De beste racefiets helm moet naast veilige bescherming ook mooi, licht en passend zijn. Maar kies je nu voor modern dicht of juist een helm met openingen? Je ziet de best geteste helmen in deze test review en ook hier zie je hem
Een veilige fietshelm kan zeker ook super mooi zijn!
Voor mij is de fietshelm op de racefiets belangrijker dan op de mountainbike. Op de racefiets moet de helm passen bij je outfit, fiets en is het belangrijk dat hij lekker zit en goed ventileert.
Een overzicht van de beste fietshelmen
- 1 Miles Mips – De beste fietshelm all-round
- 2 BBB Kite – De beste fietshelm voor stadsfiets
- 3 Lazer Strada – De beste racefiets helm
- 4 MET Miles – De beste mountainbikehelm
- 5 Lazer Tonic
1 De hoofdbescherming all-round – Miles Mips
De MET Miles MIPS is de meest gekozen hoofdbescherming, en met het meest moderne MIPS-systeem beschik je over de veiligste hoofdbescherming bij een valpartij. Natuurlijk hoop je het MIPS systeem nooit te hoeven gebruiken en op je fiets te blijven zitten maar het kan een groot verschil geven bij een onverhoopte valpartij. Je kiest hiermee echt voor je eigen veiligheid.
Deze MET Miles Mips springt eruit door zijn goede prijs en kwaliteit. Ik vind dat je voor zo’n relatief laag bedrag echt een eye-cather hebt. De Met Miles is een duurzame helm en deze dan ook wel een hele lange tijd mee. Als je hem besluit te kopen geef je ook echt geld uit voor een merk waar we kwaliteit van kunnen verwachten.
Veilig op de weg met deze Met Miles Mips
Wat ik zeker ook een mooi pluspunt vind bij deze Met Miles Mips helm is dat er een speciaal veiligheid systeem is gemaakt. Dus bijvoorbeeld wanneer je een ongeluk maakt veel minder schade oploopt. Ook kan je kiezen voor een mooie, gele helm waardoor je sneller gespot word door andere weg gebruikers. Zo ben je beter beschermd en kun je met een gerust hart de weg op. Daarnaast is het ook een hippe keuze want natuurlijk draag je een helm met een heel mooi design.
Voor- en Nadelen
- Veilig en Comfortabel
- Relatief goedkoop voor een A-merk
- Gaat lang mee
- Licht qua gewicht
- 17 ventilatie openingen
- Uitwasbare padding
- Een gele is nog veiliger
2 De beste fietshelm voor stadsfiets – De hoofdbescherming all-round – BBB Kite
Als je deze mooie en betaalbare BBB Kite draagt, merk je maar net dat je iets op je hoofd op hebt.
Hij is niet alleen goedkoop maar ook lekker licht, zit comfortabel en heeft meerdere ventilatie gaten. Door deze ventilatie ga je minder zweten en is hij ook super fijn te dragen met warm weer. In de grootste ventilatiegaten voorop de helm zit een handig insectennet dat beestjes buiten je helm houdt
Deze BBB Cycling Kite is daarmee een veelzijdige race en mountainbike helm. Daarnaast beschikt de helm over een zogenaamd Omicron passysteem. Dit systeem zit lekker, werkt zeer eenvoudig en maakt de helm verstelbaar in hoogte en omvang voor maximaal comfort en veiligheid. Net als bv de HJC fietshelm type Furion 3.
Achterop de helm zit een slimmigheidje verstopt, namelijk een verwijderbare beugel voor een Spot achterlicht en dat maakt hem nog veiliger. Als je deze monteert ben je extra veilig tijdens de ritten in het donker.
Voor- en Nadelen
- Goedkoop
- Veel kleuren
- Veilige keuze
- Lampje achterop
- Erg fijne pasvorm
- Geen MIPS systeem
3 Lazer Strada KinetiCore
Met deze Lazer Strada met het KinetiCore-systeem beschik je over een racefiets helm met een erg mooi ontwerp.
De In-Mold constructie hierbij worden verschillende lagen als het ware samen gespoten tot één geheel in plaats van gelijmd. Dit zorgt voor de optimale stevigheid die de helm moet bieden zonder dat dit extra gewicht met zich meebrengt.
