De Shimano Dura Ace R9200 groep is de nieuwste en allerbeste op de markt. Hij is draadloos, zeer licht, betrouwbaar, elektrisch maar erg duur. Wanneer kies je voor deze superlichte en snelst schakelende top groep?
Nieuwste Dura Ace R9200
De Shimano Dura Ace R9200 groep is verreweg de allerbeste fietsgroep omdat deze qua kwaliteit, materialen, ingebrachte kennis en afwerking perfect is en subliem draadloos werkt. Bekijk de Dura Ace prijs
Inhoudsopgave:Hier zie je kort wat er nieuw is op de nieuwste R9200 Dura Ace groep:
Dura Ace of Ultegra met korting op 21 november kopen?
Bij deze shop kun je met vertrouwen jouw Dura Ace of Ultegra bestellen.
Scherpe prijs. Snel in huis.
9200 vs 9100
- 9200 is geheel draadloos
- 9200 schakelt sneller, nauwkeuriger en nog iets soepeler dan de 9100 (en de Ultegra 8100) groep
- Alle onderdelen van de 9200 groep zijn ge-upgrade
- Ook nieuwe 9200 wielen
- Ook met vermogen is mogelijk
We gaan nu verder in op alle eigenschappen van deze R9200 groep.
Wat is anders ten opzichte van de oude 9100 groep?
De Shimano Dura Ace R9200 is mooi 12-speed en lekker draadloos. Daarmee gaat hij veel verder dan de oude 9100 groep. Verder zie je de ingebouwde nauwkeurige vermogensmeter, tubeless (en eventueel tube-) wielen, betere remschijven en ook remklauwen. Daarnaast gaat het laden van de Di2 accu ook simpeler en is er geen losse unit nodig in bv je stuur-uiteinde. De Dura Ace R9200 is er voor velgremmen en discbrakes. Ik vind het opvallend dat niet alleen de Ultegra 8100 maar ook deze Dura Ace R9200 nog in velgremoptie te koop is.
Shimano maakt, in navolging van natuurlijk de e-SRAM en de e-Campagnolo, nu ook de stap naar 12-speed met meer bereik. Dura Ace is Di2-only (maar gelukkig vor sommigen is Ultegra er nog gewoon mechanisch). Daarnaast zijn er grotere kettingbladen (van 54-40) en is er een 11-34T cassette beschikbaar.
Draadloos
De Dura Ace R9200 groep kent de grootste verandering in de verbinding tussen shifters en derailleurs. Dat gaat voortaan draadloos/ wireless. Geheel draadloos, dus niet gedeeltelijk draadloos zoals je kent uit de we fsa groepset review. De derailleurs zijn via de batterij wel met elkaar verbonden. Het opladen ervan gaat voortaan via een oplaadpunt in de achterderailleur. Volgens Shimano daalt daarmee de snelheid van schakelen behoorlijk. Dat scheelt zelfs 58% voor de achterderailleur en 45% voor de voorderailleur.
Accu
De accu gaat zo’n 1000 kilometer mee tussen de twee laadmomenten en de shifters worden gevoed door twee eenvoudige knoopcelbatterijen. Deze laatsten gaan 1,5 tot 2 jaar mee. Overigens is er daarnaast ook een volledig bekabelde optie. Via de achterderailleur wordt de Dura Ace groep via ANT+ ook verbonden met andere apparaten, zoals je fietscomputer aparte snelheidssensor en meer wat je wilt.
Groepset
Ik ben altijd al voorstander van Dura Ace geweest en alhoewel ik meerdere Campa groepen en SRAM groepset uitvoeringen heb gereden heb ik 7 fietsen met Shimano Dura Ace gehad. Dat waren voor de 9200 de 9100 en nog oudere types van Dura Ace.
Persoonlijk kies ik op mijn racefiets overigens altijd voor Shimano. Zij zijn in mijn ogen de koning op het gebied van fietsgroepen. Ze maken ook vishengels en aanverwante zaken en schijven er best goed in te zijn maar hun fiets-spullen afdeling is een stuk groter.
