De Truetrainer is de meer betaalbare versie van de grote Truebike. Sterker nog: je kunt bij de Truetrainer ook nog eens kiezen uit verschillende modellen (4.2 en 6.2 en 8.2). Voor minder dan 1.000 euro heb je al een Award winnende trainer uit eigen land.
Truekinetix Truetrainer Vergelijk
Wat de TrueTrainer echt onderscheidt, volgens gebruikersfeedback, is de opmerkelijk realistische fietservaring. Mensen hebben gemeld dat dit direct opvalt zodra ze slechts enkele minuten op de fiets zitten. Met deze trainer hoef je je geen zorgen te maken over het verlies van spiermassa; integendeel, je kunt effectief spieren opbouwen en je fitnessdoelen bereiken. Bovendien maakt de mogelijkheid tot lichte zijwaartse bewegingen het niet alleen comfortabeler, maar zorgt het er ook voor dat je minder pijn ervaart, terwijl je binnenste spieren geactiveerd worden. Hierdoor ervaar je een nog realistischer weggevoel en voelt je fiets minder statisch aan. Je ziet hem hier
Natuurlijk ging ik er ook zelf mee fietsen, althans met de luxe 8.2 😉
Hieronder zie je NL topschaatser Patrick Roest met de topper, de TrueTrainer 8.2
Concurrent van Tacx
Natuurlijk kennen we allemaal Tacx wat inmiddels van Garmin is. Wellicht ken je zelfs de Elite en Wahoo trainers. Toch is er meer op de markt en zelfs van eigen Nederlandse bodem! Dus overweeg je de aanschaf van een fietstrainer? Dan kun je ook kiezen voor het Nederlandse fietstrainermerk TrueKinetix.
De bestseller 6.2 heeft deze mooie eigenschappen:
- ⚡️ 2600 watt piekvermogen
- ⛰️ 26% klimvermogen
- 🔧 TrueForce Technology voor een natuurlijk fietsgevoel
- 🔄 Rocking Motion voor realistische beweging in alle richtingen
- ⚙️ 400 Virtuele Versnellingen
Voordat we verder gaan: Wist je dat deze TrueKinetix TrueTrainer de gerenommeerde CES Innovation Award gewonnen in de categorie Fitness & Sports? Deze onderscheiding is echt niet niks en te danken aan hun baanbrekende TrueForce-technologie, Virtual Gears en geavanceerde software.
Nu volgt eerst even de historie van Truekinetix en de stappen naar de Truetrainer.
Truekinetix – de start van het merk
Voor veel ambitieuze of professionele sportfietsers is het Nederlandse Truekinetix een begrip. Het bedrijf uit Hillegom in het Nederlandse Zuid-Holland is door Bas van Rens opgericht. Zoals bij zoveel succesvolle ondernemers kwam de inspiratie voor het bedrijf uit een stukje persoonlijke frustratie. Bas had oooit namelijk de hele winter indoor getraind voor de Ironman Hawaii. Hij miste de kwalificatie met een marge van slechts 8 minuten. Met deze slechts 8 minuten tekort voor kwalificatie drong het besef door dat zijn trainingsaanpak op het verkeerde spoor zat. Een grondige evaluatie bevestigde zijn gevoel: de verkeerde spieren waren aangepakt. Vastbesloten om de ultieme indoor fietstrainer te creëren, ging hij de uitdaging aan.
Betere indoor training
Bas kwam al snel tot de conclusie dat hij met zijn indoor trainer simpelweg de verkeerde spieren had getraind. Zijn ervaring leidde tot verder onderzoek naar hoe een betere indoor trainer er uit zou moeten zien. In samenwerking met de TU Delft en TU Eindhoven ontwikkelde hij het prototype van zijn eerste innovatieve smart fietstrainer, de Truekinetix TrueBike. Deze Truebike is de volledige fietstrainer. Door het traditionele vliegwiel te vervangen door een robot gestuurde elektromotor slaagde Bas erin een outdoor training perfect te simuleren op een indoor trainer.
Na het succes van de grotere Truekinetix TrueBike, een volledige fietstrainer premium indoor smart trainer met bijbehorend prijskaartje (van meer dan 2.000 euro) steeg ook de vraag naar een compactere en gunstiger geprijsde versie. Niet iedereen heeft immers de ruimte om een complete trainer in huis neer te zetten. Hiervoor biedt Truekinetix de TrueTrainer. Wat ik handig vind is de app die supersnel te installeren is zodat ik snel binnen kan gaan trainen:
Wat is de Truekinetix TrueTrainer?
Deze Truetrainer is een kleinere, lichtere en meer betaalbare trainer van Truekinetix. Deze Truetrainer biedt dezelfde innovatieve technieken als de TrueBike in een compacter formaat.
De belangrijkste kenmerken van de TrueTrainer
De kenmerken van de TrueKinetix Trainer zijn indrukwekkend te noemen. Zo maakt de trainer gebruik van het hoogwaardige TrueForce-systeem dat tot voor kort alleen verkrijgbaar was op de veel grotere en duurdere Truekinetix Truebike. In de Truekinetix trainer ervaring vallen verder de mogelijkheid tot het gebruik van Virtual Gears op en het feit dat de powermeter een nauwkeurigheid van maar liefst 0,5% biedt. Ook het feit dat de trainer geen snoer nodig heeft, maar volledig draait op de energie die opgewekt wordt tijdens de training is erg prettig. De energie die overblijft kun je bovendien gebruiken om tijdens de rit je accessoires op te laden via de USB-poort.
Specificaties van de TrueTrainer
Het rijtje technische specificaties is in deze Truekinetix trainer is zeker indrukwekkend te noemen. Zo is de maximale weerstand die de trainer kan bieden tijdens een trainingssessie maar liefst 2600 watt voor de 6.2. Er worden zelfs twee soorten assen ondersteund: Quick Release (130mm en 135mm) en Thru Axle (142mm en 148mm). Ook met de cassette zit het wel goed: 8-12 speed. Afhankelijk van de gekozen versie is Bluetooth, ANT+ en WiFi beschikbaar en kun je de opgewekte energie gebruiken om apparaten op te laden via USB. Firmware updates kunnen volledig draadloos worden uitgevoerd.
Versies van de Truetrainer
De Truekinetix Trainer is beschikbaar in een drietal versies. De basisversie is heet Base, de topversie heeft de naam Max. Er is ook een tussenversie beschikbaar, de Shift. In de basis bieden alle varianten van de trainer dezelfde compacte vormfactor en baanbrekende TrueForce-technologie. De Base kan verder optioneel worden voorzien van Virtual Gears. De Max-versie is voorzien van alle beschikbare kenmerken, zoals Virtual Gears, een HDMI en USB-poort, en WiFi voor dataoverdracht en livedata via HDMI. Deze twee laatste functies zijn op de Shift-versie alleen als optie beschikbaar.
Verschil tussen de TrueTrainer 6.2 en de TrueTrainer 4.2 en de 8.2
Het voornaamste onderscheid tussen de TrueTrainer 4.2 en de TrueTrainer 6.2 ligt in hun functionaliteiten. TrueTrainer 6.2 heeft virtuele versnellingen en een maximaal vermogen van 2600 Watt. De 4.2 heeft niet die vrituele versnellingen en gaat ‘maar’ tot 200 Watt. Onze ervaring is dat 2000 Watt al erg veel is en meer dan genoeg voor zelfs fanatieke reacreanten. Die 4.2 gaat ook ietsje minder steil (namelijk 20% ipv 26%) en je kunt er ook niet mee Zwiften met Wifi (wel een behoorlijk nadeel voor velen). De nauwkeurigheid is ook iets lager, namelijk 1% ipv 0,5% en dit is in onze ogen voor niet-profs ook minder belangrijk. Die 6.2 heeft trouwens al een cassette erop en de 4.2 niet. Fundamenteel gezien delen de 4.2 en 6.2 dus dezelfde basis, maar de 6.2 gaat net dat stapje verder en voorziet fanatieke fietsers van dat extra beetje functionaliteit om hun fitnessniveau naar nieuwe hoogten te brengen.
De nieuwste 8.2 is de meest uitgebreide en luxe TrueTrainer. Bekijk hier alles over die TrueTrainer 8.2
De TrueTrainer 8.2
Dit zijn de voornaamste plussen van de 8.2 ten opzichte van de 6.2
- ✅ HDMI-aansluiting voor live trainingsgegevens op je eigen tv.
- ✅ De eerste trainer waarmee je apparaten kunt opladen met zelf opgewekte energie.
- ✅ Tot 3 uur draadloos fietsen dankzij de ingebouwde accu.
Dit laatste is ook super handig! Ik heb geen gedoe met oplaadkabels en tevens ook geen ingewikkelde installatieprocessen want het gaat als vanzelf.
Lager gewicht
Het verschil wordt naast de grootte ook goed benadrukt door het gewicht van het toestel. De grote Truebike volledige fiets weegt 42 kilo en deze kleinere Truetrainer slechts 15 kilo. Deze gewichtsreductie wordt met name doordat je hier een complete fietstrainer vergelijkt met kleinere direct drive trainer (waaronder ook het ontbreken van een zwaar vliegwiel). In plaats hiervan werkt de trainer met een computergestuurde weerstand. De trainer meet de kracht die je levert ongeveer 10.000 keer per seconde. Samen met de gegevens over je gewicht, je trainingsprogramma, je actuele snelheid en cadans biedt de trainer een precies afgestemde weerstand. Deze weerstand benadert de weerstand van een outdoor training nagenoeg exact.
TrueForce-systeem
Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat een outdoor fietstraining op een aantal punten aanzienlijk afwijkt van een indoor fietstraining. Alleen al de power-afgifte van een indoor sporter ligt aanzienlijk lager dan de power-afgifte buitenshuis bij een vergelijkbare trainingsopzet. Uit nader onderzoek komt naar voren dat dit effect voornamelijk veroorzaakt wordt omdat je indoor andere spieren gebruikt dan outdoor. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat traditionele indoor trainers met een vliegwiel te weinig power van de sporter vragen tussen de inspanningen door. Door de Trueforce wordt dit beter en het is zelfs beter dan de rocker plate die je bij andere trainers ziet.
TrueForce vervangt dit vliegwiel door een computergestuurde elektromotor die 1000 maal per seconde de weerstand aanpast om een outdoor training zo exact mogelijk na te bootsen. Om dit te kunnen doen meet TrueForce bijna 10.000 keer per seconde gegevens van de sporter en de fiets.
TrueForce Technology
Wat is nu precies deze TrueForce technologie van Bas zijn bedrijf Truekinetix?Hoe werkt het is het beste te omschrijven in het gevoel dat het geeft. Hun grootste verandering in indoor fietsen is de realistische pedaalkracht door middel van robotica. Dit biedt veel voordelen:
- Tegenkracht op je pedalen, je kunt echt kracht zetten.
- Het voelt veel soepeler.
- Het maakt indoor fietsen minder vermoeiend.
- Het maakt indoor fietsen voelen als buiten fietsen.
Begin met trappen in versnelling 52/19 of 53/19. Stop met trappen, sta volledig stil. Begin dan te fietsen alsof je wegrijdt bij een verkeerslicht. Tel hoeveel pedaalslagen het kost voordat je 25 km/uur bereikt.
Als je deze fietsproef doet merk je dat het echter voelt.Je gaat natuurlijk de weerstand voelen. Je zult echt wat kracht moeten zetten om de snelheid te bereiken, net zoals buiten fietsen. Op andere vliegwieltrainers is de weerstand lichter en met een paar slagen zul je de snelheid hebben bereikt.
Dit laatste is onder andere de kracht van Trueforce en voelt 'echter'. Nog een praktijksimulatie die je doet merken dat het werkelijker voelt is:Fiets met een snelheid van 25 km per uur. Stop met trappen. Houd je benen stil. Tel hoeveel seconden het duurt voordat je afremt tot 20 km per uur.
Je zult nu merken dat de TrueTrainer van Bas zijn bedrijf je toestaat om op je snelheid uit te rollen. Wanneer je opnieuw begint met trappen, hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen; je hebt nog steeds momentum. Net als buiten fietsen. Andere trainers met een vliegwiel verliezen snelheid heel snel. Zodra je stopt, moet je echt je snelheid weer opbouwen vanaf nul.