De Free skate schaatsen test met Salomon RS Carbon, Rossignol, MenM zie je alle voor- en nadelen.
Free skate
Ik schaats geregeld op de Weissensee op Rossignol, Salomon en heb de officieuze Elfstedentocht gereden op allerlei schaatsen maar nu heb ik alles uitgezocht voor de beste Free skates, althans degene die de beste prijs kwaliteit verhouding hebben.
Top 5 Beste Free Skate Schaatsen 2025
1 Viking Combi II Schaatsen
De Viking Combi II Schaatsen zijn de beste free skate schaatsen van het moment en zijn geschikt voor zowel een beginner als een echte pro!
Bij het ontwerpen van deze free skate schaatsen is vooral gedacht aan gebruiksgemak. Deze schaats is een combinatie van een ijshockeyschaats en een noor, waardoor je profiteert van de voordelen van beide schaatsen.
Dit model free skate schaats is wendbaarder en geeft je tegelijkertijd meer ondersteuning dan een noor. Door de harde buitenschaal sta ik stevig op het ijs zonder te wiebelen. Een beginner krijgt het schaatsen met de Viking Combi II zo onder de knie.
De binnenschoen is ook nog eens super comfortabel omdat het foam goed aansluit op de huid en als een kussentje aanvoelt. Zelfs na een lange dag schaatsen krijg ik geen last van mijn voeten. Daardoor kan ik veel langer op het ijs blijven staan.
Ook handig: de schaatsen zijn snel aan- en uit te trekken door middel van de snelsluitclips. Je hoeft niet te knoeien met veters maar klikt jezelf gewoon vast. Dat geeft minder gedoe en frustratie!
Een nadeel van deze free skates is dat het gespoten laklaagje op de ijzers bij droogte wat kan barsten. Daar merk je in principe niks van, maar het ziet er niet mooi uit. En dat is toch jammer van je nieuwe aankoop.
- Hoog gebruiksgemak door de perfecte combinatie van wendbaarheid en ondersteuning
- Perfect voor zowel een beginner als een pro
- Binnenschoen draagt super comfortabel
- Snel aan te trekken door middel van clips
- Gespoten laklaagje op ijzers kan bij droogte barsten wat er minder mooi uitziet
2 Free-Skate Allround XL + Salomon Pro Combi Pilot Schaats XL
De Free-Skate Allround XL + Salomon Pro Combi Pilot Schaats XL is door zijn lage zwaartepunt misschien wel de meest stabiele en stevige free skate schaats op de markt!
Stevig op je schaatsen staan kan best een opgave zijn. Dat is met deze skates echter geen probleem! Het lage zwaartepunt en de stevige binnenschoen zorgen ervoor dat ik genoeg ondersteuning krijg.
De schaats zelf is heel fijn in gebruik: door de ronding van de schaats is het makkelijker om bochten te maken. Eenmaal op het ijs merkte ik het direct, ik ging mijn bochten veel soepeler in en ook weer uit.
De binnenvoering van deze schaats is lekker zacht en heerlijk warm. Zelfs na een hele dag op een koude binnenbaan kreeg ik geen last van koude voeten. Dat schaatst toch een stuk makkelijker.
Door de quicklace trek je deze schaats super vlug aan. Je hoeft alleen maar de schaats aan te trekken, een rits te dichten en de clip strak te trekken. Geen gedoe met veters die je oneindig moet lussen.
Een minpunt van deze free skate schaatsen is dat ze best wel duur zijn. Voor die hoge prijs krijg je dan wel weer een super fijne schaats van hoge kwaliteit terug!
- Super stevig en daardoor voor iedereen geschikt
- De ronding in de schaats maakt bochten maken makkelijker
- Heerlijk zachte binnenvoering houdt mijn voeten goed warm
- Vlug aan en uit te trekken
- Duur
3 Nijdam Norenschaats Senior
De Nijdam Norenschaats Senior is een van de goedkopere schaatsen uit dit rijtje, maar daar merk je niks van! Deze free skate schaatsen zijn van hoge kwaliteit en zitten super comfortabel.