Shifters
De vorm van de shifters/ schakelaars op je stuur is daarnaast ook nieuw. Ze zijn nu namelijk voorzien van een verhoogd bovendeel met een lichte ergonomische kromming naar binnen en tevens een groter oppervlak tussen de shifter en het stuur. Hierdoor heb je fijnere grip op de bovenzijde en achter de hendel. Dit is dus gewoon nog ietsje prettiger bij lange ritten.
De andere wijziging zit in de grotere afstand tussen de Di2-knoppen op de shifter schakelaar, waardoor de up- en down-shiftknoppen beter van elkaar te onderscheiden zijn, en dat is wel zo makkelijk :-). Vooral met je handschoenen aan of natte vingers werkt dat een stuk prettiger. Daarnaast zijn er ook klim- en sprintshifters en kun je alles naar je eigen voorkeuren afstellen via de E-TUBE app op je telefoon (Android of iPhone). Ze hebben nog steeds het synchronized shifting.
Synchronized Shifting
Wat is nu precies dat synchronized shifting? Heel simpel gezegd is het simpeler om te schakelen. Vanuit de mtb groepen, de XTR Di2 en de XT Di2, zag je al dat dit werkte op de mountainbike. Met synchronized Shifting worden de voor- en achterderailleur bediend met slechts één druk op de shiftknop. Automatisch Je nieuwe groep kiest dan automatisch de ideale kettingstand voor je en doet dat in zo min mogelijk schakelstappen. Ook dit bespaart energie waardoor je makkelijker harder rijdt! synchronized shifting is een nieuwe toevoeging aan de elektronische groepen en is gemaakt om je minder te hoeven laten nadenken. De versnellingskeuze wordt makkelijk waardoor de beslismomenten in racesituaties korter worden. Dat betekent dus net de winst die soms nodig is. Een enkele schakelactie Het synchronized shifting is ontworpen om met slechts één schakelactie de meest logische versnellingsverhouding te kiezen, ongeacht of deze versnellingswissel leidt tot een schakelactie van voorderailleur, achterderailleur of een combinatie van beide derailleurs. Voordelen Synchronized Shifting biedt hiervoor twee schakelinstellingen, te weten:- Full Synchronized Shifting
- Semi Synchronized Shift mode
Cassette
Er zijn meerdere keuzes voor de cassette. Je hebt namelijk 11-28, 11-30 en 11-34. Shimano kiest dus inderdaad niet voor een cassette met een 10 als kleinste kransje, maar hebben de cassettes geoptimaliseerd met een herziening tussen de 6e, 7e en 8ste tandwielen, waardoor je zo soepele en consistente stappen behoudt.
Overigens kun je de cassettes gewoon gebruiken op je ‘oude’ 11-speed body’s. Dit geldt ook voor de Dura Ace-cassettes. Dat is een groot voordeel want zo kun je je oude wielen mooi blijven gebruiken en dat scheelt een hoop geld. Natuurlijk hebben ze ook nieuwe wielen (zo meteen meer daarover). Van de crank zijn nu twee versies beschikbaar, namelijk met en zonder geïntegreerde vermogensmeter. Die nauwkeurige vermogensmeter is via ANT+ of Bluetooth te koppelen met je fietscomputer en telefoon.
Deze keuzes in cassette en crank maakt het nog wel eens lastig.