Comfort en zichtbaarheid
De helm biedt erg fijn 360°-comfort dankzij het eenvoudig aanpasbare ScrollSys-verstelsysteem, terwijl de zwevende voorhoofdsband zorgt voor goede ventilatie, zodat je koel blijft als je je in het zweet werkt. De TPU brilhouder biedt een veilige opbergplek voor je bril als je hem niet draagt, en het optionele Universal LED-licht is op de helm aan te brengen om je zichtbaarheid te vergroten.
Voor- en Nadelen
- Zeer mooi
- Het KinetiCore-systeem beschermt bij een valpartij tegen de heftige krachten op je hoofd die vrijkomen
- Betaalbaar en zit erg comfortabel
- Geen
4 De beste mountainbikehelm – MET Miles
Deze MET Miles is mooi, oogt mooi klein op je hoofd en is lekker betaalbaar. Ook op de mtb is dit je keuze en het mooie van Met helmen is de scherpe prijs met de kwaliteit van veel duurdere helmen. Hij heeft zelfs voor de iets meer dan zes tientjes het veilig MIPS systeem op de helm!
Je betaalt niet voor de dure marketingacties van deze mtb helm, maar voor puur voor de kwaliteit en duurzaamheid van de merkwaarde van het merk Met. Hiermee is het de budgetkeuze helm op de markt.
Dezelfde kwaliteit, maar dan goedkoper
Wil je dus een goede veilige fietshelm die MIPS heeft, en een actueel model is in het Met programma, dan is deze Miles de helm voor jou. De meeste fietsers kiezen natuurlijk voor ‘veilig zwart’ want die past bij iedere outfit!
Voor- en Nadelen
- Mooi en veilig
- Zit erg comfortabel
- Dezelfde hoge kwaliteit als duurdere helmen (met de prijs van Met)
- Lekker betaalbaar
- Niet extreem licht
5 Lazer Tonic
De Lazer Tonic is een mooie helm waar je geen comfort hoeft in te leveren voor goede bescherming en fijne ventilatie met 28 openingen.
Voor- en Nadelen
- 28 ventilatieopeningen
- MIPS technologie
- Deed het erg goed in de valtest
- Niet de allerlichtste
6 MET Vinci
Als je deze mooie en betaalbare MET Vinci draagt, merk je nauwelijks dat je iets op je hoofd op hebt. Hij is heel licht, zit comfortabel en heeft meerdere ventilatie gaten. Door deze ventilatie ga je minder zweten en is hij ook super fijn te dragen met warm weer. Deze oogt al best aero en lijkt al een beetje op een tijdrit helm.
Mooiste
Het is een een mooie aero model met een fraai ontwerp die bol staat van de nieuwste MIPS technologieën met het gele logo-kenmerk. Een fraai model kan dus ook echt erg veilig zijn, en dat voor nog geen 100 euro!
Voor- en Nadelen
- 22 ventilatiegaten
- Dit MET MIPS-systeem beschermt het beste bij een valpartij tegen de roterende krachten die vrijkomen (veiligste keuze)
- De mooiste volgende de meeste wielrenners
- Deze is ontwikkeld voor de prestatiegerichte wielrenner die een comfortabele en aerodynamische fietshelm zoekt
- Mooi aerodynamisch, goed ventilerend en een super fijne pasvorm
- Een gele is nog veiliger dan een zwarte uitvoering (je valt beter op)
7 POC Octal
De POC Octal behoud zijn comfortabele design en lichte gewicht, met de update van MIPS
Voor- en Nadelen
- De ventilatie is erg goed
- Door MIPS een veel betere schokabsorptie
- Mooi model met een nette afwerking en een stijlvol ontwerp
- Niet gratis
8 Catlike Mixino Road
De Catlike Mixino Road is de nieuwste evolutie van Catlike design. Super licht, goede ventilatie en super stevig.
Voor- en Nadelen
- 212 gram
- De bandjes zijn lekker soepel waardoor de helm comfortabel zit
- Een lichte maar toch sterke helm met een mooie afwerking
- Niet gratis
9 Giro Sporthelm
Deze Giro Sporthelm is een combinatie van een aerohelm en een traditionele racefietshelm. Er is bij het design van deze helm sterk gelet op het behouden van minimale luchtweerstand samen met voldoende ventilatie. Voor mezelf zou dit de ideale helm zijn. Deze helm is net zoals de Savant een pluimgewicht wat hem uiterst geschikt maakt voor klimmen.