De sterke kappen rondom de hiel zorgen ervoor dat je lekker stevig op het ijs staat. Ze zorgen voor ondersteuning en stabiliteit. Daardoor is het een stuk makkelijker om te schaatsen zonder te wiebelen.
Met deze combinoren krijg je de bewegingsvrijheid van noren en de ondersteuning van bijvoorbeeld een ijshockeyschaats. Echt the best of both worlds dus. De ideale schaats voor een beginner én een pro.
De binnenschoen van deze schaats is gemaakt van aangenaam foam. Het foam voelt lekker zacht aan en houdt mijn voeten heerlijk warm. Zelfs na een lange dag op het ijs heb ik met deze schaatsen geen last van zere voeten!
Deze free skates zijn ook nog eens makkelijk aan te trekken door de combinatie van veters en klittenband. De veters hoef je maar eenmalig te strikken en het klittenband doet de rest! Zo schiet je de schaatsen heel vlug aan of uit.
Een nadeel van de Nijdam Norenschaats is dat hij best wel klein valt. Ons advies is dus om een maat groter te nemen. Schaatsen met een krappe schaats wordt al snel oncomfortabel, dat wil je het liefst voorkomen.
- Goedkoop en dus geschikt voor een kleiner budget
- Stevig waardoor je stabiel op het ijs staat
- Super comfortabele binnenschoen waarmee je lang kunt blijven schaatsen
- Makkelijk aan en uit te trekken met klittenband
- Valt klein, neem dus een maat groter
4 Zandstra Schaatsen Ving
De Zandstra Schaatsen Ving is een combinoor waarmee je zowel op een binnenbaan als op natuurijs moeiteloos kunt schaatsen!
Anders dan bij veel andere schaatsen zijn deze schaatsen bij de koop al geslepen. Ik kan dus meteen het ijs op! Ik hoef niet eerst nog ergens tegen betaling mijn schaatsen te laten slijpen, dat zit gewoon bij het aankoopbedrag inbegrepen.
Het ontwerp van deze free skate schaatsen is bijzonder: doordat de schoen direct boven de ijzers is geplaatst sta je zo laag mogelijk. Laag staan zorgt voor stabiliteit waardoor het schaatsen makkelijker wordt en ik minder snel val.
Deze Zandstra Schaatsen maken geen gebruik van veters, maar van een gesp en klittenband. Zelf vind ik dat super handig, je trekt de schaats aan en trekt met een beweging de gesp dicht. Geen gedoe met veters strikken dus!
Doordat deze free skate schaatsen geen klapschaats maar een vaste schaats hebben zijn ze geschikt voor beginners en pro’s. Door de ronding van de schaats zijn bochten ook nog eens makkelijker te maken.
Een minpunt van deze schaatsen is dat ze net wat klein vallen. Je moet dus een maat groter nemen. Een schaats kan beter te groot dan te klein zijn, een te grote schaats kun je nog opvullen met dikke sokken, maar een krappe schaats is erg pijnlijk.
- Geschikt voor kunst- én natuurijs
- IJzers zijn al geslepen en je kunt dus meteen het ijs op
- Stabiel door het lage ontwerp
- Makkelijke sluiting
- Goed instapmodel
- Valt klein, neem dus een maat groter
5 Viking Combi Slider Noren Schaats
De Viking Combi Slider Noren Schaats heeft de hoogste schoen van alle schaatsen uit deze test waardoor ik super stabiel op het ijs sta!
De binnenschoen van de Viking Combi Slider is warm, comfortabel, ademend en ook nog eens gemaakt van antibacterieel materiaal. Dat houdt de schaatsen langer fris en hygiënisch waardoor ik niet snel een nieuw paar hoef te kopen.
De combinatie van de hoge schoen met de lage schaats zorgt ervoor dat je ondersteuning krijgt en laag bij het ijs staat. Daardoor sta je lekker stevig op het ijs zonder te wiebelen en kun je makkelijker schaatsen.
Deze schaatsen zijn erg simpel en vlug aan te trekken door het klittenband en de clip. Geen geknoei met veters die je achter allerlei haken moet lussen dus. Dat scheelt veel tijd en moeite.
De Viking Combi Slider Noren zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee. Zowel de ijzers als de schoen blijven lang netjes. Dat scheelt op de lange termijn veel geld, je hoeft namelijk niet snel nieuwe schaatsen aan te schaffen.
Een nadeel van deze schaatsen is dat de binnenschoen smal is waardoor irritatie op je voeten kan ontstaan. Ons advies is dus om een maat groter te nemen. Zo voorkom je zere voeten en huidirritatie!
- Super stabiel door de hoge schoen en de lage ijzers
- Ademende binnenschoen houdt de voeten warm en droog
- Veel ondersteuning rondom de enkels voorkomt vermoeide spieren
- Vlug aan te trekken
- Gaan lang mee
- Binnenschoen valt smal, neem een maat groter
Verschillen
Ik ben dus in het begin zelf op zoek gegaan naar de Free skates en het was best een puzzeltocht, het is net wat anders dan het aanschaffen van de beste schaatshelm bijvoorbeeld, je hebt verschillende merken schoenen, ijzers en verbindingen. Daarnaast zijn er grote prijsverschillen en innovaties die ik je laat zien. Dus als je goede warme schaatsen zoekt voor natuurijs, Elfstedentocht of Weissensee dan krijg je hier alle info om makkelijker je keuze te maken.
Salomon
Ik wordt vraag gevraagd naar mijn Salomon Freeskates. Is de schaats niet te laag voor de 400 meter baan en heb ik wel genoeg gevoel met de schoen en ijzer en met het ijs? Om deze en andere vragen te beantwoorden ben ik ooit begonnen met deze test van Free Skate schaatsen. Ik heb namelijk meerdere modellen en merken gehad en daarom heb ik al heel wat jaren ervaring met de Free Skate schaatsen op de baan (Breda, Eindhoven en Amsterdam), de Weissensee en ja…ook tijdens de Elfstedentocht.Kopen
Waarom ben ik deze gaan kopen terwijl ik al Freeskates had? De Rossignols waren nog wel ok maar wel een beetje de Ford Escorts geworden terwijl de Ford Focussen aan alle kanten voorbij kwamen. Dus ben ik eigenlijk de toppers van Salomon gaan kopen. Daarnaast test ik graag spullen voor mijn duursporten en ik ben deze test up to date blijven houden zodat het een complete keuzegids blijft om nieuwe Free Skates te kopen.
S Lab Skate Pro
Mijn nieuwste schoenen zijn namelijk de (op dit moment) beste: de Salomon S Lab Skate Pro. Deze zijn behoorlijk prijzig (zeg maar gerust duur) maar ze zijn zo fijn en rijden echt heerlijk. Ik heb deze gekocht omdat ik gewoon het beste van het beste willen en ik kreeg via deze test veel vragen over dit topmodel van Salomon. Ze zijn net wat stijver door de carbon buckle aan de zijkant van carbon (naast het carbon schoenonderdeel).
RS Carbon
De RS Carbon is een goedkoper met circa 250 euro en veelgekozen model. Deze heeft ook carbon zool en aangepast binnenwerk voor directe overbrenging. Het carbon is minder goed zichtbaar maar is dus wel aanwezig. Hij heeft ook de verstelbare hielband en zelf-aanpassende contrefort.
Free skate
Natuurlijk kun je gewoon op normale noren zoals Viking op natuurijs gaan schaatsen maar je hebt anno nu veel meer keuze, namelijk
- Vaste noren
- Klapschaats noren
- Free skate
Wat zijn Free skates?
Free skate zijn eigenlijk langlauf schoenen met ijzers eronder. Free skates zijn altijd klapschaatsen en vaak is er een elastiekje nodig om te sneller terug op hun plaats te krijgen.
Merken
Je hebt een aantal merken Free skates, namelijk:
- Salomon (met voorsprong de grootste)
- Alpina (vaak in combinatie met Zandstra)
- Rossignol
- Zandstra
Hier zie je mijn eerste paar Free Skate schaatsen, de Rossignol Free skates (de gele)
Salomon
Later kocht ik de veel betere Salomon Free Skate schaatsen
Verschil Free Skate vs Viking
Je ziet hier het verschil in techniek en manier van schaatsen tussen normale Viking schaatsen met Maple onderstel waar Ton op schaatst en mijzelf op mijn Salomon schaatsen. Ton begint op zijn Vikings:
Gewone schaatsen of Free skates?
Maar wat neem ik nu, gewone schaatsen of Free skates hoor ik soms? Goede vraag want op beide schaatsen kan ik op natuurijs prima schaatsen. Op de 400meter baan zou ik altijd normale schaatsen nemen en dan het liefste klapschaatsen (alle ronderecords zijn met klapschaatsen gemaakt). Op natuurijs heb je met andere omstandigheden te maken, namelijk:
- Scheuren
- Broos ijs
- Opstappen op het ijs vanaf het riet met deels water
- Lagere temperaturen (dus koude voeten)
Klapschaatsen
Klapschaatsen zijn gewoon prettiger omdat ik een langere afzetmogelijkheid heb en dat scheelt iedere slag dus mooi een afstand. Hierdoor ga ik harder, heb ik langer ijscontact en ben ik dus eerder klaar! Kiezen tussen normale of klapschaatsen is voor de beetje geoefende norenrijder dus een no-brainer…
Voordelen Free skates?
Door al deze punten geven Free skates voordelen in mijn ogen. Ik kan met de ‘warme slofjes’ lekker een hele dag op natuurijs schaatsen en in de avond gewoon nog lopen. Met blote voeten in normale schaatsen is dat soms een ander verhaal 😉 Ik gebruikt overigens ook altijd overschoenen (neopreen hoezen) voor normale schaatsen. Er is ook een belangrijk nadeel aan Free skates, ze zijn namelijk langzamer dan normale schaatsen en sommigen vinden ze ook minder mooi.
Ijzers Free skates?
Onder de Free skates doe ik altijd losse ijzers, het is nooit een complete, met elkaar verbonden, set. Dus onder de Salomon schoenen kunnen zowel Free skate, MenM, Zandstra of andere blitse ijzers zoals die van Wiperboard. Daarnaast heb ik ook verschil in de bindingen, om het makkelijk te maken 😉
Je hebt vaak 4 lengtes in ijzers dus daar moet ik ook nog uit kiezen. Ik heb normaal maat 45 en Salomon schoenen maat 46 (meestal 1 maat groter dan Viking schaats) en daar kan een L of XL ijzer onder. Nu schijnt het niet heel veel uit te maken maar in mijn ogen is misschien langer sneller vanwege het grotere contactoppervlakte op het ijs. Ik hoorde van een ervaren schaatser met maat 44 dat hij al lekker met een XL schaatste dus ga ik ook voor een XL. Dit is de maattabel met de centimeters van de ijzers. Je ziet je merken en de lengtes van het totale ijzer en van het contactoppervlakte (dit was nergens te vinden op internet)
Binding Free skates?
Je hebt 3 typen bindingen, namelijk
- Free skate binding met 1 bevestigingspunt (beetje ouderwets)
- Free skate binding met 2 bevestigingspunten voor een sneller terug klap (nieuwer)
- Geïntegreerde ijzer met binding (bijvoorbeeld Wiperboard, supermooi maar duurste)
- Free skate binding met 1 bevestigingspunt (beetje ouderwets)
- Free skate binding met 2 bevestigingspunten voor een sneller terug klap (nieuwer)
- Geïntegreerde ijzer met binding (bijvoorbeeld Wiperboard, supermooi maar duurste)
Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Free Skate is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Technische info Shimano is hofleverancier voor bijna alle fietsmerken. Meer technische info over hen zie je op shimano.com of van de topuitvoering Dura Ace op duraace.com en op Wikipedia. Voor betaalbare fietsen kijk je bij Cube racefietsen en voor de duurste/ sjiekste racefietsen voor komend jaar kijk je af bij de kenners van de profploegen zoals INEOS Grenadiers en Lotto-Soudal. Omdat we naast hardlopen ook graag schaatsen en zwemmen (met de beste zwembril natuurlijk!) zie je hier de test speciaal voor de fanatieke natuurijs schaatsers! Bron: Salomon website