en blessures aan spieren en knie liggen dan op de loer.
Cadans
Je cadans moet lekker blijven. Froome rijdt een enorm hoog cadans van 120 soms en de gemiddelde fietser rijdt zo’ n 80a 90 omwentelingen per minuut. De overgangen tussen versnellingen is bij een enkel blad groep wel groter en daarom is het zeer verstandig om een berg cassette niet op het vlakke te gebruiken maar gewoon een normale cassette. Dan heb je makkelijk schakelen plus een goed cadans.
Kortom: een enkelblads-groep kies je met name voor in ons redelijk vlakke land. Continue door de bergen fietsen zou voor mij een ouderwetse groep betekenen met 2 bladen voor.
Gewicht
Het gewicht van een enkelblads racefiets is lichter door:
het ontbreken van dat tweede blad
Het ontbreken van een schakelmechanisme aan je linker hendel/ shifter.
Het ontbreken van een voorderailleur, kabel naar hef stuur etc
Onderhoud
Het hoeft geen betoog dat minder onderdelen ook minder onderhoud nodig. Afstellen is ook minder nodig omdat voor niets te stellen valt en dat is wel eens anders bij bijvoorbeeld een beste racefiets met heel veel versnellingen en tegenwoordig zelfs vering in een carbon racefiets.
Minder weerstand
Een ketting die voor niet hoeft te schakelen kan meer geschikt worden gemaakt voor perfect lopen over heg voorblad, hierdoor is er minder weerstand en win je zo een paar belangrijke Watts.
Conclusie
Een racefiets met een enkel blad zie je steeds meer. Het is eenvoudig en zorgt voor minder ‘gedoe’, geen voorwaartse mechaniek om in te klitten, meer kettingblad speling en ook minder kabels om schoon te maken en te smeren en niets om je te prikken wanneer je je been op het kettingblad spant, een hendel om je zorgen te maken en eenvoudiger te schakelen. Vanuit ontwerpoogpunt maakt het verschillende ontwerpen mogelijk zonder een voorderailleur, sommige fietsen gebruiken dit wel. Je hebt echt een flink bereik, en omdat de meeste rijervaring in het midden zit, heb je meestal een perfecte kettinglijn en de voordeel van boven en onder als je het nodig hebt. Het ziet er echter nog mooier uit ook! Bekijk de onderdelen Prijs â–º
Je nieuwe fietsgroep helpt je om lekkerder en sneller te fietsen.Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Groepset is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben: