De vraag ‘wat roepen wielrenners’ (of beter gezegd schreeuwen) en welke gebaren maken ze nu precies? Hier zie je alle signalen van wielrenners makkelijk op een rij zodat je weet wat het betekent. Je ziet hier ook mooie teksten uit de koers
Wie in een fietsgroep rijdt of wilt gaan rijden, kent best de signalen en codes van het peloton waardoor het wielrennen heel wat veiliger wordt. Wij zetten de belangrijkste gebaren en teksten die ze roepen graag op een rij.
Veiligheid
Alles draait om veiligheid bij het roepen en gebaren maken. Natuurlijk wordt er ook wel eens een grapje gemaakt maar het is gewoon altijd opletten bij het wielrennen. Helaas is er ook wel eens een valpartij maar die proberen we te verkleinen. Bij het rijden in een groep komt er meer bij kijken dan alleen het laten draaien van de pedalen; verbale communicatie speelt een cruciale rol. Deze communicatie is van essentieel belang om het groepsrijden zowel soepel als veilig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden:
Waarschuwen
In een groep fietsen betekent vaak dat je niet altijd een duidelijk zicht hebt op wat er voor je gebeurt. Hetzelfde geldt voor het verkeer dat achter je nadert.
Signaleren van obstakels
Achter in het peloton zie je dingen als laatste. Om elkaar op tijd te waarschuwen, maken we gebruik van signalen. Deze signalen worden niet alleen vocaal overgebracht, maar ook door middel van gebaren. Dit is noodzakelijk omdat gesproken woorden soms niet gehoord worden en gebaren soms over het hoofd worden gezien.
Teksten die wielrenners roepen naar elkaar
Enkele belangrijke signalen en gebaren zijn:
- Het signaal “Paaltje” wordt gegeven wanneer er een obstakel is, soms zelfs als het geen daadwerkelijke paal betreft maar bijvoorbeeld een paddestoel vluchtheuvel. Dit gaat gepaard met een gebaar naar het obstakel.
- Het signaal “Zand” wordt geroepen in een soortgelijke situatie. Als er zand ligt op asfalt (of bladeren of gravel) dan kun je daar over wegglijden, dus daar moet men langsfietsen. Dit gaat vaak ook weer gepaard met een gebaar naar het zand.
- Het signaal “Vóór” wordt gebruikt wanneer er zich iets of iemand op jouw rijstrook bevindt of nadert. Dit duidt er waarschijnlijk op dat de groep naar links zal uitwijken om in te halen. Hierbij hoort ook een bijbehorend gebaar.
- Het signaal “Tegen” wordt gegeven wanneer er tegenliggers zijn. In dit geval moet je mogelijk naar rechts bewegen of moeten rijders “ritsen” om ruimte te creëren. Dit signaal waarschuwt ook voor gevaar. Ook hoor je wel “tegenligger”, “autóóó”, “vrachtwagen” etc.
- Het signaal “Achter” wordt gebruikt wanneer bijvoorbeeld een auto de groep wil passeren. Iedereen begrijpt dan dat ze strak rechts moeten blijven rijden. In sommige gevallen kan er ook “gerist” worden om ruimte te maken voor het achteropkomend verkeer.
- “Ritsen” of “Lijnen” wordt geroepen wanneer fietsers naast elkaar rijden en moeten overstappen naar een enkele rij. Dit kan nodig zijn op smalle wegen waar tegenliggers mogelijk passeren.
- “Overpakken” of “Overnemen” wordt geroepen wanneer de voorste wielrenner het zwaar krijgt en degene erachter het niet goed merkt. Anderen roepen dat dit om de groep veilig op snelheid te houden.
- “Over” roep je als je op kop zit en wilt dat degene achter jou naar de kop moet gaan (ja ja, er komt heel wat nieuwe begrippen voorbij).
- Je roept “Vrij” als er niemand aankomt waar wel plots iemand aan zou kunnen komen. Bijvoorbeeld een straat van rechts, een onoverzichtelijke bocht etc.
Gebaren die wielrenners maken naar elkaar
- Richting aangeven: dit is natuurlijk het meest voor de hand liggende gebaar, dat elke fietser al heeft gebruikt: je hand uitsteken en zo de richting aangeven waar je naartoe wil.
- Het gebaar met de hand die naar achteren zwaait, geeft aan dat de groep naar de rechterkant van de weg moet gaan. De renner die op kop rijdt, beweegt hierbij zijn hand in zijwaartse beweging naast zijn rechterheup of achter zijn billen langs. Het is voor inhalen meestal.
- Hand naar beneden op en neer bewegen: snelheid minderen, er dreigt gevaar
- Hand naar boven steken: stoppen, snelheid minderen. Bijvoorbeeld bij kruising of stoplicht of sterk remmende auto
- Wijzen: er is iets gevaarlijks op de weg, bijvoorbeeld een gat of hoge putdeksel of tak.
- Elleboog uitsteken: haal me maar in
- 2 ellebogen uitsteken: ik ga even staan op de pedalen of de zadeldruk te verminderen of fietsbroek goed te doen. Sommigen noemen dit ook wel ‘de kip’ 🙂 Dit gebaar wordt ook gemaakt om obstakels aan te geven waar je als fietsgroep overheen moet zoals een drempel, rubberen snelheidsremmers of wegverhardingovergang. Veel renners doen dan een zogenaamde bunnyhop met de fiets om de impact te vermijden.
- Hand ronddraaien: Dit is een handgebaar om ook iedereen goed mee te laten draaien. Je ziet het soms ook op tv bij een ontsnapping van een paar renners. Wanneer niet iedereen zijn kopbeurt goed uitvoert of zelfs helemaal niet op kop komt, zie je soms dit gebaar. Het kan dan namelijk dat 1 of een aantal renners zich daaraan beginnen te ergeren. Als deze geërgerde wielrenner van de kop afgaat, kijkt hij achterom en maakt hij een draaiende beweging met zijn vinger.
Ronddraaien in de groep
Het draaien is dus belangrijk in een fietsgroep. Hiermee wordt aangegeven dat het belangrijk is dat de groep gaat “ronddraaien” en iedereen even op kop komt. Zo blijft het tempo hoog en werkt de groep samen. Dit gebaar zie je vaak in koersscenario’s en zelden tijdens gewone toertochten. Het is dus een gebaar dat je niet vaak zal zien in een groot peloton, maar eerder in een groepje renners die al wat koerservaring hebben.
Let op!
Bij het roepen en gebaren moet je dubbel opletten. Er is dan wat onrust in de groep. Een veelgemaakte fout is dat sommige fietsers, terwijl ze dit gebaar geven, naar achteren kijken om te zien of het begrepen wordt. Hierdoor kunnen ze onbedoeld naar links afwijken en hun aandacht van de weg afleiden. Het is belangrijk om dit te vermijden. Geef het signaal, blijf vooruit kijken en houd een rechte lijn aan. Tevens zie je dat later op de dag, als men moe wordt, het gebaren en roepen wat minder wordt. Men is meer met zichzelf bezig. Dan is het juist belangrijk om te blijven acteren!
Doorgeven van signalen
Om ervoor te zorgen dat de informatie doorgegeven wordt, is het belangrijk om signalen en kreten door te geven aan de fietsers achter je. Soms horen de achterste rijders de waarschuwingen van de voorste renners niet goed, vooral als ze nog gefocust of in gesprek zijn. Dit kan tot verrassingen leiden en dat verkleind de fietscommunity.
Niet te veel en niet te weinig
Het is altijd lastig. Je moet het roepen niet overdrijven maar er mag ook niks gebeuren. Het is niet nodig om voor elk klein gaatje in de weg of klein obstakel een signaal te geven. Dit kan overweldigend zijn en belangrijke signalen doen verwateren. Beperk je tot essentiële waarschuwingen, zodat iedereen alert blijft. Het blijft oefenen hiermee een ook van groep tot groep is dit verschillend.
Vooruitkijken
In een ervaren groep op een bekend parcours herkent iedereen situaties waarin bijvoorbeeld “gerist” moet worden voor een blinde bocht. Als iedereen rustig reageert, kunnen veel signalen vermeden worden. Dit bevordert een soepele interactie, minder geschreeuw en natuurlijk ritsen. Zo blijft de gemiddelde snelheid hoog en vermindert het elastieken/ ‘harmonica-effect’. In dit opzicht is het geven van signalen (roepen en gebaren) ven het gezamenlijk anticiperen met techniek een vorm van elkaar beter leren kennen.
Anticiperen
Binnen de groep is onderling oogcontact van belang. Hierdoor weet iedereen waar de anderen zich bevinden. Signalen zoals “achterblijven” en “rustig aan” worden gebruikt om elkaar te informeren. Het is ook belangrijk om de beschikbare wegbreedte optimaal te benutten en bij het betreden van bebouwde gebieden rustig vaart te minderen.
Wat doen als je wilt stoppen
Als je moe bent, pannen hebt of om een andere reden even wilt gaan stilstaan moet je dit voorzichtig maar duidelijk aangeven. Uiteraard wordt dan “stoppen” of “hooooo” geroepen. Bij stoppen is het eerst belangrijk om te bedenken en bekijken waar je kunt stoppen. Ga nooit op de weg staan! Ook niet bij een lekke band.
Aanbieding
Sale racefiets spullen
Profiteer van korting bij racefiets webwinkels met hun actuele sale aanbiedingen!Vind de beste deal
Wil je direct de mooie Sale aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt je tijd en dan wordt het Sale pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Tip: zoek ook speciaal in deze webwinkels op 'sale', 'aanbieding' en 'uitverkoop' in hun zoekvenster, meestal staat er nog wel een aanbieding verstopt die je zo vindt 😉 Natuurlijk zijn er nog veel meer webshops met mooie fietsaanbiedingen waar je nu van kunt profiteren. Dit zijn de sale aanbiedingen van de andere fiets-webwinkels!
Meer technische info
Natuurlijk moet je fiets ook in topstaat zijn om vallen en blessures te voorkomen. De UCI schrijft voorwaarden voor over de kwaliteit van de fiets. Gebruik goede smeermiddelen van b.v. Shell en bekijk meer technische info van fabrikanten van goede materialen voor op de fiets (zie Wikipedia en de keurmerken voor materialen van de overheid of bekijk de onderhoudsspullen Prijs ►