Maar door zijn aerodynamische eigenschappen is hij ook zeer bruikbaar in snelle vlakke wegraces door renners die het hoofd graag letterlijk koel houden. Verstelschroef aanwezig voor optimale pasvorm. Deze helm is wel wat duurder, prijzen schommelen rond de 200 euro. Maar dat is de prijs die je voor echte wedstrijdkwaliteit neertelt. Onder andere Richie Porte en Tejay Van Garderen rijden bij BMC met deze helm!
Voor- en Nadelen
- Goedkoop
- Mooi
- Draagcomfort is heel erg goed
- Helm met erg goede ventilatie en ziet er nog erg mooi uit ook
- Niet de sjiekste
10 Kask Protone
De Kask Protone is licht, aerodynamisch, en mooi om te dragen tijdens je rit.
Voor- en Nadelen
- De helm weegt slechts 215 gram
- De helm zorgt voor een comfortabele rit
- Ventilatie is heel erg goed
- Helm met erg goede eigenschappen en ziet er nog stijlvol uit ook
- Duur
11 Oakley Aro 3
De Oakley Aro 3 is comfortabel, stevig met MIPS, en lekker licht.
Voor- en Nadelen
- Een strak uitziende helm
- De helm geeft goede ventilatie
- MIPS zorgt voor extra bescherming
- Net afgewerkte helm met veel goede eigenschappen
- Niet gratis
12 Bontrager Velocis
De Bontrager Velocis koppelt prestaties aan comfort. Door het slanke en lichte design kan ik snel fietsen en toch koel blijven.
Voor- en Nadelen
- Erg goed draagcomfort
- De helm geeft goede ventilatie
- Met handige BOA sluiting
- Eigentijdse helm met goed draagcomfort
- Niet gratis
13 Bell Stratus
Lichtgewicht en snelheidsprestaties komen samen met verkoeling in de Bell Stratus.
Voor- en Nadelen
- Helm met uitstekende pasvorm
- De helm geeft erg goede ventilatie
- Mooie helm met eigentijdse vormgeving
- Niet gratis
Waarop letten bij kopen van de beste fietshelm voor jou?
Maat
De pasvorm van een helm is erg belangrijk. De meest gangbare maten zijn S/M/L, soms nog XL en XS. Vanaf 59 centimeter hoofdomtrek neem je een L. Tot 59 centimeter neem je een M en mocht je een klein hoofd hebben: tot 55 centimeter neem je een S. Het is goed om te weten dat veel mensen een L hebben.
Kleur
De kleur van het model dat je kiest is voor veel wielrenners toch wel belangrijk. Als je namelijk een zwart met blauwe fietsoutfit hebt is een rode fietshelm vaak niet zo mooi. Gelukkig hebben de meeste merken een ruime keuze in kleuren.
Over die rode kleur gesproken: een profrenner vertelde me eens dat rood sowieso geen geliefde keuze is. Als men zich in de koers flink moet inspannen krijgt hun gezicht vaak ook al een rode kleur en dan voelen sommigen zich met helm net een tomaat 😉
Ventilatie
Bij mij viel die ventilatie pas echt goed op boven de 30 graden bij een wedstrijd overdag. Voor de ontwikkeling van de Giro fietshelm werd Giro’s eigen Wind Tunnel ventilatiesysteem gebruikt. Dit uitgebreide ontwerp combineert actieve luchtopeningen in de schaal van de fietshelm met uitlaatkanalen aan de binnenzijde van de fietshelm, die frisse, koele lucht over en rond het hoofd van de fietser stuwen en tegelijkertijd warmte en muffe lucht naar buiten dwingen. En dat voel je echt. Dit is gewoon een heerlijk koel koelsysteem en dat waardeer ik iedere rit als het warm is.
Draagcomfort
De luxe Giro’s hebben het zogenaamde Giro Super Fit systeem. Dit is tot stand gekomen door onderzoek en meer dan 25 jaar ervaring van het fabriceren van de beste fietshelmen voor wielrenners en mountainbikers. Het resultaat van dat lange onderzoek is de Pure Skull Hugging Luxury, een fietshelm die voor 99 van de 100 fietsers lekker past en voelt. En je ziet het ook; het oogt alsof deze helm op maat gemaakt is voor jouw hoofd.
Veiligheid
Merken ontwikkelen steeds betere en veiligere helmen. Giro heeft als grote speler en (toch wel) koploper inmiddels MIPS fietshelm-technologie ontwikkeld.
Om er zeker van te zijn dat je een veilige fietshelm te pakken hebt, moet je erop letten dat hij voldoet aan de EN 1078-norm. Wat voor fiets je ook gebruikt, als je let op dit keurmerk dan is je hoofd altijd zo goed mogelijk beschermt bij een ongeluk.
Op dit moment geldt er geen helmplicht, maar het is erg verstandig om toch een helm te dragen.
Eisen aan een fietshelm
Maar ook andere zaken kunnen belangrijk zijn voor jou persoonlijk. De helm moet dan bijvoorbeeld:
- Mooi zijn (anders zal je hem minder vaak opzetten en verliest hij zijn functie)
- Veilig zijn (kies daarom altijd voor MIPS of soortgelijk concurrerend systeem)
- Prettig dragen (erg belangrijk)
- Tegen een stootje kunnen
- Passen met een bril
- Aero zijn maar toch voldoende koelen
- Een makkelijke sluiting te hebben waardoor je hem altijd opzet
Uiterlijk
Het blijkt dat de helm voor de meeste wielrenners vooral mooi moet zijn, de kwaliteit is vaak niet zo belangrijk. Veel renners gaan ervan uit dat als een helm 100 euro of meer kost het standaard een veilige helm is!
Test
Bij deze test zijn er behoorlijk wat verschillen te zien tussen de helmen. Als je die goed bekijkt zijn er eigenlijk nog maar 4 criteria waar de helm aan moet voldoen. De racefiets helm moet:
- Veilig zijn, let op het MIPS helm gele logo
- Goed passen
- Ventileren
- Licht in gewicht zijn
De verschillende soorten fietshelmen
In de fietswereld maken we in principe onderscheid tussen vijf types fietshelmen, namelijk:
- de racefietshelm
- de mountainbike-helm
- de stadshelm
- de BMX-helm
- de kinderhelm
Racefiets helm
Om de optimale snelheid te kunnen halen bij het fietsen met een racefiets, zijn dit soort helmen zo aerodynamisch mogelijk. Ze zijn licht, hebben veel gaten voor ventilatie maar zorgen voor een optimale bescherming bij de hoge snelheden die bereikt willen worden.
Mountainbike-helm
Mountainbike helmen komen vaak met een vizier. Deze beschermt de fietser tegen het zonlicht en laaghangende takken. Je wil in een kritisch moment natuurlijk niet verblind worden! Verder zijn deze helmen vaak ook licht en hebben ook veel ventilatiegaten.
Stadshelm
De all-round fietshelm voor de stadsomgeving. Vaak zijn deze ontworpen met comfort in gedachten en bieden een hoog niveau van bescherming. Ook zijn deze vaak mooier omdat er meer is gedacht aan de omgeving waarin je fietst.
BMX-helm
Dit zijn vaak ronde, gesloten halve schalen helmen die veel extra veiligheid bieden en compact zijn. Deze modellen hebben alleen geen ventilatiegaten en zijn vaak relatief zwaar.
Kinderhelm
In principe kleine versies van de stadshelmen, in verschillende maten. Er is een grote collectie aan verschillende patronen, kleuren en ontwerpen beschikbaar om kinderen aan te spreken
Hoelang gaat de fietshelm mee?
Als je jouw helm al een flinke tijd gebruikt, kan het dat de vulling iets van zijn bufferende werking heeft verloren. Dit zorgt voor dat je bescherming niet meer optimaal is. Als je een ongeluk hebt gehad met je helm of als deze gewoon uit je hand is gevallen, kan er schade aan de binnenkant ontstaan die je van buitenaf niet kunt zien. In beide gevallen is het een goed idee om een nieuwe helm aan te schaffen.