Welke cassette en crank kiezen? Je hebt bij beide groepen keuze uit een compact crankstel en een normaal crankstel en ook voor de cassette heb je meerdere keuzes. Crankstel De opties in crankstellen zijn:- 53/39, voor de zeer sterke rijders onder ons 'stoempers'
- 52/36, voor normale fietsers die geen compact willen (zij rijden nooit in de bergen)
- 50/34, meest gekozen omdat die mensen zowel zwaar als licht willen rijden op vlak terrein en in heuvels/ bergen
- 46/36, kinder verzet en heel weinig gekozen
- 50/34
- 11/25
- 11/28
- 11/30
- 11/32
- 11/34
- 12/25
- 14/28
- 11/32 of 11/34 voor in de bergen (op vakantie bijvoorbeeld)
- 11/25 voor ons vlakke landje
Remmen
Ook de remmen op de 9200 zijn anders. Er wordt hierbij namelijk gebruik gemaakt van technieken uit de MTB- en gravelremsystemen. Veel wielrenners waren al geswitcht naar de oude mtb systemen bij de 8000 groep omdat daardoor er een veel directere en beter doseerbare remwerking verkregen wordt. Dat is nu op de 9200 dus standaard Er wordt ook overgestapt naar remschijven die we uit het mountainbiken kennen (dat is MT900 voor Dura-Ace en MT800 voor Ultegra). Overigens zijn daarnaast ook nog de remblokken breder en is er meer ruimte tussen het remblok en de schijf. Hierdoor is het systeem een stuk stiller en we weten allemaal hoe gek we kunnen worden van piepjes en kraakjes uit onze paradepaardjes 🙂
Wielen
Tot slot de wielen. Shimano heeft de Dura Ace groepsets ontworpen volgens het zogenaamde principe Science of Speed. Dit klinkt fancy maar wat is het? In het kader daarvan hebben ze ook volledig nieuwe carbon tubeless en tubewielen (alleen voor Dura Ace) ontworpen. De wielen zijn verkrijgbaar in prima 36 (klim), 50 en 60mm (earo) hoogte. Ten opzichte van haar wiel voorgangers zijn deze wielen lichter en aerodynamischer. Deze Dura Ace variant is daarbij natuurlijk weer ietsje lichter dan de goedkopere Ultegra. Bij het tubeless C50 wielset is dat 1461 gram versus 1570 gram.
Di2
Di2 is de elektrische groep van Shimano en die heb je in de Ultegra en Dura Ace uitvoering. De Ultegra Di2 is formeel de Ultegra R9200 groep en de Dura Ace is de R9200 groep. De mechanische uitvoeringen zijn net weer andere nummers.
Waarom is de Dura Ace groep zo goed?
Dit topmodel is eigenlijk een beetje te goed voor veel wielrenners. Zo ook voor mijzelf. Toch fiets ik er graag mee want het is mijn hobby. Wellicht is passie een beter woord en alhoewel ik prima met een Ultegra of zelfs 105 groep overweg zou kunnen (en ook echt wel op de Mont Ventoux beland) is de Dura Ace uitvoering gewoon het soepelste, lichtste en (niet onbelangrijk) het mooiste 🙂
Shimano verkoopt zoveel fietsgroepen dat de prijs die je betaalt voor zo’n complete groep weliswaar hoog is maar relatief goedkoop voor wat je krijgt. Zelfs bij Dura Ace. Je krijgt meer waar voor je geld ten opzichte van Campa Record (de concurrent naast SRAM) want die slaat echt een groot gat in je portemonnee.
Overigens is het geen geheim dat Ultegra de meest gekozen en verkochte groep is van Shimano.
Ultegra is verreweg ook het beste voor de meeste wielrenners (inclusief mijzelf dus eigenlijk). Zo, dat is eruit!
Dura Ace is wel lichter, schakelt nog net iets sneller en soepeler en ziet er iets blitser uit met het carbon. Dus ook al heb ik het niet nodig: ik vind het wel veel mooier op mijn fiets staan! Terug naar de R9200 nieuwe groep.
Shane vertelt er hier alles over:
Kopen
Aanbieding
Dura Ace vs Ultegra is een lastige keuze. De groepen zijn beiden super maar de verschillen zijn toch ook groot. Kies voor Dura Ace of Ultegra Di2!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Dura Ace of Ultegra is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
In onze podcast beluister je tips over wielrennen en dit onderwerp.
- Hardlopen 33 | Fietsen 😉 HRDLPN 10:00
- Hardlopen 82 | Hardlopen En Fiets, Hoe Combineren? HRDLPN 06:13
Shimano R9200 onderdelen
Merk | Type | Elektr | € | Gram | Rating |
---|---|---|---|---|---|
Shimano | Dura Ace | Mech | €1200 | 2000 | |
Shimano | Dura Ace | Di2 | €2000 | 2200 | |
Shimano | Ultegra | Mech | €500 | 2300 | |
Shimano | Ultegra | Di2 | €1075 | 2000 | |
Shimano | 105 | Mech | €400 | 2900 | |
SRAM | RED | Di2/Mech | €1320 | 1700 | |
SRAM | Force F | Mech | €520 | 2100 | |
Campagnolo | Record | Di2 | €1500 | 2000 | |
Campagnolo | Veloce | Mech | €450 | 2500 |