Ben je niet gevallen of heeft het geen harde klappen gekregen? Dan is de levensduur van een fietshelm gemiddeld vijf jaar. Helaas kan een kleine storing aan de helm al meteen de veiligheid van de fietshelm verminderen.
Veiliger vallen
Een fietshelm kan heel veel ellende voorkomen bij een val. Vooral wanneer je kiest voor het MIPS systeem.
Makkelijke en veilige bevestiging
Sommigen maken gebruik van het Roc Loc Fit systeem. Deze techniek zorgt voor nog betere verstelmogelijkheden van de luxere fietshelm. Zo kan je je helm nog beter afstellen met een simpele draaiknop. Daarbij komt nu de mogelijkheid om je helm verticaal af te stellen in een van de 3 verschillende standen. Dat zorgt ervoor dat het er niet uitziet alsof je een groot ei op je hoofd hebt 😉 Het moet er namelijk ook gewoon mooi uitzien!
Dichte Racefiets Helmen
De laatste jaren hebben we de keuze uit een open of een dichte racefiets helm, vroeger zag je niet één dichte helm in het peloton. Een gesloten helm geeft minder weerstand, zo zou de renner zich theoretisch gezien minder te hoeven inspannen. Nadeel is dat het minder koel is omdat er geen frisse lucht doorheen komt. Dat is fijn bij een helm voor het skiën, maar in de zomer op de fiets natuurlijk niet. De dichte helmen zijn echter vaak niet echt lekker koel en meestal ook wat zwaar. Je ziet ze daarom zeker niet als MTB helm als je beschut in de bossen rijdt. Je wilt eigenlijk toch wel lichtgewicht want dat scheelt bergop en is sowieso erg fijn tijdens het fietsen.
Beste helm voor val
Sommige fietsers denken dat een dichte helm beter is bij een valpartij, dat blijkt volgens kenners niet waar te zijn. Bij een val is het belangrijk dat de binnenkant stevig is, het plastic laagje om de helm maakt niet veel verschil.
Wat is de MIPS?
MIPS is een tweede laag in de helm die ervoor zorgt dat je bij een valpartij minder snel in het ziekenhuis belandt. Ok, dat is natuurlijk wel heel populair gezegd, dus laten we het iets technischer maken nu. MIPS staat voor Multi Directional Impact Protection System. Het is een extra binnenschaal geïntegreerd in de helm. Bij een val kan het MIPS systeem in de helm een beetje draaien. De druk wordt zo verdeelt waardoor de energie die bij een val vrij komt niet op één plek op je hoofd is gefixeerd. Tijdens het dragen van de helm merk je gelukkig niets van MIPS en de helm wordt er ook niet zwaarder van.In de praktijk
Links zie je de schade aan je hersenen als je valt zonder helm. In het midden de schade als je valt met helm (zonder het MIPS systeem). En rechts de hersenschade, of liever gezegd, het ontbreken daarvan, bij een fietshelm met MIPS.MIPS voordelen
MIPS is dus geen trend of grappig dingetje. Wanneer je hoofd en hersenen je iets waard zijn, dan is de geringe meerprijs voor een helm met MIPS het geld dubbel en dwars waard. Daarnaast zit een helm met het systeem met het gele logo meestal iets lekkerder. Alle reden om dit aspect mee te wegen in je aankoop beslissing.Gewicht
De gewichten van racefietshelmen verschillen nogal. De allerlichtste zijn circa 190 gram (bijvoorbeeld Giro Aeon) en de zwaardere zijn om en nabij 250 gram. Dit maakt niet veel uit, het is vooral voor de grammenjagers echt een item. Mijn persoonlijke favoriet van Giro is daarvoor de sporthelm Link. Deze is betaalbaar en houdt precies het midden tussen grotere helmen en de pothelmen die je bij een aantal profs op tv ziet.
Aanbieding
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een HJC fietshelm is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Meer technische info
De NTFU stelt eisen op voor de fietshelm. Bekijk meer technische info van fabrikanten van kleding voor op de fiets (zie Wikipedia en de keurmerken voor kleding van de overheid plus wanneer ze verplicht zijn). Kijk af bij de kenners van de profploegen zoals INEOS Grenadiers (voorheen Team Sky) en Lotto-Soudal Bekijk de beste helm Prijs ►